Stockholm

En utställning – ”Vems är du?”- På Stadsmuseet i Stockholm

Igår blev det ett besök på Stadsmuseet i Stockholm och här började vi med att titta på en utställning; som är helt nyöppnad; ”Vems är du?” En utställning om nationella minoriteter i Sverige som pågår från den 29/1 fram till den 22/8. Nu pågår nu också ytterligare en separatutställning, ”Mitt Liv som Ulla Winblad,” kvinnan som fanns bakom skalden Carl Michaels Bellmans diktade gestalt. Den utställlningen passerade vi igår ganska snabbt men jag återkommer dit.  På Sadsmuseet finns  även permanenta utställningarna om Stockholm från slutet av 1600-talet och fram till folkhemsidealet på 1930-50 talet. (Entrén till Stadsmuseet är kostnadsfri men för ”extra” evenemang betalar man en avgift)  I sammanhanget kan jag också  tipsa om Stadsmuseets  stadsvandringar, föredrag m.m. och för dessa tillkommer en avgift.

Stadsmuseet ligger på Södermalm i Stockholm, vid Slussen och ”Ryssgården” som det heter sedan 1967.Tidigare namn var Ryssegården.  Vid 1600-tales slut var detta upplag för ryska stapelvaror och en handelsplats, ett torg, som ryssar dominerade.

Stadsmuseet i Stockholm. Och vi började med en helt ny utställningM "Vems är du?" Om minoriteter i Stockholm. Ryssgården och en del av Stadsmuseet. Intressant med en utställning här där det handlar om nationella minoriteter i Stockholm.

Hela Slussenområdet är sedan många år en pågående byggarbetsplats. Och kanske är det klart om en sådär 10 år. 

”Vems är du?” – En utställning på Stadsmuseet

som handlar om nationella minoriteter i Stockholm. Utifrån människors berättelser , personliga föremål. ljusinspelningar, personliga föremål och fotografier möter man stockholmare i deras vardag.Här finns erfarenheter och minnen, både de mer glada och de mer sorgsna. Utställningen tar också upp och berättar om den långa historia som de nationella minoriteterna har i Stockholm. För egen del har jag för avsikt att besöka ett par av de föreläsningar i ämnet som kommer att äga rum under våren.

Stockholm. Stadsmuseet. En viktig utställning om de nationella minoriteterna i Stockholm. Viktigt med en utställning som belyser just detta. Och många är vi nog både här i Stockholm och i andra delar av landet som är tämligen okunniga i ämnet. Utställningens titel är tänkt att leda till vidare funderingar  till identitet och tillhörighetens betydelse.

Judar, samer, tornedalingar, romer, sverigefinnar är sedan år 2000 Sveriges nationella minoriteter. Samer är även Sveriges urfolk. Och vad gäller minoritetsspråken här så är räknas finska, jiddisch, meänkieli ( tornedalsfinska), romani chib, och samiska  hit.(De erkändes 1999)

Vad är då  nationella minoriteter?

Här var Sverige lite sena för Europarådets konvention började gälla år 2000. Men den svenska lagen om nationella minoriteter  och minoritetsspråk trädde i kraft först den 1 januari 2010 (lagen kom 2009) En  lag som ska värna om och utveckla minoritetsspråk och kulturer som annars riskerar att försvinna. Lagen ”skärptes till” 2019 och kommuner och regioner blev skyldiga att anta mål och riktlinjer för sitt minoritetspolitiska arbete. Vad det innebär rent praktiskt är en annan fråga.

Först 1977 erkände  Sverige samerna som urfolk och detta kom i sin tur att innebära att rätt till självbestämmande. Men än så länge har inte Sverige skrivit på FM:s konvention om ursprungsfolk och stamfolk. Hade man gjort det skulle samerna få stärkta rättigheter inom flera områden. Hit hör bl.a. nyttjanderätt och och äganderätt till traditionella områden.

Var sitter språken?

Jag funderade på de språk jag kan. Ja, kan och kan – men mer eller mindre. I varje fall språk där jag jag göra mig förstådd och till största delen förstå vad som skrivs och sägs.För min del är det svenska, engelska, tyska, franska och norska. Lite spanska kan och förstår jag och även ytterst lite mandarin, standardkinesiska som de flesta använder i dagligt tal. Ett språk måste man ju hålla levande för att behålla det och det gör jag inte med mandarin, ett språk jag försökte ta till mig under mina fyra år i Peking.

Var i kroppen sitter språken? Intressant att fundera över. För egen del har mina flyttat runt. 

Några besökare hade här på figuren målat med kritor var i kroppen de hade sina språk lagrade.Kul att se.

Mer att se

Förutom den här utställningen tog vi en tur genom museet där vi mötte människor, händelser och miljöer i Stockholm som alla bidragit till att berätta om stadens framväxt. Men det blir i ett eget inlägg.

Skymningen sänker sig när vi efter dryga tre timmar lämnar Stadsmuseet efter att ha intagit en smörgås att stärka oss med i museets café som rekommenderas. Och det blev en mindre variant med skagenröra.

Vi tog en sväng upp mot Mariahissen och  Mariaberget just för att se just skymningen lägga sig över den här delen av huvudstaden.

Och jag hade ”tornögonen” med mig.

Huset från bilden ovan men från en annan vinkel.

34 svar på ”En utställning – ”Vems är du?”- På Stadsmuseet i Stockholm”

    1. Visst är det! Och även i Sverige har vi ju en drös språk förutom dialekterna. Utställningen var riktigt bra.
      På thai kan jag bara några få meningar och maträtter. Då är kinesiskan, mandarin, lite mer aktuell.

  1. En mycket viktig utställning tänker jag för att olika minoriteter har inte alltid behandlats så väl i Sverige. Numera ingår minoritetsspråken i ämnet svenska så det läser vi alltid om i åk 6. Lite ska eleverna i alla fall kunna i ämnet.

    En Skagenmacka är alltid rätt så det var ett bra val!

    Önskar en fortsatt fin onsdag!
    Kram

    1. De hade gjort den här utställningen väldigt informativ och lättillgänglig är den också. Jättebra att minoritetsspråken nu ingår i svenskämnet i skolan för information och kunskap här behövs.
      En skagenmacka, modell mindre, blev lagom. God var den också och till ett mycket rimligt pris.
      Önskar dig också en trevlig fortsatt onsdag.
      Kram

  2. Dåligt samvete för hur lite jag behandlat minoritetsspråken under mina skolår. Tiden har bara försvunnit till annat….
    Skulle nog hållit mig mycket mer till musiklärardelen. Ser det på mina forna elevers högstadiebetyg! Musik sticker ut! Och det är kul…. men man borde ”lyckats” lika bra med andra ämnen också.
    En tanke utifrån ditt fina inlägg! Kram

    1. Det behöver du nog inte alls ha. Tror att detta med info om minoriteter och minoritetsspråk kommit in tämligen sent i Sverige. Och skolåren är ju många- Högstadiet är kanske väl så lämpad att göra detta som skolår 6- Antar att kommuner kan bestämma när man lägger in det. TRor du är en fantastisk lärare på alla sätt. Väldigt roligt att musikkunskaperna hos dina elever stucker ut- Men efter att ha lyssnat på retorikkampen så förstår jag att ämnet svenska också sticker ut. Säkert också andra ämnen du undervisat i.
      Utställningen var väldigt intressant, lärorik och överskådlig .
      Kram

  3. Vems är du – vilket märkligt namn. Där studsade åtminstone jag till. Å inte visste jag att jiddisch var ett officiellt minoritetsspråk i Sverige. Så mycket man lär sig.
    Gillade ”krittorson” och reagerade på hjärtat som var ritat på skyltdockans mage – lite dubbelmening där. Gillades skarpt:-)
    Du har så rätt, ett språk måste hållas levande. Det gäller även ens modersmål. Språk utvecklas ju, nya ord tillkommer med mera. Så inte är man direkt ”inne” med franskan till exempel. Trots att jag bott ett år i Paris så är det ju mera än 40 år sedan, så det språket sitter inte längre. Är dock övertygad om att några veckor i Frankrike skulle väcka språket till liv.

    1. Jag reagerade också på detta med namnet på utställningen men när jag tänkte till så handlar den om tillhörighet. Så då föll min pollett ner vad gällde namnet.Utställningen är informativ och tar upp många olika aspekter på minoriteter i Sverige.
      Krittorson var ett bra grepp och just att fundera på språk och det hänger ju nära samman med identitet.
      Och visst är det så att ett språk man har i bakhuvudet ofta kommer fram när man omges av det dagligen. Är säker på att både din och min franska skulle ta sig efter några veckor bland fransktalande.

  4. Intressant och viktig utställning!
    Många behandlas illa.
    Kul och intressant idè att på figuren måla var man har språket lagrat . kul idé
    Men blir så tom i huvudet efter en jobbig dag…… men skulle nog skriva fingrarna .
    Fina bilder ,-)Ha det fint KRAM Primrose ,-)

    1. Vi fastnade här först och den var väldigt åskådlig och intressant Och visst har många minoriteter behandlats illa här i landet och gör så fortfarande.
      Visst var det en kreativ tanke att tänka efter var på en själv de olika språken fanns i kroppen-
      Kul att du var med.
      Trevlig kväll.
      Kram

    1. Vi visst inte det när vi gick förbi men jag gillade båda dessa och en till kommer i februari. ”Vackra Stockholm” med ett 60-tal bilder presenterade i storbildsformat. Får ta en titt där också.
      Fint att blicka ut över Stockholm i skymningen

  5. Intressant och informativt blogginlägg! De olika språken är intressanta och särskilt minoritetsspråken. Må allt bevaras, precis som dialekterna!
    En intressant dag på alla sätt och vis, förstår jag.
    Nu drar jag ett nytvättat lakan över huvudet och säger godnatt!
    Stor kram!

    1. Tack! Stadsmuseet har en hel del att erbjuda vad gäller Stockholmshistoria . Under pandemitiden har en del av separatutställningrana varit indragna men nu är de i gång igen. Och denna ”Vems är du” var väldigt intressant och informativ.Bra att man uppmärksammar minoriteterna och minoritetsspråken.
      Vi ägnade även tid åt resten av utställningarna där det handlar om Stockholms historia från slutet av 1600-talet och fram till 1940-50-talet. En heldag på stan och jättetrevlig
      Stor kram

  6. Så mycket du hinner med under dina dagar. Detta låter som en spännande utställning. Å skymningen över stan..underbar!
    Spännande med språk, önskar att jag kunde fler språk än svenska och engelska, tyvärr har jag glömt det mesta av tyskan som jag lärde mej i skolan!
    Ha det gott!
    Kram

    1. Vissa dagar blir det mer och andra lite mindre. Men jag tycker det är roligt att göra saker. Det behöver inte vara så ”märkvärdigt” men att sitta hemma på ”kammaren” får jag göra när ryggen inte är pigg. Så när det fungerar vill jag ut. Ja, in på olika grejer också.
      Det var en vacker skymning så vi passade på att ta en tur upp till området runt Mariahissen på Mariaberget.
      Utställningen var riktigt bra och belyste ett intressant ämne som är aktuellt.
      Jag tycker också språk är roligt men just att omges av dem är viktigt för att behålla dem- Skulle du vara i Tysklande ett par veckor skulle kunskaperna komma fram igen.
      Ha det bra du också. Och vila dig i form-
      Kram

  7. Fantastiskt vackert tornhus där kvällssolen speglar sig i fönstren! Jag tror att jag bara besökt Stadsmuseet en enda gång. Och det var en märklig dag, exet och jag var nykära och jag skulle träffa hans två döttrar för första gången. Vi träffades vid Slussen och hamnade där på museet. Lite stelt och konstigt, men vill minnas att de hade någon utställning/aktivitet för barn som pågick just då. Den yngsta dottern var 6 år och den äldre 10.
    Språk är ju mycket intressant. Jag lyssnar just nu på Attenboroughs bok och han berättar om de olika stammar han mött i Nya Guinea. Små små grupper som alla pratade egna språk och alltså inte kommunicerade med varandra! Du är mycket språkkunnig, jag har läst tyska några år i skolan men aldrig använt språket så det kan jag inte tala, möjligen förstå. Och franska hann jag läsa ett år, minns just ingenting. Meänkieli förstår jag inte heller, men däremot tornedalsfinskan. Kul att du återkommer i ämnet som intresserar mig.
    Fast allt du skriver om är intressant!
    Kramen

    1. Roligt att du varit här på Stadsmuseet och har minnen med dig därifrån. Ler lite när jag läser om ert besök. Gulligt!
      Nu fastnade vi genast för utställningen ”Vems är du?” Och den var både intressant och tänkvärd. Och Sveriges sätt, liksom många andra länders sätt, att behandla minoriteter är ju värdigt. Fint att detta belyses. Vad intressant med Attenbotoughs bok. Helt klart något för mig.
      Jag tycker språk är roligt, liksom dialekter, men man måste ju hålla ett ”främmande” språk levande. Du har ju finskan med dig och det är ju en väldig tillgång. Och så spännande att du förstår tornedalsfinska.
      Kanske får jag ta en kurs hos dig vad gäller det finska uttalet på en del platser om jag kommer i väg på jobbresa till Valamo i sommar.
      Kram!

  8. Stadsmuseet verkar som en plats för mig … många spännande saker där! Det här med språk är spännande och nog borde man kunna mer om våra minoritetsspråk – nästan så man skäms lite. Jiddisch visste jag inte att det ingick som svenskt minoritetsspråk …
    Tack för ännu ett intressant och lärorikt inlägg!
    Fina bilder som vanligt!
    Kram

    1. Tack! Kul att du var med. Här skulle du trivas. Och det är lätt att titta in och ta en avdelning när som. Att det är kostnadsfritt är ju också en fördel.
      Vi fastnade ett bra tag på utsrällningen ”Vems är du” som både var informativ och engagerande.
      Här på museet pågår också en utställning om Ulla Winblad och där kom Norrköping in en hel del. (Kommer i ett annat inlägg )
      Kram

  9. Intressant utställning!
    Visst är det marigt med olika språk och kunskaperna måste ju hållas vid liv (användas alltså) för att finnas kvar i hjärnkontoret.

    Ha en fin dag!

    1. Utställningen var riktigt bra; åskådlig och informativ. Och detta med minoriteter är ju ett stort område och vare sig Sverige eller andra länder har varit så bra på att handha detta.
      Språk är roligt men visst är det så med nya och ”främmande” språk att man måste ha dem runt sig för att de ska förbli levande. Undantaget, sitt första språk, som oftast hänger kvar.
      Önskar dig också en fin torsdag.

  10. Det verkar vara en trevlig och mycket viktig utställning!
    Titeln på utställningen verkar vara från någon som tillhör en minoritet och inte har tagit till sig svenskan till 100%
    Vems är du betyder: Vilken människa tillhör du? Eller vem äger dig?
    Så nu var språkpolisen i farten igen!
    Kramar

    1. Just så med titeln var det nog tänkt. Och när man såg ”vems är du” blev det en reaktion just på detta. Och ”vem äger dig” passar bra här. Bra med språkpolisen Veiken.
      Utställningen är riktigt bra och belyser flera olika delar av detta med att vara en minoritet.
      Kram!

    2. Hej Veiken. Jag förstår inte riktigt vad du menar med ”som tillhör en minoritet och inte har tagit till sig svenskan till 100 %”?

      De nationella minoriteterna har funnits i Sverige i flera hundra år. Vi talar lika bra svenska som du. Den enda skillnaden är att vi även talar eller har rötter i ett annat språk (som det också talats i Sverige hundratals år). Blanda inte ihop nationella minoritetsspråk med invandrarspråk.

      1. Jag tyckte det var en bra och intressant utställning som tog upp viktiga frågor.
        Det var själva titeln på utställningen som Veiken hänvisade till i sin kommentar. Inte innehållet i den eller språken i sig.
        ”Det verkar vara en trevlig och mycket viktig utställning!
        Titeln på utställningen verkar vara från någon som tillhör en minoritet och inte har tagit till sig svenskan till 100%
        Vems är du betyder: Vilken människa tillhör du? Eller vem äger dig?

  11. Vilken intressant utställning. Jag visste inte att Sverige var så sena med att värna om minoriteter. Vi slår oss för bröstet och fördömer rasdiskriminering i andra länder, men det vore kanske bra att ”sopa rent framför sin egen dörr” först. Kram

    1. Vi tyckte utställningen gav mycket och var väldigt informativ och åskådlig. Men här var vi sena. Tänkte också på detta med att sopa rent. Var ju inte heller alltför länge sedan det här i Uppsala fanns ett rasbiologiskt institut.
      Kram

  12. Vad bra att du tar upp allt detta om nationella minoriteter och minoritetsspråk. Något som bör belysas mer, tycker jag.
    Ibland är vi så bra på att fördöma andra länder, men det är kanske också dags att se på oss själva.
    Jag vet om det, men det är ändå skrämmande att allt skedde så sent med minoritetsspråk och nationella minoriteter i Sverige. Så bra att du belyser detta, tack.

    1. Jättebra att man nu på Stadsmuseet tar upp minoritetsfrågan i en separatutställning. Vi tyckte den var både informativ och åskådlig. Och vad gäller Sverige så är det en hel del i detta ämne som inte platsar på pluskontot. Vi var sena och vi är sena som land vad gäller mycket av detta.
      Och det är lätt att ha synpunkter på andra med det var heller inte så länge sedan det fanns ett rasbiologiskt institut i Uppsala
      Tack för fina ord. Kommer du till Stockholm rekommenderar jag utställningen och den pågår till augusti.
      Ha det gott!

  13. Intressant! Nationella minoriteter har varit en relativt aktuell fråga för mig. När jag jobbade som strateg för funktionshinderfrågor i regionen jobbade min närmaste kollega som strateg för nationella minoritetsfrågor. Vi jobbade mycket tillsammans och hjälpte varandra, så jag lärde mig också en del om hennes område.

    1. Stadsmuseet är bra tycker jag och erbjuder så mycket, bl.a. stadsvandringar,föredrag, teater och annat. Och nu är de igång även med separatutställningar och just denna ”Vems är du?” rekommenderas.
      Jag tittar in här då och så och det är ju kostnadsfritt så man kan ta lite i taget
      Detta med minoriteter och deras språk och kultur är viktigt. Har också jobbat en del med detta men det var några år sedan. Väldigt intressant- Och Sverige borde ha kommit längre kan man tycka-

  14. Korrektur på inlägget. Sverige erkände de nationella minoriteterna och minoritetsspråken i dec 1999 och vi ratificerade konventionerna året därpå. Under 00-talet fanns två olika lagar:
    – Lag (1999:1176) om rätt att använda finska och meänkieli hos förvaltningsdomstolar och domstolar,
    – Lag (1999:1175) om rätt att använda samiska hos förvaltningsmyndigheter och domstolar.

    Dessa ersattes därefter av språklagen och minoritetslagen som trädde i kraft 2009.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *