Resor i Sverige

En sevärdhet – Härkeberga kyrka och kaplansgården

Vi lämnade i lördags Hjälmare kanal efter den fina kanalturen  och tog det norra varvet runt Mälaren tillbaka mot Stockholm. Vi passerade Västerås och hade vårt nästa stopp i den lilla byn Härkeberga, en mil nordost om Enköping i västra Uppland. Här väntade en sevärdhet på oss. Ett besök med guidning i den gamla Härkeberga kyrka stod på programmet liksom en visning av den den gamla kaplansgården.

Härkeberga, nordost om Enköping kyrka är en sevärdhetHärkeberga kyrka, med stora delar från 1300-talet är en sevärdhet. Och de gamla takmålningar gjorda av av Albertus Pictor på 1400-talet är verkligen speciella.

Härkeberga kyrka är en sevärdhet

särskilt om man har vägarna förbi Enköpingshållet. Kyrkan hör till Uppsala stift och är till stora delar från 1300-talet.  Och vad som gör kyrka så speciell är alla de  kalkmålningar som finns i taket och är gjorda av Albertus Pictor.  (Via länken finns många målningar och med förklaringar) Alla  målningarna är hämtade från bibliska figurer, väsen ut folktron och exotiska djur.

Men vem var då Albertus Pictor. Han var troligen föd i Tyskland runt 1440 och avled i Stockholm 1550. Han var verksam runt Mälardalen och i inte mindre än i 37 kyrkor här finns han representerad.

Även i sakristian finns Albertus Pictors målningar. 

Här är Jona som blev slukad av en fisk. (Eller var det en val?)

De gamla målningarna i Härkrberga kyrka från 1300-talet är en sevärdhet. Spännande och väldigt detaljrika målningar är verkligen en sevärdhet i kyrkan.

Vackra omgivningar.

Härkeberga kaplansgård är också en sevärdhet

och ligger några hundra meter från kyrkan. Området består av 17 olika byggnader, de äldsta från 1600-talet och framåt, och ägs sedan 1929  av Nordiska  Museet.Byggnaderna här  är av trä och grupperade runt en mangårdsbyggnad. De äldsta byggnaderna är från 1600-talet. En “kaplan” var kyrkoherdens närmaste medhjälpare och idag är namnet kaplan utbytt mot “komminister”.

Här finns  bostadshus, stall, ladugård,bodar, lider, loge och drängstuga. Allt nu inbäddat i vacker grönska.

I bostadshuset tog kaplanen emot sina besökare och hade där ett kontor. En präst på landet var också jordbrukare så årstidernas växlingar styrde arbetet en hel del. Boningshuset är uppdelat i olika avdelningar och har ett stort rum i mitten, en sal.Själva huset är tillbyggt i olika omgångar och interiören går i olika stilar beroende på när de kommit till.

Kaplansgården i Härkeberga, här bostadshuset, är en sevärdhet i sig. Boningshuset och de andra byggnaderna på gården är en sevärdhet i sig.  Här i huset är  många möbler och bruksföremål är bevarade.

I ett av rummen finns flera gamla bruksföremål att titta på. Här en gammal smörbytta.

Många av dessa gamla gårdar hade ett vårdträd planterat mitt på gården. Så också här på kaplansgården i Härkeberga. Ett vårdträd var i svensk gammal folktro det stora lyckobringande trädet på släktens gård. Och förutom att bringa lycka var det tänkt att trädets stora lövkrona skulle hindra gnistor att sprida sig vidare till gårdens andra byggnader som hade vasstak. Att skada eller hugga ner trädet var att dra olycka över gården.

Denna lön planterades här på Härkeberga kaplansgård i mitten av 1800-talet.

Lönnen är verkligen stor med ett omfångsrikt lövverk. Och bakom den ser man tydligt de vassbeklädda taken.

Just nu

hinner jag nästan inte avsluta en resa förrän nästa är på gång. Och nu på morgonen bär det av norrut i Sverige. Höga kusten väntar.

Vi startar i Stockholm och tar oss upp till vackra Örnsköldsvik dit vi kommer sent i kväll. Och trevliga stopp blir det under vägs- Välkomna med till Höga kusten.

24 svar på ”En sevärdhet – Härkeberga kyrka och kaplansgården”

    1. Tack!Jag tror jag får den genom att hålla i gång. Du vet åren går och jag blir inte direkt yngre. Och även Höga kusten är en favorit.
      kram!

  1. Snacka om att vara på G!
    Jag är inte stort fan av museum i stora byggnader där allt finns bakom glas och larm. En lite skylt talar om vad det föreställer. Den varianten tycker jag är rätt tråkig, men den här kyrkan och Kaplansgården är en form av museum helt i mitt tycke. Bara gå där och andas “samma” luft och atmosfär som folk gjorde för hundratals år sedan. Det är grejor! Kram

    1. Jag, det är “mycket nu”. Men väldigt roligt. Jag tycker nog också att det är roligare med museum som är mer “levande”. Kyrkan var spännande att besöka med sin speciella historia och likaså kaplansgården. Gott om plats och i vacker natur. Och efter att ha rest långsamt på HJälmare kanal som också har sin historia passade besöket här i Härkeberga extra bra.
      Kram!
      Och nu är jag på plats i Örnsköldsvik. Så vackert här!

  2. Men va trevligt Ditte, alla dessa resor du gör i jobb är både roliga o intressanta 🙂 alltid kul för oftast har jag ej varit där ens he he …kram o fortsatt trevlig dag

    1. Visst är det ett jätteroligt och intressant jobb. Men det krävs mycket förarbete och inläsning. Och jag gillar ju detta.
      Trevligt att du är med. Och ett bra sätta att resa på är det ju att läsa bloggar.
      Kram!

  3. Oj! Här är det verkligen full fart! Himla fina turer du gör, kanalresan såg väldigt härlig ut! Har aldrig åkt på svenska kanaler, däremot på franska och engelska. Alltid lika spännande med slussning 🙂

    Ha en fin tur norröver nu då!

    1. Ja, då! Och många fina turer blir det. Hjälmare kanal är verkligt fin och tämligen orörd. Göta kanal har jag åkt delar av men där är det mer fart och fläkt. Ofta, i alla fall. Och visst är det trevligt med kanalturer både i Frankrike och England. Har dock mest testat i Frankrike och då i 10 dagar. Och att slussa är alltid roligt/spännande. På Hjälmare kanal vevas slussarna för hand och det gör de ju på sina ställen även i England och Frankrike. Och kanske gör man det även på vissa ställen på Göta kanal. Minns inte.
      Är nu i Ö-vik och installerat mig.

  4. Så underbarr att få följa med till Härkeberga. Så prästens närmaste medhjälpare heter kaplaner dvs kommunister…..man lär sig något nytt så länge man lever. Appråpå Pictors fina verk är så givande då man får även följa bibliska figurer och folktro. Tänk vad han har hunnit med att måla=)))
    Ha en fin fortsatt resa till Örnsköldsvik
    Kram

    1. Förr kallades sessa medhjälpare för kaplaner men idag är namnet utbytt till komminister. Kommer från latinet och betyder “medtjänare”.Intressant ‘r också att Albertus Pictor hade många lärjungar och som sedan målat innertaken på många kyrkor runt om i Sverige.
      Tack, kom i kväll till Örnsköldsvik och är installerad på hotellet. Och imorgon blir det nya upplevelser.
      Kram!

  5. Gillar verkligen riktigt gamla kyrkor…mycket med underhåll på dem naturligtvis men försvinner de så tror jag vi ångrar oss.
    Fast de är väl K-minnesmärkta många?
    Landsbygden i allmänhet tilltalar mig 🙂

    Fantastiska bilder…ha det underbart.

    1. Tack! Ja, dessa gamla kyrkor har ju mycket att berätta. Och fint är det att de tas om hand. TRor också många av dem är k-märkta soch det är ju bra öfr eftervärlden så att de inte bara ser en kyrka på en bild på en skärm.
      Och visst är det mycket fint som finns på landsbygden.
      Är nu framme i Örnsköldsvik och ska ägna mig åt Höga kusten några dagar.
      Ha det fint du också-

  6. Ingen rast och ingen ro;-)
    Som jag sagt förut så är din resebyrå en baddare på att nosa upp ställen som jag i alla fall aldrig hört talas om.
    Tänk att kyrkan som ju inte ser märkvärdig ut utifrån bjuder på sådana målningar. Omgivningen runt kyrkan är otroligt vacker.
    Ja, då ser jag framemot en eller flera “rapporter” från Ö-vik och Höga kusten:-)

    1. Nej, som Tove säger “vila i rörelse” eller “rörelse i vila”.
      Och visst är resebyrån jätteduktiga på att hitta bra turer och med bra innehåll i stopp och besök.
      Härkeberga kyrka med tillhörande kaplansgård är kanske inget man nosar upp på egen hand.
      Nu är jag i alla fall i Ö-vik med utsikt mot hoppbacken och det färgglada huset, Ting 1, från mitt hotellrum.
      Rapporter kommer men korta nu under resan.

  7. Tack för de fina bilderna och den intressanta visningen från kultursverige! Själv hinner jag bara i tanken göra en sådan resa och då är det praktiskt och bra att åka snålskjuts med dej!

    1. Du är så välkommen med. Och nu har jag i resejobbet förflyttat mig norrut, till Höga kusten.
      Så vackert! En favorit i repris.

  8. Kaplansgården var helt i min smak. Lågt i tak passar också bra när man bara är 1,56 i strumplästen. Vårdträdet var fantastiskt. När jag gör strövtåg i omgivningarna brukar man ofta stöta på ett stort fint träd mitt ute i en öppning i skogen. Vid närmare undersökning brukar man hitta lämningar efter en boplats. Man får alltid en lite högtidlig känsla, det vilar ofta något rofyllt just där gården har legat.
    Takmålningarna var häftiga, detaljrika o i stilen som man kunde tro var målade av barn då inga perspektiv stämmer. Nu läser jag vidare, värst vad du hinner med..

    1. Besöket på Härkeberga, både i kyrkan och kaplansgården blev lyckat. Och ett stycke svensk historia är ju båda. Takmålningarna var så roliga att se och verkligen detaljrika. Så fint bevarade dessutom .Kram från Höga kusten

  9. Men va roligt med dina jobb, få göra det su är så otroligt duktig på, att berätta & få en intresserad. Verkligen vackert & du är så energiskt Ditte kram på dig

    1. Jag tycker det är jätteroligt och resejobbet ger så mycket. Mycket att läsa in och komma ihåg men det håller ju huvudet i gång. Och att berätta så att andra blir intresserade är viktigt.Ibland också en utmaning.
      Kram och trevlig helg.

  10. Förmodligen har jag haft fullt upp, har inte läst eller kommenterat hos dig på länge!

    Härkeberga kyrka och kaplansgården ska jag lägga på minnet inför min Norrlands-resa. Det låter som intressanta och vackra platser. Tack för tips ! 🙂

    1. Ska du till Norrland och Höga kusten så finns där Ytterlännäs gamla kyrka från 1200- talet.Så fin och i otroligt vackra omgivningar. (Kyrkan har en hemsida) Men kanske gör du ett stopp även utanför Enköping och tittar in i den gamla och fina Härkeberga kyrka. (Även den har en hemsida med öppettider och annan info)
      Båda kyrkorna är värda ett stopp. Men det beror ju på vilken väg du tänkt dig att köra norrut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *