Torrevieja

Festligheter i Torrevieja -Trettonhelg med kungar och parad

Trettondagsafton och trettondagen är de viktigaste juldagarna för många spanjorer. Och det är också då barnen får sina julklappar. På många platser runt om i landet firas de ter kungarnas ankomster med parader och andra festligheter. Själva firandet i sig är till minne av de tre vise männens besök i Betlehem efter Jesu födelse. Här i Torrevieja anlände kungarna och deras följe per båt till hamnen och givetvis var vi med här. Tillsammans med många, många, andra.

Kungarna- de tre vise männen skulle anlända med båt klockan 18 men redan 16.30 var många på plats för att få en “bra plats”

Festligheter blev det

så småningom men det tog sin tid. Den spanska tiden har viss flexibilitet och kan ibland tas mer som en rekommendation. Men så till sist, när solen höll på att gå ner i havet i väster, kom då båten  med “Los Reyes Magos” – de magiska kungarna – de tre vise männen. Jag skrattade när jag hörde ett barn som ropade “titta det är ju Tabarcabåten”. (Tabarca är en ö, den enda i princip, ca en timmes båtresa söderut och visst var det Tabarcabåten som hämtat upp kungarna.)

Väntan på kungarna och deras följe blev lång. Alla ville ju att kvällens festligheter skulle börjaHär kommer båten och “kungarna” med följe är ombord.

“Los Reyes Magos” – de tre vise männen/kungarna  lämnar paket till barnen och detta sker under natten till trettondagen. Efter paraden firas det tillsammans med familj och vänner. Barnen gör rent sina skor och ställer ut dem och på natten kommer kungarna med presenter där skorna står.  Ofta ställs det också ut godsaker och likör till kungarna och till deras kameler. En tid före helgen  har många barn lämnat önskelistor till kungarna. (I Sverige förekommer ju att gröt ställs ut för att göra Tomten glad och önskelistor har kanske och lämnats till honom i förväg.)

I Spanien och i den katolska världen är trettondagen, “Reyes Magos”, en allmän helgdag. Och sedan är julen slut. Någon tjugonde dag Knut finns inte här utan den 7 januari börjar vardagen och även alla reor.

Trettonhelgen har firats länge i Sverige och mer att läsa om den finns här hos Nordiska museet.

Ett stort följe är det-

Färggranna kläder.

Paraden

Alla spanska barn vet att kungarna heter Melcior, Caspar (Gaspar) och Baltasar och vet också vem som är vem. Kungarna med följe ska så småningom ingå i den stor parad genom stan som avslutas uppe vid gamla kyrkan, kyrktorget och Plaza de la Constitución. (I Torreveja är det både i december, runt påsk och andra högtider processioner och parader som går genom stan och målet är ofta “kyrktorget”)

Kungarna med följe tar sig av båten.

Vi tittar en stund på den vackra solnedgången innan vi tar oss vidare för att se paraden just där den startar.

Väntan på paraden blir också lång stadens gator kantas av både barn och vuxna som vill vara med om kvällens festligheter.

Så äntligen! Stämningen är förväntansfull och hög.  Barnen är utrustade med påsar/kassar för att samla in godis som slängs ut av de som deltar i paraden. (Jodå, en del vuxna håller sig också framme)

Paraden börjar och festlighter blir det verkligen.

Paraden har skiftande innehåll och mycket för att roa. Mycket dans, musik och akrobatik ingår.

Eldslukare finns med. (Här syns också barnens påsar med godis. )

Här är det en av kungarna som passerar. Kanske Caspar eller Melchior…

Väldigt trevligt att vara med om detta och i år var det första gången vi var på plats i Torrevieja just över trettonhelgen. I övrigt har vi nog prickat in de flesta helgerna, mer eller mindre, med besök. Förra julen tillbringade vi här och då var det premiär och gjorde då ett inlägg om spanska jultraditioner.

24 svar på ”Festligheter i Torrevieja -Trettonhelg med kungar och parad”

 1. Vilket fantastiskt festligt firande och så olikt vårt eget. Trettonhelgen har blivit en ganska stillsam företeelse som passerar ganska så obemärkt tycker jag. Jag kan förstå att det var väldigt roligt att finnas på plats och kunna ta del av traditionerna och firandet.

  Kram och ha en bra måndag!

  1. Verkligen! Och roligt att ta del av detta. Nu var det första gången vi var här denna helg men jag har läst om hur det går till men stor skillnad att fysiskt vara här. Förra året var vi här över julen men åkte hem till nyår och i år gjorde vi tvärt om. Även under december är det mycket som händer här och på olika sätt-
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram!

 2. Kungar och godis… kan det bli bättre? Det är roligt med traditioner och man märker hur det skiljer sig mellan länderna för att fira samma sak! Kram

  1. Visst är det roligt att se hur traditionerna ser ut i olika länder.Vi har förr inte varit här just till trettonhelgen så även om jag läst om det så var detta första gången vi var på plats. Verkligen en stor folkfest.
   Kram!

 3. Har ni ätit någon roscon? Sonen fick en av kungarna i sin bit (jag hade tjuvkikat) men han gav den till mig. 😀 Tonåring!

  Ja, det går inte att lura ungarna numer. De är för smarta. När de vill.

  Här i Andalusien är det helgdag den 7 januar (Epifanía del Señor) så skolorna startar i morgon igen, många butiker är stängda och det är rätt lugnt.

  1. Jag testade i lördags och blev bjuden av våra spanska grannar. En liten bit. Ingen helgdag här utan idag är julen slut och skolorna har börjat. Kanske några börjar i morgon. Här är allt som vanligt idag.
   Skönt för sonen med en extra dag ledigt.

 4. Hej
  Det är mycket som händer juletid i Torrevieja. Jag har ju varit en gång över jul och nyår och det var fantastiskt väder den gången. Kommer inte ihåg kungarna så dom måste jag ha missat. Påminns också att vi ska åka till Tabarca. Nu åkte jag hem strax innan jul. Vi åker tillbaks igen när det är lite varmare. Kram

  1. Hej Annika!
   Visst är det så! Förra året var vi här över jul men det var åd första gången. Vi har ibland också varit i Thailand under december och januari och det har alltid varit skönt. Nu bestämde vi oss att åka över nyår med kort varsel och det blev lyckat. Fint väder har vi haft men mornar och nätter är ganska svala och uppemot +18 dagtid i skuggan. Skönt!
   När kungarna kommer på trettondagsafton är det fest i stan. Så roligt! Och nu var det ju fint väder också.
   Ja, en tur till Tabarca är fint och helst i maj-juni eller september när det inte är så mycket folk.
   Vi ses säkert här under våren.
   Ha det gott och god fortsättning på 2019
   kram!

 5. Spanjorer vet hur man firar, helt klart! De vet också hur man sammanställer fantastiska och påkostade parader. Imponerande att barnen vet namnen på kungarna, det vet inte jag. Men kommer ihåg att en av dem var mörkhyad – tror jag i alla fall;-) De missade man här;-)
  Tjejen med “lampskärmen” är ju helt fantastisk vacker. Duktigt att stå sådär i flera timmar. Jättekul att det var premiär för er att kolla paraden i år. Ett sådant spektakel vill man ju verkligen inte missa.

  PS. Bilden på solnedgången är magnifik! DS.

  1. I år var det ju premiär för oss att vara här över nyår och trettonhelgen och vi har verkligen haft jättetrevligt. Förra året blev det jul här för första gången , men då åkte vi hem till nyår och jag resejobbade. Men vi brukar ju vara på plats i december i övrigt och sedan återkomma efter mitten av januari. Men i år ändrar vi en del på resorna eftersom vi har långresa i februari som väntar. Kul var det att vara med här under trettonhelgen och full fart var det.
   Och visst blev det en fin bild på solnedgången. Men sen blev det kyligt så min tunna dunjacka blev perfekt.

 6. En alldeles fantastisk upplevelse, förstår jag! Läst hela ditt inlägg och alla kommentarer och har inte mer att tillägga än att jag håller med alla talare. Otroligt!
  Jag gillar fest och glamour så det hade vart något.
  Jag tänkte på ungarna och godispåsarna. Jag har ju varit med om två gånger om, att kasta godis till barnen, och att de plockade till sig i sina plastkassar. Det var från vikingakortegen i Pfalz.
  Måndagskram!
  PS. Underbar solnedgångsbild. DS

  1. Det var väldigt trevligt att uppleva detta på plats och så fin stämning. Hela stan verkade vara ute och se både kungarnas ankomst och den festliga paraden. För oss var det första gången vi var här över nyår och trettonhelgen och det har varit så trevligt.
   Och en vacker solnedgång var det.
   Kram!

 7. Ja, det brukar verkligen vara ett riktigt firande när kungarna stiger i land. Och barnen står där redo med sina påsar….ja, även jag har fått godis några gånger 😀
  Stor kram

  1. Det var riktigt roligt att vaa med och för oss var det premiär. Jodå, jag fikc lute godis jag också- Men hade ingen påse med.
   Stor kram!

  1. Tack! Det var kul att ta del av detta firande när vi ändå är på plats. Och en fin kväll var det med vacker solnedgång.

 8. Vilket festligt firande! Kul att få ta del av 🙂 Visste inte att det var så stor skillnad på firande här och där, tror ju att tomten kommer till alla… spännande med tre kungar. Här märktes firandet inte av så speciellt mycket…
  Tack för intressant inlägg!

  Och fortsatt fin vecka 2

  Kram Christina

  1. Visst är det! Vi har varit här förr om åren i december och senare i januari men inte över trettonhelgen. Här är den ju väldigt viktig, vilket den inte direkt längre är för oss i Sverige, men har så varit. Intressant och roligt att vara på plats och med.
   Önskar dig också en fin vecka.
   Kram!

 9. Så roligt att få del av firandet i text och bild av dig Ditte! Jag har hört om det via mågen och barnbarnen som var med om det för ett år sedan men nu vet jag hur det ser ut också. Tack för det!
  Barnets avslöjande om Tabarcabåten är ungefär som att avslöja jultomten låter det som. Härligt, härligt!
  Roligt med godisutdelningen!

  1. Det var första gången vi var här just över trettonhelgen så det var roligt att vara med på plats. principen om att kungarna kommer, men på olika sätt, finns nog runt om i den katolska världen. Roligt även att se paraden i kungarnas släptåg. Pojkens utrop här om Tabarcabåten påminde mig om ju just om at avslöja att tomten inte alltid kommer per skidor. Men av barn får man ofta höra “sanningen”.
   Tänker på er på Åland och allt som ställts till.

 10. Det var spektakulär parad! Inte helt oväntat, kring Medelhavet gillar man färg och form och festivalstämning. Så kul att läsa om traditionen med att lägga ut sina skor för att få gåvor, tänk, en del hänger upp strumpor o andra ställer fram skor. Från högt till lågt kan man lugnt säga.
  Någon julstämning kan man ju inte påstå att paraden frammanar, men det är väl inte heller meningen. Tack för roligt intressant inlägg, jag lärde mig mycket! Kram

  1. Här var nog både den fasta befolkningen och många besökare ute för att titta och vara med när kungarna ankom per båt. Och visst är det roligt med lite olika traditioner. Nej, julstämning är det inte tal, snarare trettondagsstämning.Julstämningen finns i princip under hela december med både krubbor, tomtar som klättrar på fasaderna, julbelysningar och annat. Även en del julgranar men jag tror de mest är utomhus. (I Spanien är det påsken som är årets största högtid.)
   Roligt att du var med mig även här.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *