Kultur Stockholm Trevligheter

En helkväll – Stadsteatern med “Mandomsprovet”

Ibland ha en tur. Ja, vid närmare eftertanke så har jag det nog ganska ofta. Och i går var just en turdag. På eftermiddagen fick jag ett sms av bloggvännen Susjos som undrade om jag ville gå med på Stadsteatern/Kulturhuset och se föreställningen “Mandomsprovet. ” Visst ville jag det. Väldigt gärna. Så det kom att bli en helkväll med välfyllt innehåll.

Filmen med det engelska namnet “The Graduate”  är från1967 med Dustin Hoffman i huvudrollen minns jag väldigt väl och har sett den flera gånger. Även filmmusiken, gjord av duon Simon & Garfunkel ,är minnesvärd. Musik som består än idag.

Stockholm. . En helkväll kom det att bli. Föreställningen Mandomsprovet på Stadsteatern En helkväll väntade. Föreställningen Mandomsprovet på Stadsteatern.

En helkväll

kom det att bli. Föreställningen började klockan 19 men både Susjos och jag var i god tid så vi slog oss ner med ett glas vin innan det var dags. Vi har haft en hel del kontakt och setts i olika sammanhang. (Bl.a iHagaparken sommaren 2021 och på  Mosebacke i somras.)

Kulturhuset Stockholm. Vår helkväll började här. Ohc snart dags för teater. Mandomsprovet.  Susjos satt i en av restaurangerna på Kulturhuset och väntade på mig. Här klockan 18 började vår helkväll.

Jätteroligt att ses igen. (Bilden lånad av Susjos) 

Handlingen i “Mandomsprovet” eller “the Graduate” som den heter på engelska, är kortfattat två olika kärlekshistorier. En speciell historia mellan den gifta Mrs. Robinson och den unge Ben, som just tagit sin examen. Men det hela kompliceras av Elaine, Mrs  och Mr Robinsons dotter. (Mer om handlingen och rollistan finns i länken ovan; Mandomsprovet)

Vi hade perfekta platser på rad tre i mitten och just att sitta så långt fram ger så mycket. Inte minst att på nära håll följa skådespelarnas mimik. Fotografering var inte tillåten under föreställningen så bilder därifrån kan det inte bli. Undantaget bilden  här nedan som jag tog just när föreställningen började. Föreställningen varade ca. 2 h och 20 minuter och med en paus. Jag visste inte alls att det var paus utan trodde föreställningen var slut. Mäkta förvånad över “slutet” och att det inte kom applåder tog jag med mig min jacka. Men det var alltså paus. Idag är det ofta så på teater att det inte är paus.  (Paus var det inte heller senast vi var på Dramaten och såg “Tröstrapporter”, manus Axel Schulman och med Gustaf Skarsgård i rollen.

Mandomsprovet – Föreställningen

Öppningsscenen. Den unge Ben, som skymtar i bild, drar sig undan alla gäster som kommit  för att fira hans examen. Men ensam blir han inte för här dyker Mrs Robinson upp. Början till ett “förbjudet” förhållande. 

Mandomsprovet. Stadsteatern. Verkligen en helkväll med fantastiska skådespelar prestationer. Marie Rickarssson “Mrs Robinson”  i rött  och unge Ben, spelad av Rasmus Luthander i vit t-shirt bredvid. På den andra sidan Mr Robinson. I brudklänning familjen Robinsons dotter Elaine.Till vänster Bens föräldrar. Verkligen en helkväll  vad gäller teater

En enastående föreställning och en utsåld salong.

Sergels torg

med den vackra belysningen njöt vi av på vägen  till ett tänkt “pit stop”.

Namnet Sergels torg har sin egen historia som så mycket annat. Och vad gäller namnet så var det inte alls självklart från början.

 Planeringen  av Sergels torg var långdragen och tog hela 32 år. Och att bygga det tog ytterligare 7 år. Arbetsnamnet på torget var Sveaplatsen, vilket passade bra där det skulle ligga i korsningen Sveavägen och Hamngatan. Men när torget så skulle få sitt namn i början av 1960-talet var man tveksam till namnet. Kanske skulle det också bli ihopblandat  med Sveaplan som ligger helt i andra änden av Sveavägen. I den norra delen. Och att namnet eventuellt skulle bli förknippat med Moder Svea kändes inte tidsenligt. Nya förslag blev Malmtorget och Klara torg. Valet föll på Malmtorget. Men, se där kom Evert Taube in i bilden. Han föreslog namnet Sergels torg och så blev det.

Skybaren på Hotell Scandic

blev vårt nästa mål. Här slog vi oss ner i ett av de inre rummen där det var en pratvänlig miljö. Och här blev vi sittandes ett bra tag.

Lobbyn på Hotell Scandic på Vasagatan. Här i skybaren  på hotellet avslutade vi vår trevliga helkväll.

 

34 svar på ”En helkväll – Stadsteatern med “Mandomsprovet””

 1. Så roligt Ditte! Och Susjos! Kanske var det inte enbart tur att hon kontaktade dig 🙂 Filmen med DH såg jag – och så såg jag om den igen också. Läste några recensioner om teateruppsättningen också.
  Vilken upplevelse – och spontant blir ju ofta lyckad!
  Alla bilder är fina. De från föreställningen så en nästan är där i salen.
  Du klär i din nya frisyr och ser så fräsch ut på bilden av er två tillsammans. Marie R har verkligen känsla , mod och förmågan att gestalta på scen. Gillar också hennes uppläsningar av böcker.
  Sista bilden av Susjos är verkligen en superbild med miljön omkring och så hon själv. Trevligt att ni ses flera gånger, underlättar att bo i samma stad.
  Hur du får med dig allt; ev. förberedelse, själva upplevelsen, fota, hålla handlingen intakt, söka bakom om det hela och så kunna få ihop ett inlägg redan dagen efter med allt? För du sitter ju liksom inte en hel dag, du är ju aktiv för det mesta.
  Jag vet – du har drivet du kör och det ena avlöser det andra! Något annat finns inte på din livskarta 🙂
  Så bra Ditte!
  Applådisk kram!

  1. Jag är både glad och tacksam över att Susjos hörde av sig och frågade. Och jag är gärna på när det är något. Kort startsträcka är det också.
   Föreställningen var så bra och otroligt bra skådespelarprestationer. Marie Richardsson och Rasmus Luthander var riktigt bra i huvudrollerna. Så roligt att se. Filmen har jag sett några gånger och är också så förtjust i Simon &Garfukel och deras musik. Den håller än-
   Och Tove, du var med oss. Berättade om fina besök hos dig i Karlstad och när vi sågs här på Ekerö hos Elaine-
   Numer tar jag det lugnare. Kroppen är trött och min smärta har ökat. Tyvärr- Men hoppas på snar operation. I det här fallet kanske i februari.
   Saknar dig.
   Många kramar

 2. Fantastiskt att gå på föreställningar egentligen, helt klart bättre än på tv, och trevligare.
  Sergels torg har jag besökt en gång, mycket historik där på samma gång och jag ledsagades genom historien av en god vän.

  Tillönskar dig en fin afton nu. 🙂

  1. Jätteroligt att Susjos hörde av sig och frågade om jag ville hänga med nu när hennes väninna var sjuk. Och jag är gärna på. Går ju gärna på teater.
   Sergels torg är fortfarande vackert upplyst och det är fint att stanna till en stund.
   Önskar dig också en fin kväll.

  1. Jättetrevligt! Föreställningen var så bra och roligt med för och eftersittning också.
   Ett bra avslut på 2022.

 3. Visst är bloggvänner riktigt värdefulla. Skapar nya möjligheter.
  Och möjligheter har ni allt i huvudstaden. Borde allt ta mig/oss en kulturell i Stockholm när det börjar våras.
  Kram

  1. Instämmer helt.Och jag går ju gärna på både teater och annat som erbjuds.Tar gärna dessa möjligheter. Föreställningen var riktigt bra och skådespelarna gjorde det så bra. Minns ju filmen som jag sett ett par gånger. Och Simon & Garfunkel är favoriter. Minns när jag såg dem för många år sedan i New York, i Central Park. Har med mig det minnet än idag.
   Du skulle nog tycka om en kulturhelg i Stockholm . Och extra trevligt när det våras.
   Kram

 4. Låter som en mycket trevlig helkväll med olika innehåll.
  Mandomsprovet minns jag mycket väl, sevärd film.
  Marie Richardson är dotter till en barndomsväninna till min mamma.
  Har dock bara träffats som barn.
  Hon fick ärva kläder av mig bl.a. ett par guldsandaletter!
  Fortsatt trevlig fredag.
  Ska ta en promenad i fina vädret.

  1. Jag går hu gärna både på teater och konserter och himla roligt att hänga med på Mandomsprovet. En riktigt bra föerställning och med fantastiska skådesåelare. Inte minst de i huvudrollerna.
   Mandomsprovet har jag sett på bio några gånger och jag gillar även musiken. Simon &Garfunkel är favoriter än idag. Har sett dem live i New York. i Central Park, för många år sedan. Minnesvärt.
   Skönt att ni fått tillbaka det vackra vädret. Bara att njuta.
   Ha det gott.

 5. Vilken trevlig kväll och vilken tur för er båda att du kunde följa med. Ibland är det inte helt lätt att hitta någon med kort varsel. Win-win för er båda helt enkelt.
  Filmen har jag sett men jag får erkänna att det var länge sedan och att jag inte minns handlingen fullt ut.
  En jättefin bild på er båda!

  Önskar en god fredagskväll nu!

  Kram

  1. Jättetrevligt! Och en fantastisk föreställning med väldigt bra skådespalare. Och att gå på teater gillar jag ju verkligen. En trevlig för och eftersittning blev det ju också.
   Och visst blev det en fin bild på oss.
   Önskar dig också en trevlig kväll.
   Kram

 6. Åh ,vilka fina bilder på Sergels torg och från Klarascenen! Tusen tack än en gång för igår, en sån trevlig kväll vi fick, är så glad att du kunde följa med , med så kort varsel! <3 <3 <3
  Varm Kram!!!

  1. Tack! Och även ett stort tack att du bad mig följa med. En fantastisk föreställning och trevlig för och eftersittning.
   Varm kram!

 7. Där hade du tur, eller så var det skicklighet! Såg på Susjos blogg att du var så glad att “hoppa in” som sällskap när hennes schlagerkompis insjuknad. Å selfien på er två är en helt underbar bild! Såååå fina ni är där:-)
  Att ni sedan gjorde en helkväll av föreställningen är ju bara en bonus. Det gäller att passa på och ha roligt när chansen ges. Skoj att ni var så nöjda med föreställningen också. Å för Susjos är det ju A&O att “sitta rätt” med tanke på hennes nedsatt hörsel.

  PS. Obelisken i Ukrainas färger är helt suverän:-) DS.

  1. Visst hade jag tur! Så glad att Susjos messade och frågade. Och jag har ofta kort startströcka. Så även här.
   Och Susjos bild av oss blev ju så bra.(Tycker t.o.m. jag)
   En helkväll blev det och verkligen en rolig sådan.
   Föreställningen var helt suverän och våra platser var helt perfekta. Men ljudet var ändå knepigt mellan varven.
   Och obelisken är ju strålande vacker i Ukrainas färger. Tycker jag fångade den fint.

  1. Såg då också om filmen och mindes den så väl från när jag såg den 67. Stadsteaterns version var riktigt bra. Så tacksam att jag fick chansen att hnga med.

 8. Jag har förstås sett filmen med Dustin, men vad skoj att se en live-föreställning på teatern på svenska. Och så kul att bloggkompisar möts och gör kul saker tillsammans!
  Kram

  1. Det blev en riktigt lyckad kväll på alla sätt och förställningen var helt suverän. En klassiker som film spm jag första gången såg 1967 när det kom.
   Himla tur att Susjos hörde av sig och jag har kort startsträcka.
   Kram

 9. Men så trevligt. Ibland ska man ha tur. Ofta är man värd det!
  Jag ror inte att jag har sett mandomsprovet på film eller teater. En helkväll tillsammans med en vän blir oftast super och det verkar ni ha haft!
  Kram

  1. Jättetrevligt! Och jag har oftast väldigt kort startsträcka. Föreställningen var suverän och jag minns filmen med Dustin H väldigt väl. En supertrevlig kväll blev det.
   Önskar dig och de dina nu ett gott slut och ett Gott Nytt År.
   Kram

 10. Perfekt kväll i gott sällskap! En aktivitet som jag förstår passar dig utmärkt och att du gärna är spontan var ju riktigt passande också. Jag minns oxå filmen och älskar musiken. En trevlig nyårsafton önskar jag dig!

  1. Visst blev det! Och jag går ju väldigt gärna på teater och konserter. Föreställningen var verkligen superbra. Har sett filmen några gånger och gillar verkligen Simon & Garfunkel och musiken i filmen. Har ett häftigt minne från året jag bodde i N.Y. och såg S&G live i Central Park. Ett minne som består.
   Önskar dig nu också ett fint slut och ett Gott Nytt År.

  1. Tack! Det blev en riktigt trevlig och rolig kväll och himla tur att jag fick frågan o att gå med. Och föreställningen var verkligen superbra.Minns så väl filmen som jag sett flera gånger.

 11. Vilken härlig riktig helkväll ni fick! Nästan extra skoj när något kommer med kort varsel. Mandomsprovet såg jag när den gick som film med oförglömlig musik men visste faktiskt inte att den nu spelades på teaterscenen.
  Här har det varit tunnsått med kulturupplevelser och våra inköpta biljetter till julkonsert blev inte utnyttjade pga av covid (jag kunde ju inte heller gå och ev vara smittad). Sedan har ni ju ett helt annat utbud som jag ibland blir lite avundsjuk på…

  1. En riktigt lyckad kväll och jag har kort startsträcka. Jag har sett filmen flera gånger och är väldigt förtjust i musiken. Föreställningen var väldigt bra så jag är så glad att jag fick frågan om att hänga med.
   VI har ett stort utbud här men ni har mycket annat så jag är så glad att vi delar med oss till varandra, Tänk så mycket gemensamt vi då får se och uppleva,

  1. Vi hade en väldigt lyckad vecka på Teneriffa och vädret var ju också helt perfekt med + 26 i skuggan under dagen.
   Och även hemma är det en hel del trevligheter som gäller. Föreställningen av “Mandomsprovet” var så bra med fantastiska skådespelare. Och teater gillar jag ju verkligen.
   Önskar dig också ett gott slut och ett Gott Nytt År.

 12. Vad roligt att ni kunde se den föreställningen med duktiga skådespelare. Det är mycket bra där på Stadsteatern, dotter med sällskap såg Kulla Gulla i veckan, lång föreställning på 2 tim och 40 min och paus där också. Och väldigt bra. De gick sedan till en indisk restaurang och då tänkte jag genast att det var länge sedan jag var på en sådan.

  Jobbigt om du fått mer ont, blir du undersökt igen innan op så de kan kolla upp det? Hoppas verkligen att du får hjälp och inte behöver vänta så länge på operation. Att de kan prioritera om något efter större behov och vid ökad smärta.

  Nu ska vi fira lite nyårsafton men bara ta det lugnt hemma med lite extra gott. Tänker på slottshelgen än som var så fin men någon måtta med lyx får det vara😀.

  Gott Nytt År till dig och maken.
  Du och Susjos på fotot är så fina. Roligt att ha.

  1. Stadsteatern har ett bra och varierat program. Kan tänka mig att “Kulla Gulla” var bra. Vi går ofta på “Soppteatern” och tycker det är kul. Men då är det en timmes föreställning men soppa därtill.
   Låter gott med indisk mat. Var länge sedan jag åt det, kom jag på nu.
   Har en del undersökningar kvar innan operationen för att se hur EKG och prover är. Ska höra av mig efter helgerna. Men i februari bör det bli.
   Er slottshelg verkade vara helt fantastisk så du har ju fina minnen med dig nu in i set nya året.
   Blir lugnt hemma även för vår del i år och är nöjd med det.
   Visst blev det ett bra foto. Roligt att spara.
   Önskar er också ett gott slutt och ett Gott Nytt År.

 13. Hej! Tänk vad roligt det är med bloggvärlden! Man blir vän med totalt främmande människor, och ibland när avstånd tillåter kan man träffas och ha trevligt. Du och Susjos är ett bra exempel på det, så kul att ni fick en helkväll med teater o umgänge!
  Jag har sett filmen med Dustin, men det var länge sedan nu.
  Kramen

  1. Visst är det roligt med bloggvärlden! Och Susjos och jag fick en väldigt trevlig kväll. Föreställningen var så bra. Filmen minns jag så väl och har sett den ett par gånger. På teatern kom bara lite av musiken med men den gillar jag också.
   Kram!Önskar dig också en god fortsättning på det nya året.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *