Resor i Sverige Skyltar

En skyltresa – Välkomna till Skyltsöndag #331

Söndag! Och det innebär här på bloggen att det är dags för “Skyltsöndag.” Ett tema som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Skyltar av olika slag gäller och med väldigt fri tolkning. Förra veckans skyltning kom från Västergötland och den fina staden Hjo vid Vättern. Även idag blir det några skyltar från resan runt Vättern, från den södra och östra sidan. Välkomna med  på en skyltresa.

Jönköping. Stora hotellet. Tydliga skyltar som kan vara utgångspunkt för en skyltresa i stans centrala delar. Utanför Stora hotellet i Jönköping finns en skyltstolpe som tydligt anger riktningar till olika platser i stan. Gäller fotgängare och cyklister. Och med utgångspunkt från dessa kan det bli en skyltresa med start och stopp här.  

Välkomna med på en skyltresa

som börjar i  Småland, i Jönköping vid Vätterns södra spets och slutar i Vadstena, Östergötland.

Stora hotellet i Jönköping hör till kedjan Elite hotell och ofta finns då puben/restaurang Bishop Arms i byggnaden.

Bishop Arms har också egna hotell, från Kiruna i norr till Lund i söder och som i sin tur är knutna till Elite hotell. Dessa hotell  är mindre och kan enligt reklamen påminna om ett engelskt värdshus i Sverige. Jag har ännu inte bott på något av dem men vet nu att de finns.

Det här är en del av mitt rum. Ett standardrum.Stora hotellet erbjuder rum i olika “klasser”. En del rum vettertmot innergården och har ett lugnt läge men ingen direkt utsikt. Och många rum har läge mot kanalen och stan. Ofta med mer fartfyllda aktiviteter. Särskilt vackra helgkvällar.

Noterade på mina kuddar en liten skylt “kuddmeny”. Så om jag ville ha en annan typ av kuddar; hårdare, mjukare, eller större så fanns de tillgängliga. För egen del var jag helt nöjd med fyra kuddar.

Från Jönköping åkte vi vidare till Gränna och Visingsö. ( Visingsö berättar jag mer om i ett blogginlägg i morgon)

Gränna. Hela stan kändes som en skyltresa med fokus på olika varianter av polkagrisar. Hela Gränna kändes som en skyltresa i sig och med tydligt fokus på polkagrisar.Vad sägs om denna variant? Butiken var inte öppen så jag fick inget svar.

Vidare

Från Gränna tog vi färjan Ebba Brahe över till Visingsö. Här i Grännatraken är det mycket fokus på allt som har med “Brahe” att göra. Och staden hette från början också “Brahe Gränna” när den grundades 1652. (Mer om Gränna berättade jag om i slutet av gårdagens inlägg.)

På väg. Resan mellan Gränna och Visingsö tar ca 30 minuter.

På Visingsö blev det en rundtur med vår buss och vi hade en lokal guide med oss. Visingsö är inte mer än 14 km lång och ca. 3 km bred så det är små avstånd det är frågan om. Vi såg många som hade cyklar med över och skulle trampa runt ön. (man kan ju med fördel även cykla delsträckor.) Och visst fanns det skyltar även på Visingsö.

Småland. Visingsö. En skylt som gjort en skyltresa. I alla fall delvis. Texten är på både svenska och tyska. En väl smal väg för vår buss och dessutom “enskild”.  Kanske  har skylten delvis  varit med om en egen skyltresa från Tyskland. Lite roligt med blandade språk.

Dags för oss att äta en sen lunch och det gjorde vi på restaurang Framnäs som ligger inom området för Visingsö folkhögskola- Braheskolan som har en tydlig internationell profil.

Visingsö. Folkhögskola med internationell och språklig inriktining. Kan man inte resa så erbjuds här en skyltresa. Folkhögskolans internationella profil såg man bl.a på olika vägvisare. Så om man nu inte kan resa så kan man i alla fall göra en skyltresa. 

Sista stoppet på skyltresan blir på ännu en fin plats  I Vadstena i Östergötland. Mer från besöket här kommer på onsdag)

Någon konstrunda i Vadstena hann vi inte med. Men en del annat blev det.

Till sist. Något som aldrig borde fått hända.

En liten flicka som varit familjehemsplacerad sedan födseln lämnas till sina biologiska föräldrar och dör. Den lilla flickan Esmeralda “Lilla Hjärtat”  fick bara bli tre år innan hon hittades död, med narkotika i kroppen och misshandlad, enligt åtalet .

Här i Vadstena på kyrkogården, vid den gamla  klosterkyrkan, finns Esmeraldas minnessten. Och att minnesstenen finns här beror på att  Melinda Jacobs, Esmeraldas familjehemsmamma, bor i Vadstena. Jag har nyligen läst boken hon skrivit ” Hon hette Esmeralda,” en gripande bok som angår oss alla.  Och frågan kvarstår; hur kunde detta hemska som hände vara möjligt i Sverige. Men möjligt var det.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

34 svar på ”En skyltresa – Välkomna till Skyltsöndag #331”

 1. Stora hotellet var en pampig byggnad.
  Bra att hotellet erbjöd en kuddmeny för ibland kan hotellkuddar vara för höga, för låga, för hårda osv.
  Polkagrisar med gin och tonic…hm…har svårt att tro att det skulle smaka bra.
  Läcker bild från bilfärjan Ebba Brahe.
  Vadstena är mysigt. Vi har bland annat besökt Vadstena slott.
  Det är tragiskt det som hände med Esmeralda och som inte borde ha fått ske. Men som du skrev, skedde ändå.

  1. Hotellet är byggt i mitten av 1800-talet och var så Sveriges största- Väldigt trevligt hotell med fin service. Och fint med kuddmeny
   Jag hade gärna köpt några små karameller av polkagrisarna med gin-tonic smak men tyvärr hade denna butik ännu inte öppnat- Vanliga polkagrisar fanns men de gillar jag inte.
   Vi passerade Vadstena slott men såg det bara från utsidan. Vårt fokus var en “Brigittavandring” runt klostret och klosterkyrkan och den var väldigt bra.
   Visst är det tragiskt att detta med Esmerlada kunde ske. Så hemskt att barnens bästa inte tas till vara utan att man ser till föräldrarna.Kan verkligen rekommendera boken.

  1. Boken är så bra. Illa att detta fick ske och att man inte ser till barns bästa föräldrar ska ha denna makt.Minnesstenen är så fin.

 2. En härlig skyltning från din resa runt Vättern! 😀 Informativ och berikande, som vanligt.
  Det jag fäste mig särskilt vid, var Lilla Hjärtats minnessten. Jag har nyss lyssnat ut boken som Melinda Jacobs skrivit <3 Helt sanslöst overkligt grymt öde för lilla flickan. Jag visste om detta med Vadstena. Vilken vacker sten, tack för att du visar den. Det dröjer nog innan jag kommer till Vadstena igen.
  Önskar en fin söndag med en stor kram!

  1. Esmeraldas minnessten fäste jag mig också extra för och vid. Jag läste boken för ett tag sedan och har rekommenderat den till många. Tänk att detta ens kunde få hända. Man ser inte till barnens bästa utan det är föräldrarnas önskan som oftast ska råda. Måtte det komma en lagändring snart.
   Resan blev väldigt lyckad och varierad och väldigt roligt att leda den.Fin hjälp hade vi också av lokala guider.
   Stor kram och trevlig fortsatt söndag.

 3. Så fint du skyltat!
  Jag väntar på att boken ska dimpa ner i min brevlåda till veckan som kommer, troligen tårfylld läsning, men dem måste nog läsas. Den tragedin får inte upprepas.
  Nu är vi hemma igen, men det var bedrövligt väder att köra hem i.

  1. Tack!Passade fint med skyltar från resan. Boken är så bra och hemsk. Tänk att detta hände här och att man såg mer till föräldrarna än till barnet. Måtte lagen snabbt ändras. Men det hjälper ju inte lilla Esmeralda nu.
   Trist med bedrövligt körväder men hoppas att du annars haft det fint. Ser fram emot mer från denna läckra svit på hotellet och er vistelse.

 4. Tänk så lätt det är att på något vis hamna emellan så att dessa hemskheter sker. Så sorgligt.

  Fnissade lite åt skylten med tyskan. Kan det ha varit för många tyska turister, tro? 😁

  Mmmm … Polkagrisar! Och det lät gott med årets smak. Attans att det var stängt.

  1. Och detta var så helt onödigt om man sett till barnets bästa. Men det gjorde man inte. Hoppas att det snarast kommer en lagändring som gör det.
   Ja, tyskan här undrade vi över. Tror inte det är någon större skara tyskar som kommer hit för den av avsides och nästan längst norrut på Visingsö. Men en rolig skylt var det.
   Polkagrisar avstår jag i vanliga fall men hade gärna här testat några karameller i årets smak. Men så blev det inte

 5. Snygg och varierad skyltning hos dig som vanligt!

  Ja, hur kunde det få hända tänker jag. Det borde inte vara möjligt men det är den tragiska sanningen. Det borde vara en självklarhet att barnets bästa ska styra över föräldrars rätt och det är så sorgligt att barn behövde mista livet för detta. Jag hoppas att alla som inte fattade rätt beslut inte längre har ansvar för barn i utsatt situation.

  Kram och god kväll!

  1. Tack! Tyckte det passade bra med lite resande skyltar. Ja, hur var det möjligt att Esmeralda om tillbaka till de biologiska föräldrarna när man visste förutsättningarna. Helt obegripligt. Och sedan blev misshandlad och drogad innan hon avled. Fruktansvärt. Rekommenderar boken.
   Jag hoppas på en lagändring snarast mn det är ju inte Esmeralda hjälpt av.
   Kram och trevlig kväll

 6. Nä, hur kunde det få hända? Antagligen för att biologiska föräldrar har så stort inflytande, sen må de vara lämpliga eller olämpliga.
  Kuddmenyn, den var inte så tokig. En go kudde behövs ju för att man ska sova gott.
  Är inte jätteförtjust i polkagrisar. Gin och tonic-smak låter inte gott! En drink med innehållet tackar jag inte nej till…
  Ha en fin kväll! Kram!

  1. Jag undrar också detta och jag gör det ofta. Riktigt illa att inte barnets bästa ska vara viktigast. Önskar och hoppas på en snabb lagändring.
   Kul med kuddmenyn men jag var nöjd med de kuddar jag fått.
   Polkagrisar tycker jag inte om men hade gärna testat ett par karameller med smak av gin&tonic. Bara för att ha smakat. Men jag är överens o att en vanlig G&T alldeles säkert är bättre.
   Trevlig kväll.
   kram

 7. Fina skyltar i fån sensommar-Sverige, så vackert! Hotellrummet med kuddmeny ser fantastiskt ut. Visingsö ser också så fint ut.
  Vacker är också minnesstenen över Esmeralda, men boken, den orkar jag nog inte läsa.
  Nu är jag strax redo för natt nr 3, ha en fortsatt fin söndag!
  Kram!

  1. En skyltresa passade bra denna vecka. Och visst är sensommar i Sverige vackart. Särskilt när det är fint väder-
   Visingsö är vackert och nu hann vi också se hela ön. Ja, den är ju inte så stor.
   Minnesstenen över Esmeralda ‘r så fin . Men helt rätt; Boken är väldigt tung.
   Önskar dig en bra jobbnatt.
   Kram

 8. Det är så kul att följa dina reseskildringar inte bara en gång utan två gånger. Jag menar dina inlägg kompletterar varandra perfekt och Skyltsöndag kommer ju ofta med kompletterande info och härliga bilder med en så fin blå himmel:-)
  Det där med Bishop Arms pubar visste jag, men inte att de bedriver hotellverksamhet också. Skoj! Kuddmeny – outstanding! Det har jag aldrig sett förut. Bra att någon kom på den strålande idén!
  Så kul att konstrundorna har tagit fart igen efter nästan två år utan.
  Döden av Esmeralda är så himla tragiskt! Den eller de som är “skyldiga” till det felaktiga beslutet som togs lär nog inte må så bra idag… Måtte det aldrig hända igen!
  Tusen tack för länken och din fina Skyltsöndag:-)

  1. Tack!Lite dubbelt blir det ibland och det är fler som inte vet vad jag menar och som inte tittar in varje dag.Så det blir ett komplement. Och denna söndag hade jag tänkt mig som en skyltresa.Och i fint väder.
   Puben Bishop Arms finns i olika sammanhang men samarbetar på en del ställen med Elite Hotell. Bishop Arms har en del egna hotell, men hur många som är kvar efter pandemin vet jag inte.Har aldrig bott på något av dem. Däremot på en del Elite hotell som samarbetar med B.A.
   Kuddmenyer har jag sett på andra Elite hotell och även på en del av Clarionhotellen.
   Fruktansvärt att Esmeralda skulle förlora livet p.g.a. man inte ser till barnet utan till föräldrarna.

 9. Haha, jag skrattade högt när jag såg Kuddmenyn! Min dotter knorrade över mitt skrala kuddförråd när hon skulle sova över här första gången. Till sist hade hon snott alla mina fyra kuddar….Vid nästa besök hade hon med sig nyinköpta kuddar som nu liggeri min garderob och väntar på hennes övernattningsbesök…
  Såg att du nämnde boken om Esmeralda i min blogg, ärligt talat vet jag inte om jag fixar att läsa den sorgliga historien. Jag har ju ett hum om vad som hände men känner inte till några detaljer. Om jag kommer över tröskeln att uthärda läsningen så ska jag läsa den….
  Vilken trevlig rundresa ni gjorde!
  Kram

  1. Visst är den rolig! Vet att den även finns bl.a på en del Clarionhotell. Men jag behövde inga andra kuddar än de jag hade. Fick tillgång till fyra stycken. Hade ju ett dubbelrum. Kul med din dotter som medförde egen kudde som nu förvaras hos dig. Lika bra det.
   Boken är så bra och väldigt sorglig. Fruktansvärt att man i Sverige än så länge inte ser till till barnens bästa utan till föräldrarna. Och vilka föräldrar; de som drogar och misshandlar sitt barn som sedan dör. Önskar att svensk lagstiftning snarast ska ändras så inga fler barn ska drabbas.
   Vår resa var så lyckad och det fina vädret gjorde ju sitt till.
   Kram

  1. Jag hade gärna velat ha ett smakprov på GT varianten av en lite polkagriskaramell. Men vi var där så tidigt att de bara var ett par butiker öppna. Och inte just denna.
   Minnesstenen över Esmeralda är så fin men så fruktansvärt att hon inte fick leva. Blir så upprörd av att man inte ser till vad som är bäst för barnet. Hoppas på ett nytt lagförslag snarast och att detta aldrig ska få ske igen.

  1. Vi bodde verkligen bra i fin miljö. Vad gäller polkagris eller kanske en karamell med GT smak hade jag gärna testat, men den här butiken hade ännu inte öppnat för dagen när vi var här.
   Esmeraldas död är fruktansvärd och att man i Sverige ser mer till föräldrar än barn är helt obegripligt. Detta hade kunnat undvikas. Hoppas nu att en ny lag snarast kommer.

 10. Verkligen hemsk historia om “Lilla Hjärtat”. Obegripligt att sånt kan tillåtas hända i Sverige – eller nån annanstans heller för den delen.

  Vilket fräscht hotellrum! Jag har sett kuddmenyer här i Spanien också, fast jag tror att det bara har varit på Paradorer. Dom hotell som verkligen skulle behöva kuddmenyer – dom med hårda och obekväma korvkuddar – har aldrig nåt annat utbud. Det är därför vi släpar runt på våra egna kuddar när vi bilar runt i landet.

  Tack för en varierad och snygg skyltning!

  Ha en bra start på veckan 🙂

  1. Tack! Esmeraldas minnessten är så fin men så illa att detta kunde hända. Kan inte begripa att man inte ser till ett barns bästa. Men hoppas att en lagändring snart kommer.
   Stora hotellet i Jönköping är riktigt bra och jag vet att många hotell i Elite kedjan har kuddmenyer, även på en del Clarion och Scandichotell. Nej, kuddar på spanska hotell gillar jag inte. Alldeles för hårda så jag förstår att ni tar med egna.
   Önskar dig också en bra start på veckan.

 11. Vilka många minnen det dyker upp då jag ser dina vackra skyltbilder.
  Vi har ju genom årens lopp åkt många små bilresor neråt landet.
  Gränna var vi för inte så länge sedan, plus att vi var där då det fanns flera butiker där de tillverkade polkagrisarna medan vi fick titta på. André muséet var ju en intressant sevärdhet också.
  Visingsö har vi besökt och åkt med Ebba Brahé. Ja, så trevliga minnen du väcker hos mig.
  Men “kuddmenyn” det var något nytt, det har jag aldrig sett på någon av de hotell vi bott på. Bra grej.
  Synd att du inte kunde testa den där polkagrisen. Fast jag tror inte att jag hade fastnat för den smaken.
  Vadastena, också en trevlig liten stad.
  Esmeralda, så otroligt tragiskt och sorgligt. Det är sådant som är svårt att ta in, att det finns sådana människor, obegripligt.
  Sköt om dig Ditte och tack.
  Varm kram!

  1. Tack! Vad roligt att min resa här gjorde att minnen kom upp hos dig. Nu blev det inget riktigt stopp för oss i Gränna utan mer en bensträckare. Vi skulle ju vidare till Visingsö och sedan till Ellen Keys strand. Men Andrémuseet är är helt klart värt ett besök. Har varit där på egen hand-
   Kuddmenyer finns på en del hotell och hotellkedjor men jag har ingen aning om hur många som använder sig av den.
   Jag ville testa denna gin&tonic smak så att jag hade gjort det. Men polkagrisar avstår jag. Besöket i Vadstena blev också väldigt lyckat och det kommer på onsdag.
   Esmeraldas minnessten är så fin men jag blev än mer illa berörd närjag stod vidden. Så illa att barns behov kommer efter föräldrarnas och om man skött detta rätt hade Esmeralda levt idag. Hoppas på en snar lagändring.
   Jättetrevligt att du följde med.
   Varm kram

  1. En del skyltar blev det och resan bjöd på mycket fint. Kuddmenyn använde jag inte utan var nöjd ändå..
   Kram

 12. Spännande resa med massa skyltar och så har vi Lilla Hjärtat 😢 Det här är i Sverige det händer 🤦 …tänk vad hon skulle lida… sviken av vuxna människor…

  1. Resan blev så lyckad på alla sätt. Minnesstenen över Esmeralda var stark att se. Tänk att detta hade inte behövt hända om man sett till hennes bästa . Måtte en lagändring snart komma.

 13. Kuddmeny! det har jag aldrig sett förut 🙂
  Härlig och varierad skylning som alltid!
  Ja, Esmeraldas öde är så sorgligt … alldeles ofattbart hur det fick ske!
  Kram

  1. Kuddmenyer har börjat dyka upp hos en del hotellkedjor. Men för egen del var jag nöjd med kuddarna jag hade.
   Visst är det hemskt att Esmeralda föll offer för detta och det hade ju kunnat undvikas im man sett till hennes bästa. Och det gjorde ju inte de som bestämde. Fint med minnesstenen i Vadstena
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *