Resor i Sverige

Festlig och varierad nyårshelg

Visst var det ett sprakande Karlstad vi mötte denna nyårsafton 2017. En stad som var rustad för en festlig nyårshelg  även om inte vädret var det. En del snöblandat regn föll så lite vitt var korta stunder synligt synligt på marken. I Klarälven, alldeles utanför hotellet där vi bodde, var isflak synliga och de påminde i alla fall om att det faktiskt är vinter. Men vädret är ju som det är och det helt oavsett vad vi tycker.  (Elite) Stadshotellet i Karlstad är fint upplyst, liksom stan i övrigt. (Längst ner till höger i bild syns statyn “Sola i Karlstad”)

Elite Stadshotell i Karlstad var fint pyntat och upplyst inför en festlig nyårshelg. Här bodde vi –  Stadshotellet i Karlstad. Perfekt läge  mitt i stan och alldeles vid Klarälven.

Festlig nyårshelg

Att resa bort över nyår är vad många väljer att göra och just resor inom Sverige över själva nyårshelgen ökar stadigt i popularitet. (I gårdagens inlägg  berättade jag kort om denna resas upplägg.)  Ett vinnande koncept är ett varierat program med fokus på trevliga upplevelser/besök, fina miljöer, god  mat och dryck, bra boende och en bekväm och trygg resa. Att tiden är väl tilltagen och i viss mån flexibel vet jag är värdefullt- liksom en god stämning. Som reseledare/guide  är min inställning att “jag finns till för gästerna” och så är det.

Inte många ut här på nyårsaftons eftermiddag. Kanske kugnet före stormen fram emot kvällen. 

För vår del började kvällen med ett teaterbesök på Karlstads teater – Wermland Opera som sedan 2003 hålller til här.  För mig var det första gången jag var här på teaterbesök och teatern i sig är  väl värd att tittas på. Den invigdes 1893 och den gamla stilen är bevarad än idag.

Efter teatern gick vi de 200 metrarna tillbaka till hotellet där en väldigt god trerätters supé serverades i hotellets restaurang. Det blev en lång och festlig måltid som i princip avslutades vid vid 12 slaget. Bubbel och ett fint fyrverkeriinledde det nya året.

Karlstads teater är vacker i sig och än finare med all belysning.

Karlstad teater och “Evig Jul”

Interiören hann jag inte fånga så bra på bild , för jag satt snett. Men en bit av taket fick jag med. Längs väggarna klättrar olika mindre loger och där klättrar även balkonger som är byggda i halvcirkelform  .

En del av taket på teatern

Detaljbild från teaterns innertaket.

Kvällens föreställning “Evig Jul” är en uppföljare av förra årets föreställning. Året är 2052 och Karlstad teater är ombyggd till ett äldreboende där några av de som arbetat på teatern nu bor. Det är julaton och en ilsken och missnöjd sköterska vill att det ska firas jul. Mest för att det ska så vara. De boende, alla dementa, samlas i dagrummet. Det blir en mycket spartansk julafton. Men de boende piggnar stundtals till och det blir mycket musik både i form av rock och mer gamla jullåtar. Dessa gamla vill vara evigt unga. Men att vilja är inte att kunna. Musikupplevelsen tyckte jag om och den tog besökarna runt om i världen.och fint att ha en Wermlands Operas orkester på plats. Vad gäller “handlingen” så var den ibland spretig men det var musikupplevelserna som var poängen. Dock prickades några riktigt bra och träffsäkra scener in.  (Recension finns här från premiären. )

Ensembeln från Wermland Opera .

Kvällens supé- festlig den också

Festlig dukning betyder mycket. Stadshotellet i Karlstad hade verkligen lyckats med detta. Vacker dukning betyder mycket för en festlig kväll.

Kvällens supé var verkligen god och allt som serverades var konstverk i sig.  Väldigt vackra upplggningar. Förrätten bestod av halstrad pilgrimsmussla med ostronskum, vanilj, blomkål,brioche (brödbitar) och hummerbisqure. Varmrätten som serverades var grillad oxfilé, pumpa, ragu, rischips och madeirasky. Desserten serverades på en lång planka (hela rymdes inte på min bild i collaget) och var körsbär med mjölksorbet, (kondencerad mjölk) valhronacréme ( mörk chokladkräm med hög kakaohalt) vaniljglass och pistagenötter.

 

32 svar på ”Festlig och varierad nyårshelg”

 1. Vilken härlig nyårshelg du/n i verkat ha fått, både när det gäller boende, teaterbesök och nyårsmat! God fortsättning till dig och dina nära och kära.

  1. God sen kväll! Det blev en väldigt lyckat nyårshelg på alla sätt- verkligen. Och roligt att tillbringa den på resande fot.
   Jag önskar dig också god fortsättning och önskar dig och de dina ett riktigt gott 2018.

 2. Hej Ditte!
  Åh vad vackra bilder på och i fina hus!! Vad mycket du får vara med om men antar att det är arbetsamt också att vara tillgänglig hela tiden. Undrar hur det gick med…ja du vet 😀
  Ha en bra vilopaus nu…eller hur 😀
  Själv fick jag besök av alla 3 barnbarnen med sin mor. Det var inte i går det…Dom och jag är ju sällan hemma samtidigt.
  Kram P ♥♥

  1. God sen kväll! Resan blev väldigt lyckad på alla sätt och allt gick bra. Visst åfr jag vara med om mycket roligt och fina upplevelser. men jag finns tillgänglig dygnet runt och det är ju en hel del att plugga in före varje resa. Men jag tycker det är jätteroligt och det brukar märkas.
   Idag har jag delvis vilat mig i form, men döttrarna fyllde år så vi har samlats ute på restaurang i Uppsala och ätit och haft trevligt.
   Mysigt med besök av “de dina”.
   Vi hörs och ses.
   Stor kram!

 3. Vilken vacker teater! Jaa, både kyrkor och teatrar beundrar jag, de är riktiga konstverk.
  Mycket festligt och vilken vacker dukning! Det är viktigt, ögat vill ha sin beskärda del.

  Önskar allt gott och jag ska strax dressa om, ska på körövning ute i Otterstads kyrka inför morgondagens konsert “Musik i Vinterkväll”. Den kyrkan känner du ju väl till.
  Kram!

  1. Karlstad teater är väldigt vacker och detta var första gången jag var där på en föreställning. Även Stadshotellet är en anrik och vacker byggnad både på utsidan och inomhus med vackra rum. (Varsamt renoverade)
   Hela helgen blev väldigt lyckad och supén på kvällen var verkligt god. Allt lagat à la minute och varje uppläggning som ett konstverk.

   VOtterstads kyrka känner jag väl till och har varit ädr flera gånger, men det är nu många år sedan. Låter fint med “Musik i Vinterkväll” och kan tänka mig att det blir en vacker konsert. Önskar dig lycka till.
   Kram!

 4. Ja, det gick då verkligen ingen nöd på dig och dina gäster ser jag. Å då ni befann er mestadels inomhus, spelade vädret ju ingen roll. Både hotellets och teaterns byggnader är vackra. Själva föreställningen är dock mindre i min smak. Ja, och maten speciellt förrätten är ju enastående. Konstverk som du säger.

  1. Nej då! Vi var mest inomhus så vädret brydde vi oss inte om. Vad gäller teaterföreställningens innehåll så stämmer jag helt in med dig men byggnaden i sig var väldigt sevärd och musiken i föreställningen samt artisterna var riktigt bra. Jag tyckte inte föreställningen bar och “innehållet” låg för nära mig och kändes spretigt. Men många av våra gäster liksom tyckte föreställningen var riktigt bra. Man tycker ju olika. Utsålt var det. Jag återkommer gärna till Karlstad teater och Wermland Opera, Vet att Les Miserables spelades här och gjorde succé och den hade jag gärna sett. (Har sett den i London, N.Y. och Stockholm men det skulle var roligt att se den på Karlstads vackra teater)

   Maten vi serverades var verkligen bra och allt gjordes à la minute så dte tog lite tid. Men den var värd att väntas på.

  1. Det blev en väldigt trevlig nyårsresa med ett bra och varierat program. Och att se sig om är alltid givande.
   Önskar er också ett riktigt bra år.
   Kram!

 5. Åh så läcker Nyårsmiddag! ,-))
  Vackert!
  Härlig Teater…… underbart fint.
  Karlstad ser ut att vara en fin stad….har bara åkt igenom sommartid ,-) Fint julträd. Hotellet ser inbjudande ut det också. Härligt Nyår ni firade!
  God Fortsättning önskar jag här igen ,-))
  KRAM Primrose ,-)

  1. God sen kväll! DEt blev en väldigt trevlig nyårshelg på alla sätt och med lite av varje på programmet.
   Karlstad är en stad jag tycker om och här finns en hel del att se och uppleva. Väl värt att stanna till här och gärna när det är en varmare tid. Tror du skulle tycka om Lars Lerins målningar på Sandgrund.
   Hotellet i sig är väldigt vackert och med en härlig lite gammeldags atmosfär. Hotellet i sig är ju gammalt. men fint och varsamt renoverat.

   Önskar dig också ett riktigt bra 2018.
   Kram!

 6. Hola! Ni verkar ha haft en upplevelse som kompenserade det usla vädret! Vi hade det också toppenbra -diagonalt över torget. ? Åt en underbar laxtartar till förrätt och sedan blev det en ”nostalgirätt”: Fondue! Tärnad oxfilé, grönsaker och 5 olika hemmagjorda dippsåser. Dessvärre blev vi proppmätta så ostarna som vi skulle ha till efteråt och som min bror hade inhandlat hos vår barndomsvän och Värmlands första fromager, http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=93&artikel=6835019 , fick vi dela upp och avnjuta på varsitt håll igår kväll. ? Fast man tycker att man bara sitter och ”plockar”med små kött- och grönsaksbitar så suger de ju åt sig en del av oljan och man blir fasligt mätt – även om jag är ”fett-tränad”! Gick sedan iväg för att kolla fyrverkeriet och skåla in nya året men det var inte kul alls – jättestökigt och människor som hade med sig egna smällare och sköt kors och tvärs. Förvånad att ingen blev skadad. ? Borde verkligen vara nolltolerans mot ”medhavt” när nu kommunen har fyrverkeri i egen regi. Tycker också synd om alla stackars djur som blir skrämda. Varför inte ordna en lasershow istället?

  Här har det jobbats idag och därefter Lokestisdag!

  Kram till dig och Mr B! ❤️

  1. Tittade efter dig runt hotellet vid 12-slaget. Men jag var bara ute ett kort tag. Hade jackan och kraftigare skor på rummet.
   Vi hade en fin/innehållsrik/trevlig eftermiddag och kväll i Karlstad och vädret kan en ju inte alls påverka.
   Låter som om ni också hade en fin kväll. Ska genast titta in på länken. Och oster gillas. Men kanske väl mäktigt efter laxtartar och fondue.
   Jag läste att att man på vissa ställen i Karlstad fick ha smällare och egna fyrverkerier men inte på andra. Säkert svårt att hålla reda på.
   Visst vore en lasershow bättre även miljömässigt men en komme rnpg inte bort från privatpersoner som skjuter raketer.
   Jag tyckte att den höga “dunka-dunka”musiken på torget var bedrövlig och jag hade ett fåtal gäster med fönster mot torget så de blev sömnlösa-
   Jag har haft vilodag till viss del idag men döttrarna fyller år och jag har just kommit hem från firande i Uppsala.
   Mr B hälsar.
   Kram!

 7. Jag blir så glad när gamla teatrar bevaras och underhålls. Vackert. Skönt att fira nyår borta – festligt och bekvämt! God Fortsättning på 2018! Kramar från oss

  1. Jag skulle gärna besöka den här taten på nytt och titta närmare. Nu var det fullsatt och svårt att fotografera från min plats. Allt blev snett liksom.
   Resan blev väldigt lyckad men jag tyckte nog i sak att Carmen förra året på Göteborgsoperan var en bättre föreställning. Är ju andra året nu som jag jobbar över nyår, men det är riktigt trevligt.
   Önskar er också en riktigt God fortsättning på 2018.
   Kramar!

 8. Härliga bilder från helgen i Karlstad. Gamla kyrkor och gamla teatrar är spännande byggnader – alltid värda ett besök – kul att du visade lite interiörbilder 🙂 Maten ser delikat ut!
  Kram

  1. Tack! Jag hade gärna velat ta fler bilder från teatern men den är så liten så svårt att få till det. De bilder jag tog blev tämligen “snea och vinda”. Men en vacker teater är det.
   Rsan blev lyckad och med fina upplevelser och det var viktigast.
   Kram!

 9. njutbar resa med andra ord! så vackert där ser ut & tror nog det är så oxå kan läsa det genom dina ord 🙂 god fortsättning och hoppas nya året ger massa skojiga resor kram kram

  1. Allt blev väldigt lyckat! Vad gäller resor blir det en del både privat och i jobbet och det ser jag verkligen fram emot. Men just nu är det skönt att vara hemma i Stockholm ett tag.
   Kram!

 10. Vilket härligt nyårsfirande ni fick! Och det ser verkligen ut att vara en vacker stad, Karlstad. Har aldrig varit där… Våra turer på den tiden vi bodde i Sverige gick mestadels utomlands. Kanske dags att göra Sverige nu, det ligger väl tillräckligt långt bort nu kan tänka 😉

  Maten såg helt fantastisk ut, och det var verkligen festligt dukat också – ett nyårsfirande att minnas!
  🙂

  1. Allt blev väldigt lyckat och så även om sola lyste med sin frånvaro. Det finns väldigt mycket att se och uppleva i Sverige och jag är jätteglad att jag nu får ta mig nya tittar på en massa saker. “Min resebyrå” har väldigt bra och genomtänkt program och med väl uttänkta resmål och upplevelser och det gör det än roligare.
   Karlstad i sig och omgivningarna har mycket att erbjuda. Men förstås kanske allra finast när det är både varmare och ljusare om man vill spendera mer tid utomhus.

 11. Härligt att det blev bra trots att det inte fanns mycket solljus att skryta med. Jag hoppas att du fick mitt mail, det strulade nämligen när jag skulle svara så jag skrev från min andra adress (och missade “ämne”), så om du fått något mystiskt som du inte vågar öppna, så är det nog från mig 😉

  1. Tack för ditt mail! Det kom fram och jag öppnade det. Men jag var borta och kom hem sent igår så svar kommer idag.
   Men vi är helt överens.

 12. Vilket trevligt sätt att avsluta ett gammalt år på och inleda det nya med! Karlstad har jag missat så här långt men Lerins målningar skulle jag gärna titta närmare på.

  Kram och god förmiddag!

  1. Hela resan blev väldigt lyckad och programmet var så trevligt och varierat sammansatt. (Resebyrån som gör det…)
   Karlstad som stad och med fina omgivningar erbjuder mycket fint och här är det ju både Ferlin och fRöding som ständigt är närvarande. Och Lars Lerin förstås. TRor verkligen du skulle uppskatta ett besök på Sandgrund hos honom. Jag vad gäller littteraturen så kommer ju även Selma m.fl.in i bilden.
   Önskar dig en trevlig dag.
   Kram!

 13. Vilken vacker teater. Och vilken fint hotell ni bodde på!
  Maten såg helt fantastisk ut, så jag förstår att kvällen blev lyckad!
  Stor kram

  1. Hela resan blev väldigt lyckad där bra hotell, god mat och fina upplevelser följde med oss.
   Stor kram!

 14. Dukning och uppläggning är väldigt viktigt för helhetsupplevelsen. Duka snyggt är en konst som jag skulle vilja lära mig. Det måste ju finnas grundregler även i sådant misstänker jag… 🙂

  Att äta vid sådana här tillfällen är mysigt tillsammans med många andra. Men jag brukar alltid fundera på är om köttet är väldigt rött i mitten eller genomstekt. Jag vill ha genomstekt och är det alltför rött så kan det ta ned mitt betyg betydligt. Lättare om det är fisk, men det är nog inte så många som serverar en nyårsafton i Sverige!

  1. Visst är det extra roligt att sätta sig till ett vackert dukat bord. Och grundregler finns säkert men jag tror att man har väldigt fria händer. Vad gäller köttet så kan man säga till innan och det brukar fungera bra. Så även här denna kväll.Viktigt att alla blir nöjda Och visst är det tervligt att äta många tillsammans och här varade ju måltiden en stor del av kvällen.
   Fisk var det några som beställt som inte äter kött och inga problem med den. Och en del hade beställt kyckling som inte äter “rött kött”. Även för vegetarianer ordnades det bra mat. Hotellet var väldigt tillmötesgående trots att allt var utsålt. Verkligen bra service.

  1. Tack Bosse! Jag önskar dig detsamma! Och visst blev det en fin resa över nyår och en väldigt bra start på 2018.
   Många tankar och varm kram till dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *