Resor i Sverige Skyltar

En rundtur på Högbo Bruk – Och skyltar visar vägen

Söndag! Och det innebär också att det är dags för “Skyltsöndag” som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det skyltar av olika slag som gäller och med väldigt fri tolkning. Veckans skyltar kommer från Gästrikland och Högbo bruk där vi nyligen tillbringade några jättefina dagar på en minisemester.  Välkomna med på en rundtur.

Högbo Bruk. Gästrikland. Vill man hyra en cykel och ta en rundtur i omgivningarna runt bruket går det utmärkt. Olika varianter av dem finns. Vill man hyra en cykel och ta en rundtur i omgivningarna runt bruket går det jättebra. Olika varianter finns. (Och även “mountain bike” om man vill ta någon av alla banor som finns i skogarna runt bruket.)

En rundtur på Högbo Bruk

tog jag er med på häromdagen och berättade då en kortare variant av brukets historia. Och det är verkligen ett bruk där det nya och det gamla samverkar på ett naturligt sätt.

Konsul Göran Fredrik Göransson föddes i Gävle men kom till Högbo bruk och det var just här som den världsomfattande koncernen Sandvik såg dagens ljus. 

Här på Högbo bruk kan man vara väldigt aktiv om man vill. (Inlägg om detta kommer i veckan) Och vill man inte det så går det precis lika bra att slå sig mer och njuta av “att inte göra något”.

Gästrikland. Högbo bruk. Här vid Dammsjön strtade vi vår rundtur när vi letade svamp-Tydligt skyltat. Men skidstadion och vallaboden kändes inte helt aktuella nu. Här startade vi vår rundtur när vi letade svamp. 

Och vill man inte gå eller cykla kan man ta sig en simtur i Dammsjön. Olika sträckor finns.

Vi höll oss på land och gick vidare och hittade minigolfen/bangolfen. även här var det ordentligt skyltat. Och fint med en påminnelse om reglerna.

 

Här på Bruket samsas det gamla fint med det nya och ett komplement till alla uppsatta skyltar är att låta den digitala guiden visa runt.  Vi testade både papperskartan och den digitala guiden. Men med tanke på alla tydliga skyltar var risken att hamna fel ytterst liten.

Nu på väg till smedjan.

Gästrikland. Högbo Bruk. Man kan med lätthet följa skyltarna på sin rundtur eller ta hjälp av dem digitala varianten. Man kan välja att ta sin rundtur digitalt eller med hjälp av papperskarta och skyltar. Eller göra både och.

Och att vi kommit till en smedja märks även utan skylt.

 

Vi gick vidare till  glashyttan och glasblåsaren Olle Brozén. Han håller till i brukets äldsta byggnad som är från 1666. Även här samsas det gamla med det nya. Med samma metoder och verktyg som användes för århundranden sedan skapar Olle Brozén moderna glasprodukter i både nyare och äldre design.

Ett fat som jag fastnade för. Jodå, en hel del annat också. 

Dagens skyltrunda i omgivningarna på Högbo Bruk är slut.  Men det kommer mer härifrån i veckan.

Den här skylten tycker jag är en bra avslutning på dagens rundtur.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

28 svar på ”En rundtur på Högbo Bruk – Och skyltar visar vägen”

  1. Visst gör dem!Och bra om man är osäker på vilken väg man ska ta. Jadå, Högbo vann en del av mitt hjärta.Och på olika sätt.
   Stor kram

 1. Snyggt skyltat hos dig som vanligt. Högbo verkade vara en plats som bjöd på såväl avkoppling som olika aktiviteter. Alldeles perfekt skulle jag vilja säga. Så vackert fat och jag kan tänka mig att där fanns mycket fint.

  Kram och fortsatt fin söndag!

  1. Tackar! Och nu från en lite annan trakt än den här hemma. Här uppe fanns det något för alla vare sig man ville vara aktiv eller ta det lugnt. Allt var möjligt.
   Här hos glasblåsaren fanns mycket fint.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram!

  1. Jag också! Här fanns så mycket fint och man kan även beställa. Roligt också att se hur han jobbade.

 2. Fina, tydliga skyltar, skyltar du med 🙂 Familjen Göransson finns väl fortfarande med i lite av det som händer?? Om jag inte är alldeles fel ute…
  Kram på dig!

  1. Många skyltar fanns det och området är ju stort så skytarna hjälper bra för att visa vägen.
   Visst har familjen Göransson fortfarande ett “finger” med i spelet. Helt rätt.
   kram och trevlig kväll.

  1. Absolut! Hit till Högbo bruk, med omgivningar, åker vi gärna tillbaka. Ett så härligt ställe på alla sätt. Och inte minst konceptet och miljön.
   Stor kram från balkongen.

 3. Alla dina skyltar idag är toppen, men mest toppen för min del är Smé-Johan. Han är verkligen toppen men också glasblåsaren och hans konstglas.
  Tack Ditte för fint inlägg!

  1. Tack! Och här fanns en hel del. Tror du skulle gilla hela konceptet här på bruket både med det hållbara och närproducerade Det går ju liksom hand i hand.
   Gammalt och nytt möts och samsas så fint här på olika sätt. Smé – Johan hade en hel del jag skulle vilja ha. Bl.a. denna rostiga ställningen till tomaterna. Mycket fint glas fanns och roligt att se hur glasblåsaren lyckades skapa sina alster.
   Hit kommer vi tillbaka.

 4. Kul att få hänga med till Högbo. Där fanns det gott om utbud av aktiviteter, t o m simma olika sträckor i sjön. 🙂
  Gillar golfskylten och snygga hänvisningsskyltar i svart och vitt.
  Kul rostig skulptur och läckra nyckelringar.
  Det var ett vackert glasfat, kände inte till glasblåsaren sen tidigare.

  1. Vi blev glatt överraskade av både miljön, maten, allt hantverk som pågick och hållbarhetstänket. Och hur mycket olika aktiviteter som helst fanns att tillgå om man ville.
   Gott om skyltar så det var lätt att hitta. Området är stort.
   Här fanns mycket glas, både bruksföremål och mer konstglas. Roligt att se hur det växte fram

 5. Högbo är inte bara vackert och rofylld som du har visat i dina tidigare inlägg, utan skyltningen är bra och idiotsäker. Dessutom är alla skyltar nya och rena, sånt gillar jag.
  Det där fatet är helt i min smak, liksom den roliga figuren Smejohan. Älskar kombon rost och gamla verktyg:-)
  En toppen skyltning igen! Tusen tack för den och länken:-)

  1. Gott om skyltar finns det, varierande och tydliga. Smé-Johans skylt gillade jag också och hos honom fanns en hel del som jag gillade. På glasbruket också. Men jag tränar på att begränsa mig.

 6. Kul att ni gillade miljön, och lite nostalgisk blir jag eftersom jag ju gått i skolan i Sandviken.
  Avslutningsskylten är underbar!
  Kram till dig!

  1. Vi var helförtjusta i både bruket och vistelsen här. I veckan kommer också ett inlägg från en häftig restaurang i lilla Sandviken “The Church” inrymd i en tidigare Baptistkyrka, alldeles nära “stora” torget.

   Kram

 7. Härlig skyltning från en intressant miljö! Sme-Johan … vilken snygging! Han kunde få bo i min trädgård!
  Tack för ännu ett intressant inlägg!
  Kram

  1. Tackar! Här på bruket tyckte vi om allt. Smé-Johan och smedjan, inte minst. Han hade gjort flera saker jag gärna skulle ha. Men balkongen är ju inte så stor. Nu är den till 1/4 fylld med tomatplantor.
   Kram och trevlig måndag

 8. Snyggt skyltat igen! 🙂
  Gillar att det finns tydliga regler för bangolfen, det brukar kunna uppstå vissa “stridigheter” när det kommer till dessa 😉 Smé-Johan var verkligen en snygging också.

  Ha en fin start på veckan!

  1. Tackar! Vad gäller bangolf så kan det lätt uppstå “diskussionsunderlag” när det kommer till reglerna. Ja, i en del andra spel också.Överlag var det tydliga skyltar inom området och många riktigt snygga. I smedjan fanns en hel del saker som vi gärna tagit med. Men nu har vi ingen trädgård så de mesta fick vara kvar.
   Önskar er också en bra start på veckan.

  1. Jag är väldigt förtjust i dessa bruksmiljöer och vi har då och då övernattat på dem. Men nu blev det i flera dagar. Något som blev väldigt lyckat på alla sätt- Fantastisk miljö och mat, toppenservice och underbara omgivningar.
   Vad trevligt med en tur till Olofsfors bruk och smidigt med hyrbil.

 9. Roliga skyltar o de där nyckelringarna gillar jag lite extra 🙂 god mat o ute är en super kombo…hoppas du får en fin måndag kram

  1. Vi är verkligen jättenöjda med vistelsen och kommer gärna tillbaka. Och skönt att stanna i några dagar så man har tid på sig att njuta av det vackra och goda. Hos smeden kunde man handla och även beställa saker om man ville. Så mycket fint.
   Önskar dig också en fin måndag.

 10. Hela stället andas harmoni och kvalitet och planering. Ingenting lämnas åt slumpen. Prismässigt för högt för mig, men om man verkligen vill något kan man alltid spara ihop till en vistelse. Att simma på banor har jag aldrig hört eller sett tidigare, men förstår att det beror på att vattendjupet inte räcker till om man simmar kors och tvärs på eget bevåg. Så det blev en fiffig lösning med tydlig skyltning. Och fatet, i mina favoritfärger, suck! Tyvärr har jag ingen plats för så stora föremål, men det kanske du hade? Tack för ett njutbart besök även från datastolen, mycket imponerad av hela bruket.
  Kramen

  1. Just den känslan hade vi från det vi kom. Visst är det lite dyrt men vi är ju hemma mycket i sommar och min konvalescens pågår och jag har en del “pyssel med kroppen” framför mig. Så detta blev en perfekt minisemester.
   Visst var det en tydlig skyltning för banorna och överlag bjud bruket på det.
   Hos mig är det så att kommer en sak in så måste en ut. Så blev det också.
   Och visst är det fint att resa hem hjälp av datorn.
   Tänk så mycket vi kan få se och uppleva.
   PS Även här, som i din by, är det mycket mountainbike som gäller. Testade inte.
   Kram
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *