Torrevieja

Favoriter i repris – Vattenkvarnsparken och La Mata

Det soliga vädret fortsätter och det blir många timmar utomhus varje dag. Vad vi sedan fyller timmarna och dagarna med varierar. Men promenader, träning av spanska och läsa/lyssna på böcker hör till det dagliga. Idag bär det här i bloggen av till ett par favoriter i Torrevieja; “Vattenkvarnsparken” och grannorten La Mata  (Via länkarna finns mer fakta om båda.) En varierad promenad med en hel del både uppför och nedför. Gäller både dit och hem.

Vattenhjulsparken ligger på vägen till La Mata och är en av våra favoriter att besöka. Inne i parken, som i sig ligger högt,  leder små kanaler och vattenfall vattnet neråt till den större kvarndammen.

 

Vi har flera favoriter

i omgivningarna runt Torrevieja. Och att ta en promenad till La Mata via den lummiga “Vattenkvarnsparken” – “Parque Natural del Molino del Agua” är alltid trevligt.  Den lummiga parken ligger uppe på en höjd och på sina ställen ser man ner mot Medelhavet. Picknickbord och bänkar finns utplacerade i parken och träden erbjuder skön skugga . Parken invigdes i sitt nuvarande utförande 2006 men redan på 1700-talet fanns här en källa med färskvatten. Ovanligt, eftersom parken bara ligger några hundratal meter från Medelhavet.

Små stenbroar är byggda så man kan ta olika vägar runt de små vattenfallen. Just nu är en del vatten avstängt och rengöring pågick.

Tror att detta kan vara ett sorts bladfikus. Någon som vet? Finns gott om även dessa i parken

Och när man närmar sig stranden, men fortfarande är i parken, möts man av sanddynor med sina speciella växter. Här bland sanddynerna försöker man återskapa och bevara så många som möjligt av de växter som fanns här innan området började bebyggas. Likaså har den gångväg som går längs havet och gångvägarna genom själva parken närmare havet påverkat den ursprungliga växtligheten och även detta försöker man nu få bukt med.

Vattenkvarnsparken övergår till sanddynor ju närmare havet man kommer.

Vi har kommit ut från parken och Medelhavet ligger framför oss och det gör också den långa fina La Matastranden. Dags för ett tapasstopp med denna havsutsikt

La Matastranden är också den en av våra favoriter

Gott!  Patatas con alioli (potatis med alioli) och ensalladilla – en sorts legymsallad

Dags att vandra vidare. Och dryga  4.5 km senare var vi hemma igen. Blev en liten omväg.

På väg hemåt.

 

 

20 svar på ”Favoriter i repris – Vattenkvarnsparken och La Mata”

 1. Vilken lång och betikande promenad. Jag gillar variationer att välja att traska igenom parken eller strandvägen. Det blir aldrig långtråkigt. Visst måste man även dela nöje med nytta och praktisera spanska och läsa. Bra med underhållning på alla nivåer. Jag tampas med spanskan varje dag minst en halvtimme. Det blir bara svårare och svårare. Ha en trevlig kväll// kram

  1. Vi går gärna och promenaderna varieras. Men ofta hamnar vi på något sätt vid havet. I alla fall här där det finns så nära. Och långtråkigt blir det ju aldrig och det oavsett var vi rör oss. Jag satsar på 60 minuter om dagen måndag till fredag men det kan bli 30 också. Beror på. Och inte blir det lättare…Men är man här så tycker jag att det är viktigt att försöka lära sig.
   Önskar dig också en fin kväll och trevlig helg.

 2. Vilken park! Otroligt vacker! Påminner lite om den i Torremolinos, också en park med sötvattenskälla inte långt från havet.

  Härligt med era små tapasstop, såg verkligen gott ut.

  1. Visst gör den. Och Parken i Torremolinos har jag besökt några gånger, trevliga besök. Men det var ett tag sedan.
   Och dessa tapasstopp, gärna vid havet gillas verkligen. Gott och mysigt.

 3. Hej Ditte
  Det finns en hel del att upptäcka i Torrevieja. Vattenparken har vi aldrig varit vid. Men det ska det förhoppningsvis bli tid till. Man kan ju ta bussen upp till La Mata också och möjligen gå hem.
  Kram

  1. Jadå, visst finns det man kan ta buss både till La Mata, till Cabo Cervera och därifrån gå- Även till Vattenkvarnsparken går det att ta buss C från Avenida Baleares strax utanför restaurang Fu. Ja, även från centrum. Ni har ju tiden för och på er.
   Kram och trevlig helg.

 4. Gokväll!
  Vilken mysig promenad. Jag har aldrig varit i den parken. Länge sedan över huvud taget att jag var vid La Mata. Härligt att vädret håller i sig.
  Många kramar/A-K

  1. Gokväll från terrassen
   Har suttit ute och ätit middag och det är fortfarande +19. Behagligt. Det är en fin promenad att gå till La Mata och genom Vattenkvarnsparken. Vi får allt ta en tur nästa gång. Parken är riktigt fin och La Mata är mysigt.
   Och vi hoppas på fortsatt fin väder.
   Många kramar från oss båda.

 5. Vilken otroligt fin promenad! Parken är ju hur fin som helst med sin “barranco”, som visserligen inte är en barranco, men nästan ser ut som ett tycker jag. Otroligt läckert!
  La Mata stranden är väldigt fin den också, men badsäsongen verkar vara över ser det ut som.

  1. Här går vi då och då under året men det är mycket uppför både dit och hem så skönast är det när det inte är så varmt. Cyklar gör vi också men då blir det att gå uppför de tärande backarna. Och de är både branta och långa. (Märks inte om man kör bil)
   Parken är jättefin och välbehållen.
   Här såg vi bara ett par stycken som badade och det är ändå +18 i vattnet. Men alltför svalt för mig. Om jag är här. Ute i Sandhamn i september badade jag i svalare vatten. Men det var där och då. Sommaren första bad och det sista-

 6. En härlig promenad genom en fantastisk park! Verkligen väldigt speciell! Roligt att få följa med … tack för det Ditte!
  Kram

  1. Jag tror du tyckt om att gå här. Någon direkt skog är det ju inte, men en vacker psrk med sina speciella växter. (Som nu det nu inte syntes så mycket av. )
   Kram och trevlig söndag.

 7. Det är verkligen härliga områden att promenera i. Speciellt La Mata-stranden där det finns många vattenhål, det är ju viktigt med vätskebalansen.

  Dom där träden är väl såna där “ficus robusta”? Hade såna som krukväxter i ungdomen. Dom hade typ fem blad när jag köpte dom och dom bladen blev gula och ramlade av ett efter ett. Liiiite större exemplar ser man här, och mer välmående är dom också 😀

  Ha en skön söndag!

  1. Visst är det. Och parken här är vi väldigt förtjusta i, liksom i “Aromparken” . Jag trodde också det var “ficus robusta” – hade också ett sådant som krukväxt en gång. Känner igen det där med att bladen föll av. På min också. Så efter några försök med inköp av nya gav jag upp Men här i det fria trivs de fint.
   Önskar dig också en skön söndag. Och vädret är det helt klart.

 8. Ack så salig eller något sådant – att vandra där! Vackra omgivningar gör gott och du har fotat så vi kan delta från våra håll.
  Det är gott att vara till tänker jag 🙂
  Stor kram o fin söndag till er!

  1. Här finns mycket vackert och havet och grönskan tar jag gärna till mig. Och fint att du gläds åt mina bilder.
   Du är med oss här i tankarna.
   Stor kram!

  1. Det är riktigt behagligt att byta gråa november mot lite mer ljus och värme. Och tiden äger vi ju. Så skönt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *