Allmänt Stockholm

En slump som visade sig bli riktigt lyckad

Ibland händer saker mer eller mindre av en slump. Och just så blev det när jag i mars 2004 blev med lägenhet här på Södermalm i Stockholm. En lägenhet sex trappor upp på  kajen vid Hammarbykanalen, i ett område som heter Norra Hammarbyhamnen. Hammarbykanalen, eller Hammarbyleden som man också säger, är en del av Östersjön som via Hammarbyslussen förbinds med Mälaren.

Jag får då och då frågan om hur vi hamnade just här på kajen. Och den korta versionen kommer här. Jag vet att jag i min gamla blogg berättat om slumpen som gjorde att vi hamnade just här. Men många “nya” läsare har tillkommit så här kommer en kort bakgrund till det hela.

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbyhamnen. En lyckad slump att vi kom att flytta just hit. hit. Det var verkligen en slump, en lyckad sådan, att jag blev med lägenhet just här på kajen i mars 2004.

En slump

var det verkligen att jag ens hamnade på Södermalm. Jag som i yngre åldrar knappast varit söder om Slussen. Jag flyttade till Solna, grannkommun till Stockholm 1959. Då kom jag från den lilla “gudsförgätna hålan” Töreboda i Västergötland. Och i Solna kom jag att bo kvar till 1970 då jag flyttade till Upplands Väsby, där jag började mitt första jobb som gymnastikdirektör 21 år gammal. Men under åren i Solna blev det många turer in med bussen till “stan” och mina tre år på gymnasiet spenderade jag i en skola just i stan.

I Upplands Väsby jobbade jag fram till 2007. Under 1970-talet skadade jag ryggen och pluggade vidare till  mellanstadielärare, speciallärare och ett kompletterade med ett par ämnen så jag skulle kunna jobba på högstadiet.  I Väsby blev det olika boenden och jag kom att bli kvar där till 2002.

Detta hus i Upplands Väsby, i området Bollstanäs, nära sjön Norrviken köpte vi 1987. Ett hus som vi då så länge tittat på. Och så plötsligt var det till salu och vi lyckades köpa det. Fantastiskt!  (Bilden är ett besök här i “gamla trakter” i samband med påsk 2021)

För mig förändrades tillvaron i mars 2002 och senare på våren kom jag att lämna huset i Bollstanäs och flytta in till stan. Jag jobbade fortfarande kvar i Upplands Väsby och ville bo “centralt” och ha nära till pendeltåget. Och här i Vasastan hittade jag en liten fin lägenhet, en bostadsrätt, i ett hus byggt o slutet av 1800-talet. Så i maj var det dags att flytta in här på Upplandsgatan, helt nära Odenplan.

Stockholm. Vasastan. Upplandsgatan. Här hittade jag också av en slump den lägenhet jag köpteAv en slump hittade jag också denna lilla lägenhet i ett område som kändes”hemtamt” Och nog så viktigt var att jag hade råd att köpa den. Lite nygamla kvarter, Min gamla gymnasieskola låg här en bit uppför backen så det kändes ändå lite hemtamt.

Upplandsgatan var då  fylld av antikbutiker och många restauranger. Här i huset bodde jag och mot gården. Och hade en fin, stor balkong mot en grönskande innergård. 

 

Utanför porten där jag bodde.

Flytt till Söder

och Norra Hammarbyhamnen blev det på Valborgsmässoafton 2004. Jag hade då i ett halvår letat efter en lite större lägenhet. Lägenheten  på Upplandsgatan var en stor etta på 45m2 och jag trivdes väldigt bra. Men nu var det dags för annat boende. Men knepigt var det redan då att hitta något som ändå var överkomligt i pris.  Sedan gällde det ju också att vinna de budgivningar som även då var rådande.

För egen del tittade jag mest i Vasastan där jag redan bodde. Men priserna var/blev alltför höga. Och av en slump hittade jag den lägenhet vi nu bor i. Vid första titten tyckte jag den var lite plottrig och kan inte riktigt minnas att huset låg på kajen och med alla fönster i princip mot vattnet.  B, mannen som kommit in i mitt liv 2003, var med mig, och vi bestämde att komma tillbaka på måndagsvisningen. Sagt och gjort och efter att ha sett lägenheten en gång till la vi ett bud. Vi var inte direkt ensamma om att buda. Men det gick vägen och till Valborg 2004 flyttade vi in.

Utsikt över Hammarbyleden och “vårt område” till vänster. Till höger, skymtar delar av Södra Hammarbyhamnen/Hammarby sjöstad.

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbyhamnen. Här blev vi med lägenhet p.g.a. en lyckad slumpPerfekt läge att bo. Mitt i stan och med naturen helt nära. Och att vi hamnade här var verkligen en slump. Här i området trivs vi verkligen.  

Utsikt österut från balkongen.

Och västerut ser det ut så här.

Skymningen sänker sig över nejden .

– Och mörkret har sänkt sig. 

 

36 svar på ”En slump som visade sig bli riktigt lyckad”

 1. Kul att få läsa “storyn” där, allt som oftast är det väl slumpen som styr våra liv på det området, bara att gratulera till en fantastisk utsikt och ett bra “läge” i övrigt.
  Fantastiskt fina bilder återigen, tack för det.

  Ha en fin måndag nu Ditte.

  1. Tack! Flera har frågat och nya läsare är inne på bloggen så jag tog slumpen ett varv. Visst är det ofta så att mycket sker genom slumpen.
   Är så glad för att det blev hit vi kan att flytta.
   Hoppas du också haft en bra dag och önskar dig en trevlig kväll.

  1. Just så! Plötsligt händer det! Och det blev så bra.
   Har haft en bra dag på stan men det var kallt.
   Önskar dig en fin kväll.

 2. Det var en riktigt bra slump som gjorde att du hamnade här på kajen, för ett så underbart läge som ni nu har! Ja, jag har ju besiktigat det hela och vet. Jag vet ju din bakgrund och tänker på dig varje gång som jag sitter på tåget och passerar Töreboda 😀

  Mycket är en slump i livet, fast det finns medvetna val också. Att jag från Vårgårda till Håverud och sedan hamnade i Trollhättan, det var också verkligen en slump som skapades på en tågresa till Tyskland.

  Trevlig god och glad måndag.
  Stor kram!

  1. Visst var det! Men just första gången vi såg lägenheten så tänkte vi inte så mycket på just läget här på kajen. Vad gäller Töreboda så kan jag idag skratta åt köpingen när jag passerar. Och visst har jag många roliga minnen därifrån men också samtidigt glad över att vi flyttade till Solna/Stockholm.
   Visst finns det medvetna val. Absolut. Ett sådan gjorde vi ju när vi bodde i Peking i nästan fyra år. Och att du hamnade i Trollhättan-
   Har haft en jättetrevlig måndag med en gammal väninna på stan så nu väntar en lugn kväll hemma.
   Önskar dig en skön kväll.
   Stor kram

 3. Mycket i livet kommer till av en slump. Mest bra saker inbillar jag mig. Du skriver inget om döttrarna. När kom de in i bilden… blir så nyfiken när du skriver om dina arbeten, dina boenden och mannen med stort M. Bara att konstatera, du fick en fantastisk lägenhet tack vare mod och slumphjälp.
  Ha det fint! Kram!

  1. Döttrarna är födda på Sri Lanka och vi reste dit i mars 1981 för att adoptera dem. De är tvillingar och var då 2 1/2 månad och väldans små och vägde en bit under 3 kg. Vi stannade i drygt 3 veckor innan vi reste hem till Sverige. Och att just vi fick bli tvillingföräldrar var också en lycklig slump.
   Visst var det en lyckad slump även att den här lägenheten hamnade hos oss.Och viss tur. Att jag sedan vågade mig över Slussen och till Söder är också bara positivt.
   Kram

 4. Vilken jättebra slump det blev! En förmån att få bo så.
  Slumpen har en tendens ibland att slå till när den behövs 🙂
  Boendet är viktigt, både inne i och utanför. Ljuvliga bilder med aftonrodnad och morgonsol.
  Många tankar får jag såklart och relaterar till mina boenden genom åren, minnesrikt.
  Godartat slump några gånger, några gånger lösningar som krävdes just då och så de senare åren valmöjligheterna efter kassakontot.
  MÅ så gott kram!
  Hälsa B

  1. Tack! Visst blev det en lyckad slump! Och varken jag eller B var riktigt medvetna om just läget vid kanalen när vi bestämde oss. Och boendet är ju viktigt vart man än befinner sig.
   Du har ju flyttat mycket så jag kan tänka mig att det blir många tankar och åt olika håll. Och minnen förstås. Mycket är det ju som också styr hur saker och ting blir. Jag hade också några boenden i Väsby innan det blev den här sista villan. (Fem stycken, varav fyra i lägenhet) Men jag har inte bytt så många bostadsorter.
   Många tankar till dig och B hälsar.
   Varm kram

 5. Vilken bra slump och så vackert ni bor👌 När man tänker efter så är det många saker som sker av en slump både på gott och ont.

 6. Slumpen och spontanitet är det bästa “egenskaper” man kan ha. Det blir nästan alltid riktigt bra. Så även i ditt fall. Har också bott i Solna och i Bollstanäs har jag varit många gånger, då en arbetskollega bodde just där. Dessutom har jag spelat fotboll mot det lokala damfotbollslaget där.
  Upplandsgatan känner jag uppenbarligen också ganska väl, då jag jobbat på St. Eriksgatan och vid Odenplan. Upplandsgatan har faktiskt bevarat sin gamla charm, eller åtminstone försökt med det.
  Hammarby Sjöstad har jag mest lärt känna tack vare dina fina inlägg och bilder från Söder. Härliga bilder även idag:-)

  1. Tack! Flera gemensamma nämnare här.
   Vad roligt att höra att du känner till Bollstanäs. Bodde ju där i många år och jobbade på Bollstanäs skola också under många år. Helen spelade också fotboll med Bollstanäs när hon var i 8-10 års åldern. Sedan tog simningen över.
   Ja, Upplandsgatan gillade jag och gör det fortfarande. Jag gick tre år i gymnasiet vid Tegnérlunden så redan då var jag bekant med gatan. Och att jag hamnade just här när jag flyttade från Väsby var också en slump. Tänka sig
   Sjöstan är trevligt men lite “off”. Å andra sidan har mycket hänt här på alla fronter under tidens gång och mer är på gång.

  1. Ja, det var en slump att vi hamnade just här. En lyckad sådan. Och jag som knappast hade varit söder om Slussen tidigare. Tror inte vi alls tänkte på utsikten, vattnet, båtarna och all natur vi har när när vi flyttade in. Och hela Söder inom räckhåll.

 7. Ibland har det verkligen lätt för att bli bra och det får man säga att det blev denna gång. Jag tycker ni bor fenomenalt bra. Söder är fint och centralt men ändå nära till grönområden. Så utsikten mot vattnet på det. Kan väl inte bli mycket bättre! Visst är Vasastan också fint men jag tycker att ert nuvarande boende är bättre.

  När vi köpte vårt hus i Skanör så ville vi egentligen bo i Höllviken så vi tänkte att vi kan bo här ett tag och sedan flytta. Så blev det inte utan vi stannade här och det är vi nöjda med. Numera tycker jag att Skanör med Falsterbo är mycket charmigare, personligare och bättre så det blev helt rätt. Vi var ju inne på en lägenhet med havsutsikt i Höllviken men hoppade av på grund av den kraftigt trafiken helt utanför. Helt rätt beslut. Boende är viktigt och trivseln betyder mycket.

  Kram och god kväll!

  1. Så är det! Och vi visste ju inte då hur bra det skulle komma att bli. Jag hade ju knappast varit söder om Slussen innan jag flyttade hit. Men har verkligen lärt mig tycka om denna stadsdel som är som en stad i staden.
   Vasastan är fint men ganska trist vår, sommar och höst. Och här gillar jag att bo på kajen med båtar och folkliv. (Men bullrigt är det inte. Tvärtom.)
   Vad roligt att det blev så rätt för er också. Jag har bara hastigt besök Höllviken ett par gånger och likaså varit ett par gånger Skanör och Falsterbo. Och nog känns det som om ert val blev bra.
   Även om man har havsutsikt vill man ju inte ha det bullrigt runt om. Boendet är viktigt och betyder ju så mycket för trivseln.
   Önskar dig också en trevlig kväll.
   Kram

  1. Ja, det var verkligen en slump att vi hamnade här. Jag tittade mest efter en större lägenhet i Vasastan, nära Upplandsgatan där jag bodde. Men de var så dyra. Då hade inte priserna här på Söder stigit så mycket.Idag villa ju många bo just här-
   Jag vet att SKB har några hus här i närheten där vi bor; bl.a. på Mjärdgränd. Men såg också att det var så där en 40 års kötid. Verkar mycket.Men man måste ju ha tur också. Vi hade ju det när vi köpte vår lägenhet. Verkligen! Trivs så bra här.

    1. Suveränt! Jag vet att det är liknande kötider på alla attraktiva områden i stan så många köper en bostadsrätt.mne numer måste man vara 18 år för att ställa sig i den kommunala bostadskön men hos mer privata aktörer är det annorlunda.
     Och visst är det fint att bo i Umeå.Viktigast att man trivs där man bor.
     Trevlig tisdag.

 8. Ni bor verkligen perfekt, och bra att du vågade dej över till söder.
  Visste inte att du bott på Upplandsgatan, eller så har jag jag glömt det, Vasastan är ju väldigt fint det också, men utsikten ni har över kanalen är ju magisk, och tänk att ni bott där så länge!
  Vi stormtrivs i Solna, känns nästan som att vi flyttat in till stan! Saknar inte att bo i Rotebro, skulle vara uteplatsen då, och att vi skulle kunna ha katt, men uppskattar nog mer att bo “i stan” 😉
  Ha det gott!
  Kram

  1. Vi är så nöjda. Men det var ett rejält kliv för mig att ta hit till Söder. Jag trivdes fint på Upplandsgatan men här är det mer varierat vad gäller det mesta. Tyckte att Vasastan blev ganska “dött” på sommaren.
   Solna är så fint. Och närheten till Stockholm är ju påtaglig. Förstår verkligen att ni trivs.
   Önskar dig en fin tisdag.
   kram

 9. Vet att du berättat om det förut, men det var roligt att läsa igen hur slumpen förde dig dit du bor nu 🙂
  Många fina bilder … och jag förstår att du trivs!
  Önskar dig en fin tisdag!
  Kram

  1. Tack! Jag har berättat om den lyckade slumpen tidigare men jag har fått frågan nu från fler.Så det fick bli ett separat inlägg om hur vi hamnade just här. Och vi trivs så bra.
   Strålande sol här idag och lite vitt på marken.
   Önskar dig också en fin tisdag.
   Kram

 10. Kul att läsa din “flytthistoria”! Nu bor ni ju jättefint också 🙂
  Visst blir slumpen ofta väldigt lyckad! Det var ju även en slump att vi “råkade” köpa vår lägenhet där vi bor nu. Vi skulle ju “bara” hälsa på vänner här i Torrevieja 2002, men sen blev det som det blev… Inget som vi ångrar 🙂

  Ha en fin dag! Har hört att det tydligen kommit lite snö i Stockholm, så ta det försiktigt när du går ut.

  1. Vi trivs väldigt bra här och flytten hit till kajen blev en så lyckad slump.Jag gillar ju verkligen Stockholm och nu bor vi ju med det mesta inom räckhåll. Minns att det ju blev en lyckad slump för er del med lägenheten i Torrevieja och viktigast är ju att man trivs där man bor. Vi nöjer oss med sommarstugan i Torrevieja och trevligt att komma dit är det alltid. Men hemma är just här på Söder-
   Lite snö har vi fått som ko i går kväll. Ser den på kajen. Men säkert är den borta inne i city.
   Strålande sol i Stockholm så långpromenad med lunch väntar.
   Önskar dig en trevlig tisdag.

 11. Härligt o så kul att läsa var du bott och nu bor ni super fint 🙂 nära hav eller vatten är så lugnande 🙂 här blir det en tur ut och det blir skoj ha en fin dag kram <3

  1. Lite variation i boendet under åren. Och en väldigt lyckad slump var det att vi köpte lägenheten här på kajen.
   Strålande sol här idag och lite snö som kom igår kväll. En långpromenad med en väninna väntar och sedan en god lunch ute.
   Önskar dig en fin tisdag.
   Kram

 12. Intressant och trevlig att läsa om en del av ditt liv.
  Ibland vet vi inte alls varför saker och ting händer och sker. Det brukar kännas om det är rätt eller fel.
  Jag känner till många av de platser och gator du nämner. Min Mysing bodde i sin ungdom också på Upplandsgatan.
  Roligt att få se alla fina bilder som du visar. Ni bor verkligen så fint och bra till, som du säger, nära till allt och det känns viktigt, inte minst att ha nära till grönområden.
  Ha en trevlig dag.
  Varm kram och sköt väl om dig.

  1. Tack! Ett litet axplock fick det bli. Och jag är så glad att slumpen förde oss hit till kajen på Söder och vi trivs så bra här. Vad roligt att “Mysingen” bodde på Upplandsgatan. En fin gata. Jag bodde upp mot Tegnérlunden och ca 100 meter ovanför korsningen till Odengatan.
   Har haft en fin dag på stan med promenad idag också och roligt att se alla ljus som nu är tända på så många ställen.
   Hoppas det är ok med dig.
   Många tankar och en varm kram

 13. Slumpen, ja! Jag var alldeles på väg att jobba i Teheran, Iran, 1951. Var sekreterare hos
  Irano-Swedish Co., och efter 4 år ville jag uppleva något annat, så jag tjatade till
  mej ett år på Iran-kontoret. Lyckoslumpen kom – det blev coup d`etat i Iran, så jag
  fick inte resa dit. Nästa slump; min mosters svåger m. fru från USA kom till Sthlm
  på besök. Jag råkade fråga, om dom trodde, att jag skulle kunna resa dit på ett år
  och praktisera min engelska. Dom sa` JA, och snöbollen började rulla. Befann mej i New Yorks hamn på Halloween -51. Jobbade min väg över till Västkusten (San Francisco).
  Fick jobb direkt; bodde på pensionat och en middag satte sej en Don vid mitt bord.
  Han ringde nästa dag, och 5 månader senare gifte vi oss. Bodde i, vad numera kallas, Silicon Valley. Efter 20 år där fick Don förflyttning till Anchorage, Alaska – köpte ett
  nytt trevligt hus, men efter bara ett år blev det förflyttning till Washington-området.
  Dons geologjob för US Geological Survey gav honom inte mycket att säga till om vad beträffar arbetsplats, geografisk sett. 🙂 Har nu varit
  här sen 1975. Vi tillbringade 2 1/2 år i Bandung, Indonesien (hela -80 och 81 till sommaren -83, Efter Don dog 2002, beslöt jag mej att bo kvar, även om huset är mycket större än vad jag behöver, Jag stortrivs i min lilla återvändsgata, där alla
  ser efter mej och hjälper mej. Slumpen har varit lyckosam för min del.
  Betr. vatten i närheten – jag har Sugarland Run, en å som rinner ut i Potomac-floden,
  nästan i min bakgård! – Jag njuter alltid av fotona från din lägenhet.
  Aftonrodnaden är tjusig!

  1. Tack, Ruth för att du berättar om de goda lyckoslumpar du upplevt i ditt liv. Himla tur att du inte kom till Iran. I alla fall så här i efterskott när du blickar tillbaka på ditt liv. Jag förstår att du trivs fint i Washington DC och i ditt hus där med fina grannar. Och vad trevligt med den lilla å som finns helt nära dig.
   Vi bor så bra här och trivs. Nog så viktigt. Och det blev en lyckad slump att vi hamnade just här.
   Ha det gott.
   Många tankar till dig.
   Maken hälsar extra till dig.

 14. Kul att få veta ,-) Huset var väldigt fint ,-) I Bollstanäs. Men lägenheten den på Upplandsgatan, vackra hus ,-) får jag kite ont i magen av när jag läser. Sånna hus älskar jag. ,-)) Med grönskande innergård och stor balkong, . Det låter underbart.
  Den lägenhet ni har nu är ju också helt fantastisk. Underbar utsikt, bättre kan man inte bo enligt mig. Härliga bilder.
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Vi och även jag ensam,hade bott i på en del andra platser i Upplands Väsby innan vi av en slump där också fick se att detta hus var till salu. Huset på Upplandsgatan var verkligen vackert och hade en själ. Men lägenheten var väl liten.
   Så någon ny lägenhet här i Vasastan blev inte aktuell men av bra slump hittade jag den här. Och det blev ett lyckat köp och vi är fortfarande så nöjda över att bo här.
   Ha det fint du också.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *