Stockholm Trevligheter

En mellandag

Idag fick det bli en mellandag och den var helt oplanerad. Vanligtvis har jag inga “måsten” utan tar dagen som den kommer och oftast blir det en hel del trevligheter.  Att vara hemma en dag, läsa, organisera foton på datorn och rensa en del av dem, fundera över sommaren och planera resor gör jag mer än gärna . Och idag blev det just en sådan dag.

Hemmadagen kompletterades med en “grönsaksrunda” eftersom vi bjudit in vänner som är veganer till kvällens middag.  Att laga veganmat är lite speciellt, men inte alls svårt, och idag finns många bra recept via nätet så det är bara att välja och vraka, eller få inspiration där och sedan skapa fritt. Det är nog det senare jag ägnar mig åt.  Viktigt är bara att komma ihåg att inga produketer som “varit levande”, kommer från en levande bakgrund,   ska användas i matlagningen (Kocken undantagen. Tack , Ruth i Virginia som tänkte på formuleringen “En vegan avstår kostrelaterade animaliska produkter såsom kött, fisk, mjölkprodukter från djur, ägg och olika tilllsatser i maten av animaliskt ursprung. En vegan avstår även från att använda andra produkter som inte är mat och som är av animaliskt ursprung. (Skinnprodukter, dun i alla former och yllekläder )

Minns när jag i början lagade veganska middagar att jag glömde se efter om lasagneplattorna innehöll ägg eller inte. De flesta gör nämligen det och kan då inte användas.  (Vad gäller vegetarisk mat är det ju mindre “tänk” även om det varierar där också .

Trångt på Ringvägen var det så jag skyndade mig vidare.

Gick igenom  Stora Blecktornsparken, en park på Söder, där det finns öppen förskola och en hel del aktiviteter under dagarna både för stora och små. (Parkleken) Gott om lekredskap och många barn och föräldrar dras hit. Även äldre barn kommer gärna förbi efter skolan och  kan här köpa mellanmål för en billig peng. Namnet kommer från den malmgård som länge funnits här i parken,  Stora Blecktornet.  Malmgårdar är ofta herrgårdsliknande byggnader som byggdes utanför stan, på Stockholms malmar, under 1600-och 1700-talet och var dåtdens fritidshus för adels och borgarklassen. Vid malmgårdarna fanns ofta trädgårdar där man odlade potatis och grönsaker såväl som blommor. Ofta fanns också lusthus i trädgårdarna där man höll fester under somrarna.

Malmgården Stora Blecktornet.

I parken finns också kaniner, getter och hängbuksvin.

Väl hemma tog skapandet fart och det blev lite pyssel med de vietnamesiska vårrullarna som skulle bli förrätt. Till dessa mjuka vårrullar används torra/hårda rispappersark som ska doppas i hett vatten i ca tio sekunder där de då mjuknar. Jag kom på att det enklaset var att lägga ett ark på en skärbräda och hälla hett vatten över. Arken bibehöll då sin form och gick hyfsat enkelt att rulla ihop.  (Ett par ark blev skrynkliga när jag doppade dem i hett vatten i en stor kastrull. De vek sig och blev små bollar i stället. Bara att kasta. )

Ett salladsblad som underlägg och sedan glasnudlar som klippts i bitar blandades med koriander, soya, lime, riven ingefära och vitlök.  Mango, avokado och stimlade morötter toppade det hela som sedan rullades ihop.

Kanske inte så tjusiga men de blev väldigt goda tillsammans med sin “dipsås”.

Varmrätten blev en smakrik kinesisk gryta, moo shu, som innehåller fläskfärs men i veganalternative blev det rökt tofu som stekts och sedan blandades med stekta champinjoner, lök, strimlade mörötter och vitkål samt broccolli. Rejält kryddad med chili, koriander, vitlök och ingefära. Jag serverade ris till men man kan också ta tortillabröd och själv göra rullar- Endast fantasin begränsar.

Strykande åtgång blev det.

 

28 svar på ”En mellandag”

 1. Det såg väldigt gott ut alltihop! Så jag förstår att det blev uppskattat av dina gäster. Och de där rullarna såg extra spännande ut!
  Stor kram och trevlig kväll

  1. Det blev gott och allt gick att äta med pinnar. Hur har du det med “pinnföringen”? Hoppas du tränar…
   Stor kram!

 2. Det där med att inte ha haft samröre med något levande.
  Hoppas innerligt att det är OK att kocken är levande iaf.

  1. Jag tror det! Men kocken äter man kanske inte…
   Å andra sidan kan jag kanske vara en delikatess.

 3. Hör du den rungande applåden hela vägen från Benidorm till Hammarby Sjöstad????? Hoppas det!!!
  Färska vietnamesiska vårrullar är en av mina absoluta favon (där kan till och med jag äta veganmat;-) ), men jag har aldrig lyckats med att få rispappret att bete sig som jag vill. Detsamma gäller för glasnudlar – hos mig klumpar dom bara ihop sig.

  Är mäkta impad över dina markonster tjejen:-)

  1. Jag tackar och bugar! Utmaningen med de färska vårrullarna är att i första momentet få arket att inte bli en klibbig boll när det tas ur kastrullen med hett vatten. Men jag kom på knepet och det blev bra när jag la arken på en skärbräda och och sedan där hällde det heta vattnet över. Då kunde de fyllas på brädan och sedan direkt rullas ihop.
   Vad gäller glasnudlarna ska de sköljas ordentligt efter koket och sedan klippas i små bitar innan de blandas med sin sås
   (soya, ingefära,chili, pressad lime och vitlök) så klibbar de inte. I alla fall inte så mycket.
   Är man inte vegan smakar dte gott med räkor i rularna också.
   Jag är ju inte så kreativ i vanliga fall med mina händer, men i matsammanhang kan jag få til det ibland.

 4. Nej, men kocken har ju haft beröring med maten. Men jag är säker på att
  du skulle vara en deliktess – sweet as honey. 🙂

  Underlig “tro” ! Hur skulle våra förfäder ha överlevt, om dom inte kunde (ville)
  äta kött, ost och ägg? Jag tänker på, där min mor växte upp. Skulle dom leva
  på potatis, morötter, spenat, svamp, rovor, kål, äpplen och lingonsylt.
  Och ingen MJÖLK! Människor är ju , eller skall vara, allätare.
  But – to each his own !!!

  1. Ruth, du är så rolig!
   Nej, förr skulle detta inte ha fungerat men å andra sidan hade djuren också bättre levnadsvillkor än vad många har idag.
   Jag är ju delvis uppvuxen på landet och där både höns, grisar och kor hade det bra.
   Familjen här är verklige djurvänner och valt att inte äta något från djurriket och jag får tänka om och lära mig nytt
   så det blir en bra kombo. Jag är ju inte så “skapande”i vanliga fall men här kan jag vara kreativ…

 5. Men åh så gott det låter och så ser det så vackert ut också. Förstår att det var strykande åtgång på den maten.
  Så gröna och lummiga träden är i Stockholm… jag längtar faktiskt dit …
  Ha en fin vecka!
  Kram!

  1. Maten blev lyckad! Och det är roligt för det är ju inte så ofta jag lagar vegansk mat. Rullarna var pyssliga att få till,men blev väldigt goda.
   I Stockholm är det nu väldigt grönt och fint och det är en härlig tid. Väntar på att häggen ska slå ut och det gör den nog i veckan.
   Kram och trevlig tisdag.

 6. Fina bilder från din “grönsaksrunda” – ser trevligt ut där vid Stora Blecktornet!
  Oj … imponerande matlagning som jag nog inte skulle ha tålamod med 🙂 Snyggt och ser väldigt gott ut – förstår att det blev en uppskattad middag!
  Ha en fin tisdag!

  1. Stora Blecktornsparken ligger precis på höjden bakom oss så det blir ofta en runda där.
   Här i närheten finns en hel del gammal bebyggelse fint bevarad och det är roligt att strosa runt och tänka sig hur det var öfrr. Har alltid Fogelströms böcker i åtanke.
   Jag lagar ganska sälla rent vegansk mat, men ibland är det roligt att kunna bjuda på det. Vårrullarna var lite pyssliga
   men när jag väl kom på hur jag skulle få risarken att inte klibba ihop så gickk det skapligt.
   Soliga hälsningar från huvudstaden.

 7. Ser väldigt spännande ut allt du har gjort. Jag kan många gånger äta vegetariskt men har inte provat att äta veganiskt. Det är mycket att tänka på. Igår kväll blev det majskolv och kronärtskocka till kvällsmat. Ganska så gott. Tack för din lilla rundvandring genom parker.

  1. Det är roligt att testa lite nytt och det fick jag göra. I vegetarisk mat är det ju inte så mycket att tänka på vad gäller ingredienserna så visst är det enklare att få till. Men vad gäller det veganska har jag nu hyfsat lärt mii, dock inget vi äter så ofta.
   Vegetariska altrenativ blir det då och då och ja älskar skaldjur och dekan användas till mycket.
   Din kvällsmat låter god!
   Trevlig tisdag! Strålande sol idag i Stockholm så det är bara att njuta och försöka hålla kvar solen.

 8. Jag tyckte dom såg både goda och fina ut dom där rullarna 🙂

  Vi har (av misstag!) lyckats lura i en vegetarian ansjovis (i oliver). Han tyckte att det var dom godaste oliverna han ätit någonsin, och har nu kompletterat sin vegetariska kost med att även äta fisk 😀

  Ha en bra dag!

  1. Rullarna blev hyfsade mot slutet, men det var en utmaning att inte få dem att klibba ihop när de blötts i hett vatten. Men jag kom på ett knep…
   Vad gäller oliver med ansjovis köpte jag av middtag dessa och gav bort till just en vegan. Han kände genast att det var ansjovis i dem. Hos våra gäster är det inga animaliska kompletteringar som gäller. Och jag lär mig mer och mer att laga til en god vegansk middag. Roligt att göra det man inte brukar göra.
   Önskar er också en trevlig tisdag.
   Soliga hälsningar från Stockholm

  1. Tack! De blev goda och när jag väl fick till snitsen med att kunna blöta dem i hett vatten och sedan rulla dem blev de helt ok.
   Får träna mer.

 9. Bra med nätet, där finns alla recept ,-)
  Maten såg otroligt god ut.
  Pinnar har jag provat för många år sen, inte helt lätt ,-))
  Men så såg jag en äldre kinesisk man……….han höll skålen precis framför munnen och bara skyfflade in maten med pinnarna tätt ihop ,-)
  Jag antar att det var hans speciella sätt, för så enkelt är det väl inte ,-)
  Fina bilder, vilket vackert hus Malmgården stora Blecktornet!
  Skön härlig dag du haft att bara ta det som det kommer och njuta, nu är det vackert ute, när allt slår ut ,-)
  Ha det jättefint
  KRAM Primrose ,-)

  1. Maten blev bra och det är roligt att hitta veganrecept och testa sådan en aldrig lagat tidigare.
   Vad gäller pinnar kan man ju om soppa äts med nudlar ta den till munnen och skyffla in. Men de flesta grö inte så med annan mat.
   Det är ganska viktigt hur man äter med pinnar i ett kinesiskt sällskap. Men där som här finns varianter.
   Just i närheten av där vi bor finns en hel del gammal bebyggelse sparad och ligger kvar mellan de mer moderna husen.
   Visst är det vackert ute så dagliga rundor blir det alltid. Längre och kortare.
   Kram från ett soligt Stockholm.

 10. Men så gott och tilltalande allt såg ut. Det är verkligen skillnad på vegetarisk och vegansk men med hjälp av nätet kan man få mycket god hjälp. Dessutom så är det inte helt fel att själv avstå från kött lite då och då.

  Det är verkligen trevligt att gammal bebyggelse har bevarats. I Malmö drog ett rivningsraseri fram och med facit i hand skulle vissa byggnader aldrig rivits. Bland annat revs ett kvarter där husen hade kryssvalv från 1600-talet i källarna. Min pappa som var byggnadsingenjör hade många och täta kontakter med kommunen men fick inget gehör för sina åsikter. Men idag med facit i hand så medger man att det var fel. Så dags nu…

  Kram och ha en bra tisdag!

  1. Här i området finns det ju en hel del gammal bebyggelse sparad och det tycker jag är trevligt. Blir en bra mix. Visserligen rev man de gamla
   Klarakvarteren i stan, men de husen var ju inte så gamla.
   Trist att det revs så mycket i Malmö och att nu komma och vara efetrklok hjälps ju inte. Deansvariga skulle lyssnat till din pappa.

   Maten blev riktigt bra och det är roligt att då och då laga något som är utanför “comfortzonen”. Men det blev riktigt bra och maten uppskattades.
   Trevlig tisdag från en solig huvudstad.
   Kram!

  1. Både de vietnamesiska vårrullarna och den kinainspirerade grytan gjorde succée. Det blev väldigt gott och men sting i smaken.

 11. Så vackert! Och vad gott det såg ut! Visst finns det massor med vegetariskt man kan laga. jag har insett det efter att ha begåvats med två döttrar som båda är vegetarianer. Nu måste jag erkänna att jag är rätt glad att ingen är vegan så jag inte behöverdyka så djupt i alla innehållsförteckningar (där räcker det med svärsonens nöt- och soyaproteinallergi 😉

  1. Jag har efter hand lärt mig vad som går och har tidigare frågat berörda och läst innehållsförteckningarna, men de är också luriga och luriga för man vet ju inte vad alla beteckningar betyder. DEt är en roligt utmaning att få til den veganska maten, men det är ju inte så ofta jag bjuder på det. Men det är roligt att ses och att skapa lite “nytt”. Att laga vegetariskt är klart enklare…

 12. På Ringvägen skulle jag inte vilja köra en bil. Jag som gnäller över sommartrafiken i vår lilla stad. Vårrullarna såg frestande ut. Det brukar nästan alltid vara gott med vårrullar.
  Kram

  1. Man vänjer sig vid trafiken här men trots tullar så ökar den ständigt.
   Sedan ett par år tillbaka har vi ingen bil för den kändes onödig, ena dottern övertog den och jag får låna den om jag vill.
   Vi körde det sista året totalt 400 mil så behovet av bil är litet.
   Vårrullarna blev bra och jag ska ge mig på en produktutveckling….
   Kram från ett vårvackert Stockholm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *