Södermalm Stockholm

En triangel – Med promenad och tre bryggor

Gårdagen började med regn och i släptåg följde en del moln. Men fram på dagen, när det klarnade upp var det dags för maken och mig att ge oss ut på jakt. Jag letar fortfarande efter en ”fysisk butik” som säljer kängor/boots av märket Birkenstock och skulle nu ge köpkvarteren i Sickla en chans. (Ligger i grannkommunen Nacka.)  Även vårt kök behöver en uppdatering med ny spis, en induktionshäll, och en ugn. Så vi slog till på en promenad  i form av en triangel. Och här fick även ett par båtresor ingå.

Men skulle en hellre vilja promenera över till Sjöstaden och göra det längs vattnet och sedan där följa vattnet går det förstås också bra. Och här kan en helt klart en solig dag njuta både på bryggorna längs vattnet.

En triangel med tre bryggor

Vi promenerade längs kajen till Barnängsbryggan, vår hemmabrygga. Namnet i sig är gammalt och  kommer från Barnstugeängen och är en förkortning av det. Här var det planerat för ett barnhospital men så blev det aldrig.  I området låg också förr Barnängens tekniska fabrik och Barnängens manufakturfabrik. (Mer om namnet och området i länken här ovan.  Barnstugeområdet har också ofta varit med på olika sätt i Per Anders Fogelströms böcker om Stockholm

Södermalm.Barnängsbryggan Vi kommer att röra oss i en triangel. Från Södersida, till Sjöstan, tll Sickla, Henriksdalsbryggan och till Söder. Vi kommer i stort att röra oss i en triangel och startar här vid Barnängsbryggan. Färjan Lotten är på ingång och har namn efter en av de starka kvinnorna från Fogelströms stadsserie.

Färjan Lotten är på ingång och ska ta oss över kanalen till Lumabryggan på andra sidan. (Färjorna är kostnadsfria och man kan ta med cyklar)

Färjorna kör i en triangel; Barnängsbryggan, Lumabryggan i Sköstan, Henriksdalsnryggan och tillbaka till Barnängsbryggan. Färjorna  kör i en triangel; Barnängsbryggan, Lumabryggan och över till Henriksdalsbryggan. Och åker varvet runt tar det ca. 15 minuter.

Här är vår hemma kaj, Norra Hammarbykajen och vid kajen ligger en hel del husbåtar på kommunala platser. (De måste av brandsäkerhetsskäl vara flyttbara för egen maskin)

Lumabryggan i Hammarby sjöstad. (Hör inte till Södermalm utan är en egen stadsdel) Här kliver vi av och ska promenera bort till Sickla köpkvarter. En promenad på ca. 2 km. 

Vi går österut och följer Sickla kanal en bit. 

En mulmholk – Bostad för insekter

När vi närmar oss Sickla och ser resterna av ett stort träd, ”en fallen jätte”. Här stod tidigare en verkligt stor ek som föll över vägen 2019. Man transporterade bor kvistar och grenar och såg samtidig att den sönderbrutna stammen var fylld av mulm. Ett löst material som ofta finns inuti gamla lövträd och där olika insekter trivs. Många mulmlevande insekter lider idag av bostadsbrist eftersom det är ont om gamla ihåliga ekar. Så för att hjälpa insekterna så har man skapat denna mulmholk.

En gammal ek som blivit till bostäder för insekter. 

Till Henriksdalsbryggan

Besöket i Sickla köpkvarter gav inget resultat vad gällde några boots från Birkenstock men desto mer lyckosamt var det på spis och ugnsavdelningen. Så efter att ha utvidgat vår triangelrunda till Köpkvarteren i Sickla så tar vi oss tillbaka igen till vattnet. Här slår vi oss ner på en bänk och blickar över hem till Söder. Och uppe i Vita bergen reser sig Sofia kyrka och till vänster i bild skymtar Folksamhuset.

Hammarby sjöstad. Blickar mot Södermalm. Promenaden blev en triangel som vi utökade och i det fina vädret var det bara lyckat. På väg mot Henriksdalsbryggan. Och visst följer vi gärna vattnet. Vi gick i en  triangel men utökade den efter vägen. 

Vackert motljus.

Henriksdalsbryggan. Dags att färjan hem igen till Söder. Men det fungerar fint att också via Danviksbron (syns i bakgrunden) ta sig över till Södermalm.

Hammarby sjö och vi möter färjan ”Emelie” som också fått  sitt namn av en av de starka kvinnorna i Fogelströms ”Stadserie” om Stockholm. Jag observerade också att skarvarna var kvar här på stenen och att de nu var fler än när jag såg dem senast. 

Solen fortsätter att göra oss sällskap när vi sakta går hemåt i i den sena eftermiddagen. 

34 svar på ”En triangel – Med promenad och tre bryggor”

 1. Så trevligt att ta sig fram både till fots och med båt. Hoppas ni lyckades införskaffa en del av det som ni var på jakt efter.
  Fint där att hjälpa insekterna på traven!

  Kram och glad måndag!

  1. Väldigt trevligt att kombinera så att det blir en båtpromenad- Och vädret var också med oss.
   Kängorna/bootsen lyser med son frånvaro men en riktigt bra spis och ugn hittade vi. Men det är betydligt enklare kunde jag konstatera.
   Hade inte hört talas om detta med ”mulm” tidigare men en lär så länge en lever. Och insekterna såg ut att trivas.
   Hoppas du också haft en bra måndag.
   Kram

 2. Synd att du inte fick tag i det du ville ha, men en fin tur blev det.
  Jag gillar normalt sett inte stora köpcentrum, men just Sickla har en intressant industrihistoria, så håller mig i det hörnet när jag är där.
  Har jobbat intensivt den senaste veckan och har mycket att ta igen att läsa hos dig, får bli när det lugnar ner sig lite.
  Ha det bra!

  1. Några boots blev det inte men en jättefin spis med en toppenmodern ugn hittade vi. Sickla köpkvarter är ganska överskådliga så fär tittar jag då och då. Men inget napp vad gällde Birkenstock-
   Roligt med jobb, men jag vet ju hur det är. Och det är jättemycket.
   Hoppas du trivs och har det bra.

 3. Vilka fina foton du fick med mycket sol! Så fint att det i Stockholm finns dessa kommunala färdmedel på vatten, så bra! Jag har inte full koll på dessa linjer, så det var kul att se!
  Nu ska vi strax iväg på en kryssning med Cinderella, inspirerad av dej! Å en bättre hytt denna gång!
  Ha det fint!
  KRAM

  1. Tack! En del sol blev det och vädret varierade en hel del denna dag. Och visst är det toppen att ha tillgång till färjorna som tar en runt.
   Vad roligt att jag kunde inspirera till en trevlig kryssning. Hoppas verkligen ni får en fin resa och att hytten är bra. Och den såg lovande ut.
   Trevlig resa!
   Kram

 4. Är ju oftast en historielektion här hos dig i dina inlägg, något jag uppskattar mycket, tackar för detta.
  Älskar att åka mellan kajerna i göteborgs skärgård med en avstickare iland emellanåt.
  Nästa gång i Stockholm blir det nog lite sådant.

  Ha en fin kväll Ditte.

  1. Tack! Vet ju att du gillar historia och visst bjuder jag ofta på lite av den varan. Göteborg har ju en än bättre båttrafik än vad vi har och hoppas Stockholm kan ta efter än mer på det planet.
   Tror helt klart du skulle gille en rundtur här på vattnen.
   Har haft en fin kväll med vänner och hoppas du också haft det bra.

 5. Det var nytt för mig, med mulm och holk, alltså mulmholk. En vacker tingest dessutom.
  Jag tror att jag åkte med dig på Lotten, en fin tur. Så käckt att båten går emellan tre bryggor, lite omväxling med vattenvägen också.
  Än har du inte hittad dina skodon i ditt märke?
  Önskar dig en fin kväll.
  Stor kram!

  1. Jag kände inte heller till mulm eller mulmholk tidigare men nu lärde jag mig också var det var.
   Tror nog vi åkte med ”Emelie” in till Djurgården för att se Lars Lerins utställning på Liljevalchs. ”Lotten” går bara här mellan Södermalm och bryggorna i Sjöstan. Är så förtjust i alla vattenvägar vi kan ta och de är ju öppna hela året.
   En jättebra spis som hade med ugn med ångfunktion hittade vi. Fanns en del att välja på. Men värre med mina boots. Har dock inte gett upp ännu.
   Har haft en fin kväll med vänner. Så trevligt.
   Önskar dig välkommen hem.
   Stor kram

 6. Här förstår man verkligen att Stockholm är rn stad på vatten. Riktigt häftigt för landkrabban, att se hur man tar sig mellan stadsdelarna med båt!!
  Grattis till lyckade ”vitvaruinköp”.
  Så klokt att göra ett insektshotell av den gamla ekstammen.
  Du ger inte upp de snygga bootsen, förstår jag. Kram

  1. Stockholm är verkligen en stad byggd på öar och fint att så smidigt med båt ta sig runt. Dessutom är den här sträckan kostnadsfri. In till stan från Söder får en betala eftersom det är ett privat rederi.
   Sen nya hällen med spis blir nog bra och betydligt enklare att hitta än de boots jag tänkt mig. Men jag har inte gett upp. Inte riktigt ännu.
   Kram

  2. Ska kolla up en skoaffär på torsdag i Sumpan som kanske har skomärket du söker. Återkommer, först en tur till Uppsala…😊👣

 7. Du har en sällsynt förmåga att nästan alltid lyckas med att kombinera nytta med nöje, eller tvärtom. Idag är inget undantag.
  Skoj dessutom att du hittat en ny spis. Det där med dina skor verkar vara ett större problem. Yvonne nämnde en annan skobutik på Kungsgatan som hon trodde kunde ha dina Birkenstock. Sedan borde företaget ju ha svarat på ditt mejl vid det här laget också…

  1. Ofta blir det så och det är en ganska bra kombination.
   Spisen med ugnen var en betydligt enklare utmaning än än att hitta de boots/kängor jag tänkt mig.
   Svar från företaget kom idag. De beklagade att de haft mycket. Men tyvärr verkar det kärvt. Ska ”dammsuga” Kungsgatan i veckan och leta så tack för tips. Hälsa Yvonne-

 8. Det är väl bara att åter konstatera att Stockholm är en otroligt vacker huvudstad med allt sitt vatten och som gjord för långa härliga promenader. Det var väl katten att det inte ska gå att hitta några Birkenstockboots i affärerna, men tur med köksinventarierna!
  Malm och Mulholland har jag aldrig hört talas om.

  1. Visst är Stckholm med allt sitt vatten vackert! Och vattnet är ju ständigt närvarande. Mulm och Mulmholk hade jag inte heller hört talas om förr men nu lärde jag mig något nytt.
   Spis men ugn har vi hittat men jag gnetar på med mina Birkenstock. Har ännu inte gett upp.

  1. En fin dag och skön båtpromenad. Spis med ugn har vi nog hittat men tyvärr ingen butik som säljer Birkenstock kängor. Men jag letar på.

  1. Tack! Nog var det annorlunda då. Väldigt annorlunda. Har läst alla böckerna i ”Stadserien” och gillar dem verkligen. En del går jag tillbaka till när jag varit ute i miljöerna här på söder.

  1. En skön båtpromenad blev det med i alla fall ett ärende i hamn. En ny spis och ugn. Men det är ju en djungel att välja från. Utbudet är gigantiskt.
   Roligt att se insekterna i den gamla eken och de såg ut att trivas riktigt bra. Och jag lärde mig två nya ord mulm och mulmholk.
   Älskar verkligen att vara omgiven av vatten och extra fint är det när solen möter det och vattnet gnistrar.

  1. Vad gäller mina kängor så är det ett svårt kapitel men jag har inte gett upp riktigt ännu. Vad gällde spis med ugn gick det bättre. Men svårt att bestämma sig för utbudet är stort.
   Visst är det bra med att ha ordnat boende för insekterna i den gamla eken. Jag hade heller inte hört om mulm och mulmholk tidigare men nu vet jag.
   Kram

 9. En skön tur det där, önskar jag hade tid för sådant, skulle jag ju kunna skriva, men faktum är att jag nog är för lat.
  Efter kneget är jag inte motiverad för ens en ettöring ju. 😉

  Har bara läst om det märken här hos dig, googlade lite och vi har tydligen en affär i stan, frugan har nya skor på gång, kanske något för henne.

  Ha det bäst Ditte.

  1. Tid har du nog men kanske är det lite lättja som slår in. Vi bor ju helt nära så det blir ingen utflykt att ta sig till färjorna. En fördel.
   Märket Birkenstock är bra och med bekväma skodon. Men så trist att det ska vara svårt att hitta fysiska butiker.
   Ha det bra du också.

 10. En perfekt dag att göra en sådan triangeltur … och fina bilder! Verkligen härligt att kunna ta sig fram mellan olika platser med båt om man vill.
  Hoppas ni hittade vad ni sökte … och att du även hittar ”rätt” boots!
  Kram

  1. En båtpromenad är trevligt och lite omväxlande. Och jag fick också lära mig vad ”mulm” och mulmholk är. Gott initiativ.
   Vad gäller spis och ugn så är utbudet stort och vi har sett lite olika varianter som passar oss. Tyvärr är det värre med ”bootsen”. Men jag letar ett tag till.
   Kram

  1. Ibland lämnar jag Söder och tar en vända i dina trakter, Och visst är det perfekt med båtarna som smidigt tar oss mellan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *