Spanien Torrevieja

Festligt! Och mitt första möte med en “riktig parisare”

3 februari, 2020

Så festligt det blev!  Gårdagen, både eftermiddagen och kvällen, gick  helt klart i de festliga tecknen. På alla sätt och vis. Vi firade bröllopsdag och det gjorde vi tillsammans med goda vänner, god mat och dryck. En verkligt lyckad kombination

Hit till vckra och lugna Marquesa, ca 15 km nordväst om Torrevieja, var vi bjudna denna  fina söndag eftermiddag.

 

Verkligen festligt!

Förra söndagen var vi några vänner som träffades för att äta en sen lunch tillsammans vid havet. Och lunchen övergick i eftersittning, så det blev en dag med “all inclusive”. Och gårdagen innehöll på sitt sätt ett liknande koncept.  Det var samma gäng vänner som sågs och det var också “all inclusive”.  Förutom väldigt god mat och dryck så ingick också “taxi”. Vi blev alltså hämtade i Torrevieje och även hemkörda av  “Karlsson”, husets värdinna.

Värdparet Leffe och Karlssons hus i Marguesa. 

Eftermiddagen var  skön och termometern visade +25 grader. Så skönt att sitta ute. Och när “Karlsson” lagar mat så är det både väldigt gott och väldigt mycket.  En jättegod “tjälknöl” gjord på älg, västerbottenpaj, passande för Karlsson är från Västerbotten  och goda piroger med köttfärsfyllning. Och cava härtill.  Allt detta som “tilltugg”.

Gott och festligt! Tjälknöl. cava, västerbottenpaj pcj köttfärsfyllda piroger. Så gott och festligt!

Samlade kring bordet. Bosse, värdparet”Karlsson”(Ingrid) och  Leffe, Ami och Patrik.

Vackra omgivningar. Här står jag på husets terrass och blickar ut mot golfbanan i Marquesa.

Och det var inte bara omgivningarna vi tittade på. Nej, någon bokcirkel skulle det inte bli. Men däremot fick både jag och Ami en hel del böcker med oss hem. Karlsson hade en stor kasse fylld till bredden med utlästa böcker.För min del fyllde jag på förrådet här med ett tiotal.

Ett urval av alla böcker som fanns i plastkasssen.

Så var det då dags för premiären

för min och makens del.  Vi skulle för första gången testa en “parisare”.  Och den är inte alls som den parisare jag känner till.  Den variant jag ätit kallas ofta parisersmörgås men även “parisare”. Vad är då skillnaden. En parisersmörgås/parisare består av stekt bröd, en köttfärsbiff därpå (som kan innehålla hackade rödbetor, senap, kapris, ättiksgurka) och ett stekt ägg Men i Norrland är det en tjock skiva korv mellan två bröd som är en “parisare”.  Det finns de som skrivit om skillnaden mellan “parisare och parisare. “Här är en annan persons tolkning som är lite mer vidsynt och inkluderar även en person som bor i Paris. För egen del vet jag bara att det smakade väldigt gott.

Förberedelser. Båda grillarna är laddade för bröden ska förstås också grillas. “Karlsson” och Leffe är proffs .

Här har Karlsson tagit över och är igång med serveringen. (Jag fick också lära mig att det inte ska vara sesamfrön på en “riktig” norrländsk parisare.)

Jag var lite osäker men satsade på alla tillbehör till den fint grillade korvskivan; Grukmajonnäs, bostongurka, fint hackad lök och i botten både senap och ketchup. Så gott!

Festligt värre. En lyckad pariserpremiär.Festligt värre! Verkligen en lyckad pariserpremiär. Riktigt gott! Tack “Karlsson och Leffe.

Vi satt länge kvar vid borde och skymningen sänkte sig under tiden . Passade på att ta ett nytt varv upp på takterrassen och blicka ut över omgivningarna.

 

Den rosa himlen hade för länge sedan övergått  i mörker innan vår eminenta chaufför körde oss tillbaka till stan. Stort tack alla för en jättetrevlig och väldigt rolig eftermiddag och kväll. Och jag tackar med en vacker ros som fanns i en kruka på värdparets terrass.

Stort tack  för allt festligt ni ordnat för oss och för er stora generositet och fina vänskap.  

Du Kanske Också Gillar

46 Kommentarer

 • Svara Ama de casa 3 februari, 2020 | 14:43

  Men alltså… Kan ju inte finnas ett bättre sätt att fira en bröllopsdag på än med en äkta parisare! Och det i glada vänners lag också – perfekt! 🙂
  Jag är allt lite avis… Eller “lite” är fel ord – jag är MYCKET avis! Men självklart inte missunnsam 🙂

  Ha en fantastisk start på den nya veckan!

  • Svara Ditte 3 februari, 2020 | 17:48

   Helt perfekt! Så gott och trevligt! Och för oss var det första gången denna norrländska parisare introducerades. Det gav helt klart mersmak. Leffe och Karlsson kan det här-
   Och bara så att du vet – Ni var med oss i tankarna och jag tror en bild skickades.
   Önskar er också en bra start på den nya veckan.

   • Svara Ama de casa 5 februari, 2020 | 10:03

    Trevligt att vi var med i tankarna, fast nån bild har jag inte sett till. Förutom alla dom i era bloggar som jag har dräglat över 😀

    • Svara Ditte 5 februari, 2020 | 10:06

     Jag vet att Ami skickade en bild till dig under själva beredningen av godsakerna. Men det var knepigt att få iväg den. (Dålig mottagning) Men tanken fanns helt klart på er.
     Trevlig onsdag.

 • Svara Susjos 3 februari, 2020 | 15:18

  Men så trevligt, vilket härligt firande!
  …Och gott såg det ut, har aldrig ätit en sån parisare 😀
  Så trevligt att få privat taxi också, hur långt är det tillbaka till stan?
  Tur med vädret hade ni också, hoppas det fortsätter så!
  Kram och ha en fortsatt bra måndag!

  • Svara Ditte 3 februari, 2020 | 17:45

   En helt igenom lyckad eftermiddag och kväll. Och så mycket gott.Vi hade heller aldrig tidigare smakat denna “parisare” men nu är vi väl introducerade till den. Vet att den är vanlig norr om Dalälven.
   Vädret var också till vår fördel så vi satt ute hela kvällen. Visserligen med en kofta på. Men ändå..
   Ut till Marquesa är det ca 15km och det ligger nordväst om Torrevieja.
   Fint väder har det varit nu ett tag och idag var det hela +24 på eftermiddagen.
   Önskar dig också en fin måndagkväll.
   Kram

 • Svara Znogge 3 februari, 2020 | 15:25

  Vilket härligt firande av er bröllopsdag! Så mycket gott att äta dessutom. Bara tilltugget var nästan som en hel middag. “Parisare” betyder för min del korvvarianten. Inte för att ju brukar äta det men det är den enda jag har hört talas om. Grattis till er båda förresten!

  Kram

  • Svara Ditte 3 februari, 2020 | 17:34

   Tack!Det blev en väldigt lyckad och mycket god eftermiddag och kväll. “Tilltugget” i sig var som en hel middag det också. Vad roligt att du som kommer söderifrån visste om korvvarianten. Annars är den mest vanlig norr om Dalälven. I andra delar av landet är “parisare” eller parisersmörgås föknippad med en sorts pannbiff på en stekt brödskiva och med ett stekt ägg.
   Kram

 • Svara Leffe 3 februari, 2020 | 15:51

  Tack Ditte, så vackert skrivet, det värmer i hjärtat. Goda vänner ska man vara glad för och det fanns all anledning att vara glad i går. Tack så hjärtligt för en fantastisk eftermiddag/kväll!

  • Svara Ditte 3 februari, 2020 | 17:31

   Stort tack till dig och “världens bästa Karlsson” för en jättetrevlig, väldigt rolig eftermiddag och kväll. Och med så mycket gott. Nu är vi fint introducerade till en norrländsk “parisare”.

 • Svara Titti/Umeå/Huay Yang. 3 februari, 2020 | 17:10

  Parisare är jag van vid, fast numera inte så ofta, norrlänning som jag är.
  Gott att grilla.
  Parisaren uppfanns av Tore Strand på matgrossisten Strandbolaget i Umeå.
  Släkt med mitt äldsta barn-barns mamma!

  • Svara Ditte 3 februari, 2020 | 17:28

   Vi söder om Dalälven är mer vana vid “parisare” som smörgås. Väldigt roligt att testa och gott var det. Välgrillade korvskivor och bröd. Vi fick berättat för oss hur uppkomsten var och den historien är rolig att ha med sig. Roligt att uppfinnaren är släkt med ditt äldsta barnbarns mamma. En väldigt fin kväll blev det.

 • Svara Geddfish 3 februari, 2020 | 18:05

  Din sista himmelsbild är fantastiskt vacker! Likaså rosen, förstås. Ser och förstår att ni varit på jättetrevlig utflykt. Kul att bli bjuden på en äkta parisare. Typiskt norrländskt, kan jag tänka mig, då Ama pratat så varmt om denna rätt tidigare.
  Ja, ni har det varmt och skönt med en härlig sol. Det vore nåt. Jag griper tag i alla solstrålar i mitt sinne men tycker ändå här är för kallt för att jag ska må gott ute. Men jag går ut ändå, såklart.
  Nu ska jag laga mig en korvgryta, mums.
  Stor kram!

  • Svara Ditte 3 februari, 2020 | 18:30

   Tack! Ja, rosen, visserligen deras egen, ville jag skicka som tack. Vi hade en så rolig och trevlig kväll med god mat och dryck och fina vänner. Vi hade inte ätit denna norrländska variant av parisare, som finns norr om Dalälven,tidigare. Däremot har jag ätit “parisare” som varit just köttfärsbiffen serverad på stekt bröd med ägg.
   Vi sitter fortfarande nu klockan 18.30 på terrassen och det är +20. En jacka är på men det är skönt ändå.
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram

 • Svara Ann-Kristin 3 februari, 2020 | 18:13

  Godkväll!
  Vilket trevligt sätt att fira bröllopsdagen. Bara tilltugget var ju en hel måltid. Faktiskt så har jag ätit Parisare här hemma i stan. En numera borttagen korvkiosk på torget hade det på menyn.
  Härligt att kunna sitta ute till sena kvällen. Verkligen njutbart förstår jag.
  Här är det snart -5 gr.
  Många kramar/A-K

  • Svara Ditte 3 februari, 2020 | 18:26

   God afton från terrassen. Visserligen med en kofta på men skönt ändå-
   Vi hade en jättetrevlig och rolig kväll och med så mycket god mat och dryck. Och “världens bästa Karlsson” lagar mycket och så god mat. Roligt att fira tillsammans med vänner. Vad roligt att du testat dessa norrländska parisare i din stad. För de är inte direkt vanliga söder om Dalälven.
   Kramar från oss.

 • Svara Karin Eklund 3 februari, 2020 | 19:46

  Himmelsbilden, den sista bilden av himlen är ljuvligt vacker.
  Vilken dag ni fick! Så fin!
  Det är gott att leva i Torrevieja!

  • Svara Ditte 3 februari, 2020 | 20:03

   Tack! Ja, det blev en väldigt fin eftermiddag och kväll i goda vänners lag- God mat, god dryck och vackra omgivningar.
   Vi har det bra här. Absolut!

 • Svara Gertie 3 februari, 2020 | 19:51

  Yes Ditte! Ett utmärkt och helt fantastiskt sätt att fira bröllopsdagen och ypperligt visualiserat med fina bilder!
  Grattis än en gång och “Skål ta mig fan”…

  • Svara Ditte 3 februari, 2020 | 20:06

   Tack! Ja, vi hade en väldigt fin eftermiddag i goda vänners lag- Och temat var helt klart norrländskt. Värdinnan är från Bastuträsk.
   Och just “Skål ta mig fan”- uttrycket från Jacobs stege passar så bra.

 • Svara Ami 3 februari, 2020 | 20:07

  Vilken trevlig eftermiddag och kväll vi fick hos Leffe och Karlsson som är så fina och gästvänliga vänner!
  Och vilken service med taxi både dit och hem!
  Stor kram!

  • Svara Ditte 3 februari, 2020 | 21:35

   Visst var det en jättetrevlig eftermiddag och kväll- Och så mycket gott! Premiär för oss med dessa norrländska parisare. En god bekantskap. Väldigt generöst med “taxiservice” också-
   Stor kram

 • Svara BP 3 februari, 2020 | 20:39

  Vilket perfekt firande av er bröllopsdag! Karlsson “gjorde jobbet” och Lennart var chaufför. Kan ju inte bli bättre för gästerna.
  Jag har bara ätit den norrländska varianten av parisaren, den som Karlsson bjöd på alltså. Den såldes faktiskt hos Mammas i Upplands-Väsby på 1980/1990-talet. Du kanske minns korvmojen vid Glädjens Trafikplats i Upplands-Väsby, för visst bodde du i Upplands-Väsby? Kan också berätta att jag bara beställde den för att jag inte visste vad det var. Frågade inte heller. Jag gillar ju “kulinariska” överraskningar. Var lagom förtjust, då jag inte är så värst förtjust i korv.
  Dessutom kan jag berätta att parisare även betyder kondom på tyska. Ett slanguttryck, men som faktiskt bygger på en man från Paris som tillverkade kondomer som kunde användas flera gånger. Det var på 1900-talet alltså.
  Så nu vet du det också;-)

  • Svara Ditte 3 februari, 2020 | 21:52

   Det blev på alla sätt en jättetrevlig dag. Goda vänner, god mat och dryck är oftast ett vinnande koncept och så också här. Vi blev både hämtade och hemkörda. Så generöst på alla sätt. Ja, hela eftermiddagen och kvällen gick i det tecknet-
   Kul att du testat denna norrländska variant av “parisare” och att du minns den från “Mammas gatukök” i Väsby. (Kände de som ägde kiosken.) Här jobbade jag faktiskt extra på 1970-talet men minns inte just parisaren. Måtte ha glömt den.
   Parisare har ju fler betydelser men den tyska varianten känner jag inte alls till- NU vet jag. Tack för det! Kunskap är alltid lätt att bäar- Och “parisare” är ju också en person som bor i Paris.
   Hur som helst har jag nu ätit den norrländska varianten. Och jag gör det gärna igen.

 • Svara Mia 3 februari, 2020 | 21:44

  Wow!! Det är nog inte ofta det serveras parisare söder om norrlandsgränsen 😀 så häftigt!! Och gott!! Dessutom med alla tilltugg innan, helt underbart….vad ni har det bra där nere med alla era vänner <3

  • Svara Ditte 3 februari, 2020 | 22:03

   Detta var premiär för mig med denna typ av “parisare”. Men nu är den gjord och det var riktigt gott.
   Och vi var ju hos vänner som är norrlänningar och från Bastuträsk.
   Visst har vi det bra här. Verkligen.

 • Svara KajsaLisa 3 februari, 2020 | 22:10

  Såg ut som ni hade det jättebra, dessutom slippa nattbussen. Falukorvsskiva på hamburgerbröd är väl nästan exotiskt där nere.

  • Svara Ditte 3 februari, 2020 | 23:06

   Det blev en jättetrevlig eftermiddag och kväll. På alla sätt.Och med så mycket gott. Och hit ut är det bara taxi som gäller.Finns ingen busstransport alls. Ja, man kan ju gå eller cykla men det är 15 km var väg. Och detta med denna “parisare” är vanligt norr om Dalälven. Men för min och maken del var det premiär för dessa norrländska “parisare”. Till saken hör att värdinnan är från Bastuträsk i Västerbotten- I övrigt var nog all mat vi fick exotisk enligt spansk matlagning.

 • Svara Anna, New York - My Bite of the Big Apple 3 februari, 2020 | 23:03

  Varmt grattis till er på bröllopsdagen (i efterskott)! Vilket firande och så fina vänner ni har. <3 Allt såg oerhört gott ut. Och vilken vacker utsikt och himmel! Jag får medge att jag inte hade koll på att det finns olika slags "parisare". Intressant! Jag är inte så förtjust i falukorv men med de där tillbehören såg det ju verkligen gott ut. Får nog testas!

  Varm kram!

  PS. Har haft en ganska rejäl paus från bloggvärlden på grund av extrema arbetstoppar men försöker nu hitta tillbaka.

  • Svara Ditte 4 februari, 2020 | 10:29

   Tack! Åren och tiden i största allmänhet går fort. Vi hade verkligen en jättetrevlig eftermiddag och kväll med mycket och god mat. Jag tror inte detta är falukorv som är till den norrländska parisaren utan en annan variant. Roligt att testa och denna typ av parisare är mer vanlig norr om Dalälven.
   Kan tänka mig att du har mycket att göra och man kan ju inte hinna allt.
   Välkommen tillbaka när du kan.
   Kramar!

 • Svara "LillaSyster" 4 februari, 2020 | 05:52

  Grattis på bröllopsdagen, om något sent. Ser helt underbart ut. Här vaknade vi till en vit värld idag. Din sallad kommer att bli toppen. Ha en bra dag!

  • Svara Ditte 4 februari, 2020 | 10:26

   Tack! Vi hade en väldigt trevlig och god eftermiddag och kväll. H
   Har förstått att en hel del snö fallit hemma och det lyser ju helt klart upp. Men den ska ju skottas också…
   Salladen ska testas idag.
   Strålande sol hos oss i Spanien och nu på förmiddagen +2r grader så det blev frukost ute på terrassen.
   Önskar dig en fin dag.

 • Svara Anki 4 februari, 2020 | 08:00

  Vilken helfestlig dag … och så mycket gott ni bjöds på!
  Stort Grattis så här en dag för sent!
  Härliga bilder . både från festligheterna och omgivningen!
  Kram

  • Svara Ditte 4 februari, 2020 | 10:24

   Tackar! Det blev en väldigt trevlig,rolig och god eftetrmiddag och kväll tillsammans med fina vänner o vackra omgivningar.
   Kram!

 • Svara Emma, Sol som sol? 4 februari, 2020 | 15:48

  Vilken trevlig tillställning! Så som Ama har pratat sig varm om denna parisare så förstår jag att det var kul att få bli bjuden på den! Men jag måste säga att det var inte illa vilka förrätter som dukades fram!

  • Svara Ditte 4 februari, 2020 | 18:16

   Det blev en så lyckad eftermiddag och kväll på alla sätt. Så mycket gott och med tydliga norrländska inslag. Värdinnan kommer från Västerbotten.Och fina vänner är värt så mycket.

 • Svara Anette 4 februari, 2020 | 20:33

  Här kommer ett lite för sent grattis till dig och din käre man 😊

  • Svara Ditte 4 februari, 2020 | 21:14

   Stort tack! Och vi fick en jättebra dag på alla sätt.

 • Svara Ann-Louise Paulsson 4 februari, 2020 | 21:21

  Grattis på bröllopsdagen i efterskott. Ser ut som en riktigt härlig dag. Måste dock erkänna att jag inte ens hade hört talas om parisare innan. Marquesa ser väldigt mysigt ut på bilderna.

  • Svara Ditte 4 februari, 2020 | 21:32

   Stort tack! Och visst blev det en väldigt lyckad dag i sin helhet. Värdinnan är från Västerbotten så det blev en del mat med anknytning dit. Vad gäller “parisare” är den väldigt vanlig och omtyckt norr om Dalälven. Jag hade hört talas om “korvvarianten” men inte testat. Men nu är det gjort. Gott! Ohc med rätta tillbehör. Marguesa är en bit från kusten och ligger i så fina omgivningar. Men man måst ha bil för att ta sig hit. Ingen buss går.

 • Svara Lena i Wales och Spanien 5 februari, 2020 | 14:00

  Vilket perfekt firande!

  • Svara Ditte 5 februari, 2020 | 14:06

   Det blev det verkligen! PÅ alla sätt!

 • Svara Paula 5 februari, 2020 | 18:56

  Vilken trevlig tillställning, vilken möda värdparet hade gjort sig för att få till den perfekta middagen! För mig är också parisare två skilda rätter, i Finland köper man korv-parisare i korvkiosken. Alltså två rostade bröd med korvskiva emellan, dock inte falukorv utan vad vi kallar baconkorv. Och när mamma och jag gick ut och dansade eftermiddagsdans som började strax kl 5 när man slutat jobbet kunde det bli en köttfärsparisare för att stilla hungern.

  • Svara Ditte 5 februari, 2020 | 20:22

   Det var verkligen en jättetrevlig eftermiddag och kväll och med så goda norrländska inslag. Här var dte ingen falukorv utan en speciell “pariserkorv” som värdinnan haft med sig hit från norrländska Basuträsk. Kan nog påminna om rätten du känner till från Finland. Hade aldrig ätot detta tidigare men vet att korvparisaren är vanlig norr om Dalälven.
   Parisare för mig var köttfärsvarianten som du också kände till.
   Men nu har jag testat båda och vidgat smaklökarna.
   Kram

 • Svara FREEDOMtravel 5 februari, 2020 | 21:08

  Intressant detta med parisare! Kollade länkarna, har varken provat den ena eller den andra varianten … 😉

  • Svara Ditte 5 februari, 2020 | 22:12

   Två helt olika maträtter. Norr om Dalälven är det den grillade korvvarianten och söder om Dalälven köfffärsbiffen med stekt ägg, “parisare”, eller parisersmörgås. Nu har jag testat båda och parisersmörgåsen har jag ätit många gånger.

  Kommentera