Trevligheter Utflykter

Fin dag med glatt, gott och omväxlande innehåll

Fina dagar tycker jag om. Och vad som är eller blir en fin dag kan absolut variera. Kanske är det mest en känsla som infinner sig i vissa sammanhang beroende på humör, mående, olika tillfälligheter och tillfällen Gårdagen var i alla fall en riktigt fin dag. På olika sätt.

Fin dag i Uppsala

Uppsala gamla stationshus är ombyggd till  en trevlig restaurang. Och framför byggnaden finns”Näckens polska” av Bror Hjort som kom på plats här 1967. 

En  fin dag

blev det i går, trevlig, rolig och omväxlande. Jag skulle göra ett nytt försök och ta tåget till Uppsala och det gick nu som på räls. Snabbt också, ca 35 minuter mellan Stockholm C och Uppsala som är den normala restiden. Dotter Liv mötte mig och vi inhandlade en sommarpresent till barnbarnen. En önskad sådan och sedan var det mysigt att slå sig ner i skuggan på stationshusets uteservering för en pratstund. Jag ville sedan hämta Max på fritids på sin skola (han brukar gå hem själv) och möttes på plats av fotbollsspelaren Ronaldo. Inte illa!

Att träffa på självaste Ronaldo måste anses ingå i en fin dag. Att träffa på självaste fotbollsspelaren Ronaldo var trevligt och lyckat en fin dag som denna. Särskilt när det visar sig vara   Max.

Ronaldo spelar nu för den italienska klubben Juventus har jag fått lära mig.

Dags för lite sommarfika och sommarpresenter. Rejäla vattengevär var önskade  (behöver inte fyllas på lika ofta som de små vattenpistolerna) och glädjen hos båda barnbarnen var stor.

Fin dag och fina killarFin dag och fina, glada killar.

Dags för mig att fram på eftermiddagen lämna Uppsala och ta tåget tillbaka till Stockholm. Och även på hemvägen gick det utan stopp.

En fin dag övergick i en lika fin kväll

och det gällde både väder och innehåll. Jag skulle träffa min äldsta väninna Eva för middag. Vi har lärde känna varandra när vi hösten 1968 började på Gymnastik och Idrottshögskolan (GIH) i Stockholm och har sedan dess varit vänner. Förra året firade vi 50 år av vänskap på Fjäderholmarna  (ca 30 minuter med båt från Stockholms innerstad) En vänskap väl värd att fira.  Och nästa år får vi fira att det är 50 år sedan vi som vi examinerades från GIH. Åren har gått, men vänskapen bestått-

Anledningen till kvällens middag var att fira våra gemensamma födelsedagar som var i mars. Men oftast ses vi utan anledning.Valet av kvällens restaurang blev den kinesiska/asiatiska Weidao på Kungsgatan i Stockholm. En liten restaurang där maten lagas efter beställning och med väldigt goda och vällagade rätter. Perfekt är att man som på asiatiskt vis kan dela på rätterna och då också kan testa fler.

En fin dag övergick i en fin kväll på restaurang Weidao i STockholm. En fin dag övergick i en fin kväll på restaurang Weidao.

Tsingtao, det kinesiska ölet smakade gott till den koreanska kimchin  med “sting”.(En sorts fermenterad/mjölksyrad kål som det tar tid att tillaga)  Här på bordet finns också frasiga vegetariska vårrullar med god dipsås- Vi beställde också scampi med fröna bönor och broccoli i en lätt currysås och en sashimi (rå fisk) Vi blandade både örrätter och varmrätter i vår beställning och som på kinesiskt vis kommer rätterna in allteftersom de är tillagade.

Här den “lilla tallriken” med sashimi . Finns också i större variant. Så gott och vackert upplagt.

En verkligt trevlig kväll blev det på alla sätt som fick avsluta en fin dag. Stort tack Eva”

26 svar på ”Fin dag med glatt, gott och omväxlande innehåll”

 1. Alltså, den där Ronaldo, det är en riktig Ronaldo det! 👍 Så fin! Jag tycker så mycket om bilderna på “prinsarna” att jag nästan glömmer bort vad du skrivit. Bilden på de sommarfina Max o William är så läcker o de ser så glada ut. 👬 Lycka till med dina jobb! Kram! 💖

  1. Visst är han fin “vår Ronaldo”! “Prinsarna” är så fin och goa och de växer ju hela tiden. Inga lillprinsar längre.
   Förts resejobbet för sommaren, till Bohuslän, var en väldigt trevlig resa på alla sätt, även om Marstrand mötte oss med ösregn. Men bara glatt i gruppen.
   Önskar dig och de dina en fin midsommar.
   Stor kram och många tankar

 2. Riktiga spelevinkrar, dina barnbarn, det lyser bus i ögonen 😀
  Vilken härlig och innehållsrik dag som du hade! Så fint att kunna ta dagsturer.
  Ha det så gott, stor kram!

  1. Pojkarna är så fina, glada och pigga. Alltid roligt att träffa dem.
   Dagen blev väldigt bra och fint omväxlande. Och en fin avslutning med den trevliga middagen.
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram!

 3. Hej Ditte, du kanske undrar vart jag har tagit vägen och ibland undrar jag faktiskt själv? Men jag är vid liv och jag har precis kommit hem från vår mycket intressanta och givande resa till Kiev och Tjernobyl. Men…den krävde mycket av en, vi tog en tvådagarstripp och det var två enormt intensiva dagar. Har inte redigerat klart ännu, men det går framåt.
  Har haft datortorka, men nu har jag varit här och läst om dina upplevelser från ett alltid lika härligt Bohuslän och även från Sthlm och nu senast Uppsala med barnbarnen. Du har då verkligen “rört på dig” både i resejobbet och privat och jag måste säga att jag beundrar din energi när det gäller bloggandet. Tack för den och tack för njutbara inlägg med både fina bilder och inspirerande text. Bohuslän har jag besökt nästan varje sommar sen jag var en liten kotta, då med föräldrarna och på senare år på visit hos goda vänner som har sommarställe på Tjörn. Denna sommar hinns det dock inte med så jag har tagit in lite extra av dina bildberättelser.

  1. Hej Gertie! Jag har saknat dina inlägg som jag läser med så stor glädje. De ger mig mycket inspiration. Så otroligt spännande med både Kiev och Tjernobyl. Men förstår att det varit väldigt intensivt och på flera sätt . Jag har rört mig lite här hemma och min jobbresa till Bohuslän blev väldigt lyckad. Vädret var inte helt på topp men det rår en inte över. Bara att “gilla läget”.
   Vad roligt att du också varit en hel del i Bohuslän. Även jag var där mycket som minor och junior, i norra Bohuslän.
   Jag ska på jobbresa till Dalhalla i början av juli och till Höga kusten mot mitten av juli. (Då bor vi i Ö-vik och reser runt på dagsture)
   I augusti blir det ännu en spännande resa då till Valamo i östra Finland. Så roligt och spännande.
   Ha det gott och jag önskar er en fin midsommar. Och jag väntar så gärna på ditt inlägg.

 4. Vilken trevlig dag du hade igår med barn-barn och “gammal” väninna.
  Åren går, fast ibland känns barndomen alldeles nyss.
  Härligt sommarväder i norr än så länge ser dock lite svalare ut till midsommar.

  1. Dagen blev så lyckad och varierad. Alltid fint att träffa barnbarnen och likaså att träffa vänner- Det är så roligt att Eva och jag har känt varandra nu i snart 51 år.
   Håller tummarna för fint midsommarväder. Här i Stockholm ser det nu ut att då bli fint och hoppas det blir s¨hos dig också-

 5. Vilken perfekt dag det blev! Först träff med barnbarnen och sedan med väninnan, vad kan man mer begära? Kan tänka mig att sommarlovspresenterna var mycket uppskattade av pojkarna. Smidigt med en lite större vattentank dessutom 😉

  Kram och ha en fin kväll!

  1. En riktigt fin dag på alla sätt och även vädret var till full belåtenhet-
   Önskar dig också en fin kväll och är säker på att du haft ne lyckad dag med lilla S-
   Kram!

 6. Full fart på dej, från Uppsala till trevlig middag i Stockholm! Så fina dina barnbarn är, och man kan se hur mycket de uppskattade de nya vattenpistolerna!
  Maten ser väldigt god ut, vilken trevlig dag du haft!
  Kram och trevlig kväll!

  1. Ja, så länge jag orkar vill jag göra saker som är roliga och tiden har jag ju. Oftast! Alltid roligt att träffa barnbarnen och glädjen över de nya vattengevären var stor. Behöver ju inte fyllas på så ofta.
   Middagen på kvällen var både väldigt god och väldigt trelvlig- Perfekt att fira jämn födelsedag hela året-
   Trevlig kväll. Önskar dig en lugn jobbnatt.
   Kram

 7. Vilken ärlig bild på Max och William. De två lär nog får riktigt roligt med sina bautastora vattenpistoler under sommarlovet. Himla kul att Max satsar på Ronaldo. De flesta pojkar man ser bär ju Messi på tröjan. Ja, förut var det ju mest Zlatan, men inte nu längre.
  Härligt med en vänskap som är sååååå gammal. Väldigt sällsynt, men alldeles härligt. Å maten – mums säger jag bara, helt i min smak:-)

  1. Killarna hade önskat sig vattenpistoler och nu blev de i modell gevär. Men mer vatten ryms. Blir nog en hel del sprutande uppe på landet i Medelpad hos farmor där de ska fira midsommar.
   Mac är väldigt mycket för Ronaldo och har lärt sig mycket om honom och han spelkarriär. Han gillar honom så mycket att när det var skolavslutning så hade han en plan. Han gick till skolan i snygga jeans, skjorta och ledig blazer och med nya blå skor. Men i skolan byter han om. Tar på sig sina “illgröna” fotbollsskor, byter skjortan mot sin Ronaldotröja,tar på sig kavajen. Ser dock till att Ronaldo syns i den öppna kavajen. Och han står längst fram och sjunger så ingen kan undgå att se honom. Kreativt tänkande tyckte mormor. Ja, de andra också.Riktigt roligt initiativ.
   Eva och jag har hållit ihop i alla år. En väldigt fin vänskap och hon är även gudmor till min dotter Helen.
   Restaurangen tror jag du skulle gilla. Vi var supernöjda med både mat och service.

 8. Nu vattnas det i munnen kan jag lova…så mycket mer än över ett smörgåsbord på svenskt vis…
  Härligt att ha en väninna som hängt med ett bra tag. Önskar ni får umgås lika många år till! Tack för fotot på statyn, aldrig sett den förut, o häftig i färgkombinationen, också den helt ny och ganska iögonenfallande. Inte helt fel för de traditionella statyerna är ju ganska trista. Att glädja barnbarnen måste vara bland det roligaste man kan göra. Imorgon ska jag få träffa min lilla solstråle och äntligen krama om henne och idag har jag stått vid spisen minsann och trillat köttbullar och lagat makaronipudding. Jag vill inte stå vid spisen den korta tid vi har att umgås, och jag tror inte hon uppskattar dotterns o min sill- och laxbuffé fullt lika mycket. Men vem vet?

  1. Eva och jag har hängt ihop länge. En så fin vänskap! Och igår firade vi våra födelsedagar som är i mars och med en veckas mellanrum.Asiatisk mat tykcer vi om och väljer gärna den typ av restauranger. Jag hoppas också att vi har många år kvar som vänner.

   Bror Hjort härstammar ju från Uppsala så dte är ju trevligt att han har en av sina statyer här vid Uppsala station.
   Killarna blev verkligen glada för sina vattengevär och jag kan tänka mig att de flitigt kommer att användas nu uppe på landet i Medelpad.
   Så roligt att din solstråle kommer i morgon och helt perfekt att du har köttbullar och makaronipudding klar. Önskar er fina dagar tillsammans.
   Stor kram

 9. De där vattengevären kommer de ha mycket roligt med, vet ju hur kul sonen haft med sina! Men de kan så klart användas när den andre inte är med på noterna. Och så blir det konfiskering … Man är väl uppvuxen mellan två bröder! 😀

  Maten ser väldigt god ut! Kimchi har jag hört talas om i så väldans många år, det ska vara sådan där superduper mat som är så otroligt nyttigt! Dessutom ska det inte vara så svårt att göra själv. Har alltid sagt att jag måste göra det (ja, du vet vid det här laget hur jag är) men det har inte blivit av. Har du provat göra själv?

  1. Vattengevärern stod högt upp på önskelistan och jag tror reglerna för hur och var de ska användas är tydliga. Mne bra med rejäla behållare öfr vatten för då behöver de inte fyllas på lika ofta.

   Kimchi kan du testa att göra. Inte alls svårt men det tar lit tid för den att “mogna”. Har testat flera gånger. Och bra recept finns att hitta. Bäst smakar den nog sedan tillsammans med annan asiatisk mat. Lycka till!

 10. Gomorron Ditte!
  Du ser ut att ha haft en riktigt lyckad dag i Uppsala, man behöver inte nödvändigtvis åka långt för att ha trevligt!

  1. Gomorron!
   Nej då! Och fungerar tågen så är det ju än trevligare för man kommer dit man ska i tid. Och denna dag gick Uppsalatåget verkligen som på räls både dit och hem.
   Önskar er en fin helg.

  1. Och ingen brådska var det heller. Nog så skönt. Fint väder hjälpte också till att dagen blev så lyckad.
   kram!

 11. En helt perfekt dag alltså! Först barnbarnsbus och sen träffa en väninna som du känt och umgåtts med så länge 🙂
  Maten såg fantastiskt god ut också, bättre kan det ju inte bli!

  Ha en härlig dag i sommarskrudade Stockholm!

  1. Verkligen! Och det vackra vädret gör ju sitt till.
   Och här fortsätter det fina sommarvädret så det är bara att passa på att njuta av det.
   Önskar er en fin dag.

 12. En perfekt dag! Och jag kan förstå att pojkarna blev lyckliga över sina presenter. Hoppas nu det fina vädret håller i sig så de får möjlighet att testa dem 😀
  Stor kram

  1. En jättebra dag! Och roligt att även tågen till Uppsala och hem gick som på räls. Killarna blev jätteglada för sina vattengevär och hoppas de kan testa dem nu i midsommar uppe på landet. Och visst hoppas vi på vackert midsommarväder. I Stockholm ser det i alla fall lovande ut.
   Stor kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *