Spanien Utflykter

Fiskebyn Los Nietos de Pescaderia

Vår tågresa startade i den spanska hamnstaden Cartagena och tog oss österut ett par mil och i långsam takt, till den lilla fiskebyn Los Nietos de Pescaderia- “fiskaffärens barnbarn”. Vi har här lämnat Costa Blanca, “den vita kusten”, dit Torrevieja hör och  nått  en del av kusten som kallas Costa Calida, “den varma kusten”.  Vi kliver av tåget och ser redan från perrongen Medelhavet skymta i olika blå nyanser mellan de små låga husen.

Vi når stranden på ett par minuter och stannar för att blicka ut över havet som ligger helt stilla. Inte en vindpust.

Från den lilla tågstationen i fiskebyn Los Nietos skymtar vi havet och drar oss dit. Tågstationen i fiskebyn Los Nietos ligger vackert mellan bergen och Medelhavet.

Costa Cálida börjar i stort sett mellan Torrevieja och Cartagena och sträcker sig en bra bit söderut.

Fiskebyn Los Nietos de Pescaderia

Vi når havet och stranden på någon minut. De små och låga fiskehusen ligger tätt på rad och fiskeredakapen finns utanför på verandorna mot havet. Att detta är en fiskeby tar man inte miste på.  Vi slår oss ner på muren som kantar strandpromenaden och det är så tyst att jag nästan kan höra mina egna hjärtslag.

En liten del av den två kilometer långa stranden och längs den går en vacker strandpromenad som vi följer en bit.

Här ligger de små fiskarhusen tätt.

Just nu är det lågsäsong men när påsken och senare sommarmånaderna är här är också  många spanjorer på plats. I Los Nietos, precis som i många andra gamla fiskebyar,  är det många spanjorer  som valt att ha sina sommarbostäder. Och även fler och fler utlänningar söker sig till dessa mindre platser. Dock kändes det nu tämligen öde här men några få  butiker och restauranger var öppna.  Å andra sidan tar tåget till Cartagena, en stad där allt finns,  bara ca 30 minuter och till närligggande semesterorten La Manga är det också bara ett par mil.

Senare kom några barn och lekte på stranden och det “livade upp”.

La Manga  och Mar Menor

Tvärs över vattnet skymtade vi turistorten La Manga, som ligger på en ca 20 km lång landtunga. (Själva namnet betyde “ärm”)  Och La Manga avskiljer saltvattenlagunen Mar Menor, “det lilla havet”, från Medelhavet, Mar Mayor – “det stora havet” genom ett smalt sund.  Man har funderat på att brygga en bro över men det har hitintills stannat vid en tanke. La Manga är en typisk sommarort , tämligen avfolkad under lågsäsong och många butiker oh restauranger har stängt. Antalet soldagarna är ett plus och man räknar med ca 320 /år . Lika många beräknas det vara i Torrevieja på Costa Blanca och även i södra Spanien på Costa del Sol, Solkusten.

Här är  La Manga kraftigt inzoomad och landtungan syns tydligt.

En fiskande silkeshäger  poserade villigt. Och den fick napp senare…

Långt bort i fjärran, på andra sidan havet, skymtar Torrevieja

Vår resa fortsatte och vi tog oss efter ett tapas/lunchstopp tillbaka med tåget till Cartagena och var glada över vårt möte med Los Nietos.  Vad gäller Cartagena blev det dags att återuppta en  gammal bekantskap för det var nog ca 20 år sedan jag senast var där.

 

30 svar på ”Fiskebyn Los Nietos de Pescaderia”

 1. Vilken fin och njutbar resa ni gjort. Så många vackra blå bilder.
  Det var länge sedan jag var i Cartagena också.
  I kväll har jag ett representationsuppdrag för logen på ett par timmar.
  Har nu påbörjat min ljusbehandling och det känns bra.
  Många kramar till er båda/A-K

  1. Resan blev väldigt lyckad med många fina upplevelser. Tidigare mest rest norrut så detta var lite nytt. Har varit säderut för flera år sedan men då inte direkt stannat upp-

   Så bra att du påbörjat din ljusbehandling och hoppas den kan lindra.
   Trevligt med representationsuppdrag och bra att du känner att du orkar.
   Stor kram och många tankar.

 2. Så härligt att ta tåget och besöka denna mysiga fiskort. Jag har även besökt många spökstäder som är helt döda under lågsäsong. Bara ett fåtal restauranger har öppet. Ibland kan det vara en fördel att besöka dessa orter när det inte vimlar av turism. Underbara bilder och tack för ett fint inlägg/ kram

  1. Stort tack! Det blev extra trevligt med tågresan hit och mötet med byn blev fint. Och att komma hit utanför högsäsong är en klar fördel. Många spanjorer från Madrid och andra städer har ju sina sommarbostäder även i dessa byar.
   Kram och jag önskar dig en fortsatt trevlig helg.

  1. Tack! Det blev en lyckad tur och väldigt roligt att du följde med.
   Önskar dig också en fin kväll och söndag.
   Kram!

 3. Vilket underbart blått vatten! Verkligen en lisa för själen. Trevligt att komma ut på en sådan njutflykt!

  Kram och god lördagskväll!

  1. Här i byn var det verkligen rofyllt och ett besök på några timmmar alldeles lagom. Och att “njutflykta” i trakten är väldigt trelvigt och många fina möten blir det också och på olika sätt.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram!

 4. Vilken mysig liten fiskeby! Egentligen ganska skönt att det är lågsäsong, just för tystnadens skull – om man besöker byn som ni gjort. Men jag skulle nog inte välja orten som “vinterbostad”, för den är alldeles för död för min smak.
  Bilderna är härliga med otroligt fina vyer runtom.

  1. Tack! Ett besök här var väldigt trevligt och likaså tågresorna dit och tillbaka till Cartagena.
   Nej, här också, för ett “året-runt- boende”. Vi vill också, helt klart, ha en mer levande stad till hands.

  1. Tack! Visst gör det! Och roligt är det att ta sig runt. Funkar ju bra även utan bil för oss.
   Önskar er också en trevlig kväll. Dagen har ju varit njutbar, om än en aning träningsvärk i fingrarna….

  1. Det var det. Och visst finns mycket att se både här i stan och på “njutflykter”.
   Stort tack för igår. Jättetrevligt!
   Vram kram!

 5. Det ser så fridfullt och skönt ut där nu under lågsäsong. Jag har en förkärlek för att resa just under lågsäsong, både i Sverige och utomlands. MIn finska själ gillar inte folksamlingar, eller så mycket liv och rörelse. Jo ibland, men inte så man får trängas hela tiden. Och man brukar hitta de små orternas själ när det finns tid att långsamt strosa och kanske växla några ord med lokalbefolkningen. För mig är det behållningen. Jag vet många som när det återvänder från en solsemester knappt ens sett havet, de har bara hållit sig vid poolkanten. För mig är det otänkbart, inte kastar jag ut en massa pengar på att ligga vid en pool! Men nackdelen med lågsäsong är ostadigare väder och att inte allt är öppet och det är ju lite trist. Tack för en fin sightseeing/lördagskram

  1. Jag är helt med dig här i tankarna. Jag gilllar heller inet så mycket trängsel, men har en del av det i Stockholm, men vet att undvika det. I alla fall oftast. På tunnelbana och bussar är det svårare men jag promenerar gärna och då i lugna kvarter.
   Jag är ju numer aldrig direkt på solsemester eftersom min hud är så skadad och att ligga vid en pool gör jag absolut inte. Hände kanske ibland för länge sedan då barnen var små, En kort stund per dag. Badar näsatan aldrig i en pool, om det inte är hos vänner. (Knappast då heller)
   Här i byn var det så lugnt och fridfullt och väldigt njutbart. Där vi har vår spanska sommarstuga är det en hel del aktiviteter av olika slag hela året för det är en stad där folk bor och arbetar. Men sommartid är här trångt eftersom många spanjorer från Madrid och andra städer i landet har sina semesterbostäder här. Men sommartid är jag juhelst i Sverige.
   Jättetrevligt att du var med oss här på turen.
   Kram i sena kvällen. (Nyss hemkommen och det är +18 och jag sitter ute på terrassen)

  1. Byn var nu i lågsäsong vilande men inte desto mindre fin för det. Ett fint möte blev det och även roligt med tågresan.
   Kram och trevlig söndag.

 6. Så mysigt det ser ut och skönt när det inte är så mycket folk. Härligt att ta tåget och besöka andra platser. Så fina bilder man längtar nog lite till sommar och sol , bad och allt som hör till. Här är det runt nollan solen visar sig lite ibland och det är LITE också. Jag var på gitarrkursen i går och det går framåt tycker jag, tänk jag som aldrig spelat gitarr eller över huvudet taget tänkt på det tycker det är så kul och faktiskt inte så svårt. Tack för att jag fick följa med på din utflykt och vilka fina bilder du bjuder på. Stor Kram och trevlig söndag.

  1. Både tågresan och fiskebyn var trevliga “bekantskaper”. Och visst är det roligt att se sig omkring. Skönt i alla fall att du har lite sol hos dig, det piggar ju upp.

   Jätteroligt med din gitarrkurs och kul att du själv också märker framstegen. TYvärr spelar jag inget instrument, men visst hade det varit roligt att lärt sig lite grunder.
   Önskar dig en trevlig söndag.
   Kram!

 7. Ser väldigt mysigt ut där i den lilla fiskebyn – jag föredrar små orter som inte är överfulla med turister 🙂
  Härliga bilder! Tack för ännu en härlig njutflykt!
  Önskar dig en fin söndag!
  Kram

  1. Tack! Här kändes det för ett tag som om tiden stannat upp. i alla fall nu i lågsäsong. Jättetrevligt att du följde med!
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram!

 8. Fint och inspirerande inlägg! Det ger lust att åka till denna lilla fiskeby – medan det fortfarande är en liten fiskeby – lyssna på den andlösa tystnaden och se om silkeshägern får napp. Och kul med tågresan, det är så avkopplande att åka tåg!

  1. Tack! Hit kommer vi gärna tillbaka och helst i lågsäsong. Många spanjorer har sina sommarbostäder här i byarna. Upptäckte också fina vandringsmöjligheter här i närheten och detta är ju ävldigt gamla trakter så borgar och annat finns det gott om.
   Tågresan var väldigt trevlig och omväxlande.

 9. Den lilla fiskebyn ser jättemysig ut. Härligt pittoreskt och vackert blått.
  Den där turistorten tvärs över vattnet tycker jag däremot ser tråkig och just turistisk ut, i alla fall på håll.
  Hoppas att de slipper bron.

  1. La Manga är inte min favorit alls. Så det räcker att titta på den. Däremot tyckte vi om fiskebyn Los Nietos. Här verkar livet gå sin gilla gång.
   Och bron är lagd på is. Tursamt!

  1. Dessa byar är så fina och det är roligt att komma hit. Och särskilt nu när det inte är så många som är på plats. Blir lugnare. Och visst var färgen blå- Väldigt blå-

 10. Du är den perfekta reseledaren via din blogg! Härliga bilder, bra berättelser och även översättare av vissa ortsnamn o.dyl. Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *