Resor i Sverige

Fiskelägen finns det många

Fiskelägen längs Höga Kusten  finns det många av och på vår resa längs stannar vi till i Norrfällsviken och i Bönhamn  som båda har alla sin charm men är olika.

Fisket längs Norrlandskustenhar varit viktigt i århundranden och med Gävlefiskarna byggdes fiskelägen upp och som nu lockar många besökare.  I mitten av 1700-talet var Gävle norrlands största stad  och där halva befolkningen var fiskare och dessa bedrev ett omfattande fiske längs den norrländska kusten, särskilt det som idag kallas höga kusten, eftersom tillgången på fisk här var så mycket bättre än i havet utanför Gävle. Själva grunden för Gävlefiskarna lades i mitten av 1500- talet då kung Gustav Vasagav Gävle fiskerskap ensamrätt till allt fiske längs Norrlandskusten mot att de betalade högre tull. Gävlefiskarna reste i början av somrarna ut till fiskelägena och slog här tillfälligt ner sina bopålar . De hade med sig sina familjer och byggde upp små ”kokhus” där det fanns en eldstad och plats att sova. Fisken som fiskades konserverades i form av salt strömming, surströmming, krampsill (soltorkad strömming) och när dte blev höst fraktades fisken hem till Gävle där den såldes.

Norrfällsviken i yttersta havsbandet är ett av dessa gamla fiskelägen. (Ligger ungefär mellan Härnösand och Örnsköldsvik)  Här kan man uppleva genuin fiskemiljö men Norrfällsviken har också satsat mycket på turism och här finns en rejäl camping, campingstugor, hotellrum, en 18-håls  golfbana, ett par restauranger, en fritidsbåtshamn och badmöjligheter som blandas med fina naturupplevelser.

Utsikt från restaurang Fiskarfänget.

I Norrfällsviken som i de andra fiskelägena ligger röda sjöbodar längs vattnet och de små bostadshusen, kokhusen, strax ovanför.

Fiskemuseet i Norrfällsviken gav en fin inblick i hur gävlefiskarnas tillvaro kunde te sig.  Ett stycke historia att ta med sig vidare.

Nästa fiskeläge vi besöker är Bönhamn, ett par mil söderut.  Även här var det Gävlefiskarna som byggde de första husen. Här känns det mer genuint och vill man övernatta finns det privata rum och stugor att hyra och kommer man med egen båt är gästhamnen rankad som en av de bästa i landet. Det berättas att Bönhamn  fått sitt namn av att fiskarna förr kom in hit för att ”böna” – täta sina båtar, men idag finns inga yrkesfiskare kvar här men namnet vittnar om den tid som var.  Att strosa runt här och slå sig ner på någon brygga är en lisa för själen och det känns som om tiden stannar för ett ögonblick.  Och hela tiden omges man av en natur och miljö som är svår att se sig mätt på. Absolut njutbart!

Sjöbodarna ligger längs vattnet och bostadshusen högre upp. (Jag såg att den del sjöbodar också var till uthyrning och här skulle jag helt klart kunna stanna ett tag.)

Just bilden här ovan är lite speciell för jag fick en kommentar här på bloggen av Åsa och det visar sig att hon och maken är med på fotot, det andra från vänster. De sitter på bryggan vid båthuset och när jag förstorade bilden såg jag också detta. Ännu ett sammanträffande är att de också har ett boende i Torrevieja så ibland är världen liten.

Bönhamn. Och här finns ställningarna kvar där fiskarna en gång trokade sina nät.

Och dessa vackra blomsterängar som finns överallt…

 

 

 

26 svar på ”Fiskelägen finns det många”

 1. Så vackert du beskriver 🙂 Det var utanför det här man fick lära sig segla mellan de fina gästhamnarna 🙂 Det låter liksom som att du kommer tillbaka och upplever fler fiskelägen utmed Norrlandskusten 😉 Pärlan för mig är dock Alnön med Ulvön på en andra plats 🙂

  1. Du kan tro att jag är avis på dig som seglat här…Ordentligt! Men jag unnar dig verkligen att ha haft den förmånen.
   Och verkligen fina gästhamnar och naturhamnar.
   Jag kommer tillbaka och då står Alnön överst på listan och även Högbonden ska få besök liksom Ulvön.
   Har skrivit upp alla förslag du gett mig och kan just nu undra varför jag bor i Stockholm. Men det är ju min stad…

   1. Jo en förstår att det är din stad. Stockholm är inte bara vacker att segla i… Jag har seglat från Duvnäs Marin ända hit till Sundsvall en gång. En kompis behövde hjälp att segla hem en Shippman 28 som han köpt, dessutom var han lite ovan segelduk. Jag fick ”reva” en bit… (som han hade noll koll på) Vid Öregrund mätte jag in kursen 330 grader kanske och såg inte land på två dygn… Beslutade mig för en liten omväg ut till Svenska Högarna i morgondis för jag tyckte jag såg fyren i ett dygn vill jag också minnas…En mycket vacker tripp. Fått uppleva en liten del av allt det vackra ni har. Det tar ju liksom en ”stund” ut till havet ? Första övernattningen vart ”någonstans” i Furusundsleden ? Jag minns jag bankade kabyssen på Lennart som sov: Du jag ser 6 fyrar blinka, hjälp mig navigera!!! (före GPS:s tid,) Själv hade jag en Decca navigator på min 32:a hemma ? Det finns ju bara en ”ränna” in eller ut ? Varit många gånger på Vaxholm och Värmdölandet, eran skärgård slår ingen ? Jag tittar nästan på varje Allsång på Skansen: Jag förstår varför ni sjunger: Stockholm i mitt hjärta… Var plats har sin tjusning, men du är så välkommen.

    1. Just på Duvnäs Marina hade vi vår båt och vilken upplevelse att segla genom Stockholms skärgård och hela vägen upp till dig. Jag har inte seglat längre norr ut än Öregrund-och inte lär det bli längre heller. Däremot har jag seglat en bit söderut och över
     och i den Åländska skärgården. Svenska Högarna har jag också sett från sjön men då i sol.
     Du har fina segelminnen med dig och de bär du ju med dig. Stockholms skärgård är verkligen fin och även lättillgänglig om man inte har egen båt.
     Men jag har mer att se av dina trakter så jag återkommer helt klart.

 2. Vilket sammanträffande att du fick med en bloggerska med sällskap på bild. Vilka mysiga fiskestugor. Tänk att ställningarna till fisken fortfarande står kvar. Tack för din guidtur??Kram

  1. Ja, i varje fall fick jag med en som läser min blogg på bild och det helt omedvetet. Bara en slump.
   Det finns så mycket vackert längs Höga Kusten och en fördel är att det inte alls känns så ”tiristiskt” utan mer genuint, även om det kommer mängder av besökare hit.
   Kram!

 3. Världen är verkligen liten!!! Att du fick med dina kompisar från Torrevieja på bild är nästan otrolig. Å jag som hittills inte trott på tillfälligheter;-)

  Fantastiskt fina bilder igen. Älskar bilden med sjöbodarna – så himla mysiga små hus som förresten påminner mig lite om Norge. Och fiskeställningarna – ja, då tänker jag faktiskt på Finland.

  1. Det roligaste är att jag inte alls känner dessa jag fick med på bild. Åsa läser min blogg, men vi har ännu inte alls träffats.
   Men det ska bli. DE har också bpoende i Torrevieja. Så detta var verkligen en tillfällighet. Och jag såg inte ens att några människor
   var med på fotot när jag tog det. Upptäckte det när jag Åsa skrev det i en kommentar och såg detnär jag förstorade fotot.
   Detta är en fin trakt som erbjuser det mesta, Och även fint väder, till största delen.

 4. Åh vad intressant att läsa! Älskar historia så detta var ett inlägg helt i min smak❤️ Blir också sugen på att åka dit… ska bara komma på någon som vill hänga med mig..

  1. Vad trevligt att du ville hänga med. Detta är verkligt en fin trakt som har mycket att erbjuda av skilda slag.
   Jätteroligt med detta jobb men mycket att läsa in och lära sig men också många fina upplevelser.
   Hoppas du får någon med dig…

 5. ja ibland händer det 🙂 sammanträffande hi hi vilken underbar tripp ser inbjudande ut o du trivs förstår jag kram å fin kväll

  1. Jag trivs verkligen! Och ett roligt jobb är detta. Har ju jobbat tidigare som reseledare och guide och tyckt det varit roligt. Och dte är det fortfarande. Detta var ju ett roligt sammanträffande att ta ett foto och att några kom med som jag inte träffat men som läser min blogg.
   Visst är Blogglandia härligt!
   Kram!

 6. Så roligt att få följa med på er resa norrut. Jag känner alltmer att dit vill jag åka. Blir kanske en tur med motorcykeln någon gång. Den här sommaren blir det svårt att hinna med eftersom kära maken extrajobbar med att köra Waxholmsbåt hela sommaren. Men det kommer förhoppningsvis fler somrar.
  Fortsätter att hålla ställningarna i Stockholm några dagar till och vinkar glatt till din balkong varje morgon när jag cyklar över Skanstullsbron.
  Kram

  1. Vilken upplevelse ni skulle få här uppe längs Höga Kusten på motorcykeln. Finns så mycket vackert.
   Vad trevligt att maken kör Waxholmsbåt i sommar, då kanske han kör en när vi ger oss ut. Och visst kommer det en nya somrar.
   Bra att du håller ställningarna i Stockholm. Nu kan jag också ta mig an det.
   Och vi tittar efetr dig på bron.
   Kram!

 7. Vackra bilder , och så kul med Åsa med på bilden, ni kommer säkert att träffas i Spanien nu!
  Tack för fina inlägg i min blogg ♥
  Det kan bara bli bättre nu!

  1. Tack! Håller tummarna för sonen! Hårt!
   Och visst var det roligt att Åsa hittade sig själv på bilden. Vi har ännu inte träffats, men hon läser min blogg och säkert
   träffas vi i Spanien om inte annat.

 8. En sådan där liten sjöbod skulle jag gärna tillbringa en eller två veckor i. Tänk så härligt det skulle vara. Ni verkar ha tur med vädret. i alla fall har ni uppehåll…
  Vackra bilder som vanligt.
  Kram!

  1. Tack! Visst är sjöbodarna fina och fint att somna och vakna till vågskvalpet, i alla fall sommartid. Under höststromarna
   känns det inte lika behagligt dock.
   Vi har haft tur med vädret och bara regn en eftermiddag.
   Kram!

 9. Vilka härliga dagar ni fick där vid Höga kusten – så intressant att läsa och så jättefina bilder!
  Ibland är verkligen världen liten – tänk att upptäcka sig själv på en bild så här – och att ni bägge tidvis bor i Spanien i samma stad! Häftigt 🙂
  Fina bilder!
  Ha en bra dag!
  Kram

  1. Tack! Vi har haft jättefina och upplevelserika dagar med mycket natur och jag hade önskat att jag haft dig att rådfråga om en del växter. Några är speciella och växer just bara här i trakten.
   Visst var det lustigt att jag helt ofrivilligt fick med Åsa på bild och att hon hittad sig själv här på bilden på bryggan till deras sjöbod.
   Världen är liten ibland.
   Idag är det lite vilodag…Strålande sol i Stockholm – just nu. och det känns somrigt.
   Kram och hoppas du också får en fin dag.

 10. Vad kul att du fick med en läsare på bild 🙂

  Och fiskelägen, ja sådana är underbara att åka till nu på sommaren. Idag ska jag till Smygehamn igen, fast idag ska dottern följa med och vi ska luncha innan hon börjar jobba. Finns ett fantastiskt fiskrökeri där som serverar delikat mat.

  Tack för all fin information om fiskelägena kring Gävle.

  Ha det bäst!
  Kram Christina

  1. Visst var det roligt och jag såg inte ens att någon person var med på bild. Hon hittade sig själv.
   Vad trevligt med Smygehamn och där äta en god lunch med dottern. Önskar er en fin dag.
   Roligt att du uppskattat att fälja med och fler inlägg kommer efter hand.
   Kram!

 11. Att få med en som läser ens blogg på bild var ju otroligt kul ,-))) Det kan inte hända många gånger!
  Vackra bilder, är du där nu?
  Fiskeläger älskar jag, en speciell känsla och själen blir mjuk och avslappnad, en riktig måbrakänsla ,-)
  Blomsterängar ett av det finaste ,-)
  Ha det fortsatt fint
  KRAM från mig Primrose ,-)

  1. Visst var det roligt att en som läser bloggen hittade sig själv med på bild och jag tänkte inte alls på att
   det var någon med när bilden togs.
   Vi har haft en väldigt fin resa och sett och upplevt mycket av den vackra Höga Kusten och nu är jag tillbaka igen i huvudstaden, men några inlägg till kommer efter hand.
   Ha det fint du också.
   Kram!

 12. Fiskelägen kan vara både lika och skilja sig åt. Alla har dock sin personliga historia. Fylld av mycket slit, sorgligheter, kamratskap, ensamliv, mansdominerat, lukter och mycket annat. Mest nostalgiskt för mig som inte varit med. 🙂
  Bosse Landkrabba

  1. Vissst är det så. Jag vet att många fiskelägen längs Höga Kusten har befolkats av ”Gävlefiskare” (fiskare från gävle som arrenderade fiskevatten norrut för det var bättre fiske här) som hade det ganska bra, men idag är det inte många fiskare kvar.
   Här känns inte fiskelägena så ”turistiska” utan miljön är mer genuin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *