Resor utomlands

Finland – Mer att se och uppleva hos vår granne i öster

Jag är sedan drygt en vecka  hemkommen från en väldigt vacker och upplevelserik  jobbresa i Finland. Resans tyngdpunkt låg på det  “Insjöfinland” och landets sydöstra delar mot den ryska gränsen. Vad gäller sjöar är det väldigt gott om dem. Och att Finland har “De tusen sjöarnas land” som smeknamn förstår man.

I Finland, i Kerimäki, finns en av världens största träkyrkor.I Finland, i Kerimäki, finns en av världens största träkyrkor.

Idag reser vi i bloggen från Valamo nya kloster till Kerimäki och Nyslott eller som det heter på finska Savonlinna.

Mer att se och uppleva på vår resa i Finland

I dagens etapp stannar vi först vid Kerimäki kyrka. Detta är en av världens största träkyrkor, hela 45 meter lång och 42 meter bred. Den inre takhöjden är hela 27 meter och den yttre 37 meter. Kyrkan rymmer hela 5000 besökare, varav det finns sittplatser i bänkarna för 3000 och 2000 ståplatser. Att bygga kyrkan tog nästan tre år och den var färdig för invigning i september 1847.

Finland har mycket att erbjuda av det mesta. Bl.a. en av världens strösta träkyrkorFinland har mycket att erbjuda av det mesta. Och denna imponerande träkyrka tittade vi förstås in i.

Visst undrade vi varför i hela friden kyrkan är så stor. Och det finns lite olika förklaringar. Alla manliga medlemmar i församlingen, mellan 16 och 60 år, hade arbetsplikt. De var bra på att jobba men inte lika kunniga på att räkna. Kanske byggde man efter meter men arkitekten, Anders Fredrik Granstedt, hade kanske tänkt sig aln i sina ritningar. Man vet också att “flera kockar”/ansvariga som var inblandade och kanske blev det där något fel i ritningarna. Tveksamt! Församlingen ville ha en stor kyrka och kyrkoherden ansåg att hälften av församlingen, som i mitten av 1800- talet, bestod av 12 000 personer borde få plats. Och så blev det alltså.

(Kyrkan här kan jämföras med Sveriges största träkyrka som finns i Stensele utanför luleå som har plats för 2000 personer, varav 1800 har sittplatser.)

Kyrkan här har plats för 3000 personer som kan sitta i bänkarna. (Den totala längden på bänkarna uppgår till 1670 meter.) Denna söndag var det glest i bänkraderna och jag räknade till 60 besökande.

 

Olofsborg – Olavinlinna

i staden Nyslott, som på finska heter Savonlinna, blev vårt nästa stopp-  (Linna  betyder slott)  Om Olofsborg finns mycket historiskt att berätta  och via länken hittar man det mesta. Men helt kortfattat så var det svenskarna som byggde Olofsborg som militärbas vid den oroliga gränsen i öster på 1400- talet. Man tyckte att läget här ute på en holme i sundet mellan två sjöar var bra rent strategiskt. Härifrån försökte man skydda nybyggarsamhällena som brett ut sig österut och samtidigt bevaka vattenleden som ledde norrut. Troligen fanns det redan på medeltiden en bro ut hit till den svårtillgängliga holmen.Borgen har under flera århundranden varit i både svenskar och ryssars dominans och det har satt sina spår.

Olofsborg i nystad är en av Finlands många historiska sevärdheter.Olofsborg är en av många historiska sevärdheter i Finland. Och årrligen lockar den till sig mängder av turister.

En guidad tur på Olofsborg tog os genom den historia som Finland, Sverige och Ryssland har delat.nd haVår guide på Olofsborg tog oss med på en intressant historisk rundtur där vi klättrade upp och ber för branta och smala trappor och kunde se tillbaka på den långa tidsrymd då Finland var en del av både Sverige och Ryssland.

Ett av kapellen på Olofsborg. Notera de tjocka stenväggarna.

Värt att nämna här i samband med Olofsborg är den operafestival som äger rum här varje år och som lockar mängder av människor. Mer om den finns här.

Dags för oss att ta oss vidare på resan i Finland. Nu till Imatra för att se det fantastiska skådespelet när man uppnar dammluckorna till Imatraforsen och släpper på vattenfallen till musik av Sibelius. Mäktigt! Välkomna med hit i morgon.

Dags för oss att resa vidare i Finland. Nu några mil söderut, till Imatra.

 

Om du missat något och vill läsa mer så finns hör länkar till gjorda blogginlägg.

Helsingfors

Resan till Valamo kloster

Klostret i Valamo

En annorlunda statypark vid ryska gränsen

En sjö och kanalresa

 

24 svar på ”Finland – Mer att se och uppleva hos vår granne i öster”

  1. Det blev många fina upplevelser under resan i Finland och mycket att se. Gott om tid hade vi ju också-
   Önskar dig också en fin fredag.
   Stor kram!

    1. Har förstått att kyrkan när den var färdigbyggd och ett tag efter det har varit fullsatt. Men när vi var här en söndag och det var gudstjänst räknade jag till 60 personer. Lite glest i leden. Men kyrkan är väldigt fin och tämligen enkel både exteriört och interiört och tycker jag om.Många kyrkor/katedraler i södra Europa känns ibland alltför “pråliga” i min smak.
     Tack benet har läkt hyfsat men det var envisa streptococker som satt i såret och det tog ett tag innan de försvann.Men nu är de borta och jag har inte ont längre.

 1. Vilken fantastisk träkyrka och så otroligt stor! Väldigt vacker interiör dessutom. Men tänk när man behöver måla om den… Ni fick verkligen se mycket i Finland och jag kan tycka att det är lite synd att jag inte varit där. På något vis så känns det dock som om det ligger på fel håll men det ska man kanske omvärdera.

  Kram och god fredagskväll!

  1. Kyrkan var så fin och inte alls med det pråliga man kan se katedraler vara i Storbritannien eller södra Europa- Nu såg den tämligen nymålad ut men vilket jobb. Å andra sidan blir det ju många arbetstillfällen. Vi fick se väldigt mycket under resan men många som besöker Finland stannar i Åbo och Helsingforstrakten. Och fint är det där också men det finns så mycket mer.
   Lite fel håll ligger det ju från er, så är det ju. Men nu har du sett och upplevt en hel del genom att resa med mig i bloggen.
   Kram och trevlig fredag.

  2. Kyrkan är verkligen pampig. Kommer ihåg besöket på Olofsborg… Det var verkligen spännande. Både brorsan och lilla Johanna var verkligen intresserade. På Olofsborg hade de förr operaföreställningar på sommaren. Kanske har de än. Er guide så ingenting om det?
   Ha en skön helg! Kram!

   1. Jodå! Varje år är det operafestival i juni här på Olofsborg. Missade att ha med det. Ska göra ett tillägg om det. Och festivalen är så välbesökt. Skulle gärna besöka den.
    Kram!

 2. Vilka häftiga stopp. Den gula träkyrkan med all sin inre kapacitet var tuff. Men Olofsborg. Där hade jag väldigt gärna varit med. Måste varit en stor upplevelse.
  Helgkram Bosse

  1. Det blev många fina stopp under resan med mycket att se och uppleva. Du hade säkert tyckt om Olofsborg och den har ju en väldigt spännande historia.Vi stapplade upp och ner i de smala trapporna till tornen.
   Även kyrkan i Kerimäki är fin och enkel trots sin storlek. Och tänk att denna enorma kyrka byggdes här i denna lilla stad. Nu när vi var där en stund på högmässan var det dock lite glest i bänkraderna.
   Kram!

  1. Visst gör det! Och Finland har så mycket som man inte tänker på. Många turister ser Åbo och Helsingfors men kommer inte så mycket längre. Had eförmånen att få se och uppleva så mycket under jobbresan hit.
   Kyrkan var så fin! Och gigantisk.
   Kram!

 3. Din resebyrå är otroligt duktig på att plocka guldkorn – ovanliga sådana – till sina resor. Träkyrkan är ju enormt stor, inte ens kända stenkatedraler i Europa har nog så många sitt-/ståplatser som denna kyrka. Undrar om den idag någonsin är fullsatt. Men med tanke på att det var en vanlig vardag ni var där, var det ändå mycket folk i kyrkan. Kanske turister…

  Slottet ser mera ut som en borg, saknar bara kanonerna;-) Slottet påminner mycket om Örebros dito som ju också är byggt på en holme.

  1. Min resebyrå, Triangelresor, är väldigt bra på att hitta guldkornen där de finns. Träkyrkan här är väldigt fin och enkel trots sin storlek. Vi var här en söndag och gudstjänsten hade just börjat. Och besökarna var främst de som bodde i trakten denna dag. Kan inte tänka mig att de idag fyller bänkraderna. Men kyrkan är fin helt oavsett.
   Visst kan Olofsborg påminna lite om Örebro slott. Tänkte på det nu i efterskott när dun nämnde det. En spännande resa var det och med många fina upplevelser.

 4. WOW!!! Vilken superhäftig kyrka! Liiite överdriven storleksmässigt kanske, men ack så vacker 🙂 Idag kunde jag faktiskt se alla bilderna 😀

  Ha det gott!

  1. Kyrkan är verkligen gigantisk men jag tycker om den. Den är inte alls så “prålig” som många liknande kyrkor är som är byggda i sten och så kan ses både i Storbritannien och södra Europa. Jag gillar mer den här enkla inredningen. Men idag undrar jag nog när den är fylld…
   Ni har ju rört er en bit söderut så kanske fungerar nu satelliten bättre för internet. Håller tummarna.
   Ha det fint och njut av resan. Hoppas ni har hyfsat väder och att havet inte är alltför rörligt.

  1. Resan i sig var väldigt varierad och erbjöd “mycket av mycket”. Kyrkan är verkligen speciell och inte alls så “prålig! som man kan se andra kyrkor vara som är stora. Och att den är byggd i trä är speciellt.

 5. Vilken fantastisk träkyrka … så mäktig! Olofsborg verkar också som ett spännande besöksmål … jag gillar både borgar och kyrkor! 🙂
  Tack för den trevliga rundturen!
  Kram

  1. Vad trevligt att du var med. Och båda var väldigt fina besöksmål, var och en med sin historia att berätta-
   Kram!
   Trevlig lördag!

 6. Hej, Olavinlinna har jag inte besökt sedan början av 90-talet då vi var på husvagnssemester med mitt ex Hasse och hans barn. Ville visa honom mitt Finland. Operafestival kan nog ingen locka in mig på, jag har kommit så långt i mina vuxenpoäng att jag med stor glädje tittar på Kontrapunkt på tv, men där går min gräns. Träkyrkan däremot, det ingick nog inga kyrkor i min sevärdhetsplanering med tre ganska små barn på resan. Så stort tack för att jag fick se den fina kyrkan!

  1. Jag hade nog gärna sett en mer lättsam operaföreställning här och till sommaren 2020 såg programmet ut att kunna passa mig. (Alltså lättsamt) Tror att Olavlinlinna ser likadant ut idag som när du var där på 90-talet.
   Förstår att ni inte direkt hade funderingar på träkyrkan men vi passerade här i Kerimäki så det blev ett fint stopp. Kyrkan var vacker och enkel trots den enorma storleken.
   Jätteroligt att du rest med mig.
   Kram!

 7. Så trevligt att du fördjupat dig även i Finland! Just den där delen av Finland är okänd för mig och det är synd för att den kan mycket väl vara en av de mest originella och vackra delarna. Min far kommer från Virolahti alldeles vid ryska gränsen, och jag älskar den kuperade naturen där, med björkar och blomsterängar.

  1. Det var verkligen intressant och väldigt roligt att besöka den här delen av Finland.Jag har för länge sedan varit i en del trakter här tillsammans med min pappa och det var så givande att komma tillbaka. Vi såg och upplevde väldigt mycket under resan. Jag vill också minnas att vi passerade väldigt nära här när vi lämnat Imatra och var på väg till Borgå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.