Stockholm

En överblick – Från mer stadsbetonade kvarter på Södermalm

Välkomna med på dagens runda, en överblick och i mer stadsbetonade kvarter. Vi rör oss på Södermalm, undviker större folksamlingar och håller också avstånd till de vi möter. Inte alls särskilt svårt för det är inte direkt trångt på gatorna. Har ju sett och förstått att många som är ute på promenader väljer att göra det i omgivningar där det finns både vatten och grönska.

En överblick. Gamla stan i bakgrunden och "guldbron" Slussens nya på på plats. En överblick. Gamla stan i bakgrunden. Den plats där Stockholm grundades och som fram till 1980 hette staden mellan broarna. Och rakt fram ligger med “guldbron” – Slussens nya bro på plats. Bron som ska förbinda Södermalm med Gamla stan.

 En överblick från Söders höjder

Man talar ofta om Söders höjder och jämfört med övriga delar av huvudstaden så finns det faktiskt en del höjder här.  Det ursprungliga namnet på Södermalma var Åsön som syftar på Stockholmsåsen som sträcker sig över Söder. Idag finns namnen Åsögatan och Åsöberget  kvar som en påminnelse om detta.  (Ordet ås kommer av det fornsvenska as som betyder höjd) Men så höga är inte bergen på Södermalm utan de håller sig i stort sett mellan 40 och 50 meter. De högsta är Skinnarviksbergen på västra Södermalm som är 53 m över havet och det lägsta Åsöberget med sina ca. 40 meter.

Dagens ena runda på 4,4 km. (Blev en till lite längre och då längs vattnet) Start och mål vid Tullgårdsparken och sedan blir det uppför längs den streckade linjen till Mosebacke torg och Katarinahissen.

Vi startar vid Tullgårdsparken och går hela Östgötagatan upp till Mosebacke torg. Ja det är uppför hela vägen en svag lutning i  2 km. Här uppe vid torget håller parkarbetarna att ta bort trasiga soffor och ersätta dem med lagade. För behovet av soffor är stort i dessa tider när vi ska sprida ut oss. Och det är något jag tycker Södermalmsborna är bra på.Det och att visa hänsyn i största allmänhet.  Ja, de är bra på mycket

Mosebacke torg ligger ganska öde. Och de som är här sitter väl utspridda.

På torgets östra sida ligger en liten park. Med tonvikt på liten. Här finns det vanliga antalet bänkar men denna dag glest besatta.

Mosebacke torg, Katarinaterrassen

Jag passade på att ta en bild ut över torget. Oftast passerar jag  torget på väg upp till Mosebacketerrassen och det utan att stanna upp. Men just denna, lite blåsiga dag, lockade inte terrassen här. Men snart så. Fint att tillbringa vackra kvällar och sena eftermiddagar här med en magnifik utsikt över Stockholm inkluderad. Här uppe vid Mosebacke torg ligger också den anrika Södra teatern.

En överblick. Mosebacke torg, Mosebacke torg. En överblick

Bilden ovan och den äldre här nedanför innehåller i stort samma byggnader. Och det gamla vattentornet, som arkitekten Ferdinand Boberg ritade finns kvar och har en spännande arkitektur. (Ferdinand Boberg var från slutet av 1800-talet och en bit in på 1900-talet en av Sveriges mest kända arkitiekter. Han ritade bl.a. NK huset i Stockholm.)

Roligt att jämföra den här gamla bilden med den jag själv tog.

Vi lämnade Mosebacke torg och gick vidare till Katarinaterrassen Jag var nyfiken på hur det stod till med “guldbron” som vi såg ankomma Stockholm för ett par veckor sedan. Veckan därefter var vi också här vid Katarinahissen/Katarinaterrassen för att då se den ligga vid kajen. Mina funderingar var om den skulle passa. Och hur den såg ut nu på plats. Ja, på plats är den men inte direkt fastsatt ännu.

Glest med besökare så det är lätt att få en överblick på Slussenarbetet. Och jag skymtade "guldbron".Glest med besökare här upp vid Katarinaterrassen så det är lätt att få en överblick över stan och en skymt av “guldbron”.

 

På vägen hem

tog vi trapporna ner från Katarinaterrassen och såg då bron betydligt bättre. Och visst syns den; 140 meter lång och med visst guldfärgning. Brön ligger på sin plats men vilar fortfarande på pontoner och har inte  ännu sänkts ner på brostöden . Detta kommer att ske och man beräknar att det kommer att ta ett par veckor. Bron ska så småningom målas under våren och i en mer guldskimrande nyans.

Här har vi närmat oss bron än mer. Och när man ser de två “neonfärgade” personerna på bron är det enklare att förstå hur stor bron är. 

Vi passerade Medborgarplatsen och även om uteserveringarna var öppna så var det glest med gäster.I vanliga fall är det ofta helt fullsatt från tidig eftetrmiddag till sen kväll-

SNAPS, en populär uteservering vid Medborgarplatsen hade extremt få besökare. Även här, som på så många andra ställen har  har man det nu glest mellan bord och stolar. 

Jag tittade in i saluhallen, Söderhallarna och det fanns några besökare. Men glest här också-

 

Även idag, kan jag precis som andra dagar, konstatera att det längs kajen utanför hos oss är många i rörelse. Solen strålar, det är + 14 grader. Många promenerar och med goda avstånd och andra sitter med kaffetermosar väl utspridda på bänkarna.Dags också för mig att ta dagens andra runda och njuta av det vackra vädret. Och senare eftermiddagskaffe på balkongen.

28 svar på ”En överblick – Från mer stadsbetonade kvarter på Södermalm”

 1. Vilken härlig promenad ni kom ut på. Glädjande att se att det inte är någon trängsel och att folk agerar med omdöme även utomhus. Även här blev det en långrunda. Vi körde ner till stranden och gick längs med havet. En väldigt skön promenad och precis som i huvudstaden höll folk avstånd till varandra. Som vanligt bjuder du på härliga bilder från er promenad.

  Kram och ha en fortsatt fin torsdag!

  1. Såg dina bilder på Instagram och att gå längs havet är ju så härligt. Här är det ju mest mer insjövatten med Mälaren och lite av Saltsjön. Men fint ändå.
   Skönt att man även hos er håller avstånden för just att promenera stärker oss både fysiskt och mentalt.
   Önskar dig också en fin fortsatt torsdag.
   Kram

 2. Jag har sagt det förr och säger det igen, vilken fantastisk ambassadör du är för vår vackra huvudstad! Och jag njuter lika mycket varje gång jag får följa med på era promenader <3 Ja du Ditte, nu blir det intressant att se hur det går med karantänen för er…och vad den kommer att innebära!
  Tack för promenaden, Ditte och ha det så fint nu <3

  1. Tack! Och visst är det fint att vi kan dela med oss av det vi har i närheten. Jag gläds så åt att följa med i din tillvaro.
   Vad gäller karantänen så väntar vi på besked. Och det verkar ju rimligt att stockholmare inte ska vidare ut i landet. Men lite knepigt att hålla koll på det hela. En del personer verkar ju inte begripa var som gäller. Jag hoppas vi här i huvudstaden ska kunna gå ut för det ger oss krafter spm så väl behövs. Följer ju noga hur man gjort i Helsingfors. Men nöden har ingen lag.
   Ha det så bar du kan du också.

 3. Vad spännande att du kan följa bygget med guldbron!
  Och än så länge får vi vara glada att vi kan röra oss utomhus!
  Stor kram!

  1. Här rör jag mig en hel del och nu vet jag också att “guldbron” är på plats. En skön promenad blev det också.
   Och visst är det skönt att vi än så länge kan röra oss fritt utomhus.
   Stor kram! Och vi saknar er.

 4. Tog en promenad från Kungsholmen till Gullmarsplan på väg hem från jobbet idag, så jag såg också bron igen. Såg den när den låg på båten också. Den är verkligen stor och just nu tycker jag att den är ganska ful och malplacerad 😛 Så fint och viktigt att komma ut och ta promenader 😀 Det finns verkligen mycket fint på Söder och mycket historia vilket jag gillar. 🙂

  1. Håller helt med dig om bron. Vi såg när den kom och det var intressant i sig. Har följt hela resan via datorn från Shanghai. Men jag tycker inte bron ser utan att passa in i miljön här. Inte som en bro mellan Söder och Gamla stan. Men på plats är den och såg ju ut att passa.Jag går ofta och mycket och så var än i världen jag befinner mig. Nu blir det ofta 2 x 5 km /dag och det är ren friskvård. Andra dagar kan det bli 1 mellan 10 och 15 km men då med pauser förstås. För närvarande blir det att jag håller mig där det är “gångavstånd” men Söder lockar och har mycket och Nacka har mycket att erbjuda. Buss, pendeltåg och tunnelbana känns inte för ett alternativ för mig. (Är i två riskgrupper)

 5. Södermalm gillar jag, vackra bilder.
  Mosebacke torg var ju tjusigt, ser fint ut, där har jag aldrig varit!
  Ligger inte för långt bort, och vi blir nog hemma mycket i sommar efter och om min man får opereras, så bra med mysiga tips ,-)
  Det finns mycket att se i vår härliga huvudstad ,-)
  Fina bilder.
  Nu har vi sett så mycket utomlands genom åren..så att vandra runt i Stockholm…..tack för många fina bildtips, ser hur mysigt ut som helst!
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

  1. Södermalm är en charmig stadsdel och som i mitt tycke har mycket av det mesta. Jag strosar ofta runt här och trivs i mina hemmatrakter. Mosebacke torg, liksom Mosebacke terrassen – med Stockholm framför sig har sin personlighet och charm som jag uppskattar.
   Och kanske kan ni i sommar ta er in mot Söder och någon av de trakter jag nämnt. Tror du skulle trivas här.
   Att resa tycker jag också om men Stockholm med omnejd tycker jag är svårslaget.
   Ha det fint du också-
   Kram

  1. Önskar dig en ok. jobbnatt. Vet att ni har mycket.
   Jag funderade på om “guldbron” skulle passa. Och det ser den ju ut att göra vad gäller formatet. Men vad gäller utseendet är jag inte direkt förtjust. Den ska binda ihop Gamla stan och Södermalm och då förstår jag inte vitsen med det “guldiga”. Tycker något mer jordnära passat bättre-
   Kram

  1. Jadå! Här är det lugnt över lag. Men nere vid vattnet där vi bor är det många ute och det även om det finns en del moln. Idag strålande sol och många ute. Idag uppe vid Medborgarplatsen var det många som satt på uteserveringarna. Dock glest mellan bord och stolar. Trevligt att du hängde med här på rundan.

 6. Tack för den promenaden!
  Nu förstår jag mer vart guldbron är lagd, nu fick jag perspektiv. Man kan undra varför den beställdes ifrån Kina, om det var för prisets skull, trots den långa frakten, eller för att den skulle se gyllene ut?
  Jag har städat bland krukor och gamla blommor på balkongen, så nu är det fit for fight att fixa nytt så småningom.
  Sen blev det en skogspromenad.
  Stor kram!

  1. Jättetrevligt att du gick med. Att “guldbron” beställdes från Kina berodde på flera saker. De kunde tillverka den och de kunde frakta den hit. Bron är stor och tung och att hitta någon som kunde tillverka en bro i ett stycke var det bara Kina som kunde. Och jag är inte alls förvånad. Där har man ju sedan urminnes tider uppfunnit saker och löst problem. Bron kommer att målas på nytt här för att bli med “guldig”. Något jag inte tycker passar in. Bron ska förbinda Gamla stan och Söder och ingen historia här är guldig.
   Fint att du fixat balkongen och skönt med en skogspromenad. Här har vi suttit ute i olika omgångar idag och det blev också en god balkonglunch- Två vändor ut à 5 km och längs vattnet och i naturen. Så skönt. Skönt att njuta och stärka kroppen så mycket det går.
   Stor kram

 7. Stort tack för den promenaden, som var helt i min smak, den innehöll ju världens finaste byggkran – också:-)
  Undrar hur Eriks Gondolen har det uppe på Katarinaterrassen idag. Såg att även denna kändiskrog erbjöd Take away mat. Det har den nog aldrig gjort förut.
  Guldbron såg på något sätt mera imponerande ut när den låg på båten. Har aningen svår att föreställa mig hur den kommer se ut när den är färdig. Passar den in där, färgmässigt alltså!?
  Snaps på Medis såg verkligen övergiven ut, liksom Söderhallarna. Tuffa tider!
  Sedan måste jag säga igen att nollåttorna har betydligt större disciplin att hålla avstånd än Täbyborna. De yngre (16-30) struntar totalt i rekommendationen när de är ute, och äldre personer tar det hela inte heller på allvar. Trist.

  1. Kul att du hängde med. Jodå, en byggkran för alltid tankarna till dig och runt Slussen är det nu många. Även Eriks här uppe har det knepigt. Men jag såg en del lunchgäster. Och lokalen är ju stor och man satt med stora mellanrum. Nej, “take away” har de nog aldrig haft förr.
   Vad gäller bron så vet jag inte vad jag tycker Känns förmätet att den ska bli mer guldig. Den kommer att målas. Jag ser bron som en förbindelse mellan Gamla stan och Söder och tycker inte att det guldiga passar in. Inte den färg som jag tycker ger någon av stadsdelarna sin karaktär.
   Snaps var igår verkligen öde men annat var det idag. I stort sett fullsatt på em. Och likaså de andra uteställena på Medis. Vädret spelade säkert in.Gott om folk på många uteserveringar idag på Söder. Och långt mellan bord och stolar.
   I Söderhallarna finns fortfarande besökare. De som äter, fikar och jobbar och de som handlar. Men det är mycket glesare än vanligt. Tittade även in idag för att handla bröd och skaldjur och helt öde var det inte. Värre för restaurangerna här men alla hade “take away”.
   Vi rör oss ju mycket varje dag och en stor eloge till de som är i dessa trakter på Söder. Jag tycker alla åldrar här håller avstånd och visar respekt. Tror att de som promenerar och rör sig här ser det som ren friskvård att komma ut och stärka kropp och knopp och är varsamma. Trist att man inte respekterar detta överallt. Även när vi varit i grannkommunen Nacka och promenerat har vi bara sett de som håller avstånd och är försiktiga. Bra så.

 8. Hej, underbart att se dina soliga bilder. Nya bron har jag ännu inte riktigt greppat hur den kommer att se ut när den är på plats på riktigt. Men tack o lov vet jag att du kommer att fota och visa oss när det väl är genomfört!
  Vilken kondis du får som traskar så flitigt varje dag! Men det är ju ett både nyttigt och skönt sätt att få tiden att gå när det är mycket som är begränsat i tillvaron. Jag märker bara att jag inte kan besöka mina vänner som jag gjorde förut, de flesta har passerat 70-strecket. Hoppas vädret fortsätter att leverera för det gör livet mycket lättare. Kvällskram från pörtet

  1. Vad gäller nya bron är jag tveksam över utseendet. Jag tycker den blir för prålig. Den ska ju också få mer guldfärg. Eftersom bron ska gå mellan Söder och Gamla stan känns inte färgen optimal. Hade tyckt att något mer ruffigt passat bättre. Men kul att se att den passade på sin plats. Och det gjorde den. Gigantisk är den med sina 140 meter i ett stycke. Och visst följer jag upp bron.
   Att gå/promenera gör jag alltid men nu har det blivit än mer. Känner att krafterna kan behövas . Mycket är begränsat och att röra mig är ett sätt för kropp och knopp att må bra. Jag saknar att träffa barnbarnen i Uppsala och min dotter där liksom många vänner runt om Stockholm so jag inte kan ta mig till med hjälp av fötterna. Ser att du också saknar detta. Och du har ju dessutom svår värk som begränsar ytterligare-
   Vädret var strålande idag och visst gör det mycket till.
   Många tankar till dig.
   Kram

  1. Men du har ju sett bron hos mig. Tycker nog inte riktigt att den passar in. Söder och Gamla stan är ju inte direkt så guldiga och bron ska ju förbinda stadsdelarna. Tycker något mer “ruffigt” passat bättre.

 9. Ännu en härlig – och denna gång en tämligen välbekant – promenad. Det känns nästan konstigt att se uteserveringar som är öppna trots att det är så glest med folk.

  Hoppas ni får en fin start på helgen!

  1. När vi gick här var det ganska mulet och det var verkligen glest med gäster. Men igår sken solen och då fanns knappast någon ledig plats att uppbringa på uteserveringarna här vid Medborgarplatsen.Ja, det var överlag många som var ute. Mängden människor spm går längs Söders vatten är stor. Full förståeligt. Ren friskvård att komma ut.
   Önskar er också en så bra helg som möjligt.

 10. Ytterligare en trevlig och intressant promenad.
  Åt lunch på Södra teatern innan jul, mycket trevligt och gott. Rekommenderas.
  Vid samma tillfälle var jag på bio i Söderhallarna och fikade där också. Dessutom glömde jag min hatt där någonstans, Fick aldrig tillbaka den, tyvärr. Vimsiga tanter ska inte släppas lösa,hi,hi!

  1. Kan tänka mig att du kände igen dig här- Lunch/brunch på Södran äter vi då och då och året om. Sommartid kan man ju också sitta ute med “hela Stockholm framför ” sig. Hoppas vi kan ses vid tillfälle här i Stockholm men vi har Wales kvar. Måtte ju komma en tid efter COVID 19 också.
   Ha det så bra du kan.

 11. Det går inte riktigt att ta in hur stor guldbron är! Tänk att det går att tillverka så stora “saker” och sen frakta dem med båt! Men det ser ut att bli bra även om jag gillade gamla slussen med runda huset mitt i “korsningen”.

  1. Visst tar det ett tag innan vi kommer att vänja oss vid nya Slussen. Vad gäller den gamla i alla fall trafikmässigt vet jag att Per Anders Fogelström reda på 1940- talet skrev att den var underdimensionerad. Och mer av det blev den ju under årens lopp. Jag saknar också det runda huset mitt i korsningen. Och guldbron blir säkert bra. Men vad gäller färgen är jag tveksam. DEn ska ju öfrbinda Gamla stan och Söder och guld är väl här inte det första man tänker på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *