Stockholm Utflykter

Fart och fläkt i helgen – Och väldigt roligt

I huvudstaden har det varit  en helg man inte vädermässigt direkt kommer att anstränga sig för att minnas. Men det fanns andra glädjeämnen. Jag tillbringade helgen tillsammans med barnbarnen och det blev både fart, fläkt och väldigt roligt. Och man får inte roligare än man gör sig.

Fart och fläkt i helgen och besöket på Leksaksmuseet på Skeppsholmen blev lyckat. Besöket på Leksaksmuseet, Tidö Collection of Toys & Comics blev väldigt lyckat.

Fart och fläkt

Besöket på det tämligen nyöppnade Leksaksmuseet, Tidö Collection of Toys & Comics, i Bergrummet på Skeppsholmen blev lyckat för både mig och juniorerna. (Läs mer här om du missade inlägget igår.) Mängder av leksaker, böcker och serietidningar, en del väldigt gamla, gav upphov till många frågor och att själv titta på interaktiva skärmar och lära sig mer var kul. Och många av de gamla föremålen berättar sin historia .

William fem år och Max nio år fastnade extra vid allt som hade med riddare och borgar att göra. 

Även rymden är av stort intresse.

Max tittar ut från en labyrint. (hålen var väl trånga för att jag skulle få plats)

En gammal Volvo är delad på mitten och inuti den står mängder av leksaksbilar. De flesta av modell “ä.”

Hemma var det dags för lite spelande på telefonerna innan vi  tillsammans drog i gång “fia med knuff” och lite andra spel. Här är det “Minecraft”, ett äventyrs och byggdatorspel, som kan man kan spela på egen hand eller med andra.  Killarna hade tänkt att se “mellon” men gav upp efter en kvart till förmån för roligare saker  – som att bygga lego med mormor och visa/lära mig hur man “shufflar”. En dans där man med speciella steg ska glida över golvet till bastonerna i musiken.  Pröva gärna! (Dansen kommer från Australien och är dryga 10 år gammal) Så fart var det här hemma.

Det ser ut att gå bra här. Båda killarna verkar nöjda ut.

Söndag – Mot Uppsala

med tåg. Absolut ett vågspel. Går det eller är det inställt? Idag gick det. Både till Uppsala och tillbaka till Stockholm. Att åka med det “vanliga SJ tåget” från Stockholm till Uppsala är bra när det fungerar och restiden är ca. 35 minuter. Bussar finns men tar dryga timmen och det gör också pendeltåget. Dessutom är det dyrare med pendeln eftersom man reser över länsgränsen. Men nu var det färdmässigt en turdag med SJ.

En sen lunch var det tänkt och pojkarna valde en grekisk restaurang, Akropolis vid Fyris torg. En favorit i repris och ett säkert restaurangkort en kort promenad från stationen. Och att ta en tur till Uppsala är alltid trevligt. En stad som känns som en småstad trots att det är Sveriges fjärde största stad.

Vaksalaskolan i Uppsala vid Vaksala torg invigdes redan 1929 . (Men den har moderniserats.)  Detta är Max skola och här går elever  från förskoleklass och upp till klass nio.

Sen lunch med grekiska “mezerätter”(smårätter) åt vi på restaurang Akropolis. Favorit i repris. Vinbladsdolmar, tzatziki , halloumiost med tomater, kycklingspett, grillat bröd, och champinjoner och grönsaker stekta i vitlök- Gott!

Max, mamma Liv och William.

En spännande byggnad. Uppsala konsert och kongresshall ligger också vid Fyristorg.

Så småningom dags för mig att lämna Uppsala, barnbarn och dotter.

Stationen och Uppsala slott i bakgrunden.

26 svar på ”Fart och fläkt i helgen – Och väldigt roligt”

 1. Det såg verkligen trevligt ut på leksaksmuseet. Förstår att killarna trivdes. Härligtcatt få rå om barnbarnen en helg. Det kommer ju att ta några veckor innan de ser de små liven igen.
  Önskar dig och Mr B en bra resa.
  Kram/A-K

  1. Tack! Idag är det packning som gäller. Och att plocka bort. Men det är svårt att veta vad som behövs när det skiljer i temperatur mellan +32 och ca. +6. Men vi får köpa om något saknas.
   Det var verkligen jättetrevligt att ha killarna här och leksaksmuseet gillade vi alla tre.
   Hoppas på att blogga från resan och dela med mig.
   Kram från oss båda.

 2. Vilken jättemysig helg tillsammans med “prinsarna”! Spännande med leksaksmuseét för både ung o gammal. Jag har varit på Tidö när det låg där, men nu verkar det vara mycket större o fullt av roliga grejer. Kul att mormor fick lära sig en ny dans! Inte för att jag förstår hur man gör, men det blir väl uppvisning vid senare tillfälle, eller hur? Kram!

  1. Leksakerna är sedan 2017 flyttade hit och lokalerna är verkligen rymliga. Blir inte trångt här. Tidö har jag bara passerat men aldrig besökt.
   Jag hade lite svårt där med fotarbetet på dansen men max var riktigt duktig och William hade fattat det. Måste träna mer.Vi får ta en kväll i Torre…
   Kram!

 3. Vilken bra och trevlig helt på alla vis. Dessutom så är det alltid trevligt att träffa barn och barnbarn. Grekisk mat blir man sällan besviken på och gott lät det 😀

  Kram och ha en fortsatt bra måndag!

  1. Ja, det blev en lyckad helg och när det gäller vardagar så är det svårare att ses med skola och annat. Och matvalet gillades även av oss vuxna. Tiktigt gott.
   Kram och trevlig måndag.

 4. Så Max och William gillar borgar? Det måste dom ha fått från dig va? Haha! Nej men här finns det ju “några” att välja på, så nästa gång dom är på besök så vet du vad ni kan hitta på 😀

  Ha en en riktigt bra start på resan!

  1. Absolut inte! Men att titta på dem och bygga upp dem är roligt. Finns mycket där med både lego och i dataspelet “Mindcraft”.
   Tack! Och vi är förväntansfulla inför resan. Har i stort sett packat klart och det blev den del.Är första gången jag ska packa för så stora temperaturskillnader.
   Ha det gott!

 5. Du hade också en superhelg med barn och barnbarn, läser jag, och dessutom med lek och museum! Ja, det är kul även för den vuxne.
  Så fina barnbarnen är och leksugna, så klart.
  Min resa tog lite längre tid, men allt gick på räls, så gott som. 2,45 timmar är inte illa.
  Fullt upp idag och nu bär det iväg till Gospel om en timme.
  Stor kram!

  1. Så roligt att spendera tid med killarna och de är så tacksamma och glada för allt vi gör tillsammans så det blir då liksom dubbel glädje. Och att äta på restaurang är något båda verkligen uppskattar. Förstår att du haft en fin helg med de dina. Så roligt att det blev lyckat och att resan också gick bra.
   Fullt upp även här för i morgon bär det av på långresan.
   Varm karm

 6. skoj ja barnen i dag gläds inte lika mkt som förr av just leksaker tror jag, vi var på ett sådant utanför Malmö för nåt år sedan, skoj att se tillbaka ..tänker på mina 2 yngsta då jag ser dina <3 fina killar Ditte kram å go kväll

  1. Våra killar gläds verkligen över detta och leker gärna med leksaker och bygger väldigt mycket med lego. De har båda reglerad skärmtid och det är jättebra. Finns en bra app för detta. Pojkarna är jättefina och så roligt att spendera tid med dem.
   Kram och trevlig kväll.

 7. Tur att man har barnasinnet i behåll. Blir riktigt sugen på att besöka Bergrummet och Leksaksmuseet efter dina smakprover.
  Sedan måste jag säga att Max verkligen har Skjutit i höjden. Så stor han har blivit. Kul att kunna följa Max och Williams utveckling här hos dig.
  Uppsala är en fin stad med en speciell atmosfär. Konsert- och kongresshallen är en riktigt fin och annorlunda byggnad som jag gillar skarpt.
  Hoppas du är klar med all packning och sitter ner med en vinare inför det stora äventyret som förjar imorgon. Önskar dig och B en trevlig och behaglig resa!

  PS. Killarnas val av sysselsättning var rätt klok, eller mycket klok. Shuffle-rörelsen påminner en aning om sjukgymnastik, men ändå;-) DS.

  1. Jadå! Tror du skulle gilla att “hänga” med killarna.De har humor, är flexibla, lättsamma och vana att röra och förflytta sig i huvudstaden. Ja, i övrigt också. Visst har Max blivit lång och en stor kille på många sätt. Kul att du hänger med i deras liv.
   Packningen är klar men det var ett kraftprov att sortera och få med det viktigaste. Vi flyger KLM och får ha 12 kg handbagage och 23 kg i resväskan. Men jag ligger rejält under och maken under mig vad gäller kilon. Men jag har i handbagaget laddat för att det kan hända att väskorna inte kommer fram. Stockholm-Amsterdam- Buenos Aires-Santiago de Chile. En bra bit om man säger så. Men tursamt “bara”fyra timmar efter Sverige i tid. Tursamt nog åker vi sent i morgon eftermiddag. Vill till att välja sina avgångar och smidigare att resa på natten tycker jag.
   Blogginlägg till Sannas tema kommer förstås imorgon fm.
   Vad gäller shufflerörelserna i snabb takt så är det ett pyssel att få till det. De långsamma var jag genast med på men med tempohöjning får jag träna mer.

 8. Nog kan man ju bli barn på nytt när man är i rätt sällskap på rätt plats! Och inte bara en dags nöjen med barnbarnen utan två! Dubbel glädje! Du måste hälsa dottern att hon hade en så snygg tröja! Maten ska vi inte ens nämna vet inte ens var närmaste grekiska matställe ligger, kanske rentav i Stockholm?? Nattikram

  1. Visst är det roligt att få vara barn på nytt. I alla fall för ett par dagar. Vi hade en jättefin helg här tillsammans och med ett gott slut i Uppsala på den grekiska restaurangen. Visst ska jag ska hälsa dottern att du gillade hennes tröja.
   Solig kram från huvudstaden.

 9. Tittar in i sena timmen. Vilken trevlig och rolig helg du har haft med barnen och dottern fick vara med på ett hörn under söndagen 🙂 Att umgås med barnbarnen på egen hand är superkul, det blir litet annorlunda än när föräldrarna är med. Men visst är det kul att träffa hela familjen barn o barnbarn också, förstås 🙂

  Jag vill önska er en supertrevlig resa och jag ser fram emot att hänga med härifrån. Att packa för en sådan tur kan inte vara helt lätt… men tror du fixar det galant. 23 kg, det är nästan för mycket att hantera för oss kvinnor upp i åren om vi inte fysiskt tränar armarna regelbundet. Eller, du kanske är superstark!?

  1. Det blev en väldigt trevlig helg med fart och fläkt och även lugna stunder. Vädret var så trist att uteverksamheterna helt skippades denna gång.Annars försöker vi vara ute en hel del också. I veckorna är det svårare att ses för Max har skola, läxor och annat så en helg så här är perfekt.
   Idag bär det av och i morgon är vi i Santiago de Chile och jag hoppas kunna återkomma därifrån. Väskan är packad och kom upp i 17 kg men några böcker ingår då också. (Men ganska stark är jag.) Men viss tankeverksamhet krävdes innan packningen var klar. En utmaning att packa för +32 och ner till +6. Tror jag klarat det. Får utvärdera när jag är hemma igen.
   Jättetrevligt att du hänger med på resan på några hörn. Välkommen!

  1. Det var kul att se både alla gamla leksaker i form av bilar, flyg, båtar och mycket annat. Och mekano förstås-
   Både grabbarna och jag trivdes.

 10. Trevliga dagar med trevligt sällskap är ju aldrig fel … härligt att ha med i minnesbagaget nu när ni reser iväg! Önskar er en härlig resa!
  Kram

  1. Stort tack! Ja, idag bär det av. Så spännande!
   Det blev en fartfylld helg och nu dröjer det ju ett tag tills jag ser de “mina” igen.
   Kram!

  1. Det blev ett jättetrevligt besök och mycket att titta på. Tror nu skulle tycka om att komma hit. Perfekt en dag när vädret inte direkt inbjuder till utomhuslek.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *