Stockholm Utflykter

En utflykt med Roslagsbanan

Igår var det tisdag och det var nu efter juluppehållet dags igen för väninnan Agneta och mig att ta oss an våra promenader. Våra rundor varierar och är delvis väderberoende. Ibland blir det en kortare sväng som vi kan kombinera med “soppteater”, ett museiebesök, utställning eller annat. Och ibland innefattar tisdagarna också en uftlykt som kan vara lite längre. Möjligheterna att ta sig runt kommunalt är ju här tämligen goda och det tackar vi för.

Gårdagen bjöd på strålande sol och vi hade bestämt oss för att ta oss en bit nordväst från innerstan med hjälp av Roslagsbanan från Stockholms Östra Station. (Stationsbyggnad från1932.) Och målet för oss var  förorten Näsbypark, 15 km nordost om Stockholms City.

Stockholms Östra station. En utflykt med Roslagsbanan till Näsbypark, 15 km nordost om Stockholm. En utflykt till med Roslagsbanan till Näsbypark skulle det bli.

En utflykt

skulle det alltså bli. Och i strålande vinterväder. Roslagsbanan har jag  rest en hel del med förr, när jag hade vänner som bodde i trakterna nordost om Stockholm. Banan har tre olika linjer sträckningar; Kårsta, (i Vallentuna kommun) Österskär, ett villaområde i tätorten Åkerberga, Österåker kommun och Näsbypark i Täby kommun. (Här i länken finns linjenätet)

Man räknar idag med att Roslagsbanan har ca 50 000 resenärer /dag och underlättar pendlandet in till Stockholm för många. Även goda bussförbindelser till och från Roslagsbanans stationer underlättar detta. Denna smalspåriga järnväg är en del av den tidigare Stockholm-Roslagens järnvägar. Och det är den sista kvarvarande smalspåriga järnvägen i landet med reguljär trafik. Ibland har banan varit avstängd för mycket ska byggas om och till och bussar har då ersatt. (Inte alls lika trevligt och lättsamt) Eventuellt är förlängningen och utbyggnaden av banan klar till 2029/2030.

Stockholms Östra Station med vårt tåg som just kommit in. Resan till Näsbypark tar 24 minuter och tågen hit och tillbaka till stan går var 30:de minut.

Roslagsbanan till Näsbypark följer den lila sträckningen

På plats i tågvagnen.Ingen trängsel vid 13-tiden när vi åkte.

Stockholms Östra Station. Roslagsbanan. En utflykt till Näsbypark är påbörjad. Dags att lämna Stockholms Östra för en utflykt till Näsbypark.

En del stopp på vägen. De flesta väldigt rofyllda.

Perrongen vid Djursholms Ösby, Här passerar alla tre tåglinjerna. Men sedan viker vår linje av mot Näsbypark. De övriga mot Kårsta och Österskär tar sällskap en bit till innan de delar sig.

Djursholms Ösby och ett gulligt litet stationshus.

Näsbypark

Vi är framme och det tog 24 minuter att komma hit. Ett litet centrum finns med några flerfamiljshus och i övrigt ar detta ett villaområde. Många gamla villor är bevarade och vi såg en del som var under uppförande. Vattnet, Stora Värtan, en del av Östersjön och strandpromenaden lockade oss.

KLockan är 13.30 och en strålande sol följde  oss på vägen ner mot vattnet.Visserligen står solen lågt på himlen men den är på plats. 

Näsbypark. En strålande utflykt blev det verkligen. Verkligen en strålande utflykt. Och en del fotostopp blev det.

Ett tunt lager is ligger längs strandkanten men lite längre ut är det öppet vatten. Nu valde vi att ta Roslagsbanan till Näsbypark  och promenera vid vattnet. Men det är också möjligt att  göra en båtpromenad på Stora Värtan med en av pendelbåtarna som går i nordostlig riktning. Även den har olika hållplatser varifrån det går att göra fina vandringar. Och just  den pendelbåten avgår från Ropsten. (Vi gjorde den turen i september 2021 och kommer att göra om den nu i vår. Då steg vi av i Ekudden/Djursholm)

Näsbypark. Stora Värtan. En utflykt hit som kom att bli en njutflykt. Alltså en extra givande utflykt. En strålande dag. En utflykt denna vackra dag, so kom till att bli en njutflykt. Alltså en utflykt som är lite utöver det vanliga.

Vi njuter av vår utflykt och tar till oss av den vackra miljön och givetvis det vackra vädret.

32 svar på ”En utflykt med Roslagsbanan”

  1. Kul att du var med. Nja, så kallt var det inte. Ingen direkt blåst.
   Och väldigt roligt att traska runt i områden där en inte är så ofta. En fin dag blev det.
   Tack för en somrig kram
   Skickar tillbaka en lite kyligare kram

 1. Så fantastiska bilder från tisdagsturen med Agneta! Vilka fina turer ni gör tillsammans och har glädje av. Med risk för upprepning, men så är det ju att du har så mycket information du taget reda på innan du postar dina inlägg! Vilken ambassadör du är för sin stad!!
  Det lilla gula stationshuset!! Får lust att tänka att jag har min ateljé där. Förresten så kallas det tydligen studio nu för tiden ….
  Solgul villa i sol är också fin – och motljus bilder är som bekant min favorit bland många, det ger så god känsla av hoppfullhet och glädje!
  Soliga kramar

  1. Tack! Vi hade verkligen tur med vädret och extra roligt att ta en runda i lite andra omgivningar.
   Jag tycker ju det är roligt att dela med mig och vet också att många har glädje av mina tips.
   Aha, kallas ateljé numer för studio. För mig låter studio mer som något med musik. Men musik och konst är ju en fin kombination den också.
   Motljusbilder tycker jag också om och detta att en ibland ser flera solar.
   Ja, vi hoppas på ett år av glädje och hopp. Visst gör vi.
   Många tankar inombords och varma kramar till dig.

  1. Tackar! Och det var även en fin promenad här längs vattnet. Länge sedan jag var här men roligt variera miljöerna där jag rör mig. Och rör mig gör jag ju- Nog så viktigt.

 2. När man har sådan tur med vädret blir en utflykt verkligen en njutflykt. Här har det regnat hela dagen så all utomhusverksamhet lades på is. Smidigt med snabba kommunikationer dessutom och visst är det trevligare med tåg än buss.

  Kram och god kväll!

  1. Absolut! En fantastiskt fin dag. Och roligt att ta en sväng i trakter där vi inte är varje dag.Vad gäller idag var det betydligt tristare väder som inte heller lockade till utflykter.
   Trist även för er som hade en heldag med “juniorerna”. Men det blev säkert bra ändå.
   Önskar dig också en god kväll-
   Kram

 3. Vilken underbar vinterutflykt ni fick. Det var väl en riktig njutflykt! Precis sådana vinterdagar har vi väntat på men här har det bara varit grått och dimmigt. Tills idag då det varit snöstorm hela dagen. Vi har nog fått 15 cm snö och det ska fortsätta snöa tills lunch i morgon. Tyvärr får det väl inte ligga kvar för nu hotas det med spöregn….

  1. Det blev en så lyckad tur igår. Och roligt att byta “marker”. Här är det ganska lätt gjort och möjligheterna stora. Så bra med de allmänna kommunikationerna .Tyvärr var det idag mulet och inte så lockande att ge sig ut. (Men det blev ca- 5 km på ren envishet.
   Oj, mycket snö. Även hos oss kom det lite på em. Vad som händer i morgon återstår att se.
   Men lite ljusare dagar blir det i alla fall. Alltid något.

 4. Helt underbara bilder från Näsbypark, Roslagsbanans sträcka och vandringen mot Stockholm. Förutom nöjen har Näsbypark faktiskt att erbjuda ett slott med regelbundna auktioner, en fin badplats under sommaren, kommunala tennisbanor nere vid vattnet och massvis med rikemansvillor. Ja, de sistnämnda finns ju i stort sett från Djursholms Ösby och “framåt” både mot Näsbypark och den andra linjen till Österskär. Har faktiskt aldrig åkt Roslagsbanan mot Vallentuna/Kårsta.
  Skoj att det blev en njutflykt för er nästan på min hemmaplan:-)

  1. Tack! Har vänner som tidigare bodde här så då blev det många besök. Men nu var det länge sedan jag var här.En strålande dag var det och inte så halt att promenera vid strandkanten. Vi passerade slottet men det var nu stängt.
   Var i Näsbypark mycket som ung eftersom jag hade kompisar här- Och min pappa jobbade en del här på Sjökrigsskolan så var här ganska ofta med honom också. Men det var då det…
   Och visst var du med i tankarna.

 5. Så kul du var här i mina trakter, bor visserligen i Täby kyrkby ,Roslagsbanan är ett trevligt färdmedel tycker jag och det går snabbt ändå att ta sig till stan,Brukar dock krångla när dem stänger av på sommrarna för byggnad, En fin promenadrunda fick ni allt, kram

  1. Tänkte allt på dig när vi var här. Men tågen går ju även till Kyrkbyn, även om vi nu inte skulle just dit.
   Ja, ett elände att Roslagsbanan stängs ner på sommaren för det är ju inte alls så trevligt med buss.
   Vi fick en jättefin promenad och vädret var ju toppen-
   Kram

 6. Ser verkligen ut att vara en fin utflykt, vilket fint väder! Å visst är det BP:s hemtrakter!
  Tack för att vi fick följa med.
  Ha det gott!
  Kram

  1. Det blev det! Och i närheten av BP var vi. En jättefin dag och en härlig runda.
   Kul att du var med.
   Kram

  1. Vad trevligt att dina farföräldrar bodde här och säkert har du varit här vid vattnet. Området är ju ganska gammalt och många av de fina villorna med stora tomter finns kvar. Vackra promenadområden finns också och vid vattnet. Dras ju dit. Vatten har vi ju 15 meter från vårt boende och här längs kajerna går jag dagligen så det är också omväxlande att se lite annat vatten och andra miljöer.

  1. Tack!Kul att du är med. Det var en strålande dag och närområdena i Stockholm har så mycket att erbjuda. Och det är oftast att ta sig runt. Men du vet ju att vi saknar Chackpong så jag njuter så mycket av att se dina bilder och blogginlägg härifrån. Kram

 7. Så otroligt fint det var den här dagen och roligt att du har vackra foton från den. Det vädret hade gärna fått fortsätta och lite trodde jag att det kunde bli ännu en sådan dag. Men inget vi råder över och vi njöt av dagen, det var ett så fantastiskt ljus och himlen så blå.
  Roligt att ni gjorde en sån fin utflykt med vackra minnen som följd.

  Trevlig helg önskas och med hopp om att allt folk i vårt land kunde ägna sig åt trevligheter istället för allt annat. En utopi kanske men hoppas får vi.

  Ha det så fint.

  1. Visst var det en härlig dag! Och en perfekt utflyktsdag. Runt Stockholm finns fina miljöer dit en enkelt tar sig kommunalt. Nej, vädret rår vi inte över. Och lika bar är väl det.
   Just så önskar jag också. Och hoppas. Önskar dig också en fin helg.
   Ha det gott.

 8. Verkligen underbara bilder från er njutflykt! I trakter jag aldrig varit – så tack för den fina resan/ promenaden!
  Kram

  1. Runt innerstan finns en hel del fina miljöer som en lätt når och detta var ju en dag väl lämpad för att “utfkyta”-
   Roligt som vanligt att du var med. Och vi belev en liten grupp som traskade iväg.
   Kram

 9. En underbar utflykt där ju, helt underbart och fina bildbevis som man får också, vinterbilder är speciella för mig. 🙂

  Tackar för denna turen med er.

  Ha en fin torsdag.

  1. En strålande dag. Och vädret var ju helt fantastiskt. Finns gott om fina områden helt nära storstaden-
   Kul att du var med.
   Önskar dig en fin torsdag.

 10. Mer eller mindre obekanta områden för mig, så kul att se. Och överallt man åker i Stor-stockholm är vattnet alltid nära, iaf mer eller mindre. Tur med vädret hade ni också
  Kram

  1. Nästan för mig också. Var länge sedan jag var här. En strålande vacker promenad i fina omgivningar. Och roligt att vidga vyerna.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *