Spanien Torrevieja

En liten lort? Vem vill vara det? Inte jag i alla fall-

Gårdagens “fredagsmöte” med Ami  och Carita blev  lika trevligt som det brukar vara men vi saknade Christel, som var med oss i tankarna. Här i Torrevieja blir det ofta många olika möten, både spontana och planerade. Det är högt i tak”, samtalsämnen saknas inte och inte heller humorn och värmen. Och tiden har vi ju. Vi är alla olika, och det berikar. Vänner, riktiga vänner, är viktiga för mig och så är det vart jag än befinner mig i världen. Nya vänner kommer till och blir kvar – andra försvinner snabbt ut med “badvattnet” och var alltså inga vänner. “Och för att vara en vän, få en vän, kan det ibland behövas mod och styrka och att själv även vara en vän. En äkta vän.  “Ibland måste man göra saker även om man inte vågar. Annars är man ingen människa utan bara en liten lort” – så säger Jonatan till Skorpan i  Astrid Lindgrens film och bok, “Bröderna Lejonhjärta”. Och för att stå upp för något eller någon krävs vilja, mod, styrka och ibland även uthållighet.

Vacker decemberfredag med sol och +20. Utsikt från vår “mötesplats” vid stranden Los Locos.

Carita och Ami ler över de kompetterande tapasen, “ben” som inhandlats till Caritas hundar. Men de tapas vi beställt räckte gott och väl- 

Goda tapas. Ja, hundbenen provade vi inte. 

“En liten lort”

Att ibland göra saker, att utsätta sig för sådant man inte direkt vågar, kan vara nog så knepigt. Här kan både styrka och mod behövas och ibland får man oväntade krafter när det verkligen behövs. Krafter som man inte ens visst att de fanns. Ibland kan “rädslor” påverka och hindra en och göra just att man förblir “en liten lort”. Och visst har jag rädslor men de har hitintills under livets gång i alla fall inte hindrat mig från att ta ställning. Gäller i de flesta frågor. Vad är rätt för mig och vad är fel och vad kan hända om jag vågar. Och än värre om jag inte vågar. Tror jag från barndomen fått med mig styrkan och kraften att kämpa för det jag tror på. Min pappa (och även mamma) var här goda förebilder.

Att vara ärlig och stå upp för något/någon och för det man tror på – och göra det utan falskhet eller beräknande tål att funderas på en hel del.  Vad är en vän? Och när blir någon en vän? När slutar en vän att vara en- eller var det ingen vän, utan bara inbillning. Svårt att få veta.

Antar att det är fler än jag som har funderingar kring detta och mina tankar kommer och de går vidare.

 

Tankarna på att vara en liten lort kan fladdra fritt i vinden vid havet i Torrevieja. Många tankar om vänskap finns och det är fint att sitta med vänner en stund vid havet och “filosofera”.

Filosoferar gör även denna Buddha som sitter på Playa del Cura. En sandkonstnär har gjort den i veckan.

 

 

30 svar på ”En liten lort? Vem vill vara det? Inte jag i alla fall-”

 1. Gokväll!
  Jag vill inte bli en lort.
  Som du vet är jag med i Odd Fellow och jag bär min Rebeckaring med aktning.
  De tre länkarna i min ring på höger långfinger symboliserar Vänskap, Kärlek, Sanning och det försöker jag leva efter – efter bästa förmåga. ???

  1. Nej, vem vill vi bli/vara en “lort”, dock finns det ju dem som väljer det. Men vi är många som inte vill bli/vara det. Och vänskap, kärlek och sanning är viktiga ingredienser i livets skola och i den tillvaro vi lever i.
   Stor kram!

 2. Fina funderingar runt vänskap. Vänner har kommit och gått genom åren. En del försvinner och nya tillkommer. Inte alls att man blir osams eller så, utan det handlar helt enkelt om förändrade förutsättningar. Man flyttar, byter jobb, par som går skilda vägar osv, osv. Men det är så härligt med gamla vänner som man återser och det är precis som om ingen tid alls förflutit! Man kan ta upp spåret igen ungefär där man slutade när man senast sågs.

  Nuförtiden är det ju lite enklare att hålla kontakten via sociala medier och så. Kanske är det annorlunda idag? Man tappar kanske inte lika lätt kontakten?

  Men visst är det härligt och berikande med vänner. Utan dom vore man ju också bara en liten lort.

  Kram på dig!

  1. Instämmer helt. Vänner byts ut och man kommer ifrån varandra av olika anledningar.Förutsättningarna ändras. Och visst är det en skön känsla att återse gamla vänner. Och trots att man inte setts på länge så fortsätter man och tar upp “tråden” där man slutade.
   Och vem vill vara en lort. Så onödigt när vänner finns. Vill till också att vårda vänskapen för att den ska bestå.
   Kram och trevlig kväll.

 3. Vilken fin och sann text Ditte! Ibland blir man förvånad över att det kan dyka upp lortar när man minst anar det! Men desto härligare när man upptäcker att det i mänskligheten också finns rakryggade personer med värdighet.

  1. Tack! Visst blir en förvånad, men lortar finns tyvärr och det vill bara till att inte fastna i dem. Lätt hänt. Men det går att undvíka. Reser en ryggen och sträcker på sig så finns många gånger vördigheten där och man kan se sig sjäv i spegeln. Utan att skämmas.

 4. Vänner, har svårt att tänka mig ett liv utan vänner. De berikar otroligt mycket och vi får hjälpa varandra både då livet är tufft eller det går på räls.
  Du skriver så fint om vänner och vänskap och jag håller med dig.
  Det ser varmt och skönt ut där på bilderna, lätt att sitta ute och äta.
  Buddha, sandskulpturen, helt otroligt bra gjort. Jag ställer mig bara lite undrande angående färgerna. Sand är inte gul eller grön, hur är detta gjort?
  Vill önska dig en trevlig helg.
  Varm kram!

  1. Jag också. Många riktiga vänner har jag och en hel del även i “Bloggllandia” som genom åren blivit vönner på olika sätt. En sann vän för mig är en person jag kan ringa mitt i natten, om det behövs, och jag vet att den personen finns där och kan stötta och hjälpa. Och förutom vänner så har jag bekanta. Viss skillnad för mig.Känns som att vi ser på vänne rpå liknande sätt.

   Vad gäller Buddha figuren har konstnören färgat sanden. Såg burkarna. Men visst är den bra gjord.
   Här njuter vi av soliga dagar och det går fint att sitta ute och njuta av det vackra vädret mitt på dagen och fint också att promenera längs havet.
   Önskar dig också en fin kväll och en trevlig söndag.
   Stor kram!

 5. Härliga bilder från Spanien där du njuter av värmen! Kul att se bilder på dina barn och barnbarn.
  Den sista bilden från sandstranden och vigseln strålar värme, kärlek och ömhet.
  Kram Karin
  PS Jonatan är klok han!

  1. Tack! Jadå, vi njuter av sol och värme. I alla fall om en jämför med Sverige och det grådaskiga som Stockholm erbjudit.
   Döttrarna och barnbarnen betyder mycket för mig och finns med även om jag inte är hemma i Sverige. Och vår vigsel där på stranden på Fidji i solnedgången värmer ännu.
   Visst är både Astrid Lindgren och Jonatans tankar sådana som en gärna tar med sig.

 6. Jättefin text om vänner och vänskap. Viktigt att den vårdas, absolut, men vänskap tål också frånvaro precis som du skriver. Jag har inget att tillägg – önskar dig en fin fortsättning på lördagskvällen!

  1. Tack! Har just den senaste tiden funderat mycket på just vänskap. Och visst tål vänskap frånvaro. Den kan också då växa sig starkare.
   Önskar dig också en fortsatt fin kväll.

 7. Bättre att vara en människa än en lort, helt klart. Att våga göra saker kan ju innebära så mycket. Våga hoppa fallskärm, våga byta jobb, våga flytta, våga börja om, våga säga vad du egentligen tycker….. Du har så bra funderingar om vänskap. Vad är rätt för mig, vilka är mina värderingar o syn på vänskap. Utan vänner hade jag inte klarat mitt liv. Sanna äkta vänner är livsviktiga, sådana du kan lita på. Och vilka är de? Jag tror de sållar ut sig själva med tiden. Vänskap måste underhållas , vilket inte görs av sig självt. Ge av dig själv, gör gott för andra, så blir du lycklig själv. “De som sprider solsken till andra får det oundvikligen att lysa i sina egna liv”. Ju mer du lyser, desto större glädje sprider du till andra. Kram till dig, Ditte för ditt mod och för din vänskap!

  1. Tack Marga för dina tankar. Och just att våga och vara modig innebär så mycket och på olika plan.
   Tror det är bra att fundera då och då var man själv står. Ibland är det svårt att veta och man kan vackla. Osäkerheten finns.
   Men de äkta vännerna, de som alltid finns där betyder så mycket. Och visst måste vänskap underhållas. Tack för det fina citatet och “De som sprider solskan till andra….”
   Många tankar och kram till dig.
   Om jag är modig i alla lägen vet jag inte. Men jag vet att jag inte är en “lort”. Inte du heller .
   Vänskapen finns!

 8. Hola! Nej, en liten lort vill man inte vara. Vänskap handlar om att finnas där, även om man kanske inte har haft kontakt på länge. Har flera såna kompisar och gamla kollegor och det känns lika härligt varje gång man träffas även om det kan gå lång tid mellan gångerna. Man bara fortsätter där man slutade senast och det känns helt naturligt. Har också några gamla vänner som jag inte har kontakt med längre pga olika omständigheter och några av dem saknar jag ibland riktigt mycket. Men man kan också hitta nya vänner och nästan medelbart känna en stark samhörighet och uppleva att man har känt varandra jättelänge fast man är ganska ”nyfunna”. ?

  Tror precis som Ama att det har blivit lättare att hålla kontakten med gamla vänner nuförtiden med de kommunikationsmöjligheter som finns och möjligheten att följa varandra i vardagslivet via sociala medier. Tycker att det är helt fantastiskt att ha kontakt med gamla kompisar från barndomen som befinner sig i olika delar av världen, läsa om vad de gör och skicka små meddelanden i vardagen!

  Vänskap handlar också om att stå upp för sin vän om man vet att han eller hon har blivit illa eller orättvist behandlad och då kan det ibland krävas mod fast man känner sig feg. Där har ju sociala medier dessvärre också en baksida där människor kan sprida elakheter och skriva illa om andra som kanske inte har möjlighet att försvara sig. Min erfarenhet är att där typen av personer har något slags bekräftelsebehov där de dels har behov av att prata illa om andra och dessutom gärna ”berätta mer”till alla som kan tänkas lyssna (för att själva då framstå i bättre dager), dels vill bli beundrade av andra och höra hur fantastiska de är. Ofta är det också samma personer som skönmålar sin vardag på facebook, instagram och bloggar om det perfekta livet, alla fantastiska vänner och alla underbara upplevelser de har – fast de säkert har det ganska trist bitvis och troligtvis brottas med samma vardagsproblem som alla andra.

  När man som jag har kommit över på ”döhalvan” (som vi säger i Värmland) har jag blivit säkrare på mig själv och hur jag vill spendera min tid och jag lämnar alltid såna människor bakom mig – direkt. De suger bara negativ energi och livet är alldeles för kort för att ödsla tid på dem. ? På något konstigt sätt är det också så att man oftast känner de där vibbarna direkt. Eftersom jag jobbar som marknadsanalytiker har jag i grund och botten alltid en rationell sida som handlar om att lita till fakta, statistik och vetenskap och jag har tidigare i mitt liv ofta förkastat ”magkänsla” men har med åren erfarit att vi är lite mer avancerade varelser än så och lyssnar numera på min intuition mer än vad jag gjorde förut. Oftast visar det sig vara rätt – när det gäller nya bekantskaper alltså! ?

  Oj, vad långt det blev! Ett ämne som engagerar! ?

  Kram och hälsa Señor B! ❤️

  1. Stort tack Susan för din kommentar och dina tankar. Så viktigt allt du tar med och upp.
   Vänskap är så mycket och man kan vara “nära” fastän man inte ses på länge eller befinner sig i en annan del av världen. Den riktiga vänskapen är tämligen gränslös. Och detta med sociala meida, på gott och ont.
   Man kan gömma sig bakom en fasad. Och att lita på sin intuition är nog helt rätt. Dessutom utesluter den ju inte de andra mer rationella tankarna.
   Mr B hälsar i sena kvällen.
   Stor och varm kram!

 9. Oj då! Nu är ditt inlägg det andra jag läser ikväll om mod, styrka, vänner och om att våga med mera. Alldeles för tungt, djupt och komplicerat för min “ljudbombade hjärna” och min IQ. Så jag säger helt enkelt att jag håller helt med Ama;-)

  PS. Gillar buddhan, den var en annorlunda sandskulptur:-) DS.

  1. Ibland blir det ett “tyngre inlägg” men detta är något som nu egaagerar mig en hel del. Inte direkt för min egen del med jag ser saker i min närhet som berör mig mycket och tankarna kommer och går. Att skriva är också ett sätta/ fästa ord på ett “papper”/skärm. Och just vad vänskap är har upptagit en del av mina tankar.
   Men imorgon blir det piggare för då är det “skyltsöndag”. Och visst piggar Buddhan också upp. Liksom jag tycker att vänner gör. Riktiga vänner.

 10. Så fint skrivet om vänner. Jag trodde ju inte att man kunde ‘göra slut’ med en vän sedan 20 år, men det hände mig för ett år sedan och det har varit som en stor kärlekssorg. Plötsligt ringde hon och skällde ut mig , påstod en massa oväntat om min personlighet och nu har vi inte någon som helst kontakt. När hon opererades för by-pass flyttade jag in hos henne i två veckor och skötte henne…
  Jag har några få trogna vänner och dem är jag rädd om. Sen har jag många ‘bekanta’ som jag träffar i olika sammanhang och som jag trivs med och jag vet att de gillar mig. Rent känslomässigt är nog min dotter min bästa vän. 🙂
  Och så har jag bloggvänner som fina du, Ditte.
  Ha en fin julvecka!
  Kram!

  1. Tack! Ja, tankarna om just vänskap har engagerat mig ett tag under hösten då jag har en vän på nära håll som just blivit “uppsagda”. Det du skriver stämmer in så bra. Det blir en stor sorg som kommer helt oväntat och den sittter ju i länge. Vilken hemsk känsla fär dig och just när man inte öfrstår vad som hänt eller varför.
   Riktigt närra vänner finns och många bekanta. Och mellan dem är det ju en viss skillnad. Men fint att båda “grupperna”finns och attt man har tillhörigheter i dem.
   Bloggvänner är det också fint att ha och ger så mycket. Tror nästan du är min äldsat bloggvän!
   Önskar dig också en fin julvecka och en trevlig söndag.
   Kram!

 11. Vänner . Finns olika sorters vänner. Långtida och nya. Och vän med förälder. Tänker på min mor och mej.
  Vi träffades bara 6 ggr efter att jag reste till USA 1951 och året hon dog, 1970; 79 år gammal. Hon kom hit
  två ggr. Hur hon skrapade ihop nog med pengar, vet jag inte, men hon ville träffa min make och barnbarnen.
  Men det gäller vänskap – Trots att vi inte pratade med varandra många ggr, kände jag en otrolig närhet och
  kontakt med henne. Likaså med min käre bror.

  Vid min ålder har jag förlorat många vänner, men jag har alltid varit öppen för nya. Har turen att bo i ett
  litet bostadsområde, där folk stannar. Grannar har blivit nära vänner; så har deras barn. Voluntärjobb
  har gett mej en annan grupp vänner. Tidigare var jag aktiv inom lokalpolitiken och fajtade för det jag
  ansåg rätt för vår lilla stad. (finns även på Utube!). Fick både vänner och ovänner! 🙂

  “Accept everybody as a friend until they prove themselves not worthy of your friendship.”

  1. Tack för att du delar dina tankar om vänskap. Så fint att läsa och få ta del av din vänskap med din mor och bror.En innerlig vänskap. Och vad gäller vänskap är det inte avstånden som avgör.Känslan av närhet och gemenskap har inga gränser.
   En del vänner förlorar man och nu när vi blir äldre så än mer men att vara öppen för nya är berikande. Och att kämpa för något o det är politik, frihet eller annat ger också ovänner.
   Ditt citat på slutet är väldigt tänkvärt och så försöker jag se det.

 12. Riktiga vänner ska man vara rädd om, det är det mest värdefulla man kan ha. Vi är så lyckligt lottade att vi har många som jag vet ställer upp i vått och torrt, och jag vet att jag gör det samma för dem.

  1. Så tycker jag också. Men just tankarna nu om vänskap har kommit upp extra mycket nu när jag i min nära omgivning sett hur vänskap kan bli “uppsagd” från en dag til en annan. Men å andra sidan var det nog då heller inte vänskap utan den hade mer en fin förpackning.
   Trevlig helg!

 13. Gomorron Ditte! Bra skrivet och jag håller med till 100%. När jag utvandrade till Sverige, tappade jag i stort sett alla mina vänner där. En har jag återfunnit i Sverige, men de andra är borta. På senare tid har vi mycket tack vare bloggen och vistelsen i Spanien stiftat många nya bekantskaper och några av dessa hoppas jag ska utvecklas till riktigt goda vänner.

  1. God middag Leffe!Tack! Ja, vänskap är viktig! Och att förlora vänner är kämpigt och så även att bli “uppsagd ” som vän. Fint att du i Sverige återfunnit en av dina ganla vänner från Finland.
   Visst ger bloggen mycket och på olika sätt. Här Torre uppstår nya bekantskaper, och som du säger, utvecklas en del av dessa till vänskap.
   Önskar er fina dagar tillsammans där uppe i norr. Skickar dock lite sol och ljus för jag tror ni behöver det.
   B hälsar til er båda.
   Ha det gott!

 14. Vänskap tål det att fundera kring. I nöden provas vännerna och jag tycker det stämmer. Ibland blir man besviken och ibland tvärtom. På gott och på ont…

  Kram och trevlig tredje advent!

  1. Jag har tänkt en hel del på detta för jag har i min närhet en vän som under hösten blivit “uppsagd” och det är smärtsamt när det händer. Och visst provas vänner i nöden, men i detta fall svek de när nöden var som störst. Och det har verkligen berört mig.
   Så att tänka på att bli överraskad med vänskap från håll en inte tänkt sig är ju alltid fint.
   Trevlig söndag!
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *