Skyltar Stockholm

Ett leende kan pigga upp – Skyltsöndag också

Söndag! Och det innebär att det här på bloggen är dags för “Skyltsöndag” som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar.  Här är det skyltar av olika slag som gäller och med väldigt fri tolkning. Bilderna är i huvudsak tagna här hemma på Södermalm under veckan. Men ett par “utsocknes skyltar” från förra veckan får också vara med. Från Östermalm- Och visst kan både ett leende och Skyltsöndag pigga upp.

En skylt jag såg genom fönstret i en butik  i veckan när jag var på väg på en eftermiddagspromenad upp till Åsöberget. Funderade på om jag skulle titta in. Men jag hade ingen hund i sällskap-

Ett leende

är viktigt men är Lätt att glömma bort.  Och ler man mot någon okänd får man ofta ett leende tillbaka. Jag var i veckan på den lokala ICA och stod vid potatisen. Där var det en prydlig kö för att plocka. Plötsligt kommer en dam i 70 + åldern och passerar kön och ställer sig bredvid ynglingen längst fram för att fylla sin påse. Då tar jag på mig mitt finaste leende och berättar att vi andra fyra står i kö och väntar på sin tid. Damen meddelar då att hon har bråttom. Med ett ännu större leende  och mycket vänlig röst meddelar jag då att det finns färdiga påsar med potatis hon kan ta. Övriga i kön ler stort men damen hade nog glömt sitt leende hemma.  Kanske kommer hon ihåg sitt leende  vid nästa gång hon går ut.

Stockholm. Södermalm. En bra skylt. Visst är det så att ett leende både kan förvåna och glädja npgon.Samma butik hade även den här skylten i fönstret. Och visst är det ofta så att ett leende mot någon man möter både kan  kan förvåna och ge ett leende tillbaka. Så jag tittade in här i butiken. 

På väg till Åsöberget i den sena eftermiddagen kikade jag in genom ett av fönstren i den lilla japanska restaurangen “Blue Light Yokhama”. Hit skulle jag gärna gå för japansk mat äter jag gärna. 

Förra veckan lämnade vi Södermalm och tog oss till Östermalm för att vara med på en spännande vandring i temat andra världskrigets Stockholm. Ett Stockholm  som då var ett riktigt spioncentrum. (En vandring ordnat av Stadsmuseet i Stockholm och har berättat om det här och här)

Även den här vandringen i sig gav upphov till ett och annat leende trots ett allvarligt “tema”. På vägen till vår mötesplats såg vi ett par bilar med reklam som vi drog på munnen åt.

Stockholm. Östermalm. Undrar hur röranalys kan utföras om röret finns på backen. Kanske finns ett i reserv. Ett leende blev det. “Röranalys” m.m. Men här verkade man ha tappat röret. Och visst blev det ett leende. Blev komiskt tillsammans med texten på bilen. 

Ja, i dessa tider så kan det ju vara bra med ett varierat utbud av tomtar. Särskilt hustomtar.

Ett leende även hemma-  Snarare flera

Bloggvännen Anki är verkligen en svampexpert och kan också väldigt mycket om allt som hör naturen till. Ja, mycket annat också. (Hon är också en duktig fotograf) Vad gäller detta område så ligger jag i flitig träning och försöker lära mig.  Jag kan komma ihåg namnen på både svampar, blommor och annat men sen är det knepigare att kombinera namnen med utseendet.  Och i veckan kom det en så fin liten svampbok som uppmuntran. Så tacksam och glad.

Och jag satte genast igång med mer träning. Finfina bilder som Anki tagit gjorde träningen riktigt rolig. Men sen gäller det ju att i naturen kunna veta vad man plockar också.

Svampbok. Med ett leende konstaterade jag att jag efter viss träning kunde namnet på några svampar. Även här blev det ett leende när jag tränat på svamparna och kunde dem. Jodå, jag täckte för namnen på svamparna.

Tydliga bilder- skyltar. Så fina bilder!

Ja, alla svamparna i boken är inte ätbara och några är riktigt giftiga. Men jag begriper ju att man måste ut i skogen och på plats se svamp för att ära sig mer. Men den tiden kommer. Kanske.

Att få svampboken blev en överraskning i veckan och en annan dök upp här hemma igår. I går, från Uppsala, kom äldsta dotter Liv (en kvart äldre än sin tvillingsyster) och yngsta barnbarnet William hit från Uppsala. Och en supergod prinsesstårta hade de med sig från Landings konditori i Uppsala.

Fluffig grädde, hallonmousse och vaniljkräm.  Inte så ofta jag äter tårta eller bakelse, men det händer. Och den här var supergod.

Ett leende från mina bästa i väntan på tårtan. I väntan på tårtan. Ett leende från både Liv och William.  Och från mig och maken också. Så fint och överraskande med besök och dessutom en god tårta. 

Jodå, ett leende här också hos William. Ett ljuvligt charmtroll med så mycket humor och envishet. (Månne han ha envisheten efter mig….) 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

36 svar på ”Ett leende kan pigga upp – Skyltsöndag också”

 1. Jag förstår inte folk som är fräcka och häver sig fram före andra, helt utan hänsyn!
  Bättre som du då, bemöta med ett leende 😀 men det fastnade nog inte på teflonkärringen 😉
  Bättre upp med din dotter och barnbarnet! Så himla snällt och roligt. Lilla charmtrollet är verkligen en hjärteknipare.
  Fint av Anki att skicka dig en egengjord svampbok också!
  Ja, ibland hopar sig glädje och leenden när man minst anar det.
  Stor kram och trevlig söndag!

  1. Jag har överlag satsat på extra leenden denna vecka och både gett och fått många. Men denna dam tyckte nog att hon tillhörde “de som byggt upp Sverige” och skulle gå före. Men se det gick jag inte på. Och de yngre kom sig nog inte för att påpeka att vi alla väntade. Men de gillade min kommentar.
   Så roligt att Liv och William kom. Och med supergod tårta. Och William är ju en leende skylt hela han. Så rar!
   Och med leende på läpparna har jag även tränat svampar. Men sedan blir det kanske examen utomhus. Lite knepigare att då känna igen svamparna.
   Önskar dig också en fortsatt trevlig söndag.
   Stor kram

   1. Åååå vad jag ler åt din upplysning till tanten i potatiskön… så himla bra sagt! Vilken fin bok du fått, nästa höst får du ge dig ut i skogen och plocka svamp =) Gofika med världens bästa sällskap! Ha en bra start på den nya veckan….halva november har passerat. Vart tar dagar och veckor vägen?

    1. Jag log också och det gillade hon inte alls. Men log gjorde övriga som väntade i kön så vi fick oss nästan ett gott skratt.Jag blev jätteglad för svampboken men jag behöver även en hel del praktik. Jag kan lära mig en hel del teoretiskt men sen ska jag ju veta hur de ser ut verkligheten också. Knepigare. Men jag är ganska envis.
     Önskar dig också en bra start på veckan och att din rehab går bra.

 2. Med ett smil så tänker jag om röret som röret som ligger där på marken att det kan ju antingen vara analyserat klart, eller så är det på gång. 🙂
  Damen 70 + ägde nog världen ;- men visst är ett leende väl värd att använda i knepiga lägen. Ja, inte bara i knepiga lägen. Lägen ute på promenader är utmärkta platser för byta smile med varan.
  Gillar verkligen hustomtebilden, så hjälpsamt!
  Blir smilande glad över bilderna på besöket av Liv och William med tårta; så roligt och gott!

  Stor varm kram

  1. Ja, det har du rätt i. Hann aldrig komma så långt i tankarna. Men nu när jag tänker efter så…Jag såg mest det humoristiska i bilen och röret.
   Damen här tillhörde nog “de som tror sig ha byggt upp landet”- Men se det gick inte med mig. Men hon blev nog lite tagen av mitt leende.
   Ja, tomtesäsongen närmar sig så det är ju bar att de är färdiga att rycka ut.
   Så trevligt och överraskande att Liv och William kom. Blev så glad. Och William är ju en levande reklamskylt hela han.
   Stor kram

  1. Boken är så fin och nu kämpar jag på. Men jag kommer att behöva mycket praktik. Det teoretiska är en sak och brukar gå bra men sen till praktiken…
   Kram

 3. Du har såååå rätt! Läste ditt inlägg och hade ett stort leende på läpparna från början till slut. Det känns riktigt skönt faktiskt:-) Härliga skyltar, en toppen konversation med damen som trängde sig före i kön = perfekt underhållning för alla som stod i kön, Ankis svampbok är ju toppen. Sååååå duktig Anki är. Tror att vi nog saknar självförtroende vad gäller svampar. Många ser ju nästan likadana ut, och vem vågar plocka dom då? Men att plugga in de olika arterna är ju som att lära sig glosor…
  Härligt med ett överraskningsbesök av Liw och charmtrollet William. Jag absolut älskar hans färgglada kläder. Så himla läckert!
  en toppen Skyltsöndag! Tusen tack för en och länken:-)

  1. Tack! Visst är det upplyftande med leenden. Har testat extra mycket i veckan. Och den här damens beteende på ICA kunde jag inte stillatigande bara titta på. Resterande i potatiskön log allihop och jag också. Till damen. Hennes min var obetalbar. Synd att jag då inte kom på att ta bilder. I alla fall när hon går före. Men man kan inte “alltid” vara beredd – Fniss.
   Mitt självförtroende i svampväg är lågt men nu har det i alla fall teoretiskt stärkts.Jag inga problem med att lära mig och komma ihåg saker rent teoretiskt. Sen gäller ju det mer praktiska so är viktigast när det kommer till svampar.
   Så trevligt att Liv och William kom. Jag blev glatt överraskad. Och visst är William en levande skylt för ett “charmtroll”.

 4. Smile it confuses people och och people tollerated var riktigt fyndigt. Alltså ifall hunden tar med sig en husse i koppel in så är det helt okej 🙂 Jättefina bilder på barnbarnet, och vilken förväntansfull blick i väntan på tårtan i första bilden.

  1. Gillade båda skyltarna så jag gick in i butiken. Och det gick bra utan hund. Men jag log.
   Visst är William ett charmtroll och en “levande” leende skylt.

 5. Härliga skyltar med stor och fin blandning.
  Härliga bilder också på barn och barnbarn. Williams ögon visar glädje och spjuveraktighet. Roligt med trevligt och välkommet besök.
  Leenden, ja det har vi fått många den senaste veckan av folk som vi möter på gatan. Många ler så snällt och går undan, det känns så ovanligt.
  Märklig dam där i affären, nästan fräckt att gå före så där i kön. Du gjorde alldeles rätt i att säga ifrån. Jag skulle vara för feg till det, men du klarar det galant. Även Mysingen skulle ha sagt ifrån, fast kanske att hon inte hade fått något leende från honom.
  Var rädd om dig.
  Varm kram!

  1. Tack! Och visst är William en levande skylt i sig. Både bokstavligt och bildligt.Så roligt att de kom. Jag blev verkligen glatt överraskad.
   Har tänkt mycket på leenden under veckan. Har gett många och fått många tillbaka. Roligt att du har liknande erfarenheter.
   Damen här undrade jag över. Men vi är alla olika. Och jag var både vänlig och leende. Det var inte hon. Men de som stod i kön log. Kändes bra- Nu har jag satsat på leenden denna vecka. Annars är jag tveksam till om hon fått något.
   Många tankar till dig och var försiktig.
   Stor kram

 6. Vissa människor är hur fräcka som helst men jag tycker att du hanterade situationen föredömligt. Att sedan inte polletten trillade ner hos kvinnan säger bara en hel del om henne. Väldigt bra skyltar som vanligt men lite synd att du inte hade en hund med dig bara 😉 Vilket fint besök ni fick och tårtan den hade jag definitivt tagit en stor bit av. William är verkligen ett charmtroll och vilka vackra ögon han har. En blivande tjejtjusare skulle jag tro 😉

  Kram och god kväll!

  1. Ja -Och äldre inte minst. (Ibland) “Vi som byggt upp det här samhället….” Men här kunde jag inte stillatigande se på. Folk stå fint i rad med avstånd också händer detta. Näpp! Hade varit fint här att ha med Curre in i butiken. Men det får bli en annan gång.
   Tårtan var så god! Och det blev en bit åt B och mig idag och en bit finns i frysen för kommande behov.
   Och visst blev jag överraskad av att Liv och William kom förbi.Och väldigt glad. William är ett charmtroll. Så fin! Ja, Max också men han höll sin farmor sällskap i Uppsala.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 7. Så roligt att du fått en svampbok som Anki har gjort!
  Gillar första och andras skylten! Det är inte lätt för alla att le alla gånger. Trist när folk bara tränger sig, det går ju att fråga om det är okej att gå före om man har bråttom.
  Läcker bild på japanska restaurangen.
  Hustomtar var ett bra företagsnamn. 🙂
  Så trevligt med besök som kommer med tårta.

  1. Jag blev så glad för svampboken och tränar flitigt. Väldigt fina bilder och jag har lärt mig de flesta svamparna i den. Vad gäller namnen.Men att känna igen dem ute i skog och mark är en annan sak. Att leta svamp och veta vad de heter kräver kunskap och den är ytterst liten.
   Den här veckan har jag satt i system att le mer än jag brukar. Den här damen hade inte sin bästa dag och var otrevlig. Men det hade hon inget för-
   Den japanska restaurangen ska jag besöka vid tillfälle. Den är väldigt diskret så trots att jag passerat många gånger har jag inte direkt lagt märke till den. Sedan beror det också på att jag ofta går på andra sidan.
   Blev så glad och överraskad över besöket av Liv och William. Lyste upp tillvaron så fint.

 8. Det är så sant att ett leende gör så mycket! Damen vid potatisen borde ha tänkt efter lite!
  Snygga skyltar rakt över, kul med rörbilen som tappat röret!
  Och glatt förvånad blev jag över “Hustomtar”-skylten, det var nämligen det företaget som äldsta sonen jobbade på ett bra tag innan han började plugga igen, så nog känner jag igen loggan! Hihi!
  SÅÅÅ trevligt med fin besök från Uppsala, tårtan ser supergod ut, och William är hur söt som helst, ja dottern också såklart!
  HA en fortsatt bra söndag!
  Kram

  1. Jag har verkligen tänkt på detta med leende hela veckan. Och på den här “tanten” på ICA satte jag in en kraftig leende stöt. Stor munterhet blev det bland de andra som väntade i potatiskön.. Kul! Sånt bjuder jag gärna på.
   Ja, rörbilen skrattade jag gott åt. Kul med “Hustomtar” och att du kände till företaget. Ser man på.
   Jag blev så glad när William och Liv kom och tårtan var supergod. Blev varsin bit idag också.
   Ha det bra du också.
   Kram!

 9. Berättelsen om damen med potatisen gav anledning till ett brett leende hos mig. Tycker du var mycket fyndig och hade kanske agerat likadant. Men, gick hon och tog en färdig potatispåse efter ditt påpekande eller fortsatte hon oförtrytligt fylla sin påse utan att skämmas? Som jag önskar att jag hade sett episoden!
  Hustomte-skylten gillade jag skarpt, ett suveränt namn på en firma, säger direkt vad de sysslar med!
  Och vilken trevlig present från världens bästa Anki! Hon är suverän på allt vilt i naturen! Och att få tårta barasådär utan att någon fyller år, vilken överraskning! Kram från pörtet

  1. Jag har satsat på extra leenden den här veckan. Vad gäller damen i potatiskön som trängde sig försvann hon. Vet inte om hon tog en färdig påse men var inte mer till besvär. Alla som stod där hade ett leende på läpparna. Tror att hon kanske insåg att hon träffat sin överkvinna. Jag kom ju inte heller på att ta någon bild. Hade varit olämpligt förstås.
   Visst är “Hustomteföretaget” bra. Ja, det finns ju många sorters tomtar.
   Jag är så dålig på svampar och följer ju både dina och hennes inlägg. Och kommer det till svampar tittar jag ett par gånger. Kan minnas namnen ev. Men nu med boken och bilderna så tränar jag och blir bättre. Men sen ska jag ju veta vad det är jag plockar också. Så mycket “ute träning” behövs.
   Jag blev så glad och överraskad att William och Liv kom. Och tårtan var verkligen supergod. Väldigt omtänksamt.
   Kram och natti.

 10. Så fina skyltar du hittade – och så träffande med röret bredvid “röranlysaren”! Konstig kvinna, hon vid potatisen – man slutar aldrig förvåna sig!
  Härligt besök ni fick – tårtan ser fantastisk ut och William är så söt och ser såå förväntansfull ut!
  Tack Ditte för dina fina ord, bilderna och länken! är så glad att du gillade min lilla bok!
  Önskar dig en bra start på veckan!
  Kram

  1. Tack! Log gott åt både bilen som ev. tappat röret och “Hustomtarna”. Ja, denna kvinna var speciell. Men hon fick ett leende i samband med min kommentar.
   Jag blev så glad och överraskad när Liv och William kom. Och extra gott med tårta.
   Boken är så fin och jag tränar flitigt men inser att det kommer att bli en utmaning nästa år att se hur jag ter mig tillsammans med svamparna i naturen. Men jag jobbar på med namn och utseende.
   Önskar dig också en bra start på veckan.
   Kram

 11. Tack fina Ditte för alla leenden, det behövs i dessa tider, även om det verkar som om en del inte kan ta till sig det (damen i kön t.ex) men hon kanske fick sig en tankeställare??
  Önskar dig en finfin måndag med ännu fler leenden, kram på dig!

  1. Visst behöver vi leenden och av olika slag. Jag tror jag fortsätter med mina extra leenden även denna vecka. Ja, damen här på ICA- Vad säger man. Jag både sa och log.
   Önskar dig också en bra vecka.
   Kram

 12. Tack för en härligt glad skyltning som framkallade många leenden hos mig 🙂

  Verkligen ett trevligt finbesök och så himla snällt av Anki att ge dig den fina svampboken.

  En incident liknande din potatisvariant hade vi på Mercadona i veckan, men vid äpplena. Fast jag skötte mig inte lika snyggt som du utan skällde ut kärringen som trängde sig så häftigt så hon till och med knuffade till mig. Jag blev så arg så jag tror att jag till och med klarade av spanskan rätt bra. Får väl skylla på att leendet ändå inte skulle ha framgått så tydligt bakom munskyddet… 😉

  Ha en bra dag!

  1. Tack! Och visst kan man behöva några extra leenden. Och några fina överraskningar bjöd ju veckan också på. Så roliga och uppskattade.
   Visst hade det varit onödigt med ett leende där på Mercadona för det hade hade ju inte märkts. Men var det inte jobbigt att “tala” så mycket bakom masken.Men ibland får en ju oanade krafter och det fick du säkert.
   Önskar dig en fin vecka!

 13. William – vilken sötnos!
  Att trängas i butiken är väl precs vad man INTE ska göra just nu. Bra gjort att du inte nitade kärringen … (men det är ju klart att du inte gjorde, mer än verbalt). Riklig skyltskörd!

  1. William är så rar och charmig så hans leende passade in som uppiggande skylt. Ja, hans mamma och tårtan också.
   Blev verkligen irriterad när vi andra står med avstånd och väntar på vår tur och denna “tant” tränger sig fram. (Förutom jag, så var kön personer i 25-40 års åldern.) Och detta med att tränga sig bara för att, går inte om jag är med.Inte utan att jag reagerar. Och nu med humor och ett leende. Inte alltid jag har dessa båda “ting” till hands. Men nu så. Upphov till munterhet i kön från de andra.

 14. Verkligen mys på hög nivå att träffas, o ett bra val av tårta 🙂 den bästa..roliga skyltar som alltid ..önskar dig en fin måndag kram

  1. Jättetrevligt att ses och jag blev verkligen överraskad. Och tårtan var riktigt god.
   Kram och trevlig måndag.

  1. Så trevligt och överraskande att Liv och William kom på besök- Och julmagasinen är så fina men många gamla berättelser jag minns. Väldigt bra att nu ha dem samlade. Och texterna tål att läsas många gånger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *