Utflykter

En tur till Uppsala blev det i går – Lika trevligt som vanligt

Till Uppsala åker jag gärna och i går blev det en resa dit. En tur och returresa med tåget. Och så mycket planerande rent tidsmässigt behövs inte heller. Oftast går det ett par tåg /timme mellan Stockholm och Uppsala, antingen direkttåg eller med stopp i Märsta och Knivsta.  Och därutöver kan man välja fjärrtågen som passerar Stockholms centralstation på väg norrut. ( Önskar man fler möjligheter eller bor efter pendeltågslinjen kan man även ta det till Uppsala och då blir det via Arlanda. Dock blir pendeltåget dyrare än SJ:s tåg eftersom det går både inom Stockholms och Uppsala län och kostnaden är högre i Uppsala)

Stockholms central. Jga ska ta en tur till Uppsala men hinner titta runt ett tag innan tåget ska gå. Stockholms Central är fint julpyntat. Och här fanns i går en mindre julmarknad där man sålde böcker och en del annat. Jag ska ta en tur till Uppsala men är ute i god tid och hinner titta runt. 

En tur till Uppsala

är alltid trevligt. Stan i sig tycker jag mycket om och att dotter Liv med familj bor här gör stan än mer lockande. Och hit tar jag oftast tåget.  Tågresan från Stockholm tar mellan 30 och 40 minuter beroende på om det är direkttåg eller inte. Priset är ofta detsamma. Oftast köper jag min tågbiljett när jag sitter på tåget och via den “app” som SJ har. Vet då att tåget bör avgå i tid och att det inte är några hinder på vägen. Men detta kan krångla om t.ex. SWISH eller BankID ligger nere. Har hänt! Men det finns automater på Centralen så det går lika bra att köpa en biljett innan man går på tåget. Dock viktigt att se att man vid biljettköpet kryssat i “rätt avgångstid”.  Även heldagsbiljetter finns till bra pris, men även där gäller det att se upp så att det blir ett regionaltåg och inte ett fjärrtåg. Har erfarenhet av att inte ha gjort det. (Vad gäller heldagsbiljetterna kan man åka fram och tillbaka obergänsat antal gånger under en dag med regionaltåg)

Tar man en tur till Uppsala ser man domkyrkan långt innan man når stan. Tar man en tur till Uppsala ser men domkyrkan en bra bit innan man kommer till Uppsala

Domkyrkan ligger på Domberget.  Kyrkan började man bygga slutet av 1200- talet . Byggandet tog tid bland annat p.g.a. olika bränder och invigningen skedde  först 1435. Domkyrkan är byggd av tegel och man har haft franka katedraler som förebild.  Stilen är  gotisk, där mycket är spetsigt. Tornen syns vida omkring och är 118.7 meter höga och det är också den längd kyrkan har. Kyrkan var tänkt  som en kröningskyrka och de flesta svenska regenter är krönta här. (Undantag drottning Kristina, Karl XII och Kristian den II som kröntes i Stockholm)

Planerna för dagen

var dels att träffa dotter Liv och äta lunch och dels att träffa barnbarnen när de slutat skolan. Lunch åt vi på en för mig helt ny restaurang,”Klang market” .Ett bra val visade det sig med trevlig miljö, god mat och bra service.

En tur till Uppsala brukar innebära att vi ses för att äta lunch. Här "Klangs market"En tur till Uppsala brukar innebära att Liv och jag ses för att äta lunch. Alltid trevligt. Och roligt att testa olika restauranger,

Vi beställde båda en skål med “handskalade räkor”, ägg, lime, avokadoröra, picklad rödlök, marinerade glasnudlar, koriander och sesamdressing. Gott och väldigt fräscht!

Tiden går fort när man har trevligt så efter lunch var det dags att hämta finaste “juniorerna” på skolan.

William och Max

Och tänk att Tomten redan lämnat en leverans. Bra att han är ute i god tid så att det inte blir stressigt. Men det måtte vara svårt st att ta sig fram med renarna på de snötomma gatorna.

Här är det jag som får ett paket. Undrar vad det kan vara. 

Lite underhållning blev det också. Max har fått en gitarr av sin morfar och spelade refrängen till  “Mamma Mia.” Kul med hans musikintresse som bra kan kombineras med det stora intresset för fotboll.

 

Och fram på sena eftermiddagen var det dags för mig att ta tåget hem till Stockholm igen.

38 svar på ”En tur till Uppsala blev det i går – Lika trevligt som vanligt”

  1. Vad gäller koriande kunde man slippa den- Inga problem. Men jag gillar den i lagom mängd-
   Vi har haft lite julklappsutdelning i olika omgångar eftersom vi inte träffar “de våra” i jul. Men vi träffades alla förra lördagen och bakade pepparkakor och åt lite skinka, lax och köttbullar och även då hade Tomten varit förbi här-
   Önskar er en fin hemmajul i morgon.
   Trevlig kväll.

 1. Så trevligt att ta en dagstur till Uppsala=) Det är kvalitetstid som gynnar en i längden. Även att umgås med sina barnbarn. Skönt att paketutdelningen skedde på ett smidigt sätt på barmark. Tack för tipset!!
  Kram

  1. Det är alltid trevligt med en tur till Uppsala och fint att träffa “de mina”. Tåget gör det enkelt och bekvämt och oftast fungerar de. (Tyvärr är ju underhållet dåligt och inget som SJ råder över) Visst är det bra med en tomte som kan leverera lite nu och då så här före jul-
   Och restaurangen var riktigt bra.
   Kram

   1. Vilken härlig dag och tänk att det går så bra och fort att åka dit. Vardagslyx. Så mysigt ni hade det och tina killarna är.
    Ha en bra dag, trevlig helg. Kram och God Jul.

    1. Visst är det fin vardagslyx att ta tåget till Uppsala och möta de “mina”. Uppsala i sig är en fin stad i sig och en höjdpunkt är förstås att träffa Liv och pojkarna. Killarna är verkligen fina och jag konstaterar varje gång jag ser dem att tiden går.
     Önskar dig en fin helg och en riktigt God Jul.

 2. Mysigt att kunna åka och hälsa på barn och barnbarn lite då och då. Skånetomten har nog aldrig funderat på att skaffa sig renar, för kälkåkning fungerar sällan här. Julklappsutdelningen får ordnas på annat sätt.

  1. Fungerar tågen så är det så lättvindigt. Och både barnbarn och dotter lockar förutom Uppsala i sig. En väldigt trevlig stad. Kan förstå att Skånetomtarna inte är mycket för att ha renar och kälke. Blev nog tungt. Och även här är det läge att hitta alternativ i gråvädret.

 3. Trevligt med dagstur till barn och barnbarn!
  Maten såg god ut, mig faller alltihop i smaken.
  Spännande med ditt paket. Kul att Max är musikintresserad också. Kul att spela gitarr. En gång i tiden har jag spelat både orgel, piano, gitarr och blockflöjt, men det var då, det.
  Trevlig fredag med stor kram!

  1. Uppsala är trevligt i sig och givetvis att träffa “de mina”. Fungerar tågen är det en kort och bekväm resa på 30-40 minuter var väg. Lunchen var verkligen god och så fräsch. Gillas! Jag har bara tittat lite på mitt paket men väntar med att öppna det helt tills på söndag. Då ger vi oss av…Max är duktig på att sjunga och intresserad av musik så det var så fint att han fick en gitarr av son morfar. Lite stor kanske men han växer nog i den.Jag har bara spelat piano ett kort tag men båda döttrarna har spelat och sjungit i många år. Och så många instrument du hanterat. Jätteroligt! Och säkert sitter “takterna” i.
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram

 4. Vilken härlig dag tillsammans med din fina dotter och sötaste barnbarnen. Maten såg väldigt fräsch och god ut men jag hade beställt utan koriander. Jag tror det är som med lamm, antingen tycker man om det eller inte. Här blir det ett inte.

  Så roligt med Max musikintresse för det är verkligen en glädje att kunna spela ett instrument. Sonja fick en barngitarr på sin tvåårsdag men än har hon inte spelat för oss 😉 Hennes omusikaliska mormor hör i alla fall att hon sjunger rent så förhoppningsvis har bättre musikgener än mina gått i arv.

  Kram och god fredagskväll!

  1. Det blev en lyckad dag i Uppsala och fint att träffa både Liv och killarna. Vad gäller maten kan man få den utan koriander. Absolut!
   Jätteroligt med Max musikintresse och intresserad av musik är han. Och duktig på att sjunga. Gitarren är stor men han lyckas ändå få till det. Kanske kommer Sonja igång med sin gitarr nu under julhelgen. Men roligt att hon också tycker om att sjunga.
   Kram och trevlig kväll.

  1. Det blev en riktigt trevlig dag och alltid fint att träffa barnbarn och dotter här. Och visst är det alltid trevligt att komma till Uppsala. En härlig stad varifrån jag har många fina studentminne.
   Och kanske tar du dig snart en tur dit.

 5. Nu har jag varit på kvällspromenad och på en liten kryssning och så hamnar jag här Uppsala med allt trevligt för dig och Liv och pojkarna! Gitarr och fotboll är fina intressen!
  Fina pojkar båda två, mormors ögonstenar 🙂
  Stor kram!

  1. Alltid så trevligt att du är med på det som händer. Här händer en hel del mellan varven. Och visst är killarna fina!
   Stor kram!

 6. Klang Market finns ju vid Hornstull och i MoS också om du skulle bli sugen alltså.
  Bilder på grabbarna är så fina. Vilka perfekta modeller. Tycker Liv borde anmäla Max och William till en reklamagentur. Killarna är ju hur fotogeniska som helst.
  Att Max spelar gitarr var en överraskning. Hur kul som helst ju! Är han självlärd eller tar han lektioner? Hade han önskat sig en gitarr? Om ja, så måste han ju blivit överlycklig.

  PS. Min svägerska spelade gitarr och sjöng på “Open Mike”-events i England i många år. Hon var riktigt duktig faktiskt, vilket dock inte hennes svärmor tyckte;-) DS.

  1. Visst att den fanns i MoS men inte vid Hornstull- Och gott var det! Ett riktigt bra lunchställe här i Uppsala- Vad gäller killarna så har de haft en del reklamuppdrag men de måste också tycka att det är roligt. Max fick en gitarr av sin morfar och jag vet att han pratat om gitarr och önskat sig en. När då hans morfar hade en som inte användes så kom den till användning. Max tränar flitigt (får noter nerskrivna) och är anmäld till musikskolan. Men det är kö så kanske kommer han med till hösten. Max sjunger också gärna och är bra på det. Tror han ärvt det både av sin mamma och pappa. Så nu är det gitarr och fotboll som är viktigt. Och vi stöttar.
   Kul med din svägerska som spelade gitarr och sjöng. Att sedan inte hennes svärmor var förtjust får en bortse från…

 7. Vilken maffig underbart vacker “bowl”? Eller bara en stor tallrik kanske…såg jättelik ut men allt på den var ju bara luft…kalorimässigt alltså, så portionen måste vara större för att fylla magen! Koriander såg jag någon skrev om, gillar inte färsk koriander men torkad är jättegod i varmrätter. Färska kryddor är nog en vanesak, jag är bara van vid dill, persilja och gräslök…
  Så roligt att barnbarnen nu blivit julfirade, vad är den yngre pojkens intressen?
  Nu har ju du avslöjat vart du ska styra kosan, och nu är jag grön av avund! Ser fram emot bildbevis så klart!
  Kramen

  1. Bilden lurades en aning men allt var vackert upplagt och innehållet var rejält tilltaget. Och mätta blev vi. Vad gäller koriander vet jag att många har svårt för den men den kan man be att slippa. Inga problem.
   Alltid roligt att komma till Uppsala och träffa de “mina”. Den yngste junioren bygger gärna lego men gillar också musik men spelar inget ännu. Men han sjunger.
   Vi reser i morgon eftermiddag och det tar ju ett tag att ta oss “dit”. Men visst kommer bildbevis av något slag.
   Kram från ett genomgrått Stockholm.

 8. Vilken mysig dag i Uppsala med lunch och barnbarnsmys!
  Å visst är Klang Market en bra restaurang, gillar verkligen just den lunchen med räkor, åt ju precis samma sak i tisdags på MoS!
  Kram och trevlig helg!

  1. Det blev en jättetrevlig dag i Uppsala med lite av varje. Det är överlag ett mycket lugnare tempo där. För mig var det första gången jag besökte Klang Market men kommer gärna tillbaka. Har sett deras skylt i MoS men då bara passerat. Här fanns fler rätter jag gärna skulle testa så jag kommer tillbaka. Och skålen med räkor och tillbehör var så god. Kul att vi valde “samma” rätt.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram

 9. Härliga dagar med favoriterna! Jag kan tänka att dom blev glada när mormor kom till Uppsala!
  Maten såg supergod ut – minus koriandern för min del!
  Kram

  1. Fint när vi får till att ses och går tåget så är det både bekvämt och snabbt att ta sig till Uppsala. Alltid trevligt att komma dit och träffa de “mina”.
   Ja, koriandern är helt frivillig. Vet många som avstår den….
   Kram

 10. Kvalitetstid!
  Härligt!
  Musikunderhållning, klapputdelning och god lunch tillsammans
  I Uppsala vad mera kan man begära?
  Både tomtar och renar finns här i Funchal, men så har det varit hårda vindar ett tag som fick dem ur kurs.
  Ha det!

  1. Verkligen! Och smidigt att ta mig både dit och hem med tåget. Alltid roligt att ses. Så bra att ni både har tomtar och renar i Funchal och att de är på plats i god tid. Hoppas vinden nu lagt sig så att alla återfår den rätta kursen.
   Önskar er fina dagar. Njut och ha det allra bäst.

 11. Uppsala verkar trevligt och det blir ju ännu finare när man har nära och kära där. Fint att få träffa barn och barnbarn och fira lite jul tillsammans.
  Må gott och ha fortsatt fina juldagar!
  Kram

  1. Uppsala i sig är en väldigt fin stad. Och att komma hit och träffa de “mina” tycker jag verkligen om.
   Och eftersom vi inte ses till jul är det fint med lite paketleveranser i förväg.
   Önskar dig också fina juldagar.
   Kram

  1. Till Uppsala åker jag gärna. En fin stad är det och jag har ju även de “mina” här.
   Önskar dig en trevlig helg.
   Kram

 12. Trevligt att så enkelt kunna ta en tur till Uppsala och träffa både dottern och barnbarnen. Vad stora grabbarna har blivit också – oj vad tiden går!
  Eller förresten… Enkelt och enkelt? Finns lite väl många alternativ att välja mellan, svårt för en velig person som mig… 😉

  Ha nu en riktigt härlig lördag!

  1. Visst är det! Uppsala är ju en fin stad i sig och att träffa dotter och barnbarnen där gör stan än bättre. Och tåget är ju både bekvämt och smidigt så det blir oftast mitt val.
   Önskar er också en fin lördag. Här är det fint inomhus men gråaste grått ute.

  1. Det är alltid roligt att ses och Uppsala är ju en så fin stad. Allt ligger “nära” och miljön är som en mindre stad. Jätteroligt att Max fått en gitarr och så smått börjat spela- Hoppas han kommer in i musikskolan i höst. Men det är många i kö…
   Stor kram och trevlig lördag

 13. Vilken trevlig dag du verkar ha haft. Aldrig tänkt att avocado och koriander skulle passa ihop men när jag såg din maträtt så tänkte jag att varför inte? Kanske skulle testa en avocadoröra med lite hackad koriander på knäckebrödet?

  1. Det blev en riktigt trevlig dag på alla sätt. Och testa gärna lite koriander till avokado Jag tyckte det smakade bra. Koriander används ofta i asiatisk matlagning och jag tycker om smaken i lagom utsträckning. Den får inte dominera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *