Skyltar Stockholm

Fåglar- Ledmotivet i Skyltsöndag #353

Söndag igen! Och här på bloggen innebär söndagar också att det är dags för “Skyltsöndag”, ett tema som bloggvännen BP  förtjänstfullt förvaltar. Skyltar av olika slag gäller och tolkningen är väldigt fri. Även denna vecka har varit omväxlande, både upplevelsemässigt och vädermässigt. Vissa dagar har haft viss vårkänsla med sig och andra har påmint om att februari är den sista vintermånaden. Jag bjuder på veckofärska bilder från Stockholm där fåglar eller en  fågel finns med på olika sätt.

Stockholm. Södermalm. Götgatan. Lyckades inte fånga några fåglar men för cyklister gäller "grön våg" och de kan komma i flygande fläng. Södermalm. Götgatan. Här lyckades jag inte få med några fåglar men det är “grön våg” som skylten visar och gäller för cyklister.  Och det innebär att de kan komma i flygande fläng.

Fåglar

Igår var det en av deltävlingarna i årets melodifestival och den ägde rum i “Avicii Arena” f.d. Globen. Men det nya namnet kom inte ens programledarna ihåg. Namnbytet skedde i maj 2021 och “är en hyllning till eb av vår tids största artister och en symbol för att främja och stärka ungdomars psykiska hälsa. Byggnaden i sig invigdes 1989 och är världens största sfäriska arena.

Från vårt matrumsfönster såg jag i går eftermiddag att det verkade som om något rörde sig uppe på taket till arenan. Och visst blev jag nyfiken. Hämtade en kikare och såg att det var tre halvvuxna trutar eller möjligen måsar som tränade sina röstresurser. Så det blev att testa och ta en bild med zoomkameran. (Till Avicii Arena är det fågelvägen ca. 600 meter) Fåglar har jag inte sett här tidigare men däremot är det då och då människor här uppe och även de “gondoler i glas” – “Skyview” som tar upp besökare för att härifrån blicka ut över Stockholm.

Stockhol. Avicii Arena. Här uppe var det några fåglar som såg ut att sjunga upp sig. Kanske extranummer till melodifestivalen. Fåglar här uppe på Avicii Arena har jag tidigare inte lagt märke till. Kanske är det ett nytt grepp med “sångfåglar” här. Snarare skrikande fåglar.  

Igår blev det ett  hastigt besök i Söderhallarna och hos “Lulles Fågel&Vilt”. Nu skulle jag inte ha något av detta utan en bit  bra kött till till “biff Rydberg”. 

Fler fåglar

I veckan har jag också träffat på några apoteksfåglar. Alltså fåglar som gett namn åt apotek. Och att just apotek har djurnamn och inte minst fågelnamn är ganska vanligt och har ofta med den kristna symboliken att göra. Jag berättade en del om detta i veckan i samband med att vi besökte de  apoteket Korpen i Gamla stan och apoteket Ugglan på Drottninggatan. Båda gamla apotek och med sin historia bevarad. Båda apoteken hör också till de svenska kulturapoteken dit även apoteket Storken, på Östermalm i Stockholm hör. (Mer om Sorken längre ner i inlägget)

Stockholm. Gamla stan. Här ett av kulturapoteken Korpen. Många apotek har namn efter fåglar som i sig har olika symbolik. Till kulturapoteken i Sverige hör också Lejonet i Malmö, Svanen i Lund, Kronan i Skara och Örnen i Vadstena.Tre har namn efter fåglar och så finns ett lejon. Lejon symboliserar styrka och mod och i apotekssammanhang hålla onda makter borta.

Storken

är det sista av de gamla kulturapoteken vi besökte i Stockholm. Apoteket ligger på Östermalm, på Storgatan 28, i korsningen till Styrmansgatan. Apoteket är inrymt i ett hus som uppfördes i slutet av 1800-talet och ritat av arkitekten Hans Jacob Hallström.  Verksamheten kom igång 1898 och då kom också den stora gyllene stroken över entrén till apoteket på plats. Info om “Storken” har jag hämtat från en liten folder på apoteket.

Tydliga skyltar till apoteket Storken.

Och den gyllene storken.

Apoteket har en ganska stor yta. I varje fall bakom disken. Utrymmet för besökare är desto mindre tilltaget. Inredningen i apoteket är från1899  och ritad av möbelsnickaren Carl Fredrik Allard och det var en möbelsnickare som tillverkade dem. Träslagen som användes var jakaranda, ebenholts och rosenträ. Här finns i stort sett originalinredningen kvar men i  de båda äldre apoteken Ugglan och Korpen har man restaurerats och bytt ut delar av den.

Vid entrén lägger man genast märke till det vackert målade glastaket. Målningarna visar figurer med allegorier, berättelser med visst dolt budskap där hälsa, sjukdom, liv och död framställs.

Runt om i apoteket finns det byster av olika läkare och forskare.Väggarna ,som jag trodde var av marmor, är inte det. De  är  målade så för att likna Kolmårdenmarmor.

Runt om i lokalen, på hyllor och i skåp, finns gamla apoteksföremål utplacerade. Och mitt bland dessa gamla saker finns läkemedel och allt annat som finns på ett modernt apotek och man plockar själv.

Om denna apoteksdisk är i bruk hann jag inte se och jag missade att fråga eftersom det var fler kunder som ville ha hjälp. Men jag tog mina Alvedon i en av självbetjäningshyllorna. 

Utrymmet bakom är rejält tilltaget  och här samsas gammalt med nytt.

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

 

39 svar på ”Fåglar- Ledmotivet i Skyltsöndag #353”

 1. Så otroligt tjusigt! Det måste vara en lisa för själen att gå in där. Kanske en del småkrämpor t.o.m. glömt bort när man ser allt vackert. Du fick till ett bra inlägg med flygtema. Sångfåglarna” på Arenan var passande och jag skrattade gott åt cyklisterna som kunde komma i flygande fläng. Så är det ofta när man är ute och promenerar, så det gäller att vara på sin vakt. Kram

  1. Tack!Kändes som lite passande denna vecka med fåglar. Storken är verkligen ett vackert apotek och det blev ett paket Alvedon innan vi gick.Apoteket är litet vad gäller utrymme för besökare så man kunde bara vara fem här inne. Så vi fick jäkta på lite för det var andra utanför i kö.
   Detta med “grön våg” här innebär att man som fotgängare får hålla sig undan. Det är ju inga motionscyklister som susar förbi.
   Såg när jag tittade på fåglarna på Avicii Arena att de gapade och antog att de kanske trallade med.
   Kram och trevlig söndag.

 2. Trutar har ju en tendens att låta mycket, är ju uppvuxen i skärgården på den tiden det ännu fanns en ordentlig fiskeriverksamhet, många trutar som fick möjlighet att få sig ett skrovmål på den tiden, och lät gjorde de ju. 😉

  Avicii arena där, tycker det var en fin gest med det namnbytet, bra tänkt där.

  Inte så ofta jag besöker Apotek nu för tiden, det mesta går ju online med hemleverans, tyvärr har vi inga fina apotek här längre, som jag ju skrev igår.

  Ha en underbar söndag Ditte.

  1. Ja, de låter. Nu hörde jag inte dessa hit hem. Men de trivs ju här i kanalen. Men de har inte kommit i gång ännu-Vi har en ful plastuggla på balkongen och ett par fula plastormar och de har varit ganska avskräckande för fåglarna.
   Jag reagerade på att programledarna i går till Melodifestivalen inte hade koll på namnbytet. Men kanske lär de sig.
   Här är det nu bara dessa tre gamla apoteken kvar och under förra veckan hann vi ju runt till dem. Intressant och ett stycke historia.
   Önskar dig en bra söndag.

 3. Fina apoteksbilder.
  Hoppas den gamla inredningen får vara kvar.
  Sällan jag går in på apotek numera.
  Handlar det mesta online, apotea t.ex. har bra priser och leveranser.
  Fast ska vi ha receptbelagda läkemedel får det bli via fysiskt apotek.
  Ha en fortsatt trevlig söndag.

  1. Tack! Detta var det sista av dessa gamla apotek i stan och nog det som hade sin ursprungliga inredning mest intakt. Å andra sidan har ju inte Storken heller samma årsrikedom. Storken kom ju inte i gång förrän i slutet av 1800-talet.
   Vi har tre bra apotek helt i närheten så ofta tittar jag in hos dem. Får ju då den medicin jag ska ha och utan dröjesmål och passar å¨ när jag ändå hämtar ut recept. Men ska nog börja testa dessa gamla apotek. Är ju nästan dagligen ändå i närheten av något av dem.
   Önskar dig också en fortsatt trevlig söndag.

 4. Så fint apoteket är och roligt att det bevaras och används än idag.
  Våra apotek heter Laxen och Lavskrikan. Det fanns ett tredje en period i centrum men det minns jag inte vad det hette.
  Roligt att du fick med trutarna ovanpå Avicii Arena, de kanske ville vara med och tävla i Mello med sin skönsång. 😉

  1. Storken är nog det apotek som är mest i sin ursprungliga stil. Men det är ju heller inte lika gammalt.Kul med Laxen och Lavskrikan. Ett fågel och ett fisknamn.
   Skrattade gott åt trutarna här på Avici Arena. Såg när jag tittade på datorn att de verkade tralla med.

 5. Så Globen var ledig för såväl sångfågel inomhus som utomhus, även igår Trodde att Ledin skulle ha sitt kalas. Kanske nästa lördag!
  Bra att behålla bsmn. Då vet man vad som det pratas om. Sen är Avici bäl värd sin arena, inte tu tal om den saken.
  Ha det gott! Kram

  1. Jadå! Nej, de var på Globen/Avicii Arena igår. Såg ju även belysningen där på kvällen.Blir not mer fart när Ledin ska ha sin konsert och fest där den 25/2 än vad det var igår.
   Arenan har ju bytt namn lite då och då beroende på vilka som sponsrat. Men kan ju nu säga Globen- Avicii- Arena.
   Ha det fint du också.
   Kram

 6. Härligt med riktigt gamla apotek! Sorgligt att dessa är borta här i stan, bara sex av nyare sort, ingen charm alls.
  Apoteket Storken är helt fantastiskt. Där skulle jag kunna gå omkring och bara njuta av atmosfären..
  Tänk, att programledarna inte behöver kunna berätta var de befann sig, det viktigaste är tydligen att “mun går” och att man har roligt.
  Snyggt skyltat!
  Fortsatt fin söndag och stor kram från mig!

  1. Det har varit så roligt att titta in på alla tre och mycket historia finns i väggarna.
   Storken är ett ganska litet apotek, vad gäller ytan där kunderna kan vara. Tror det var max 4-5 besökare så vi kunde inte vara kvar så länge för det var kö av kunder på gatan. Men ska ta mig en ny titt här vid tillfälle. Passerar här ganska ofta och även förbi de andra. Men där var det mer rymligt för kunder.
   Jag tycker att man som programledare kunde veta att det numer heter Avicii Arena. Och vill man tillägga globen går ju det också bra.
   Önskar dig också en fortsatt fin söndag.
   Stor kram

 7. Avicii får ursäkta, men för mig kommer det förbli Globen. Jag kommer nog aldrig lära mig det nya namnet. Det där med förändringar är nog inte min starka sida.
  Kanske måsarna hade ett eget bidrag till Melodifestivalen som dom framförde där på taket?

  1. Nej, men man kan ju tänka Globen- Avicii- Arena. Globen har ju haft lite olika namn och lite också beroende på vilka som sponsrar. Nu är det bl.a. Avicii Foundation och man ville att just ungas psykiska mående ska vara i fokus. En god tanke och väldigt viktig.
   Skrattade när jag såg bilden på datorn där måsarna/trutarna liksom sjöng med. Himla tur att de “sjöng” när jag fotade.

 8. Så fina bilder till dagens skyltning och tänk så många vackra apotek det fortfarande finns! Dem ska vi värna om. När det gäller Globen så är den just Globen för mig. Vem som sponsrar känns inte så relevant faktiskt. Det är lite som Turning torso i Malmö. Den har liksom sitt namn och så är det bara.

  Kram och god kväll!

  1. Tack! Ja, nu har jag besökt de gamla apoteken här i stan och även läst på om de övriga kulturapoteken i Sverige. Intressant även med deras historia
   Jodå, Globen finns ju kvar. Och nog kommer den att heta så men jag kan tycka att om man är programledare på SVT kunde man kanske uppmärksamma att den numer heter Avicii Arena. Och det är ju ett syfte med det. Globen-Avicii- Arena funkar ju bra.
   Men visst är det så att har ett namn satt sig så sitter det ju kvar.
   Kram och trevlig kväll.

  1. Tack! Lite från veckan och en del fåglar har jag ju hängt med. Och på olika sätt. Kanske var det Ronjas vårskri trutarna/måsarna ägnade sig åt- Såg först när bilderna kom in i datorn att de gapade. Men kanske var det sång de ägnade sig åt. Bra med lite konkurrens till mellon.
   Visst är apoteksdisken läcker. Vilka detaljer!
   Önskar dig också en fin kväll.

 9. Rubrikbilden med Globen och de tre skrikande fåglarna på det avståndet – enastående Ditte! Ett fantastiskt fotojobb! Sedan är ju idén med den röda tråden otroligt kreativt – Fågelapotek! Vilken rolig idé:-) Å apoteksdisken – så himla läcker. En sådan skulle jag absolut inte tacka nej till måste jag säga. Tänk dig den disken i ett långt vardagsrum och en 48 tummare tv på disken – en perfekt kulturkrock.
  Sedan är ju Storkens miljö verkligen någonting utöver det vanliga. Vilket tak och vilka trädutsmyckningar – fantastiskt! Att kalla dessa anrika apotek för kulturapotek – genialiskt! Då är de ju troligen också k-märkta, vilket garanterar att man inte bara kan “skrota” inredningen respektive utföra vilka ändringar som helst. Bra där.

  Ett härligt bidrag till Skyltsöndag! Tusen tack för det och länken:-)

  1. Tack! Blev så förvånad när jag tittade ut genom fönstret i matrummet och tyckte att något rörde sig på arenans tak. Och ås var det ju. Men inte förrän jag åsg bilden på datorn såg jag att den blev riktigt lyckad. Tänk att de unga trutarna/måsarna just då gapade och kanske trallade/skränade med i “mellons” genrep.
   Ja, det var ju “fågelapotek” vi besökt. Dessa gamla kulturapotek. Gillar din tanke här med just kulturkrocken. Varför inte. Så att “LillaSyster” också var med på detta med att “villhöver”.
   Apoteket Storken har en lite yta för besökare och det var personer i kö så att stanna så länge kändes inte ok. Men man kan komma tillbaka.Både hit och till de andra apoteken.

 10. Jag kommer så ihåg när Globen byggdes, jag var ned och hälsade på kamrater som var med och byggde den. Det var ett stort skelett som man aldrig skulle bli en sådan enorm byggnad och en egen stad till. Jag har varit på några konserter där… Mark Knopfler och River Dance är dom mäktigaste av dem alla. Jag har dock inte besökt i den nya Avicii Arena. Dom där fåglarna du fångade kanske skrek ut att våren är på ingång med sina röstresurser. Jag hade +5 grader och takdropp idag, men det ska bli kyligare till veckan. Tog både en promenad på isen och lite senare en skotertur. Vad mycket vackert du visar upp apoteket. Ja förr kunde dom snida. Snyggt skyltat Ditte!

  1. Tack! Globen, “Avicii Arena” är mäktig. Och tills för ett par år sedan såg vi hela hemifrån oss. Men den kom en del nybgygnation, kontor, i Hammarby sjöstad i vägen så nu ser vi bara 1/3 av den. Och jag vet inte var jag ska klaga. Antagligen lönar det sig inte.
   Vet att jag bl.a sett Tina Turner här i arenan, Bruce Sprignsteen 2002, några Luciakonserter och Tommy Körberg & Helen Sjöholm med Benny Anderssons orkester . Kul och fina minnen.
   Och arenan är nog likadan nu trots namnbytet.
   Såg ju att något rörde sig på taket till arenan och såg att det inte denna gång inte var människor. Så zoomkameran gjorde ett bra jobb. Såg inte förrän när bilderna kom på datorn att trutarna/måsarna öppnade näbbarna. Kanske var det genrepet till mellons delfinal de medverkade i.
   Dessa gamla apotek är så fina och nu har vi besökt alla dessa tre gamla kulturapotek som de kallas.

 11. Wow att du med blotta ögat såg att det var något som rörde sig däruppe på Globen (svårt att få in det nya namnet i huvudet Avicii Arena). Snyggt skyltat och ett perfekt tema har du fått till, snacka om röd tråd med fåglar!
  Vilken fin bild på den gyllene storken med en orm i sin näbb. Ormen finns ju också som logo för apoteket, den kommer från den grekiska mytologin vet jag.
  Ha en fin kväll!
  KRAM

  1. Tack!Vi tittar dit upp på Globen- Avicii- Arena då och då och ibland kan vi se människor som hänger i rep och putsar “rutorna” och ibland går folk där uppe. Nu såg vi något mindre som rörde sig och med kikarens hjälp såg vi fåglarna. Så det blev en bild med zoomkameran. Men att trutarna/måsarna öppnade munnen såg jag inte förrän bilden kom upp på datorn. Och det så ut som de sjöng med.
   Nu har vi “gjort” apoteken och dte var riktigt roligt. Och visst är ormen läcker i storkens näbb. Kul med symboliken även vad gäller den.
   Kram!

 12. Tänk att få jobba hela dagarna i den anrika miljön. Jag som tyckte det var häftigt att jobba i banklokalen vid Norrmalms torg. Mycket gammal bevarat där…
  Måsarna var ju en syn däruppe på kupoltaket, skriken hörde du säkert ända hem. Häftigt fotat! Alltid lika kul att följa med på dina fotoäventyr i huvudstaden!
  Kramen

  1. Tänkte också på det. Och lugnt var det också. Kan tänka mig att du har fina minnen från de gamla banklokalerna där du jobbade. Vet att jag en gång besökte Handelsbankens gamla hus på Arsenalsgatan, vid Kungsträdgården och tyckte att dte var som ett palats. (Det var det ju också)
   Att det var måsar/trutar jag inte först utan bara att något som inte var människa rörde sig där uppe på arenans/Globens tak. Men när bilderna kom i datorn såg jag också att de gapade. Såg ut som om de sjöng. Kanske var det “mellons” genrep som de deltog i.Tycker bilden böev bra med tanke på att sträckan är sådär en 6oo m fågelvägen och drygt 1200 m om jag går.
   Kul att du är med.
   Kram

  1. Storken rekommenderas och jag kommer att gå hit igen med fokus på glasmålningarna i taket. Men all inredning är häftig.Apotekets yta för kunder är ganska liten och när vi var där fick max 5 personer,tror jag det var, samtidigt vara inne i lokalen. Och det väntade kunder utanför så vi tyckte inte vi kunde stanna så länge.

 13. Snyggt skyltat med en tydlig röd tråd!
  Coolt med fåglarna uppe på Globen 🙂 Ja, jag tycker att Globen är det perfekta namnet på den arenan och kommer envist att fortsätta att kalla den så. Svårt att lära gamla hundar sitta, du vet 😉
  Ha nu en fin Alla hjärtans dag!

  1. Tackar! Globen kommer nog att hänga men jag gillar det nya namnet och har med det också.
   Kul att jag fick med fåglarna här uppe på toppen av arenan och att de dessutom gapade. I varje fallen av dem.
   Önskar er också en trevlig hjärtedag.

 14. Grön våg, jag trodde man måste cykla med ansvar, fast så är det nog ingenstans nu, här flängs det fram .
  Vilken kamera du har du som fått sån fin bild på fåglarna på Avicii Arena!
  Söderhallarnaser så fint ut ,-) Hoppas du hittade en bra köttbit, kan tro att det inte är några problem.
  Nu är jag nyfiken på Storken!
  Underbart glastak, vilken målning. Så snygg apoteksdisk, en sån skulle jag vilja ha hemma, fast mindre.
  Otroligt, så snyggt ,-)) Tack kul att få besöka det, hoppas vi kan se det på plats ala tre.
  Ha det fint
  Önskar dig en härlig Alla hjärtans
  KRAM Primrose ,-)

  1. Jag har en bra zoomkamera som nu är några år på nacken, en Canon SX730 HS. Har säkert kommit nyare varianter men den har ett zoom avstånd på 40 gånger. Men den är inte bra när det kommer till mörker och en del annat så då har jag en annan kompaktkamera med, en Canon G7X . Men ofta har jag ed båda ut.
   Tror helt klart du skulle tycka om apoteket Storken. Så fin interiör och så välbehållen.
   Och att besöka alla tre apoteken hinner du på drygt två timmar.Kul att du var med oss här.
   Hoppas du haft en bra dag.
   Kram

   Kram

 15. Vilket superobjektiv du har som kunde zooma in fåglarna, snyggt gjort.
  Apoteket Storken, mitt gamla Apotek när jag bodde där. Visst är det fint och roligt att man bevarat det gamla. Där handlade mamma Sällbergssalva på lösvikt, som var bra mot torra händer.

  1. Tack! När jag tog bilden på fåglarna så använde jag inte systemkameran utan en av kompaktkamerorna med ett objektiv på 40 X. Kul stt se bilderna på fåglarna på datorn och såg då att de gapade.
   Storken är väldigt fint och så även de andra kulturapoteken i Stockholm.
   Så roligt att de är bevarade. Storken är ju ganska stort men har ju en liten yta för besökare så det blir lätt kö utanför . Nu vill de helst bara ha 5 kunder inne samtidigt.
   Roligt att din mamma köpte salvan i lösvikt. Undrar om den finns kvar.

  1. Svanen är ju det yngsta av dessa gamla apotek så det har nog varit enklast att här bevara inredningen intakt. Och det har man verkligen gjort.

  2. Visst är det fint.Och Svanen är det yngsta apoteket, nästan 100 år yngre, än de andra så det har nog varit enklare här att behålla det mesta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *