Spanien

Färgglatt- Skyltsöndag från spanska Costa Blanca

Söndag! Och dags igen för en trevlig och rolig ”Skyltsöndag”som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det ”skyltar” av olika slag som gäller och med väldigt fri tolkning. Veckans bidrag är ett färgglatt smakprov från den resa vi gjorde i början av veckan längs norra delen av spanska Costa Blanca, “den Vita kusten”.

Staden La Nucia, några mil ovanför Benidorm välkomnar med ett färgglatt smakprov. Dock inte ätbart. Staden La Nucia,  “sportstaden”en bit ovanför Benidorm, välkomnar oss med ett färgglatt smakprov. Och förutom sport, främst cykling, så finns här stor produktion av honung och mandlar.Gillar verkligen rondellen här. Klart uppiggande.

Färgglatt smakprov

När vi lämnat kusten så började färden uppåt. Och den första stad vi körde igen om var La Nucia- En liten stad känd för sin honung och mandlar.  De kallar sig själv sportstaden, står på skylten och troligen är det cykling som gäller här.

Vi kör genom la Nucia och fortsätter vår tur högre upp. Här huvudgatan.

Vi startade i Torrevieja och dagens etapp slutar i Jalon.

Från La Nucia fortsatte bussen vidare upp till den lilla staden/byn Polop de la Marina.

Färgglatt! Ett av de små torgen i den lilla byn Polop de la Marina på Costa BlancaSkrattade gott åt vägskylten här på det lilla torget. Knappat en bil får plats på de trånga gatorna. Men vägen till Benidorm går här. Och visst är torget färgglatt. 

I Polop passerade vi det lokala apoteket och noterade att det alldeles utanför också fanns ett par parkeringsplatser reserverade för apotekets kunder. Kanske inte direkt så vanligt.

 

Från Polop fortsatte bussen på slingriga vägar uppför bergsluttningarna och mandelträden med sina rosa och vita blommor  kantade vägen. Och till sist var vi då uppe på Colle de Rates, 660 meter över havet. Vilken utsikt!

Colle de Rates 660 m.ö.h- ovanför Benidorm på Costa Blanca. Färgglatt så det förslår “Colle de Rates” – Färgglatt! Och så vackert! Men jag är glad att jag inte är på cykeltur här i bergstrakterna.

Men något ätbart här hoppade vi över. Utsikten och miljön räckte gott och väl. 

En välfylld papperskorg. Man kunde ju kanske önskat sig en av modell större-

Från Colle de Rates

körde vi neråt, en annan väg än den vi körde upp.  Men vägarna var lika slingriga. Målet nu var den lilla byn Xaló och byns bodega.

Bodegan i Xaló. Färgglatt även här vad gäller skyltar som visar vägen.Färgglatt här vad gäller skyltar utanför bodegan.

Först av allt blev det vinprovning. Flera olika röda och vita viner för avsmakning. Och några roséviner. Allt producerat här i dalen. Några inköp blev det helt klart.

Olivoljor i mängder av varianter, mandlar, honung, marmelader och mycket annat som producerats här i dalen fanns till försäljning och visst blev det en del av detta som också fick plats i väskan. Vad gäller olivolja är Spanien världens största producent. Och man räknar med att 40% av all olivolja i världen kommer härifrån och mest från södra Spanien.

Några av de olika närproducerade  olivoljorna som fanns  Här apelsin, tomat och basilika.

Utanför bodegan såldes närproducerade frukter. Vad sägs om ett nät med 5 kg apelsiner för 1 euro-

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in! Och välkommen att vara med.

 

38 svar på ”Färgglatt- Skyltsöndag från spanska Costa Blanca”

 1. Jo, det tycks för mig att det är mer färgglatt i andra länder än mitt eget fast nu har jag ju inte varit överallt i mitt fosterland, dessutom bor jag i utkanten av en storstad, kan ju vara det som ” felas ” lite.
  Men visst har de börjat måla lite på husgavlarna lite varstans, ska lägga ut en bild på det någon gång.
  Men jag tror ändå Sverige ligger i lä på det området…tror alltså 😉

  Ha det fint nu.

  1. Visst är det roligt med lite extra färg i vilken form den vara månde. Roligt att de även i dina hemmatrakter målat lite husgavlar. Kul att få se!
   Ja, en del områden i våra storstäder från “miljonprogrammet” är ju tämligen grå och behöver piggas upp.
   Ha det fint och trevlig söndag.

 2. Så färgglad och trevlig skyltning från er bussresa. Olivoljorna ser spännande ut och jag förstår att vinet gav mersmak. Kul att köpa från en lokal producent och veta vad man får.

  Kram och trevlig söndag!

  1. Tack! Och det var i sin helhet en både färgglad och trevlig tur. Ett par varianter av olivolja, lite marmelader, honung, vin och mandlar fyllde snart väskan. Och jag gynnar gärna det lokala här. Vinet dessutom till mycket rimliga priser.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram

 3. Klara glada färger, det passar mig perfekt. Och de där apelsinerna för 10 kronor, mums. Jag gillar att köpa närproducerat, försöker så gott det går.
  Det måste absolut ha varit en fin resa. Såg så smakfullt ut.
  Stor kram!

  PS. Ett förfärligt väder här. Jag fick ju skjuts i morse både dit och hem och nu har jag bett om skjuts till nästa grej, ett styrelsemöte kl 17.00. Vilodagen är arbetsfylld 😀 DS.

  1. Helt nyplockade apelsiner för ca 2kr/kg är inte alls dumt. Väldigt goda dessutom. Här det mesta i frukt, vin, fisk/skaldjur och grönsaksväg närproducerat. Och det känns på smaken. Mycket kött är också närproducerat och det tackar vi också för.
   Resan var verkligen trevlig och en del godsaker fick vi med oss tillbaka.
   Har sett på tv att det är ett riktigt oväder hemma så fint att du får skjuts till dina åtagande.
   Stor kram och trevlig kväll.

 4. För att vara på den vita kusten är det otroligt färgglatt! Man blir glad av alla färger. Både bra skyltat och trevlig information. Kramar

 5. Vilken trevlig utflykt i närmiljön, sånt gillar jag! Alltför ofta blir man hemmablind och glömmer bort att glänta på “granndörren”. Mysiga små byar, läckra färgglada skyltar och inte minst läckra olivoljor. Förstår att både det ena och det andra kom med hem, jag hade inte heller kunnat motstå!
  Härligt med färger, både på hus och ätbara produkter.

  1. Det blev en väldigt lyckad tur inom närområdet med vacker natur och trevliga upplevelser.
   Men när jag nu hos dig läst om fantastiska upplevelser från er resa i Afrika, både vad gäller natur, alla djur och fina möten, känns den lila tur här ganska futtig. (Men man behöver inte jämföra.) Den resan ni gjorde ska vi försöka få till. Toppar min lista över allt annat. Absolut!
   En del gott och närproducerat fick vi med oss hem och det är alltid roligt.

 6. Så grönt och vackert och många söta små hus.
  Olivolja har jag alltid hemma, men jag har nog aldrig provat någon med smak. Det lät jättegott!
  Stor kram

  1. Visst är det fint här uppe och med en härlig grönska och just nu extra fint med den blommande mandelträden. Olivolja har vi också alltid hemma och här fanns den smaksatt med en hel del. Har hemma i Stockholm testat olivolja med citronsmak. Riktigt gott och användbart.
   Stor kram och trevlig kväll.

 7. Nu är det min tur att uppfinna ett nytt ord – “skyltflykt”, för det här inlägget är just en sådan. Helt suveränt!
  I La Nucía har jag faktiskt varit. Staden valdes till Europas sportstad 2013. Man hade då byggt upp ett sportcentrum som hette duga: https://masamigos.com/sv/articulo/la-nucia-%E2%80%93-europas-sportstad-2013. Många spanska fotbollslag bland annat Barcelona åker på träningsläger till den lilla orten. Visst är det kul!

  Hela inlägget gör mig glad, så färgglatt:-) Åsså dreglar jag lite över vinprovningen och olivoljorna såklart:-)

  Å du – innehållet i den överfulla papperskorgen var ju också färgglatt. Dessutom har man verkligen försökt att “stapla upp” skräpet och klämt in flaskorna vid sidan om papperskorgen, istället för att slänga skräpet på marken. Inte illa faktiskt, för här slängs det ju saker på marken trots att en papperskorg står tre meter bort.

  Ett inlägg helt i min smak – tusen tack för det ock länken:-)

  1. Vilket toppenord du kommit på. “Skyltflykt”. Det kör vi på. Jag förstod det som att stan hyste en hel del cyklister som kom hit på träningsläger men nu vet jag att det också handlar om fotboll. Jättekul! Tack för länken så jag kunde läsa på mer om Europas sportstad. Extra roligt att du också varit i La Nucia.
   Och visst var det en färgglad skyltning jag kom med idag. är nöjd själv!
   Skrattade åt papperskorgen och man har verkligen försökt hålla skräpet här. Men en betydligt större skulle behövas eller helst fler. Här upp på berget är det ju många cyklister som pausar förutom alla bilister som passerar och stannar för att njuta av utsikten.

 8. Vilket superpris på apelsinerna! Och det är självklart så man helst ska köpa dem, precis vid träden.

  Fint att apoteket hade egen parkering. Det apotek vi brukar besöka är det inte lätt att hitta platser, man parkerar där det går – på spanskt maner alltså.

  Ha en härlig söndagskväll!

  1. Visst är det billigt! Och apelsinerna är jättegoda. Och att besöka och handla från det mer lokala och utanför “turistområdena” är så roligt. Hade inte tidigare sett ett apotek med “egna parkeringsplatser” men här i byn fanns de.I och för sig gillar jag det kreativa tänkandet i den spanska parkeringe. Står man inte i vägen så kan det ju vara helt ok.
   Tack, vi har haft en jättefin söndag och hoppas du också haft det.

 9. Så roligt det skulle ha varit om jag också kunde fylka väskan med olika sorters läckerheter där ni for fram.
  Nu är jag glad för att jag har möjlighet att följa er färd så här istället. Och drömma kan man ju alltid.
  Fina trakter, med fina skyltningar. Papperskorgen den överfulla fick mig att skratta gott.
  Ha det gott i dubbel bemärkelse ( tänker på väskan ni fyllde med godsaker)

  1. Fint att handla lokala produkter. Och gott dessutom. Du är så välkommen med. Kan tänka mig att du varit i trakterna.
   Visst är papperskorgen lovvärd. Man har verkligen försökt att få plats med allt i den. Skulle önska att en större kom upp eller fler av dem. Besökarna här är många och en hel del cyklister passerar. Så en rejäl soptunna vore behövlig.
   Ha det fint ni också-

 10. Färg piggar alltid upp. Det finns många rondeller här som skulle kunna göras mycket piggare med lite färg. Hur tänkte de som satte upp den minipapperskorgen? Är den kanske bara till för småskräp?

  1. Visst blir man lite extra glad av färg. Vad gäller papperskorgen skrattade jag gott. Dels åt att man faktiskt försökte få skräpet i korgen och dels att den var så liten. Här hade rejäla soptunnor behövts eftersom många stannar till här. Området är väldigt trafikerat av cyklister som pausar här (backarna i området är väldigt branta och används för träning) och av bilister och turister som stannar och vill se på utsikten.

 11. Vilka härliga färger! Det behövs nu att få vila ögonen på, för här är det gråväder, om än lite ovanligt “varmt” för årstiden!
  Så gott med lokalproducerat, spännande med den smaksatta olivoljan, har aldrig sett tomat i olivolja!
  Tack för att vi fick följa med på denna resa!
  Kram

  1. Har förstått och sett att det nu är rejält grått hemma. Bra då om jag kan pigga upp med lite färgglada skyltar och miljöer.
   Roligt att handla det lokala och lite varierad smak på olivolja är inte dumt. Har ni testat den med basilika och den med citron. (Köpte små flaskor)
   Jättetrevligt att du var med på turen.
   Kram

  1. Visst är den! Och fint att mötas av lite färg när man kommer in i en stad/by. Finns alltför mycket grått.

 12. Å så färgglada skyltar du radar upp. Jag tycker inte om olivolja… men kanske får ändra åsikt när man ser apelsin som smak. Nu fick jag se på en karta vart torrevieja låg. Jag fick nämligen ett telefonsamtal från en tjej där i början på veckan.

  1. Ja, det blev färgglatt denna skyltsöndag. Turen vi var på erbjöd så mycket i den vägen. Det är ju inte så att vi direkt äter olivolja men i vissa sammanhang kan den pigga upp. Men det är också lätt att den smakmässigt tar över. Å andra sidan hör den ihop med Spanien. Jag gillar den som är smaksatt med citron och även den med apelsin. Jodå, varianten med basilika är inte heller dum…..
   (Så bra att jag bidrog med en karta så att du nu vet var Torrevieja ligger.)
   Önskar dig en bra start på den nya veckan.

 13. Härlig skyltning och vackra vyer 🙂 Fast jag skulle inte heller vilja cykla där, jag som inte ens vågar cykla på platten i Torrevieja 😉

  Ha en fin start på den nya veckan som snart är här!

  1. Tack! Både vackert och färgglatt var det här uppe i bergstrakterna ovanför Benidorm.All grönska nu är så fin.
   Cykla gör jag gärna men inte här uppe. Vilka backar! Man kan bli trött bara av att se cyklisterna. Men det är många som finner ett nöje i att trampa i backarna. Ja, det går ju väldigt fort utför förstås…
   Önskar er också en bra start på veckan.

 14. Färgglada skyltar på er lilla resa … och tänk att kunna köpa 5 kg apelsiner till det priset … jag som älskar apelsiner!
  Snyggt skyltat med mycket färg!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Tack! Resan blev lyckad och med många vackra vyer. Och närodlade apelsiner till detta prisköper vi gärna. Ja, det blev annat smått och gott också.
   Kram och trevlig måndag.

 15. Men va härliga färger, och inte konstigt att ni trivs så bra där borta ..vyn är ju inte helt fel där 🙂 wow

  kram å fin måndag

  1. Vi trivs fint här och det är lätt att ta sig runt och vidga vyerna. Finns många vackra platser här i närheten-
   Kram och trevlig måndag.

 16. Härliga, färgglada skyltar på en fantastisk resa! Jag blir alltid så fascinerad av att se allt det fina, tack för det, Ditte <3

 17. Nu fattar jag, ni är på en bussresa! Jag trodde förut att ni åkte bil…Men nu har ni ju allt fixat och ordnat, vinprovningar o annat trevligt. Gillade olivolje.etiketterna massor, ville ha dem allihopa! Vi har faktiskt haft extrapris på apelsiner, 15,- kilot är ju skitbilligt…i Sverige! Ha en fin måndagskväll, tittar på Kalla fakta som undersöker hemtjänsten….suck, vill inte bli gammal!
  Kram

  1. Vi har varit på en busstur. Tycker det är bekvämt och bra. Vi har ingen bil här men har då och då hyrt en om vi ska lite längre sträckor. Så bra att ni haft extrapriser på apelsiner och de har ju en bit att resa från Spanien till Sverige.
   Ska se “Kalla fakta” nu. Nej, gammal är det ingen hit att bli nånstans. Tittade på “Tsunamin” sista delen som slutade nu.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *