Spanien Torrevieja

Fiesta/fest för att fira djurens beskyddare

Gårdagen mötte oss med strålande sol och skön svensk sommarvärme (när den är som bäst) med +23 grader. I grannbyn La Mata skulle “grisens dag” firas och visst ville vi även i år vara med och fira. Detta är en fiesta/fest som återkommer varje år och som firas i olika delar av Spanien en söndag runt den 17/1. (Förra året blev festen uppskjuten på grund av regn så den blev av i februari i stället. Men vi var vi på plats i La Mata  då också.) Fiestan hålls till minne av helgonet San Antonio Abad, djurens beskyddare, med fokus på grisen.

Vacker vy över La Mata och havet från backen ovanför byn. Stannar alltid här och njuter av utsikten.

Fiesta/fest

Perfekt att promenera de ca fem kilometrarna till La Mata och under vägs finns en hel del att titta på- Ofta cyklar vi men det är många och långa uppförsbackar både på dit och hemvägen så ibland känns det smidigare att gå. Och sista biten väljer vi oftast att gå längs havet. Nu är gångvägen där reparerad och betydligt mer lättpromenerad än den var tidigare. Utsikten är dessutom väldigt njutbar. (Hem blev det däremot buss denna gång men ofta går vi hem också.)

Dagens fiesta- fest firas till åminne av helgonet San Antonio Abad som kommit att bli djurens beskyddare. De flesta helgon har något som de beskyddar och olika förnamn kan också ha sina helgon. San Antonio Abad  var en kristen munk som föddes i Egypten år 251 och dog  år 356 så han skulle alltså ha blivit 105 år gammal. Nåja…Han sålde sina ägodelar och levde som eremit och kom att beskydda djur.

Gångvägen längs havet mot La Mata är nu reparerad och visst är det njutbart att gå här. En fin gångväg sträcker sig längs havet och in mot byn La Mata.

Är det fiesta så är det. Fest, folk och bord som dukas upp med allehanda läckerheter. som besökare haft med sifMånga är på plats för att delta i denna fiesta och kommer från hela området här på Costa Blanca .

Fiestan äger i år rum för artonde året i rad och helt kostnadsfritt delas fläskkarré, bröd, öl och vi ut. Och det är stora mängder som går åt. Körena var långa men det tog ossinte mer än 15 minuter för att komma fram och få vår tilldelning.

Många köade denna fiesta- Grisens dag för att få ta del av kött att grilla och dryck därtill. En mat/köttkö och en för öl. Vinkön, där 5cl vin delades ut i små platsglas var obefintlig.

Vin delas ut. Lokalt vin från trakten.

Jag hade en tanke

– på att maken och jag skulle ställa oss i olika köer för att det skulle gå snabbare att fåmat och dryck. Så gjorde vi förra året och det fungerade utmärkt. Men i år var det ett lite ändrat koncept vad gällde mat och vin.  Vi noterade det när vi kom fram för att få vår tilldelning. En person var lika med en portion kött. Så inte ens jag lyckades förhandla mig fram till att få hämta även till maken. Minns att vi förra året fick det sista av köttet och kanske var dte så att många hämtade till hela släkten som inte ens var på plats.

I varje fall lyckades jag förhandla mig till att få två rejäla bitar fläskkarré och som inte såg ut som bacon. (Alla fick två vitar men de var av olika kvalité) Maken lyckades inte få till två muggar vin men däremot gick det bra att få två glas öl. (Senare under eftermiddagen gick det bättre med att få hämta fler muggar vin…)

Många hade med sig egna grillar men vi använde oss av de “offentliga” som var utplacerade på flera ställen.

Med köttet grillat och klart var det dags att slå sig ner och muren här vid det gamla vakttornet blev ett bra val. Tämligen rökfritt var det också.

Väldigt behagligt.

Flera hade med sig egna tillbehör som också dukades upp. Ska nog komma ihåg duk till nästa år. I år kom i alla fall grilltång och kryddor med.

Vår utsikt när vi åt var riktigt fin.

 

24 svar på ”Fiesta/fest för att fira djurens beskyddare”

 1. Åh, så mysigt det ser ut.
  Grillning, sol och hav, finns det något bättre?
  Länge sedan jag var vid La Mata.
  Många kramar/A-K

  1. Det blev en jättetrevlig dag på alla sätt. Och vädergudarna var med oss. Ljuvligt väder.
   Och en tur till La Mata är trevligt när som.
   Saknar dig här.
   Kram!

 2. Vilken trevlig fest och gratis är alltid gott vilket syns på antalet människor. Fast det känns lite dubbelt att fira med gris med tanke på att han var djurens beskyddare. Men man kan väl beskydda på många sätt.

  Kram och ha en fortsatt trevlig måndag!

  1. Trevligt var det! Och en fin gesta av La Mata att bjuda på detta kalas. Jag har helle rinte lyckats förstå vad grisen ska beskyddas från. Har frågat och även förslkt läsa mig till det. Har ännu inte lyckats.
   Vi har det fortsatt varmt och soligt så det har varit en bra dag idag också. Men utan grillfest.
   Kram!

 3. Verkar lite´ underligt, att San Antonio Abad är djurens beskyddare,
  när firandet består av att stycka och steka ett speciellt djur.
  Undrar vad grisarna blir beskyddade från?
  Det är väl OK att undra, eller hur? 🙂

  1. Jag håller helt med dig i din undran. Jag undrar jag också. Men har inte fått något svar. Har också frågat flera spanjorer.
   Här var det roligt att vara med och ta del av sedan men jag förstår den inte. Jag får leta efter mer fakta och återkomma. Har letat men som sagt inte fått svar.

 4. Vilken rolig tradition att La Mata arrangerar denna fiesta för 18:e gången läste jag. Tycker dock att kolla in folklivet och supa in stämningen nog är roligare än att stå i kö fören bit fläskkarré och en tandläkarmugg med vin. Men det är jag det;-)
  Vilket helt underbart väder förresten:-)

  1. Vi gjorde både och. Och just att grilla den där köttbiten och stå i kön ger många tillfällen till kontakter med spanjorer och det tycker jag om. Tränar gärna spanskan. Men i sak håller jag helt med dig. Köerna gick dock ganska snabbt. Och utan att köa hade jag missat språkträningen…
   Bädret var fantastiskt och är det idag också. Klart njutbart.

 5. Ser riktigt härligt ut där på grillfesten. Vi lyckades ju åka hem dagen före i år också, och har så gjort i flera år – dålig detaljplanering av oss 🙂 . Tur med vädret hade ni också och det är ju ännu ett plus. Här hemma var det -10 imorse igen, inte lika kul, men fördelen är ju att man här hemma har varmt och skönt i hela huset, jämn värme dessutom. Allt har sina fördelar och nackdelar.

  Var ut till Lidingö till sonens lägenghet idag för att lämna grejer och vi såg knappt något för dimman som låg över vattnet, så hela vägen över bron kändes som man var uppe bland molnen. När vi åkte hem igen hade det lättat och sikten var god igen.

  Ha det så skönt och njut av värmen.

  1. Ja, ni missade den i år också! Men man kan ju inte rätta in sig efter allt. Trevligt var dte och verkligen tur med vädret. Det var +23 under en stor del av dagen, liknande idag så njutbart är det- Men ni har ju haft det bar här ett tag nu. Och vist är dte bra att vara hemma också. Jag tycker i alla fall det. Men är det vinter hemma så är det ju. den har dock varit mild hitintills. Nu när jag åkte kom snön och kylan.

   Skönt att det var lättare att köra hem från Lidingö för att köra i dimma är ju klurigt.

   Vi njuter på.
   PS! Du såg att ryggan är med. Den är toppen!
   Kram!

 6. En härlig tillställning är det! I början fick man ta två vinglas, men helt plötsligt blev det stopp med det. Men man kunde ställa sig sist direkt igen i den obefintliga kön (typ tre pers före) och ta ett till glas direkt. Det var ok 🙂 Värre då med maten och ölen, dom köerna var betydligt längre…
  Men hur som helst så var det återigen en fantastisk dag, och att bara kolla in folkvimlet gjorde det värt “besväret” att ta sig dit 🙂
  Kul att vi sågs på bussen – synd bara att vi inte såg varann där på plats innan… Men som sagt – det var massor av folk!
  Ha en härlig kväll!

  1. Intressant är det och en riktig folkfest. Kul att vara med. Vinkön var ju obefintlig så man kunde ju ställa sig där igen. Men visst var både öl och matkön längre. Jag stod i den ena och Bosse i den andra. Och två ölglas kunde man få.
   Nu har vi ju blivit mer rutinerad eoch har med oss både grilltång, kryddor och lite grönsaker, plus kall sås.

   Vi tittad eefetr e rpå plats men det var många som var där så inte enkelt att upptäcka vänner. Lättare med det på bussen-
   Sitter fortfarande ute (med kofta på) och det är nu +18 och klockan är 22.30. Njutbart!

 7. Oh, vilken trevlig fest och gratis är alltid gott 😀 Nog för att jag vill ha vin i riktiga glas, men man har väl tältat, och då blev det vin i plastmugg, samma mugg som användes till kaffe också, för den delen. I husvagnen hade vi däremot äkta porslin och glas.
  Så fint med all gemenskap. Men jag undrar också om djurens beskyddare och griskalaset. Ser att det inte finns några svar, spanjorerna har nog inte tänkt på det 😀
  Ha en fin kväll. Jag pysslar i lagom takt.
  Stor kram!

  1. Vi har varit med ett par år tidigare och det är verkligen fin stämning. Vin vill jag också ha i riktiga glas, men här är det plastmuggar som gäller. Och många spontana samtal blir det. Hur sambandet mellan helhonet som är djurens beskyddar eoch grillfesten där det serveras fläskkarré är har jag inte förstått och heller inte kunnat läsa mig till. Mne jag tänker på Jesus och lammen som välsignades och åts upp så det är väl något liknande. Men här är det grisar det gäller.
   Sitter fortfarande ute på terrassen nu i sena kvällen och det är +18. Behagligt.
   Stor kram och tankar till dig.

 8. Hej Ditte!
  Oj vad mycket folk det var på fiestan!! Aldrig sett så många där förut.
  Såg trevligt ut dock kan jag ju inte äta nåt av detta och röken är jobbig tycker jag.
  Åt egen blandfärssås i går och varit dålig hela dagen…Var väl för fet den här gången…
  Kram P

  1. God sen kväll! Det blev verkligen trevligt och nu vet vi ju hur det går till. Mycket folk var det och fon stämning- Röken från grillen var mest påtaglig nära den när jag grillade köttet, sen kändes den inte- Vi hittade bra platser på muren och njöt av vacker havsutsikt.
   Trist att du varit dålig, kanske bättre med ren köttfärs nästa gång- Mindre fet.

   Kram! Sitter fortfarande ute på terrassen och det är +18 nu när klockan är 22.30. Behagligt

  1. Det blev en riktigt trevlig dag och roligt att få vara med om detta. Och vad gäller värmen, så är den helt klart behaglig..

 9. Ser trevligt ut … men var var djurens beskyddare? Lite dubbelbottnat känns det att fira hans minne med att slakta och äta upp dem han värnade mest 🙂
  Kram

  1. Instämmer helt. Men förr var det så att djuren (i måttliga mängder) togs med till kyrkan och där blev de välsignade. Har inte helt förstått det hela…
   Men trevligt var det och en riktig folkfest.
   Kram!

 10. Just another perfect day ** som jag ville beskriva det grill, hav, strand, lagom värme perfekt Ditte jag förstår att ni stortrivs där borta 🙂 kram kram <3

  1. Visst trivs vi här! Och jag trivs väldigt bra hemma i Stockholm också. Men vädret här är betydligt mer njutbart just nu.
   Kram och trevlig tisdag.

 11. Det ser fantastiskt ut och jag måste erkänna att lite avis är jag nog… Visserligen har vi riktigt fint med snö här nu, men nu hotas det med regn och töväder igen och då känns det som om det kvittar med vinter.

  1. Är det snö så tycker jag att det både lyser och piggar upp. Men är det mer än -10 så har mitt ansikte svårt att tåla kylan. (Och blåser det rejält kan det räcka med ett par minusgrader för att jag måste stanna inomhus)

   Hoppas att regnet och tövädret väntar ett tag hos er.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *