Stockholm

En plats i solen – På nära håll

Dagarna avlöser varandra och de gör det i rask takt.  Stockholm fortsätter att bjuda på vackert vårväder och och vi tackar och tar emot. Många är ute på både längre och kortare promenader i den sköna vårsolen. Och minst lika många slår sig mer på uteserveringar, på bänkar, på medhavda stolar eller annat. Brist på fantasi råder inte då det gäller att hitta sig en plats i solen.

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbyhamnen. En plats i solen finns det för alla.Hemma på kajen hos oss finns absolut en  plats i solen om man så vill.  Både för de som joggar eller promenerar och för de som slår sig ner på mer spontanöppnade uteserveringar.

En plats i solen

har det blivit i flera dagar. Och både solen och platserna räcker till alla. Bildkavalkaden är från den runda vi gjorde  i söndags då vi också passade på att ta en runda  på andra sidan kanalen, i Södra Hammarbyhamnen/Hammarby sjöstad. Eller bara “sjöstan” som man gärna säjer. Välkomna med.

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbyhamnen. Restaurang Thaiboat och kajen erbjöd en plats i solen. Min “hemmakaj”, Norra Hammarbyhamnen. Restaurang Thaiboat hade många besökare och uteplatserna var åtråvärda. Sandstranden upptas nu av några igloor men de ska så småningom bort.Men en plats i solen på kajen fungerar också fint .

Start och mål för dagens aktiva fötter är vid den röda “pluppen” och varvet runt är ganska lagom med sina 5 km. Någon brådska är det ju inte heller. Biten från Henriksdalskajen i Sjöstan över till Södersidan och Barnängsbryggan sker med färja. Men man kan också promenera till Danvikstullsbron  (väg 222) och via den komma tillbaka till Södermalm. Ett par extra km blir det den vägen.

Promenaden sträcker sig via de blå punkterna.

Södersidan vid Skanstull och helt nära Hammarbyslussen. Soligt läge här på bryggan.

Från Södersidan

ska man ta sig över till Hammarby sjöstad  och det kan man göra på olika sätt. Ett är att ta färjan(gratis) från Barnängsbryggan och över antingen till Lumabryggan tvärs över kanalen eller fortsätta till Henriksdalsbryggan som ligger mer österut . Man kan också promenera österut, längs kajen på Södersidan och till Danviksbron (en sträcka på ca  1500 meter) Nu valde vi att inviga  den helt nyrenoverade trappan från kajen hos oss och upp till Skansbron, 72 trappsteg.

Nyrenoverad trappa från kajen upp till Skansbron. 

Uppe på Skansbron på väg över mot Sjöstan. “Vår kaj”! Och visst bor vi bra här. I bakgrunden reser sig Sofia kyrka i Vita bergen. 

Södersidan, Södermalm, sett från andra sidan kanalen. Längs kajen ligger många  husbåtar och de har kommunala platser. Av brandsäkerhetsskäl  och andra måste alla husbåtar som ligger här vara flyttbara för egen “maskin”.

I Sjöstan

Vi följer gångvägen längs vattnet och ser soltörstande slå sig ner lite varstans. Här på skulpturen Observatorium.

Stockholm. Hammarby sjöstad. Skulpturen Observatorium ger en plats i solen hela året. “Observatorium” är tillverkad i kanadensisk ek och fiberoptik och kom på plats 2003. Konstnär är Gunilla Bandolin. Men virket murknade efter ett par år och omfattande renovering fick göras. Här finns en plats i solen hela året.

Jag gick i stort sett den här sträckan en vårvinterdag i februari  i år men nu kunde jag nästan ta bort vinter. Bara nästan för lite is låg faktiskt kvar vid strandkanten.

Stockholm. Hammarby sjöstad. Henriksdalsområdet. En plats i solen för både sjöfåglar och människor. På väg mot Henriksdalsbryggan. En plats i solen både för sjöfåglar och tvåbenta sollängtare. Brygga eller is? 

Stockholm. Hammarby sjöstad. Henriksdalsbryggan. En plats i solen fanns det för många. Här vid Henriksdalshamnen väntar bryggan och bojar på fritidsbåtarna. Ett tag kvar.  Men en plats i solen fick man utan att vänta.

Välfylld  här på uteserveringen vid Henriksdalsbryggan. Och här slog vi oss ner ett tag. På andra sidan skymtar Södermalm.

Men det kändes lite svalt trots allt att inta något mer matnyttigt här. Så det gjorde vi inomhus på den den närbelägna restaurang Pong Henriksdal.  Väldigt gott och med väldigt fin service. Även prisbilden är bra. Och att både maken och jag tycker om asiatisk mat är ju ingen nyhet.

Min rätt till vänster med en hel del räkor. Och maken körde på kyckling med wokade grönsaker och cashewnötter. Båda rätterna var försvinnande goda.

Efter en lång, god och sen lunch/tidig middag tog vi färjan tillbaka hem till Söder igen-

 

18 svar på ”En plats i solen – På nära håll”

 1. Vilken bra dag det blev och så härligt att ni i huvudstaden kan njuta av fortsatt fint vårväder. Här har vädret blivit sämre och i eftermiddags kom regnet. Maten såg väldigt god ut och båda rätterna hade garanterat tilltalat mig.

  Önskar en fin torsdagskväll!

  Kram

  1. Vi passar på att aktivera fötterna, inte minst dessa fina dagar. I dag på em kom molnen med en del blåst här men regnet har inte dykt upp.
   Maten var riktigt god så båda rätterna blev bra. SEn kunde vi dela lite.
   Kram och trevlig kväll.

  1. Det finns så mycket att välja på här både vad gäller promenadvägar, soliga platser, uteserveringar och restauranger. Och mycket vatten också.
   Skönt att du nu kan cykla. Hoppas det håller sig så.

 2. Vilken underbar promenad med avslutande favo mat även för mig – en perfekt “belöning” efter långpromenaden i solskenet. Bra att du passade på, då det för första gången inte var soligt hela dagen idag. Men enligt SMHI lär det bli kanoooon väder till helgen och hela nästa vecka.
  Dina bilder kunde nästan ha tagits utomlands. Vilken stämning där vid kajerna och på solterrasserna. Jag bara njuter:-)

  1. Finns ju en del att välja på här vare sig man vill slå sig ner på kajen, en uteservering, restaurang eller blanda. Sen har vi ju alltid balkongen. Och blanda gjorde vi. Tyvärr hade inte Carnegeibryggeriet öppet . Men kanske nästa gång.
   Idag kom molnen på em. hos oss också. Visserligen hade jag “uppdrag” på fm men han ändå med en skön promenad- Och på em har jag läst bokmanus. Så spännande. Återkommer till det i morgon.Så att det var mulet såg jag knappast.
   Och det fina vädret återkommer
   Här är i området det verkligen hög stämning och inte minst dessa soliga dagar.
   Roligt att du hänger med. Kan nästan känna din närvaro här. Kul!

 3. En plats i solen ,-) mysigt. som jag tror jag skrev hade min ena svåger , min mans tvillingbror läst i en bok om svenskar att när solen skiner om våren går varje svensk ut ,-)))
  Att sitta på kajen i solsken känns mysigt.
  Vilka dagar!
  72 trappsteg upp, låter kul, jag gillar att gå i trappor,-) har alltid gjort.
  Ni bor perfekt! rena drömboendet.
  Husbåtar låter helmysigt, Fyrisån i Uppsala finns väl någon kvar.
  Jag väljer som de andra tvåbenta, brygga ,-) Något visst med bryggor, men fåglarna ser ut att trivas med isen.
  Oj satt ni ute och åt, va mysigt!
  Det är varmt i solen nu.
  Båda rätterna såg goda ut, praktiskt med färja hem. Så mysig dag.
  Njöt av en prommis med mannen , våra och yngsta dotterns hundar. Sen tog mannen ut våra medan jag satt och pratade med mamma ,-) som nu är hemma
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

  1. Ja, här verkar alla dessa vackra dagar söka sig en plats i solen. Och det finns plats för alla.
   Trappan har reparerats i ett par veckor och då fick vi gå lite längre. Men det behövdes. Den var i dåligt skick.
   Jag är så glad att vi av att mest en slump kom att hamna här.
   Husbåtar är säkert bra. Men man får nog vara ung för det är ganska små och smala utrymmen och nivåskillnader.
   Fint att läsa att du och maken nu är piggare.
   Kram

 4. Så härligt att promenera längs vatten!
  Och den maten! Ser väldigt inbjudande ut.
  Grått, regn, Rått, kallt idag!
  Det står man lätt ut med, efter alla härliga dagar!
  Tack för en fin promenad! Kram

  1. Visst klarar man det mulna om det varvas med sol. Och så har ni ju också haft det. Här kom det mulna på em-
   Vatten tycker jag om och befinner mig gärna nära det.
   Vi har seglat en del men nu är vi på land men är omgivna av vatten. Bra det också.
   Kul att du hängde med och jag skulle gärna gå med dig i dina fina trakter. Tur att vi kan följas åt via bloggarna-
   Kram

  1. Visst har det varit fina dagar nu hos oss och vi passar gärna på att ge oss ut. Och många med oss.
   Jag är nog ute varje dag en stund och rör mig gärna runt i Stockholm-

 5. Alltså vilket väder vi har, massor av sol så man blir ju alldeles lycklig! Det är bara att ta till vara dagarna och njuta! Härliga bilder och nya “kvarter” för mej. Men har ju i alla fall vid ett tillfälle provat tvärbanan till Luma inför schlagerfinalen hos schlagervänner förra året!
  Maten ni åt ser gudomligt god ut!
  Må så gott.
  Varm Kram

  1. Visst har det varit njutbara dagar! Försöker ta dem till vara. Och mina tämligen aktiva fötter drar med sig den ibland mindre aktiva ryggen. Bra fördelning. Vi får vid nästa tillfälle vi ses ta en sväng i Sjöstan- Tror du skulle gilla det. Minns att du varit här och då testade tvärbanan.
   Blev en bra dag-
   Varm kram

  1. Vi har verkligen haft fina dagar nu och med mycket vårkänsla. Och soliga promenadvägar finns det gott om.
   Önskar dig en bra fredag och hoppas sandregnet tröttnat på Torrevieja och ger plats för lite sol.

 6. En lagom promenad och som alltid roligt att få följa med! Det ser så fint ut överallt, men jag slås alltid av att det är så mycket folk. Ensamvargen i mig slår lite bakut! En tidig morgon, innan alla vaknat … det skulle jag med all säkerhet njuta av 🙂
  Önskar dig en fin fredag!
  Kram

  1. Jag kan förstå dig. Jag går ju gärna uppe i koloniområdena vid Årstaviken och där är jag ofta ensam. Skönt! Just dessa soliga dagar är “alla ute” och går. Besökare kommer till Söder och Hammarby Sjöstad just för att det är så fint vid vattnet. Styr jag stegen lite mer österut så finns hela Nackareservatet och det är så fint. Har nu inte vågat gå där på länge eftersom mina ben, via ryggens trasslande,inte är pålitliga. Men jag ska ta dig med dit.
   Och en tidig morgon här är riktigt fint och lugnt.
   önskar dig en fin fredag.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *