Stockholm

Ett nytt möte på en klippa – Pålsundsparken på västra Södermalm

Välkomna med till ett nytt möte och en ny bekantskap, Pålsundsparken. En stor park, som ligger högt uppe på en klippa på västra Södermalm. Igår var det första gången vi var här och det trots alla år i Stockholm. Vi kände oss lite som bergsgetter när vi klättrade upp hit från vattnet nere vid Riddarfjärden. Men om man inte är så mycket för många och branta trappsteg  och trappor  kan man ta “bakvägen” via Heleneborgsgatan.

Vi har hemifrån oss promenerat längs Mälarens vatten och kommit fram till Reimersholmebron. Den bro som från Södersidan leder över till Reimersholme, en av Stockholms stadsdelar.

Vi följde den blå streckade linjen och passerade Tanto, ett stort grönområde/friluftsområde och bostadsområde.Den här gången gick vi förbi Reimersholme och Långholmen för att ta oss upp på berget till Pålsundsparken. 

Vi är på ävg mot ett nytt möte med stannar till och tittar över mot ReimersholmeVi är på väg mot ett nytt möte men stannar till en stund och blickar ut mot Reimersholme.

Pålsundet

har fått sitt namn av att det tidigare varit avstängt med pålar. Och här fanns på 1600- talet en tull, som på många andra platser längs Stockholms vatten. Tull skulle bönderna betala för de varor de tog in i staden, Gamla stan. För det var ju det som var själva staden. För att ytterligare förstärka det hela  byggde man ett högt staket runt staden och mellan Kungsholmen och Långholmen lade man ut pålar i vattnet.

Pålsundet, en del av Mälaren och i bakgrunden Västerbron.

(Västerbron invigdes 1935, är 600 meter lång och går över Riddarfjärden. Bron förbinder stadsdelarna Kungsholmen, Långholmen och Södermalm. Och här uppifrån har man en fin utsikt in över de östra delarna av Stockholm.Strax norr om Långholmen så går landskapsgränsen mellan Södermanland och Uppland.)

Trapporna upp från Söder Mälarstrand som skulle ta oss till vår nya bekantskap, Pålsundsparken och ett nytt möte slulle det också bli. Första delen av de trappor som från Söder Mälarstrand och Riddarfjärden tar oss första biten på väg upp till Pålsundsparken. En ny bekanstskap och tillika ett nytt möte. Och betydligt mer uppför skulle det bli.

Pålsundsparken – ett nytt möte

Man började anlägga parken i början av 1900-talet men det tog sin tid för området var inte direkt så lättframkomligt. Men arbetet med parken blev till sist klart 1932. Innan dess hade man planterat ett 40-tal björkar, dryga 400 prydnadsväxter och mängder av barrväxter. Och åren strax därefter  sådde man man en hel del gräs i klippskrevor och där det så var möjligt. Bänkar kom till och man anlade också ytterligare trappor, de flesta i sten. Från början hette parken Heleneborgsparken och det namnet bestod fram till 1933 då det nya namnet blev Pålsundsparken.

Delvis uppe i Pålsundsparken.  På andra sidan Riddarfjärden (Mälaren) ligger stadsdelen Kungsholmen. Maken spanar uppåt för vi har en bit kvar.

Vi klättrar vidare uppför och ser ett gult hus skymta på andra sidan bergsknallen. Byggnaden är Borgarhemmet,ett både kommunalt och privat äldreboende som drivs av en ideell förening. Huset kallade förr “Gubbhuset” eftersom det då var äldre orkeslösa herrar som bodde där.

Berget här kallas också Gubbhusberget. Här fanns från början av 1800-talet ett stenbrott för stadens gatstenstillverkning. Och de som främst jobbade här var fångar från Långholmens fängelse.

Högst upp på Gubbhusberget. Ett nytt möte med både berget och Pålsundsparken. Gubbhusberget var också ett nytt möte för vår del. Hade aldrig tidigare hört talas om det. Här har vi kommit högst upp och bakom den här klippdelen finns Stockholms Borgarhem.

Stockholms Borgarhem.

Vy ner mot Söder Mälarstrand och in över Stockholm. Stockholms stadshus sträcker ståtligt på sig till höger i bild.

 

Utsikt från Pålsundsberget  i Pålsundsparken mot Kungsholmen. I bakgrunden skymtar de nya skyskraporna, Norra tornen i Vasastan.

Vi tar oss vidare i parken och var glada att vi denna gång inte hade cyklarna med oss. Och i morgon tar vi oss vidare här uppe på höjderna på västra Södermalm.

 

34 svar på ”Ett nytt möte på en klippa – Pålsundsparken på västra Södermalm”

 1. Av allt fint du bjuder i dag på turen så stannar jag till en stund vid Gubbhuset där de äldre orkeslösa gubbarna fanns, onekligen intressant som det där med att fångarna från Långholmen var delaktiga i gatstensläggningen.
  Tack för turen du fina stockholmsambassadör!
  Önskar trevlig helg åt er!
  Stor kram

  1. Idag blev det lite av varje och det var en riktigt rolig vända i för oss helt nya trakter. Visste inte ens innan om att parken fanns. Men nu vet vi. En fin oas och den är stor med gott om plats. Tämligen dold dessutom.
   Ja, lite av em ambassadör är jag nog för Stockholm och här finns så mycket – Även för oss som bott här länge finns en hel del nytt att se och mycket fin “gammalt” att återvända till.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram och många tankar

 2. Spännande promenad.
  Pålsundsparken ej känd för mig.
  Västerbron har jag och maken promenerat över, men det var några år sedan.
  Långholmen har också besökts och hotellet där, fast ingen övernattning.
  Trevlig helg.

  1. Jag tror att Pålsundsparken är tämligen okänd för de som inte bor i kvarteren här omkring. Det blev ett alldeles nytt möte och en fin bekantskap. Hit kommer vi tillbaka. Västerbron går vi ganska ofta över kan tänka mig att du och maken också gjort det. Vi brukar gå hemifrån oss och längs vattnet, över brom vid Hornstull, längs Norr Mälarstrand, Gamla stan , Slussen och hem. En runda på dryga 12 km. Men det blir mat och dryckesstopp under vägs. Långholmen är trevligt och restaurangen rekommenderas. Har bott på hotellet en natt med vänner och det var riktigt bra. De har också ett roligt vandrarhem där man bor i de gamla “cellerna”. Har även testat dem. (En gång)
   Önskar dig också en fin helg

 3. Ännu en trevlig promenad och dessutom trevligt med en ny bekantskap. Själv hade jag aldrig hört talas om parken men jag är långtifrån någon expert. Ett rejält motionspass med tanke på att den ligger högt men det var inte fel. Nytta med nöje helt enkelt. I Skåne är det mesta platt så några större nivåskillnader blir det inte för vår del.

  Kram och god fredagskväll med en garanterat smaklig måltid!

  1. Vi var själva både glada och nöjda med ett nytt möte och ny bekantskap- Tänk, att vi bott i Stockholm så länge och inte tidigare vetat om parken. Ändå har vi ofta gått nere på Söder Mälarstrand.Parken är nog en väl bevarad hemlighet.Vi pratade med några damer som bott i området här uppe i 50 år och de var glada för att det just inte var så många som kom hit. Men vi var välkomna.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

  1. Här nere på Söder Mälarstrand och längs Pålsundet har vi promenerat många gånger men vi har då aldrig klättrat upp hit till Pålsundsparken. Och hit kommer vi att ta oss fler gånger.Rekommenderas.

 4. Jag undrar om det inte var där uppe som mannen min i sin ungdom (= före mig) brukade kolla på fyrverkerier vid nyår. Och konstverket, det tycker jag var jättesnyggt! Men jag trodde först att det hade något med JAS att göra, det hade faktiskt passat bra.

  Ha en finfin fredagskväll!

  1. Här uppe och även i Skinnarviksbergen, alldeles i närheten, har det varit populärt att se fyrverkerier både till nyår och när det var Vattenfestival för många år sedan i Stockholm. Kan tänka mig att maken varit här och tittat på nyårsraketer.
   Parken är både stor och väldigt fin och inte alls tillrättalagd- Hit kommer vi tillbaka.
   Konstverket kändes lite udda här i i den mer “vilda” parken. Men jag gillade det också. Dock har konstverket, vad jag förstått, inget med JAS att göra.
   Önskar dig också en fin kväll-

 5. Nytt och spännande! Tack för denna promenaden! Nu finns ju verkligen tiden för att upptäcka nytt. Jag tror att denna pandemin för mycket gott med sig också, även om jag önskade att den aldrig kommit.
  Trevlig fredagskväll! Nu ska jag laga god mat.
  Stor kram!

  1. Verkligen! Vi fick en härligt lång promenad och det blev ett fint nytt möte och en ny trevlig bekantskap. Hade aldrig varit här uppe i parken tidigare men passerat nedanför berget, längs vattnet, många gånger.
   Promenerat mycket har vi ju alltid gjort men visst blir det än mer nu. Och vi var väldigt glada över att vi inte hade cyklarna med. Vi såg en kille som hade det och det var knepigt. Men han hade tursamt en mer “racerbetonad och lätt cykel som han bar uppför trapporna och berget.
   Önskar dig också en trevlig kväll.
   Stor kram

  1. Tack för att du följer med.Jätteroligt! Och du är alltid välkommen tillbaka.
   Kram

 6. Ojojoj, vilken klättring!!! Och tänk att inte bara vi, utan ni också fick stifta nya bekantskaper i staden… Härligt <3
  Ha det så gott nu Ditte <3

  1. Mycket uppför blev det den här vägen men det var väl värt ansträngningen. Och extra roligt var det med mötet med Pålsundsparken som blev en helt ny bekantskap. Kanske blir parken så småningom en vän.
   Ha det fint du också.

 7. Konstigt nog har jag faktiskt gått den promenaden, men utan att lägga märke på vad parken heter. Självaste promenaden är hur fin som helst. En bonus att du nu har satt ett namn på de olika delarna. Tusen tack för det:-)
  Precis som Emma trodde jag också att konstverket hade med Jas att göra, men flygplanet störtade ju ned många år senare. Å gissa! När jag googlade årtalet kom jag över den här länken:
  https://sv.wikipedia.org/wiki/JAS-minnet. Så du var nära där också, då det konstverket finns på Långholmen.

  1. Konstverket på Långholmen hade jag med här den 16 april i år här den när vi då var ute och gick och passerade Långholmen. Vad roligt att du varit här uppe i Pålsundsparken. Vi har varit i Skinnarviksbergen och många gånger gått längs Pålsundet och Söder Mälarstarnd men vi har inte tidigare klättrat uppför trapporna till parken.Och den är ju vidsträckt och ganska anonym. Men kommer man från Heleneborgsgatan är parken mer lättillgänglig. Och hit till parken kommer vi absolut tillbaka.

 8. Tack för en fin tur. Jag inser att jg behöver ta mig dit i lugn takt och inte bra swichsa förbi på västerbron. Tusen tack för att du visar vägan

  1. Här uppe var det så fint och en fantastisk vy över Stockholm. Men med cykel rekommenderar jag bakvägen via Heleneborgsgatan. Tungt annars att bära cykeln uppför berget. Men Google maps visar ockås de lite enklare vägen om man har cykeln med.

 9. Jag har aldrig hört talas om detta ställe, men är inte förvånad om inbitna stockholmare som ni inte heller känt till det. Du Ditte måste ju vara Stockholms mest erfarne ciceron ! Helt otroligt vilken kunskap du delar med dig! Ha en skön helg, tack för alla fagra vyer/Kram

  1. Tack,för fina ord! Jag har gått alldeles i närheten men inte vetat om Pålsundsparken. Men nu så vet vi hur vi kommer dit. Lite mindre klättring blir det om man tar bakvägen, via Heleneborgsgatan in i parkområdet. Och det är stort. Jag har ju jobbat som guide i Stockholm och gör det lite fortfarande så att visa denna finns nu med på listan. Kommer du hit så ska vi ta en tur runt. (Och var inte orolig, vi tar det lugnt och delar upp det.)
   Kram och trevlig lördag.

 10. En del av Stockholm där jag aldrig varit … heller! Inte många platser jag varit på för den delen – känner mig verkligen totalt okunnig om vår huvudstad, Det jag sett är nog det du visat mig via dina blogginlägg 🙂 Tack för ännu en intressant promenad!
  Ha en fin lördag!
  Kram

  1. Jag har ofta varit i närheten men inte hittat in till/upp till den här parken. Den är en ganska dold pärla utom för de som bor i området. Jag kan en hel del om Stockholm men desto mindre om växter, svampar och fåglar. Men du lär mig och jag tränar. Så lite bättre har jag blivit. Jätteroligt att du var med.
   Kram

 11. Tack för ännu en härlig promenad 🙂 Fast trapporna var jobbiga… Dom har inte funderat på att installera rulltrappor? 😉

  Ha en fin lördag – här ser vi fram emot att denna helg ska ta slut 😀

  1. Bra motion är det att gå i trappor och vi var glada att cyklarna inte var med. Hade blivit tungt att bära dem. Men man kan nå parken från den södra sidan vid Högalidskyrkan. Och då slipper man så många trappor. Här är man noga med gratismotionen och friskvården så rulltrappor blir det nog inte. Antar att ni till nästa vecka får lite mer ökad frihet. Glädjande!
   Trevlig lördag

 12. Du är helt fenomenal på att hitta “okända”, men fantastiska små pärlor. Och ge oss så mycket intressant information även bakåt i tiden. Dessutom fina bilder.
  Dina Stockholmsvandringar ger inspiration, kunskap och glädje!
  Trevlig helg!

  1. Tack! här i Pålsundsparken parken hamnade vi i av misstag. Vi har ofta gått längs Söder Mälarstrand och vidare upp till Skinnarviksbergen och vidare till Monteliusvägen. Men då har vi gått längre västerut och alltså missat parken. Det finns inga skyltar som ens talar om att den finns. Men kommer man från Högalidskyrkan och når parken den vägen så är det inga trappor och den blir mer lättillgänglig. Men nu fick vi god gratismotion. och visst är det bar att vi kan dela med oss av det fina. Du från Wales och din del av Spanien och jag från Stockholm och Sverige och en del från vårt område i Spanien.
   Önskar dig också en trevlig helg.

 13. Tack för dessa vyer och historia, lika trevligt och spännande som vanligt.
  Trappor är ju ett litet “meck” måste jag erkänna, men tar man det bara lugnt så kan man ju klara det någorlunda.
  Jodå, jag vet allt, hissen har gått sönder några ggr här under våra 16 år 😉
  Men bra motion är det.

  Tack för denna gång 🙂

  1. Många och långa trappor blev det men jag tycker vi fick “lön” för mödan när vi väl var uppe i parken. En för oss helt ny bekantskap och ett fin möte blev det. Vi har ofta gått längs vattnet men inte klättrat upp. Men nu är det gjort. Någon brådska hade vi ju inte heller-.
   Ja, går hissen sönder så blir det ju gratismotion. Förhoppningsvis har man då inte tunga matkassar med sig.
   Ha det fint!
   Och trevlig kväll.

 14. Trappor går jag gärna i, trappor gillar jag!
  Speciellt med vacker utsikt!
  Intressant att höra att det fanns tull så bönderna fick beta för att komma in i staden.
  Vackra bilder.
  Pålsundet, där skulle man haft en gammal båt. Det är tillfällen en båt skulle passa bra, mysigt!
  Kan tänka samma om Trosa!
  Stockholms Borgarhem, väldigt vackert hus ,-)
  Fin utsikt överallt och så mycket vatten ,-)
  Kan inte vara annat än vackert och alla fina byggnader.
  Ha det jättefint
  KRAM Primrose ,-)

  1. Här var det många trappor kan jag lova och vi tog oss upp. Men när vi till sist kom upp såg vi att man också kan ta bakvägen och då slipper trapporna. Men det är inte lika roligt. Vi har ofta gått längs vattnet vid Riddarfjärden och Söder Mälarstrand men aldrig tidigare klättrat upp hit. Visst inte ens att parken fanns. Men nu vet vi.
   Och hela området i sig gör att vi helt klart kommer tillbaka.
   Ha det fint du också.
   Kram

 15. Det ringer inga klockor när jag hör Pålsundsparken. Så jag har förmodligen aldrig varit där. Vilken kondition ni bygger upp med era långpromenader, dessutom med tillägg av trappor i mängder! Vackra vyerna är väl tacken ni får, inte illa det! Kram

  1. Inte ringde det några klockor hos oss heller. Vi hade aldrig tidigare hört talas om parken och ändå har vi passerat trapporn aupp till den många gånger tidigare Vi har ju gått längs Riddarfjärden och Söder Mälarstrand men inte klättrat upp i bergen så här tidigt. Längre bort når man ju upp till Skinnarviksbergen och där har vi varit en del.
   Vi skrattade gott när vi klättrade upp här och än mer när vi såg en yngling i 30-årsåldern som konkade upp sin cykel hela vägen. Men när vi var uppe noterade vi att man kunde ta sig till parken utan trapporna genom att ta vägen in från Heleneborgsgatan. (Nära Högalidskyrkan)
   Parken var riktigt fin så hot kommer vi tillbaka. Och utsikten var definitivt fin. Fin blir även vår ork…
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *