Kultur Stockholm

En ny stil -“Art Nouveau” – Utställning på Hallwylska museet

Att bo i Stockholm gör det många gånger enkelt att “slinka in” på diverse olika evenemang. Utbudet är stort och någon direkt planering behövs oftast inte heller. (Undantaget teater och kanske bio) Tisdagar brukar vara min och väninnan Agnetas promenaddagar men förra veckan bytte vi till fredag. Då tog vi oss an “en ny stil för en ny tid” och gjorde ett nerslag på Hallwylska museet och i deras pågående utställning i “Art Nouveau”. Den nya konsten. En utställning som är i gång från den 11/11-2022 till 3 september 2023.

Vad gäller Hallwylska museet/ palatset så har det på sitt sätt har sina rötter i Hälsingland.Och det är från skogarna där som familjen von Hallwyl utökat sin förmögenhet. (En del av detta har jag berättat om i inlägget ovan som jag länkar till)

Vi ses vid Nybroplan i Stockholm för att promenera bort till Hamnagatan, not Norrmalmstorg. där Hallwylska museet ligger. 

En ny stil

heter den separatutställning som nu, fram till september pågår på museet. Ofta är det så att det på Hallwylska museet under året pågår olika separatutställningar parallellt med den permanenta utställningen. Och den permanenta utställningen visar hur en mycket förmögen  och konstintresserad familj kunde leva sitt liv i detta enorma Stockholmspalats, tillika privathem .

“Åter till naturen” var känslan och ropen när den nya konsten, l´art nouveau,tog världen med stormsteg  runt sekelskiftet 1900.

Stockholm. Hallwylska museet. Här visas nu en separatutställning, "En ny stil" -l´art nouveau förutom den ständigt pågående utställningen om familjen von Hallwyl. Hallwylska museet i Stockholm ligger på Hamngatan, helt nära Norrmalmstorg och har nu en separatutställning “en ny stil”. l´art nouveau. I övrigt visas här på museet hur en otroligt förmögen svensk, mycket kostintresserad familj, levde sitt liv i lyx. 

Stockholm. Hallwylska museet. Ett par böcker om Art Nouveau, en ny stil, finns att köpa i museishoppen. Ett par böcker om “Art Nouveau, en ny stil,  finns att köpa  i museishoppen.

På den här separatutställningen

finns över 300 föremål i glas, keramik och metall som på olika sätt visar den här konststilens olika variationer och uttryck.Vad gäller formspråket är det varierat och skogen och naturen har gett en hel del inspiration. Inte minst den nordiska naturen och folkkulturen.

Det var alltså i slutet av 1800-talet som “Art Nouveau” , som också kallades den moderna stilen, jugend eller den moderna stilen ryckte fram. Och den varade till runt 1920-talet. Mottot var att “strunta i  de gamla tråkiga stilarna och utgå från naturen. ”

Även att Japan öppnade sina handelsvägar mot väst i mitten av 1800-talet. Nu fick världen upp ögonen för det naturnära japanska konsthantverket.

Stockholm. Hallwylska museet. "En ny tid" är här och roligt att se hur j Japan influerat den nya konstriktningen. En översiktsbild av föremål skapade i “en ny stil” , “art noveau. Och de japanska influenserna är påtagliga.

Hallwylska palatset i Stockholm. Exempel på de japanska influenserna i "en ny stil" , "art nouveau. Här framgår mönstren bättre. Och visst är de japanska influenserna i form av blommor och växter tydligt här i “art nouveau”, en ny stil. (Eller ny konststil) Typiskt för glaset under den här tiden är att det är pärlemoskiftande. 

Just detta pärlemorskimmer kom till Sverige via glasbruk i i Tyskland.

Från kärr och djupa skogar

från sagor och myter hämtas också många motiv. Troll, häxor , demoner,  fladdermöss, och grodor dyker också upp på krukor, vaser och skålar. Populära är också faten med kvinnofigurer som dyker upp här och var. Ofta ser de ut so om de just stigit upp ur vattnet. Från ett bad. Kvinnan blir symbol för livets uppkomst.

Stockholm. Hallwylska museet. En keramikkanna med ett djurhuvud. Dessa djurhuvuden var också typiska för konstriktiningen "en ny tid". Keramikkanna med ett djurhuvud. Olika sorters djur var också typiska för konstriktningen “en ny tid”.

En ny tid. Art nouveau. En utställning på Hallwyllska museet i Stockholm.. Vader med mönster inspirerat från Japan. Keramik som är japaninspirerad från epoken “en ny tid”- 

Vaser av olika slag med varierade mönster från växtriket och tillverkade på olika svenska porslinsfabriker.

 

På utställningen finns det också ett antal väggbonader av Elsa Beskow. Även dessa har naturmotiv.

Älvdans.

Vill du läsa mer om utställningen så finns en hel del på Hallwylska museets hemsida. 

Såg i museibutiken dessa glada glasunderlägg. Också med naturmotiv

30 svar på ”En ny stil -“Art Nouveau” – Utställning på Hallwylska museet”

  1. Läckert! Hur många snygga vaser som helst. Gissar att lapparna vid vaserna INTE är prislappar utan numreringsetiketter. Annars skulle jag nog slå till på minst två stycken;-)
    Härligt att åka/gå snålskjuts med dig och kompisen i och runt Stockholm:-) Tack!

    1. Helt rätt! Det var nummerlappar och vi lånade en katalog-Hade också tur så att en guide berättade lite extra för bara oss. Slump igen. Fniss.
      När vi ändå är ute och rör oss kan vi ju också titta in lite här och var.
      Var idag med promenadklubben på ett “event” i samband med Stockholm design week”. Inlägg kommer.
      Bara kul att du är med.

    1. Det var trevligt att “slinka in” här och roligt att också både se och få veta mer om just den här inriktningen av konst. Tänkte på dig och din fina trädgård här där kanske en del keramikkrukor kunde passat.

    1. En riktigt trevlig utställning och den finns ju parallellt med den mer permanenta utställningen. Gillade verkligen glasunderläggen och ska gå tillbaka och köpa 8 stycken. Och en kan ju välja fritt bland färgerna-
      Har också ett par liknande vaser och lite keramik och som är i bruk.
      Så roligt att bara spontant titta in på olika museer och det finns ju en del att välja på-

  2. Vilken härlig utställning! Hallwylska tyckte vi mycket om när vi besökte det när det var julpyntat. Nu ska vi snart åka till Stockholm bara över dagen och träffa Yvonne och Jakob, så kanske det blir den här utställningen då vi för tillfället inte har planerat något för dagen.

    1. Vad trevligt att ta en tur hit över dagen. Och lite beroende på när ni kommer finns ju mycket. Liljevalchs vårutställning öppnar den 24 februari och den kan också vara rolig att se. Även Waldemarsudde och Thielska har ju fina utställningar. Men att träffas går ju fint att kombinera med något annat också. Utbudet är stort. Och ibland är det spontana också väldigt bra. Här är vi ju också väderberoende-
      Välkomna hit! Kanske blir det ett nytt besök senare i vår.

  3. Inte dumt att bo i Stockholm med tanke på allt som finns att göra och att se! Tack för att vi får följa med runt. Vet ju exakt var Hallywska museet ligger, men har aldrig varit där…
    Så spännande med den nya konsten, väldigt Japan-inspirerat och fint! Glasunderläggen är jättefina.
    Ha det fint!
    Varm Kram

    1. Här är det ju lätt att slinka in på många ställen och vi passar på. Hallwylska är ju ett museum men var från början en privatbostad åt familjen Halwyl med rötter delvis i Hälsingland. Där har vi varit då och då men ibland har de separatutställningar och då finns de ju som extra. Vi had etur för en guide kom och berättade extra för oss om just innebörden i SVerige av denna nya konstinriktning. Så nu vet vi lite mer.
      Varm kram

  4. Så mycket ögongodis det finns. Det är bara att ta för sig när det bjuds! Härliga bilder som vi får ta del av! Tack för det!
    Kramar till er från oss!

    1. Trevligt att titta in här på museet och både se och veta lite mer om en konstperiod jag kände till i liten utsträckning.
      Kul att du var med.
      Kramar och många tankar till er från oss.

  5. Tusen tack för denna Art Nouveau utställning på Hallwyllska! Fantastisk vacker med föremålen! Högst njutbart med mina mått mätt. Museet med sin historia och utställningarna. Först blev jag lite fundersam över benämningen En ny stil …. den är ju inte ny – men så fick jag med mig sammanhangen så då föll det på plats.
    Jag fick en fin bok Art Nouveau av Annukka, nu kom den fram igen. Som en liten “nyupptäckt” som bieffekt av ditt inlägg.
    Att bo i en stor stad erbjuder ju mycket; att bo i en mindre stad erbjuder också, så härligt!
    Konstens alla former, även om en inte gillar precis allt så är det svårt att vara utan. Det berikar. Tacksamt att medelberikade familjer inköpt samlat och visar!
    Varm kram👍

    1. Vad roligt att du var med oss här. Jag visste ganska lite om denna period så nu att se utställningen fyllde på det förrådet. Nej, stilen är inte ny i sig men kom att bli mer uppmärksammad. Och just de japanska influenserna kom ju att påverka en hel del när landet öppnade. Minns boken du fick av Annukka och den hade varit fin att ha nu. Vi försöker att ta oss an en del av det huvudstaden erbjuder och konst av skilda slag berikar verkligen.
      Bra är också att museet i övrigt också kan besökas.
      Varm kram

  6. Åh Hallwylska! Jag gick alltid dit med min svärmor, som tyvärr gick bort för ett par år sen. Älskar att besöka Hallwylska 🙂

    1. Vad roligt att du och din svärmor ofta gick hit,. Vet att jag som liten (10-åring) var här med min mamma och sedan blir det ett par besök per år. Roligt också med deras separatutställningar.

    1. Hallwylska museet/palatset har en spännande historia och extra intressant är det att familjen har sina rötter i Hälsingland och även byggt delar av sin förmögenhet på skogen och skogsägarna. Ofta finns också några separatutställningar varje år och de brukar vi också se. Stockholm har mycket vad gäller kultur och historia om en tycker om det och det är också tillgängligt. En stor fördel.
      Vi tittar in här några gånger per år och här finns alltid mycket att se och uppleva.

    1. Trevligt att du var med. Roligt att bara slinka in och se utställningen, Kände inte alls till något om denna tid. En hel del roligt att se.

    1. en dag som passad för en blanding av promenad och lite kulturellt. Roligt att också få vet amer om denna konstepok som jag var ganska obevandrad i. Och visst är målningarna av Elsa Beskow fina. Visst hör de till.
      Kram

  7. Jugend, som stilen nästan uteslutande kallas i Finland, är här minsann nationalromantik i byggnader. Vissa kyrkoroch konstnärsgårdar i stilen är nästan betungande, medan den skolbyggnad jag jobbat i i 38 år (ritad av Helene Stjerfbecks bror) bara kändes bra. Kunde ha plockat med mig en och annan av vaserna! Måste bara backa uppåt nu och betrakta på nytt…

    1. Även här säger man Jugend ibland och ser stilen på både byggnader och annat. Jag visst inte så mycket om bakgrunden , men den kom fram fint här på utställningen. Mycket roligt och fint att titta på- Visst kan stilen också kännas tung- Roligt att du arbetat i en byggnad som var präglad av stilen. Kanske visar du något härifrån vid tillfälle.

  8. Bra att du skrev tidsepoken för art nouveau, annars hade jag fått googla. Inte alls hemma i ämnet. Jag måste säga att jag inte till skillnad från många andra är särdeles förtjust i denna epok. En del grejer är groteskt fula om du frågar mig, hihi som keramikkannan med djurhuvud, aldrig att jag skulle sätta den på ett bord…färgerna är konstiga, som om de varit färgglada men blekts med tiden och ljuset…Jag kan inte förklara men det var väldigt kul att se alla föremål, tack!
    Kramiz

    1. Hemma i ämnet är inte jag heller. Men roligt att titta in och lära mig lite mer. Jag tycker att en del av föremålen fäll mig i smaken men inte alla alla. Är sällan jag fastnar helt i något. Men visst kan det hända. Vi hade också roligt under besöket.
      Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *