Stockholm

En vacker dag i Stockholm – Och känsla av höst

Gårdagen, torsdagen den 10/9, bjöd på strålande sol här i Stockholm. Stundtals med en tämligen frisk vind. Och  inte ens jag, kunde med ett positivt tänkande, få det till en sensommardag.  Men en vacker dag var det och med känsla av lite höst. Och dessa vackra dagar vill jag gärna ge mig ut.  Så blev det också och även en träff  och Ja, just nu är det jag som ger mig ut, ofta med vänner men sedan några dagar är maken på annan ort. Han  har rest till den spanska “stugan” för att se till hur den mår.  Och den mådde bra. Vänner i Torrevieja,  Ami och Ama  har ägnat den uppmärksamhet under våren och sommaren men nu är alltså maken på plats ett tag.  (Vi åkte hem i  slutet av februari och strax därefter  kom COVID 19 farande som en raket.)

Stockholm. En vacker dag var det och Kungsträdgården had emånga besökare Kungsträdgården.Uteserveringarna var välfyllda och många hade slagit sig ner på bänkarna med både spel och lunchboxar. En vacker dag var det.

En vacker dag

men med en del kyligare vindar så en “fleecetröja” på  kändes lagom.  Jag mötte äldsta dottern Liv (en kvart äldre än sin syster) och vi bestämde oss för att äta lunch. Vårt första alternativ var Operakällarens “Bakficka”hit har vi ofta gått och ätit lunch och det sedan Liv var i 10-års åldern. Alltså nostalgi. Att de sedan har väldigt bra mat är ett plus förstås.Men  tyvärr var nu”Bakfickan”, vars lokal rymmer ett 30-tal, var tämligen fylld av gäster så vi vandrade vidare mot Gamla stan.

“Bakfickan” är än mer nostalgi  för mig. Jag klev in här första gången i maj 1968.  Jag hade just tagit studenten och strax efter det klarat testerna för att bli Stockholmsguide på det dåvarande företaget Tourist Sightseeing.  Företaget hade sin bas vid Grand hotell så det var nära att när kassan tillät, kila in på “Bakfickan” tillsammans med kollegor för att äta lunch. Minns att vi ofta tog 1/2 portion av någon av dagens sallader just för att det var billigast. Överflöd av pengar hade vi inte.

En vacker dag i Stockholm. Helt monfritt och vi blickar över till Kungsholmen och Stockholms stadshus Verkligen en vacker dag. Helt molnfritt så här. På vägen mot Gamla stan gick vi över Riksbron och såg över till Kungsholmen och Stockholms stadshus.

Vi passerade de mäktiga valven vid riksdagshuset –

– och snett framför oss ligger Stockholms slott.

Just på den här platsen i Gamla stan har Stockholms slott legat sedan 1200-talet. Men det gamla slottet Tre Kronor brann ner 1697 och ett nytt kom till. Det nya slottet tog tid att bygga därför att bl.a Nordisk krigen kom emellan. Slottet är byggt i barockstil och har formen av ett romerskt palats. Arkitekt och ansvarig för byggandet var Nicodemus Tessin d.y. men han avled 1728 och arkitekt Carl Hårleman tog över. Slottet blev klart för inflyttning 1754 då kung Adolf Fredrik med drottning Lovisa Ulrika flyttade in.

I Gamla stan

konstaterar vi glatt att det här inte alls är lika öde som det varit tidigare.  I april var det jag och Gamla stan och sedan har jag under våren och sommaren sett att fler besökare tagit sig hit. Och det känns viktigt att Gamla stan, denna historiska plats,  överlever. På Södermalm har jag däremot under hela våren och sommaren sett väldigt gott om besökare så brist på människor som är “ute” har det inte varit.

Västerlånggatan i Gamla stan och ett turiststråk och “souvenirshhoppinggata” . Men med gott om plats och ingen trängsel 

Vi viker dock av och ner på “Helga Lekamens gränd”. En gränd som var känd redan på 1300-talet. Namnet kommer från “Helga lekamens gille” , en  sorts förening och som bedrev hjälpverksamhet i Stockholm. Gillet upphörde  på 1500-talet  när Gustav Vasa blev kung och reformationen drog igång. (Sverige skulle bli ett protestantiskt land) Vi snirklar

Stockholm. Gamla stan. Heliga lekamens gränd. Här i gränden märker man inte att det är en vacker dag. Att det är en vacker dag märker man inte i denna trånga gränd, Heliga Lekamens gränd.

Snart framme

Vi kommer ut på Stora Nygatan,är en parallellgata till Västerlånggatan,också  en shoppinggata och även här finns gott om caféer och restauranger. Snarare fanns. En del har inte överlevt eftersom besökarna uteblivit.

Stora Nygatan

 Och snart är vi framme vid restaurang Vapiano. Dags för lunch. Att vi valde just Vapiano, Italieninspirerad,  berodde på att det är en stor lokal och avstånd mellan borden. Och med god mat som lagas efter det att man beställt den. Tonvikt på pastarätter, sallader och pizza och med utrymme för att lägga till eller dra ifrån om det är något man vill ha/inte vill ha. Här beställer man maten vid en disk och får en “platta” som vibrerar när ens rätt är klar. (Gamla stan erbjuder många bra restauranger men en del är stängda eller öppna kvällstid så vi gick på det säkra.)

Luftigt och gott om plats. Liv beställde pasta med champinjoner och lök. All pasta som serveras är färsk och tillverkas här på restaurangen.

För min del blev det en väldigt fräsch och god räksallad med picklad rödlök, ägg, tomater, avocado, sallad och potatis slungad i dill och citrondressing.

Gårdagens lunch.

En vacker dag övergick i en vacker eftermiddagen och kväll.

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbyhamnen. En vakcer dag har övergått i en vacker kväll. Hemma på kajen. En vacker dag har övergått i en vacker kväll. Så fint att från soffan ha denna utsikt. (Bilden tog jag när jag öppnade balkongdörren.

 

26 svar på ”En vacker dag i Stockholm – Och känsla av höst”

 1. Mysiga bilder och en hel del folk. Lidköping kan vara både folkrik och väldigt tom, oavsett pandemi eller ej. Smittan har ökat något i Skaraborg men då 20-29-åringar.
  Ja, du berättar så fint om de olika platserna, om ursprung och historia, känns att du är en perfekt guide. En förmån att besitta den gåvan.

  Pasta kan vara jättegott men jag föredrar räkor i alla lägen. Musslor går också bra, sen är det stopp med havets läckerheter för mig.
  Trevlig fredag. Stor kram!
  Tänk att ha den utsikten från soffan. Ni bor fantastiskt, men det vet du 😀

  1. Det var en vacker dag och en fin promenad blev det med god lunch. Här är det ganska mycket folk som är ute men så är det alltid. Men jag tycker man är bra på detta med avstånd. Både på gator och serveringar.
   Stockholm kan jag ganska bra och jag vet att många uppskattar att få med lite historia också. Många som läser bloggen bor ju inte direkt nästgårds. Just att få veta och se lite mer om platser tycker jag själv också om.
   Räkor, eller skaldjur överlag äter jag gärna. Och här är nog havskräftor eller färsk hummer favorit.
   Visst bor vi bra! Är så glad och tacksam för det Alltid något att fästa blicken på.
   Önskar dig också en fin fredag.
   Stor kram.

 2. Vapiano har jag varit på många gånger både i Stockholm och Göteborg.
  Alltid god mat till bra pris.
  Hoppas det går bra för maken i “stugan”.
  Idag fredag får vår “stuga” besök.
  Antar det städas lite och ses till att allt är ok.
  Vattning av blommorna görs också….undrar så hur de mår??

  1. Vapiano är praktiskt och de har stora lokaler och helt ok mat.
   Maken har det bra i “stugan” men det är varmt och munskydd måste ju bäras om man lämnar tomten. Men fint att han är där. Var ju länge sedan vi var på plats. Men goda vänner har varit och sett till den. Men passionsblomman fick ansas rejält.
   Fint att ni har hjälp med att städa och se till ert hus. Känns ju tryggt.

 3. Så fin dag, så fin gamla Stan och så fint vara med Liv för en god lunch tillsammans!
  Var i Gamla stan med Elaine dagen efter vi var tillsammans hos henne förra året och dagen efter åkte jag till Åland.
  Underbara minnen och fint få följa med på gårdagens promenad1
  Stor kram

  1. En riktigt fin dag blev det och roligt att träffa Liv för både lunch och promenad. Ja, du hade bråda tider när du var i Stockholm förra året och sedan en vända till Åland på det. Trevliga och intensiva dagar. Fina minnen.
   Och väldigt roligt att du hängde med oss.
   Stor kram

 4. Så skönt att det är lite mer folk i Gamla stan för jag minns hur ödsliga dina bilder därifrån var. Vapiano har bra mat och man brukar kunna sitta med avstånd vilket krävs när det är inomhus. Salladen såg tilltalande ut men även pastan lät god. Så bra att maken kan titta till er sommarstuga för även om ni har god hjälp på plats vill man kanske ändå se det med egna ögon.

  Kram och god fredagseftermiddag!

  1. Gamla stan har piggnat på sig, men mycket kvarstår- Håller tummarna. Vapiano är riktigt bra, både konceptet, maten (man vet vad man får) och framför allt att det är gott om plats- Det blåste så pass igår att det var svårt att hitta lä på en uteservering.
   Vi var båda nöjda med maten och det blev en trevlig lunch. Och roligt att ses förstås-
   Maken har det hett om öronen, dryga +30 plus lite till om dagarna. Vi har ju inte varit där sedan februari så bra att han nu kunde ta en tur. Bra hjälp har vi fått med tillsynen men fint att vara på plats. i alla fall en av oss. Jag kan inte resa än-
   Kram och trevlig kväll.

 5. Visst är det skönt att Gamla stan inte längre är så öde, även om allt pågår i mindre omfattning än förr.
  Vapiano är ok matställe. Det i Skrapan är ännu större, fullständigt jättestort faktiskt!

  1. Jag har ju följt “läget” i G.S. sedan mars och det är en stor skillnad. Saknar inte alls turistshopparna men vill gärna att G.S ska vara en levande del av Stockholm. Vad gäller Vapiano finns den nog inte kvar i Skrapan. Tre Vapiano har lagts ner i april, dålig lönsamhet. Men kanske har det återuppstått… Har förr varit där några gånger. Vapiano är ett ok val för en lunch. I G.S. är ju de flesta restauranger ganska trånga. Jag har ju franska bistro “Pastis” som favorit men väl trångt inomhus och ute kändes det igår väl svalt om man inte hittade lä. Det gjorde vi inte.

 6. Det var modigt av din man att åka till Spanien och Torrevieja just nu. Han är lika modig som min granne som gjorde samma resa fast till Benidorm i juni. Men det är klart, har man ett egendom så vill man ju vara säker att den inte tar skada efter att ha stått obebott i så många månader.

  Så kul att se att Gamla Stan är livlig igen. Vilken positiv kontrast mot bilderna du la upp under våren. Å vilken tur för er att Vapiano i Gamla Stan finns kvar. Vapiano har ju gått i konkurs på grund av Coronakrisen, och de har stängt flertalet restaurangen, bland annat den i Täby. Tyvärr. Vi har ju verkligen inte så mycket att välja på här…

  Jo, det blåste rejält igår, men det var soligt och fint, liksom idag – igen! Vilken sommar och sensommar:-)

  1. Modigt? Tja, enligt uppgift både från honom och andra så verkar det vara helt ok. Och även där är det ju avstånd som gäller och munskydd på. mne det kändes bra att han tog en tur. Det var ju mer än sex månader sedan vi åkte hem. På planet, Norwegian, hade han tre säten för sig själv och man hade spritt ut resenärerna. Dessutom obligatoriska munskydd. Avstånd alltså även på just detta plan.

   Jag har ju varit i G.S. under hela våren och verkligen sett skillnaden. Nu till det mycket bättre. Vi hade inte Vapiano som första val, men det kändes kallt att sitta utomhus för svårt att hitta lä- Men Vapiano har ju stora lokaler. Även i “Skatteskrapan” på Söder har de stängt och jag tror man väntar på köpare av kedjan.
   Skönt väder även idag. Dock blev jag orolig när jag såg Skyliften igen utanför hos oss och tillbringade tid hemma på balkongen för att ha koll. Jobbet ska vara klart men de hade fått för sig att tvätta även väggen mot gatan på grannhuset. Detta var det inte sagt något om…Men ingen skada skedd hos oss. Återstår att se vad de tänkt sig på måndag. Jag laddar.

  1. En trevlig dag blev det med Liv i det vackra vädret här hemma. Betydligt svalare än i Torrevieja enligt rapport.
   Ha det fint ni också.

 7. Den lunchen såg god ut! Finns Vapiano i Gamla stan? Prefekt ju med utspridda bord.
  Så bra att Bosse kunde åka ner till Spanien och titta till “sommarstugan”, ja det är varmt och skönt där nere nu.
  SÅ fint det ser ut i Kungsan och i Gamla stan förstås.
  Ha en skön helg!
  Kram

  1. Ja, i G.S. finns Vapiano kvar men en del av deras restauranger är “borta”. Svårt att hitta lä utomhus så då blev det här ett bra alternativ.
   Bosse har det varmt och än varmare med munskydd och glasögonen immar igen. Men bra att ta en tur och se hur “stugan” mår. Vi har ju haft god hjälp att se till den men ändå fint att vara på plats.
   Jag stannar hemma. Hälsan är ju inte helt på topp .
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram

 8. Tack för promenaden! En härlig tur genom Gamla Stan, som verkar fylld av folkliv igen.
  Heliga lekamens gränd … speciellt namn – och fint med det lilla “huset” vid väggen … 🙂
  Maten ser fantastisk ut!
  Ha en bra lördag!
  Kram

  1. En vacker och trevlig dag var det och en fin promenad blev det. Och en god lunch smakar alltid bra.
   Jag har ju verkligen följt Gamla stan under våren och sommaren och roligt att se att fler tar sig hit. Och trångt är det då inte alls. Söder har ju haft många i rörelse hela våren och sommaren så roligt att Gamla stan nu vaknar till liv.
   Önskar dig också en fin lördag. Här är det vädermässigt varianter av grått men så kan dte ju också vara…
   Kram

 9. Ja den där coronan har då ställt till det för många, inget kan kallas normalt längre, vi får nog ändra uppfattning om vad som är normalt nu! Skönt ändå att veta att huset i Spanien är väl omhändertaget…
  Tack Ditte för en fin promenad och som vanligt bra och intressant information om det ställen du visar!
  Ha en toppenlördag nu, kram!

  1. Just så tänker jag också. Och man kan ju inte sluta leva . Tänker så mycket på alla som bor på äldreboenden och inte alls fått ta emot besök av nära och kära.Så sorgligt och ensamt. Och att heller inte förstå alltid vad som pågår och varför de är övergivna. Så sorgligt.
   Maken tog sig en tur söderut och fint att se till stugan. Vi har ju vänner på plats som tittat till den men bra att själv också ta sig en titt.
   Trevligt att du gick med. Sol var det men en del blåst.
   Kram och trelvlig helg.

 10. Var ju nere och kikade på allt det gamla som ännu fanns kvar av det gamla slottet, inte var det mycket men spännande var det och riktigt kul att promenera runt där med brorsan.
  Blir nog en tur dit igen nån gång när huvudstaden åter ska annekteras av undertecknad 😉

  Ha det jättefint Ditte.

  1. Slottet har ju en hel del historia i sig och så även hela Gamla stan. Roligt att brorsan visade dig runt för stan är ju stor och det är mycket att greppa.
   Och visst måtte det komma coronafria tider.
   Ha det fint du också.

 11. Så trevlig sensommardag med sällskap av dottern och en golunch.
  Älskar dessa trånga gränder i gamla stan. Skönt att ha vänner som håller koll på stugan i Spanien för det är nog ett måste under dessa tider. Ha det gott!
  Kram

  1. Vill till att ta vara på dessa fina dagar och jag gör det gärna. Blir ju många och långa promenader och vädret lämpar sig ju bra för det. (Maken som nu är i Torrevieja tycker det är kämpigt att ta sig mer än 5 km för att dte är så varmt)
   Väldigt roligt nu att G.S- har levt upp lite för under våren och i somras var dte väldigt öde.
   Är så tacksam för vänner som har tittat till “stugan” men nu är maken på plats några veckor.
   Ha det fint du också.
   kram

  1. Igår blev det sent innan jag kom ut så jag höll mig i närheten. Men det är så vackra områden att man ofta kan gå här. Och jag varierar rundorna en del. Förstår att du längtar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *