Spanien Torrevieja

En utmaning ibland – Att åka buss i Torrevieja

Jag är tämligen rutinerad vad gäller att använda mig av den kollektiva trafiken både hemma i Sverige och runt om i världen. Oftast går det riktigt bra och det flyter på men ibland kan det köra ihop sig. Något vi råkade ut för under vår resa i oktober längs spanska Atlantkusten. Ofta brukar det bli bra ändå och man blir alltid några upplevelser rikare.  Men en utmaning kan det förstås vara. Och utmaningar kan jag uppskatta. I lagom mängd.

Igår skulle jag med lokalbussen ta mig från busstationen i Torrevieja och till shoppingcentrat La Zenia Boulevard, dryga 10 km söderut. Och jag var på plats en kvart före tänkt avgångstid. För säkerhets skull

Stora busstationen i Torrevieja. Här var jag beredd på en utmaning vad gällde avgångstiden. Den stämmer inta alltid med tidtabellernaDen “stora busstationen” i Torrevieja. Härifrån utgår  bussarna som ska utanför kommungränsen. Jag var beredd på en utmaning vad gällde avgångstiden. Den stämmer inte alltid överens med tidtabellen. 

En utmaning

kan det i sig vara att förstå tidtabellerna. De kan ändras med kort varsel och “appar” och även den egna hemsidan är inte alltid uppdaterad. Men jag är ganska luttrad och hade varit på plats och hämtat gamla hederliga tidtabeller i papper. Som dessutom såg ut att vara giltiga. För säkerhets skull fanns det två olika att tillgå för turerna till La Zenia.  En för “interurban trafik” som bl.a har grannstaden Alicante som slutmål och passerar Torrevieja och La Zenia. Sedan finns den andra tabell för busslinjen bara mellan Torrevieja och La Zenia.

Jag köpte min biljett och den köper man till en viss avgång så jag satte hoppet till den klockan 12.30. En buss som skulle komma från Alicante och passera här.  Och se den kom i god tid och gick också i god tid. Före tidtabellen. Men jag kom med och 20 minuter senare var jag framme-  ( Alternativa vägar finns och då med byten eller att gå någon km. Det har jag också testat. Så fram kommer man alltid.)

Vid busshållplatsen “La Zenia Boulevard” ligger en rondell där man önskas hälsas “god dag” på olika språk. (Texten här kan variera efter säsong.)

Lika bra genast att titta på den uppsatta turlistan hur och när det skulle gå att ta sig tillbaka till Torrevieja.

Att tyda denna bussturlista var också en utmaning. I mindre skala. Att tyda denna turlista var ännu en utmaning. Kändes lite rörig

Men när jag tittat ett tag förstod jag hur den skulle läsas. Här står det både på spanska och engelska . Och så dubbelkollade jag med mina pappersturlistor.

La Zenia Boulevard

ligger i grannkommunen Orihuela och här finns dryga 150 olika butiker . Här känns aldrig instängt och även om butikerna är inomhus rör man sig utomhus mellan dem. (Tak finns om det skulle bli regn) Gott om  torg, bänkar, barer, caféer och restauranger är det också. Mitt besök här idag gällde främst sportbutiken “Decathlon” och tänkta köp av skor och några tjockare tröjor. Men jag passade på att titta runt efter lite annat också.

Och att julen närmar sig såg jag i här. En julgran mitt på det stora torget. Ganska diskret och lite internationell.

Utanför La Zenia finns ett jultält. Och troligen skulle flera vänner ta det som en utmaning att få in mig där. Men icke!En och annan julstjärna var också på plats. Men jag vet att det utanför La Zenia också finns ett “jultält. Och att få in mig där skulle säkert vara en utmaning för en del vänner.

Med mina nyfyndade tröjor från Dechatlon och lite till i påsen slog jag mig ner för att ladda inför hemresan. Ett glas rött och en “pan con tomate” (En bit rostat bröd med riven tomat, vitlök, svartpeppar och olivolja på. Recept i länken)

Paus! Laddar inför hemresan

Och jag önskas välkommen åter. Tackar!

Jag går ut till busshållplatsen i god tid,  en kvart före listad avgång.  Tid för avgång härifrån skulle vara 14.45 – med viss förskjutning. Och med tanke på att avgångshållplatsen är en bit bort så kan det ju dröja innan bussen kommer.  Men se, bussen kommer och är bara några minuter sen. ( Hade den inte kommit så var det två timmar till nästa avgång. Men taxi finns att tillgå och att promenera en mil går ju det också. Troligt är också att man kunnat hitta en annan buss längs vägen.)

Bussen till Torrevieja kom i strort sett på utsatt tid. Så i fortsättningen blir det ingen utmaning att ta mig vare sig till eller från La Zenia. Bussen till Torrevieja kom i stort sett på utsatt tid.  Så nu känns det inte som om det kommer att bli en utmaning att ta mig hit eller härifrån nästa gång.

 

 

22 svar på ”En utmaning ibland – Att åka buss i Torrevieja”

  1. Ja, det är den verkligen och väldigt luftig. Och lite roligt är det att ta sig fram kommunalt. Oftast fungerar det ju väldigt bra men ibland kör det ihop sig. Tidtabellerna är lite röriga och appen är inte uppdaterad. Men jag har hämtat turlistor i papper som är uppdaterade och de verkar stämma. I alla fall hyfsat. Man får vara lite flexibel i planerandet men det brukar ordna sig.
   Önskar dig också en fin helg.

 1. Du tog dig an en utmaning som gick “som smör”. Bra att det fungerar “utan anmärkning” ibland i alla fall. Du är berest och tar dig fram där det så behövs, är min känsla.

  1. Jodå, det gjorde jag- Och ofta fungerar det bra men ibland vet man ändå inte riktigt. Men det brukar ordna sig. Jag brukar klara mig och det är alltid roligt att se vad som händer när man är ute. Lite nya erfarenheter brukar det bli.

 2. Ja det kan vara nog så knepigt med turlistor och sådant tycker jag…helst i andra länder då kan jag känna…fast jag kanske bara är ovan förstås.
  Imponerad över att du fixade just detta…men du har ju vanan för det.
  Gott! 🙂

  Ha det bäst nu.

  1. Jag är ganska van att ta mig fram med de kommunala färdmedel som finns där jag är. Och klarade jag mig i Peking så har jag en god grund att stå på. Här fungerar det oftast väldigt bra med bussarna men just turlistorna är inte alltid så tydliga.
   Ha det fint du också.

 3. Lite utländskt “det blir som det blir” ja, det kommer alltid en dag i morgon, förhoppningsvis.
  Kul att testa reguljära kommunikationer
  Tack för åkturen och nu tar vi fredag!
  Jag får lägga mig snart, ska upp tidigt i morgon. Stor kram!

  1. Jag åker gärna här, och var jag än är, med de kommunala transportmedlen men man får ha i åtanke att det kan bli ändringar från både tidtabell och rutt. Att vara flexibel underlättar stort.
   Stor kram

 4. Haha åh, det här med kollektivtrafik på nya platser är ju verkligen en hel vetenskap! Jag kan tycka det är svårt att bara förstå mig på kollektivtrafiken i svenska städer, men på något sätt har jag än så länge kommit rätt även när jag rest kollektivt utomlands 😉

  1. Vi har ju åkt här många gånger men tidtabeller och bussarnas sträckningar ändras en del. Och tidtabellerna ser olika ut/varierar om man ser dem via en app eller i pappersformat.”Appen” uppdateras inte så ofta. Och efter att ha bott fyra år i Peking och där testat både buss och tunnelbana så är jag ganska luttrad . Det fungerar bra – bara man lär sig. Och visst brukar man hamna rätt men ibland med lite omvägar. Ger också extra upplevelser åt det hela. För om det vore som hemma vore det tämligen trist, Visst?

 5. Det gick ju hur smidigt som helst med tanke på att du befinner dig på Costa Blanca. Gallerian ser väldigt fin ut med ett stort urval av allt man kan önska sig. Måste säga att jag är impad att du hann med både shopping och pitstop på så kort tid. Väldigt effektivt där;-)
  Ja, och dessa juldekorationer… De kommer tidigare för varje år, både här och i Spanien. Undrar om man redan börjat med julsångarna där, du vet den där konstanta Feliz Navidad som man hör i det oändliga ur alla högtalare. Hoppas inte det – för din skull alltså;-)

  1. Visst gjorde det! men här vet en ju aldrig hur det ska bli om man ska ge sig ut även på en kortare busstur till grannkommunen. Jga visst vad jag letade efter och så inköpen gick snabbt. Men Desigualbutiken lockar så det blir snart en ny tur hit.Skrattade när jag såg julgranen och den var ändå tämligen diskret. Såg på hålldet gigantiska “tomtetältet” som ligger lite utanför men skyndade genast bort. Hur många “tomtedjävlar” kan folk köpa….Vad gäller Feliz Navidad var den inte i gång. Då hade jag satt in egna lurar i öronen.

 6. Det är då tur att du är morsk men du har väl vanan att fixa sånt där, så berest som du är…jag är så feg, så för min del hade det nog blivit taxi 😀 Jag beundrar dig!
  En Desigualbutik skulle jag vilja gå in i, har bara sett det på nätet och jag tycker dom har så fräcka grejer, lite annorlunda, så nu blev jag lite avundsjuk (igen) 😉
  Ha en alldeles underbar lördag, Ditte!

  1. Jag har rest en del under årens lopp. Och kunde jag lära mig att förflytta mig med buss och tunnelbana i Peking, där språket var ett hinder, så känns det enklare här där jag har mer hum om språket. Desigual tycker jag om och brukar oftast titta i där. Ibland blir det inköp också. Nu fanns inte tiden. Hade en buss att passa.
   Önskar dig också en fin lördag.

 7. Det gick ju som en dans … och du kom både dit och hem igen! julskyltningen ser ändå inte så påträngande ut som den här hemma … blir såå trött på den!
  Din lilla paus för intagande av energi ser perfekt ut!
  kram

  1. Det gick väldans bra. De har sedan tidigare i höstas gjort om turlistan så att det nu går flera turer och det är bra. Sen ska man bara veta om det också.
   Julskyltningen är än slå länge “mild”och det är jag tacksam för. Men det finns ett “jultält” utanför och där är det då rejält med julsaker. Undviks av mig.
   Och en shoppingpaus för att vila fötterna är inte alls dumt.
   kram

 8. Jultältet… Jag bara MÅSTE ut till Zenia B snart! 😀 Fast vi fuskar och tar alltid bilen dit ut. Våra busskort gäller ju ändå inte utanför stadsgränsen 😉
  Det kan verkligen vara en utmaning att åka långfärdsbussarna här i Spanien. Har misslyckats flera gånger, men det har berott på att jag är tämligen hopplös på att läsa rätt i dom där tidtabellerna…

  Ha en fin dag!

  1. Vad gäller jultältet går jag omvägar. Finns en hel del annat jag uppskattar mer…Bussen fungerar jättebra och nu är det två olika busslinjer som går direkt och utan byten. Och flera turer per dag. Stor förbättring mot förr. Kostnaden för bussbiljetten är som inom kommunen, 1.35 Överkomligt. Tidtabellerna tränade vi en del på under våra dagar vid Atlantkusten men det är inte alltid träningen ger färdigheter.
   Önskar er också en fin lördag.

 9. Fast det har hänt att jag har läst rätt på nätet, men att dom tidtabellerna inte stämmer med verkligheten. Som när vi skulle åka till Murcia en gång. Då blev vi lite tjuriga och gick hem och tog bilen istället 😉

  1. Detta känns igen! “Apparna”och infon på nätet är inte alltid uppdaterat. Jag har nu hämtat turlistor i papper och de verkar stämma. Känns tillförlitliga. Men man vet aldrig. Kan förstå att ni tog bilen.

 10. så trevligt o jag gillade den där rondellen 🙂 du verkar alltid klara dig oavsett vad du förtar dig, Ditte kram å fin lördag

  1. Det blev ett trevligt besök och just den här rondellen byter text då och då. Alltid kul att se vad det står. Och jodå, jag brukar klara mig fint.
   Önskar dig en fin lördag.
   kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *