Trevligheter Utflykter

Firande och kalas i Uppsala

I helgen  blev det en vända till Uppsala och det var det dags för firande. Och det var yngsta barnbarnet William som fyllde hela 9 år. Under pandemitiden har vi i samband med födelsedagar vant oss vid att träffas och fira utomhus. Oftast har vi också haft tur med vädret. Men denna lördag kom regnet så det blev firande inomhus och i den lokal som hör till Uppsalafamiljens bostadsrättsförening. Och viss gick det också alldeles utmärkt.

Önsketårtan detta år från William innehöll två “teman”. Dels “Green Army” (små gröna soldtater) och dels ville han ha  med“Svamp Bob Fyrkant”- Svamp Bob Fyrkant är huvudfigur och en tvättsvamp som bor i en ananas på havets botten.

Firande och kalas

blev det alltså i helgen. William fyllde hela nio år. Och bara att konstatera att tiden gått fort. Minns så väl dagen då han föddes, den 13 september och vi höll på att ta upp segelbåten ute i Saltsjö Duvnäs. Men tankarna var på annat håll. I Uppsala. 

Firande i Uppsala av en glad nioåring. Firande i Uppsala. En glad William Gissa en kille som blev glad över en egen tv som vi var flera som gått ihop för att köpa. Stort grattis!

Uppsluppen och lycklig.

Men detta med att ändra ansiktsuttryck allteftersom är William riktigt bra på.

Stora delar av släkten samlad och det är dags att öppna fler presenter.

Storebror Max har hunnit bli hela 12 år. Och kusin Wilda.

I tårtan fanns också ett ljus med siffran nio och i form av ett tomtebloss.

En viktig del av firandet blev tårtan som till hälften bestod av "Green Army" och till hälften av "Svamp Bob Fyrkant". En fantastisk tårta som Williams moster Helen bakat helt från grunden blev en viktig  del av firandet. 

Även innehållet/fyllningen i tårtan hade William önskat sig; Färska hallon, hallommousse, glasscrème (grädde och vaniljsås) chokladsmörkräm och chokladbotten. En väldigt god kombination och inte alls “så söt”.

Ett gott firande med en fantatastisk tårta bestående av "Green Army" och Svamb Bob Fyrkant . En tårta gjord av moster H. En väldigt nöjd kille; Nöjd och glad över firandet och lika nöjd och glad över tårtan.

Apropå tårtor.

Förra året när det var dags att kalasa önskade sig William en Mc Donald´s tårta. Och visst bakade moster en sådan.

En “riktig hamburgare” och chicken nuggets fanns på tårtan.

Ytterligare önsketårtor som moster Helen bakat. Och allt på alla är gjort helt från grunden. Till saken hör att båda döttrarna är väldigt intresserade av både matlagning, bakning och annat som hör köket till. (Månne det är ärftligt. Kanske har jag bidragit med viss inspiration från  deras yngre år. )

Fantastiska tårtor som verkligen bidragit till ett goda firanden genom åren. De två översta tårtorna har varit önskade av William och de två längst ner var önskade av Storebror Max.Tårtor som verkligen bidragit till ett härligt firande. (Och moster H är inte konditor utan fysioterapeut) 

När Max fyllde 12 år i januari 2022 kalasade vi utomhus. Och visst gick det bra . Till och med lite sol.

Här var önsketårtan en med en Porsche på. Jodå, bilar och fotboll är intressen här.

 

40 svar på ”Firande och kalas i Uppsala”

  1. Tårtorna är så fina och smakar så bra med allt gjort från grunden- Roligt att se hur killarnas önskningar i teman ändrats genom åren och ju äldre de blivit.
   Tv:n blev succé och även andra presenter. En glad killen och en trevlig födelsedag.
   Önskar dig också en bra start på veckan.

 1. Vilka festliga tårtor! Ja, visst är det märkligt och nästan lite skrämmande att tiden går så fort och verkar gå fortare och fortare ju äldre man blir.
  Hälsa Mr. B och ett stort grattis till William förstås!

  1. Visst är dom! Och väldigt goda dessutom- Så kul att se hur teman på tårtorna ändrats med killarnas ökade ålder.
   Ja, att tiden går fort nu med ökad ålder känner vi av.
   mr B hälsar tillbaka. Och jag ska hälsa William-
   Ha det så bra det går.

 2. Vilket härligt firande det blev och en väldigt uppskattad present förstår jag! Så tårtan, ännu ett hemgjort mästerverk och man kan inte annat än imponeras av den! Goda smaker dessutom 😀

  Önskar en bra start på den nya veckan!

  Kram

  1. Det blev ett trevligt och gott firande. Men i år inomhus.
   Lite knepigt i år för “moster Helen” att få till tårtan med två teman. Men hon löste det så bra.
   Tack, en mulen måndag är det men trevligheter piggade upp.
   Önskar dig också en bra måndag
   Kram

 3. Vilka tårtor! Blir riktigt sugen… eller förresten… så synd att äta upp något så fint!
  Tiden går snabbt! Det ser man inte minst på hur snabbt de små barnbarnen växer upp.
  Så bra att ha en stor lokal i huset, där många kan träffas.
  Ha en fin måndag. Kram!

  1. Tårtorna är inte bara roliga utan dessutom väldigt goda. Inte alltid det är så.
   Ja, åren går snabbt och man får ligga i för att hinna med.
   Nu när det var regn så var det lyckat att just ha en lokal att vara i.
   Önskar dig också en fin måndag.
   Kram

 4. Vilka charmiga killar och vilka konstverk till tårtor! Det måste vara kul att få sin önsketårta till kalaset. Lars dotter hör också till det släktet som gör tårtor och bakverk man knappast vill sätta kniven i. Inte bara att de är vackra, de är goda också!

  1. Killarna är så fina men man kan ju konstatera att tiden gått fort. När Max föddes bodde och jobbade vi i Peking och han kom dit redan som 3 månaders bebis första gången och sedan blev det många resor dit för hans del. Vad gäller William kom jan inte dit för då hade vi flyttat hem- Men rest har båda killarna gjort en hel del.
   Önsketårtorna är populära och önskningen gäller både utseende/tema och fyllning. Och temat på tårtorna har ju ändrats med deras ökade ålder.
   Jätteroligt att Även Lars dotter både kan och är road av att göra vackra bakverk. Är ju en stor konst att få till det.

 5. Vilka underbara tårtor, sååå fina.
  Frugans dotter är duktig på det där, själv får jag nöja mig att göra en marängtårta, min kompetens sträcker sig inte längre än så. 😉

  Ha en underbar kväll Ditte.

  1. Visst är tårtorna fina. Och även väldigt goda. (Inte sötsliskiga) Så kul med kilarna som önskar sig teman på dem och även fyllning. Så det är ett rejält pyssel att göra dem.
   Kul att frugans dotter också är bra på tårtor och att kul att du fixar marängtårtor. Bra jobbat! Men jag vet ju att du är road av matlagning.
   Hoppas du haft en bra måndag och att kvällen också blir det.

 6. Det var ett rekorderligt kalas det! -Sockerkaka är så långt JAG går, när det gäller bakning. 🙂
  Jag har genom bloggar lagt märke till, att det är mest vuxna
  som är med på barnens födelsedagskalas. Här är det kalas för
  barnens kompisar, och föräldrarna lämnar vanligtvis av dem
  vid dörren efter att ha sagt Happy Birthday till den som fyller år.
  Ett visst klockslag för upphämtning finns också, givetvis-
  Olika vanor tydligen.

  1. I vår familj delar vi ofta upp barnbarnens kalas eftersom vi annars inte skulle få plats.Så vi vuxna släktingar var med i helgen och även deras ena kusin. Men William ska ha kalas för sina kamrater nästa helg och då blir det just ett barnkalas som du menar . TRor skillnaden här är att man just inte får plats med alla på en gång i sina hem-

 7. Vilka tårtor som passerat revy. Otroligt att lillebror är 9 år. Nästa gång tvåsiffrigt. Vart tar tiden vägen? Hur mycket vatten har hunnit rinna i Fyrisån? Förstår att han uppskattar den presenten. Vilka möjligheter som öppnas. 😉
  Kram en före detta nioåring på öjn

  1. Ja, en hel del varianter av tårtor har passerat revy. Och allt efter pojkarnas önskemål.
   Även vi undrar vart tiden tar vägen- Var ju inte länge sen någon av dem föddes.
   Inser ju samtidigt att jag också ständigt blir äldre.
   Och ni har ju redan bott på “öjn” i många år. Även den tiden har gått fort.
   Kram och jag önskar er en fin fortsatt vecka.

 8. Det är bra att ha många strängar på sin lyra och det visar ju även dina döttrar upp =)
  Vilken bra födelsedag och jag kan tro att det kom ett glädjetjut över en egen TV.
  Fina bilder på ett härligt firande.

  1. Helen har en hel del “i händerna” som ju du också har. (Har förstått att ni har liknande jobb). Nu i helgen var det mer ett vuxenkalas och han ska ha kalas för sina vänner nästa vecka. Är ju annars svårt att på plats.
   William blev så glad över en egen tv och han har länge önskat sig en . Vi var ju många som gick ihop och köpte den-
   Roligt att kunna vara med och kalasa.

 9. Dessa fantastiska konstverk som din dotter skapar. Helt otroligt! Å de blir mera och mera komplicerade för varje födelsedag. Hon är helt fantastisk Helén.
  Att sedan William blev strålande glad över sin nya egna tv är ju en självklarhet. Tänk – det var INTE bättre förr. När vi var små var man lyckligt lottad om en familj hade en tjock-tv över huvud taget. Det var absolut inte självklart att ALLA hade en tv.

  1. Pojkarna blir äldre och än så länge hänger hon med på deras önskemål. Tyckte det var fyndigt här att dela tårtan i två delar så att båda önskningarna kom med.Tårtan är ju helt gjord från grunden så den är ju heller inte så “söt”. Extra kul att båda döttrarna är mycket för detta med matlagning och bakning.
   Minns att vi inte hade tv förrän vi flyttade till Stockholm 1959. Innan dess satt vi bänkade hos grannarna i Töreboda på lördagskvällarna och tittade på Hylands hörna eller “Karusellen”just på en “tjock-tv”.
   Nu var vi flera som gick ihop om teven och William blev väldigt glad.

  1. Tackar! många tårtor har det blivit under årens lopp och killarna är bra på att tänka till om teman. I år önskade William två så det blev en smart idé att dela tårtan på hälften. Mycket jobb är det att få ihop allt och tårtorna blir alltid väldigt goda.

 10. Alltså Helens tårtor går ju till historien, de är otroligt fantastiska! Killarna har verkligen tur med en sådan moster som kan göra såna tårtor! Stort Grattis William på födelsedagen lite i efterskott!
  Vilket fint kalas det blev, och det gick ju bra att vara inomhus också.
  Ha det gott!
  Kram

  1. Tack! Och jag ska hälsa William från dig. Ja, många olika tårtor med olika teman har det blivit under åren. Och så goda. Inte heller så söta.
   Trevligt är det ju att ses och visst gick det bra även inomhus.
   Ha det fint du också.
   kram

  1. Visst är de häftiga! Och tårtorna är helt gjorda från grunden och efter pojkarnas önskemål. Och så goda! (Inte så söta som bakverk kan vara.) Teven gjorde succé.

 11. Stort grattis till William, 9 år! Han är samma årskull som min Lowe.
  Vilken fin present som han fick! Och tårtan, suverän! Så otroligt duktig och fantasifull moster Helen är på bakverk. Fantastiskt. Bara det, är en present i sig.

  Ha en fin tisdag nu!
  Stor kram!

  1. Ja, pojkarna är jämgamla! Tiden har gått fort. Och trevligt att ses och fira. Vad gäller teven var vi flera som gick ihop om att köpa den och William var så glad.
   Tårtan blev jättefin och väldigt god. och William hade valt speciella teman som moster Helen fick ihop så bra.
   Önskar dig också en fin tisdag.
   Stor kram

 12. Vilket härligt kalas! William fyller år samma dag som “min” Rasmus, men han är exakt 10 år äldre. Tänk vilken lycka med en egen TV! Moster Helen är ett riktigt proffs. Vilka fantastiska tårtor hon bakat. Krämen i den senaste tårtan blev jag lite sugen på att testa. Det lät väldigt gott. Kram

  1. Vad roligt med “samma” födelsedag för Rasmus och William och med hela 10 år som skiljer dem åt-
   Det är trevligt att ses och fira och det blev ett trevligt kalas. William var så glad både för sina presenter och tårtan.
   Tårtorna smakar alltid bra och är heller inte alltför “söta”. Väldigt roligt också att både Max och William önskar sig ett tema på tårtan och även önskar sig fyllningen i den.
   Ja, testa gärna glass crèmen i tårtan. Den blir inte så kompakt och mäktig med den. Lycka till.
   Kram

 13. Grattis till William och samma dag som min äldsta dotter 🎉vilken lyckad födelsedag 🎂 och tårtorna är ju hur fina som helt mc Donalds tårtan var riktigt rolig och fina allihop ,kram o fin tisdag

  1. Tackar! Ja, en trevlig kalasade blev det och en glad William.
   Mc Donald´s tårtan önskade han förra året och den har även använts av dem i viss marknadsföring.Och så roligt att killarna får önska sig ett tema på tårtan och sedan även vilken fyllning som ska vara i.
   Önskar dig också en fin tisdag.
   Kram

 14. Ett kalasfint inlägg i många bemärkelser! Det är roligt för många att vara med när en liten kille eller tjej fyller år nu för tiden. Någon bakar tårtor efter önskemål, andra gör någonting annat etc. Det blir ett teamwork, planering etc. Ja, jättekul helt enkelt.
  Önskar en fin fortsättning på kvällen!
  Kram

  1. Roligt att ses och roligt att fira. Tänk, yngsta barnbarnet är nu nio år. Tiden har gått fort. Nu var vädret inte med oss så vi var inomhus men viktigast var ju att ses.Ja, ett teamwork blev det och ett bra sådant.
   Kram!

  1. Det blev ett trevligt kalas och alltid fint att ses. Visst går tiden fort. Bara att konstatera.
   Och moster Helens tårtor är ju både fina och goda.Så roligt med pojkarna som önskar ett tema på tårtorna och sedan även önskar fyllningen.Och William var så nöjd och glad. Nog så viktigt.

 15. Ack alla dessa konstverk till tårtor, helt fantastiska. Vill minnas att det alltid var samma tårta på min födelsedag…jordgubbstårta,,,inte ens som barn var jag förtjust i sötsaker.
  Tänk vad de växer de små, de är inte så små längre! Men minst lika goa ändå!
  Kram

  1. Visst är tårtorna fina! Och “moster Helen” tycker om att göra dem efter pojkarnas önskan. Hon kan dessutom få den så bra och goda. Inte alls söta som många tårtor kan vara. För egen del tror jag mamma bakade jordgubbstårta och om det var köpetårta var dte nog “prinsess” eller “schwartzwaldstårta.”
   Ja, åren går och ja minns ju så väl när båda föddes. När Max kom till världen bodde vi i Kina och han var tre månader när han kom resande till oss där-
   Och William såg vi några timmar efter förlossningen.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *