Stockholm Trevligheter

En heldag i Stockholm – Med det mesta inkluderat.

Igår blev det en heldag i Stockholm med mycket av det mesta. Dagen bjöd på trevlig samvaro i variation, på kultur, promenader och god lunch på stan. Och på kvällen blev det  middag med vänner på bistro Humlehof här hemma på Söder.Tisdagar är ofta den dag i veckan då jag träffar väninnan Agneta och ses för promenader, musiebesök eller annat som vi tycker om. Så  har det varit i drygt ett år. Kontinuitet med andra ord.(Vi har känt varandra i dryga 40 år men tidigare inte varit lika flitiga med våra träffar. Nu har vi ju all tid i världen. I alla fall nästan)

Med tanke på den halka som var förra tisdagen då vi gav oss ut för att promenera längs den vackra Monteliusvägen på Mariaberget på Södermalm var vi igår lite mer försiktiga. Vi tog det säkra före det mer utmanande och bestämde oss för att besöka Hallwylska palatset/museet .Här har vi båda varit flera gånger och sett detta exklusiva, gamla och privat hem i Stockholm som en gång tillhörde familjen von Hallwyl.  Men nu var det i första hand gästutställningen “Bögar. Mötesplatser i  förbjuden tid” vi ville fokusera på. (Separata inlägg om både gästutställningen och Hallwylska palatset kommer i veckan)

En heldag i Stockholm blev det och med start vid Hallwylska palatset/museet. En heldag i Stockholm kom det att bli. Start vid Hallwylska museet/palatset som är den lätt rosa byggnaden i mitten.

En heldag i Stockholm – Början på den

Vi tog det säkra före det osäkra och valde denna tisdag att hålla oss där det var halkfritt. Och det var det här på museet. Hallwylska museet är ett privat hem från sekelskiftet 1900. Palatset byggdes för Walter och Wilhelmina von Hallwyl och var färdigt 1898. Och att det nu är ett museum beror på att makarna i sina testamenten bestämt att deras hem skulle skänkas till svenska staten. Familjen von Hallwyl har en intressant historia som delvis  startar i Hälsingland och Ångermanland  och där skogen varit en viktig faktor till palatsets finansiering.

“Stora salongen” – Det mest storslagna rummet i palatset.

Utställningen “Bögar. Mötesplatser i en förbjuden tid ” har varit och är väldigt populär och har också blivit förlängd till 31 mars 2022.Utställningen tar sin början i ett växande Stockholm vid sekelskiftet 1900 och fram till 1944 då homosexuella handlingar blev avkriminaliserade i Sverige. En utställning som gav mycket och på olika sätt. (Mer härifrån kommer i veckan)

Hallwylska museet är stort så att spendera några timmar här är lätt gjort. Men det blev dags för en sen lunchpaus. Vi har flera favoriter men valet föll på trevliga “Art Bakery” som ligger mitt emot NK på Regeringsgatan och även i sig hör till NK:

Fortsättning på en heldag i Stockholm

Art Bakery är stort och luftigt och det är gles mellan bord och gäster. Dessutom finns mycket gott att välja bland alltifrån kaffebröd, bakelser till goda smörgåsar. Den trevliga personalen gör också sitt till för trevnaden. 

För min del var det dags med lite förnyelse vad gällde val av smörgås. Räksmörgåsen har jag testat flera gånger och den är så god. Lax och avokadosmörgåsen lockade helt klart. Men, jag skulle ju ut och äta middag senare så jag slog till på en smörgås med skinka, gruyèreost och dijonfärskost

Riktigt goda smörgåsar och på bröd som bakas här. Skulle man heller vilja ha en sallad eller paj så finns det också.

En heldag i Stockholm kräver energi. Fint med paus på NK:S "Art Bakery" på Regeringsgatanå RekEn heldag i Stockholm “kräver” energi.

För den mer sötsaksintresserade finns en hel del att välja på. Och allt bakas på plats och man kan se på.

Dags att åka hem till Söder och jag valde att ta tunnelbanan. Trots lite rusningstid (tror många jobbar hemma) var det ingen trängsel alls.Då hade jag inte åkt med.  Och glädjande nog hade många munskydd.

Passerade Sergels torg och stannade till ett tag för att se den vackra belysningen på Kulturhuset.

Jag var hemma i drygt en timme innan det var dags för kvällens trevligheter. Middag med vännerna Susan och Jörgen på Bistro Humlehof. Så en promenad på 20 minuter tog oss dit.

Gott och väldigt trevligt! Tack för fint initiativ till detta.

Timmen är sen och en heldag har för länge sen gått över till en helkväll.  Hemma på kajen igen

 

30 svar på ”En heldag i Stockholm – Med det mesta inkluderat.”

  1. En jättetrevlig, gibande och omväxlande dag och kväll. Halkfri dessutom.
   Slutbilden förstår jag är välkänd men jag blir så glad när jag kommer hem till kajen och möts av detta.
   Kram

 1. En intensiv tisdag…. va ingen räkmacka, jag höll ju på att trilla av stolen =) Förstår att du valde en liten “lättare” macka när du skulle ut på galej senare på kvällen. Igloorna ser mysiga ut. Ha en bra eftermiddag, jag ska ta tag i mina rehabövningar nu – sen blir det eftermiddagskaffe. Ha det bäst!

  1. Jadå! Och väldigt rolig. Dessutom halkfri.
   Jag skulle ju förnya mig lite inför det nya året och detta var en liten början. Sen skulle vi ju ut och äta middag och räkmackorna är rejäla- Så…
   Lycka till med rehabövningarna. Har för egen del fått dropp som en del i min behandling mot osteoporos. Så rehaben får vänta ett par dagar. Men promenad blir det.
   Ha det bra du också och trevlig kväll.

 2. Vilken mysig dag! Tror jag sagt det förut, men pinsamt nog har jag inte besökt Hallwylska museét, men vill gärna göra det. Utställningen verkar också spännande.
  Smörgåsarna på Art Bakery, wow så goda de ser ut, ett nytt ställe för mej? Tror det låg en pub där förut som jag varit på många gånger?!
  Trevligt att fortsätta att träffa goda vänner på middag sen!
  Ha en fortsatt fin onsdag!
  Kram från en snuvig Susjos!

  1. Det blev en lyckad heldag och dessutom halkfri. Kul att kombinera båda utställningarna. Du hinner hit vad det lider. Och via mig har du varit här och mer kommer.
   Art Bakery rekommenderas verkligen. Jo, förr var det en pub/restaurang som låg här. minns att jag också varit där.
   Och ett trevligt avslut blev det ju också-
   Har idag varit och fått dropp mot min osteoporos och som är en del av den behandlingen. Men det gick bra.
   Skynda dig nu att bli pigg.
   Ha det så bra du kan.
   Kram

  1. Verkligen! Och varierad! Gillas! Hallwylska brukar jag besöka då och då och ofta har de också extra utställningar som brukar vara bra. Restaurangen här brukar vi titta in på när det är varmare både för mat och dryck. Just nu är den stängd-
   Kul att du också gillar den. Blir nytt besök i vår.

 3. Vilken härlig dag det blev! Trevligt sällskap gånger två, mat på lokal gånger två, vackra miljöer och en intressant utställning. Mycket mer än så kan man väl knappast begära! Den utställningen skulle jag gärna vilja se men det beror ju på när vi åker upp.
  Önskar dig en fin onsdagskväll nu!

  Kram

  1. Visst blev det en lyckad och omväxlande dag.
   Hallwylska besöker jag gärna och ofta har de även separata utställningar som är intressanta. Dessutom finns ju en trevlig restaurang på deras innergård och man kan slå sig ner för en matbit eller något att dricka.
   Separatutställningen om “Bögar” var väldigt bra –
   Önskar dig en trevlig kväll.
   Kram

 4. Vilken trevlig heldag! Trevligt sällskap och dessutom gott att dricka och äta, allt man behöver! Extra roligt att se bilderna från Hallwylska Palatset. Länge sen jag var där nu. Wilhelmina gav sin dotter Ebba von Hallwyl Södertuna Slott i morgongåva när hon gifte sig. Och jag jobbade ju 14 år på Södertuna Slott, berättade ofta historiken för gästerna mm. Intressant.

  1. En lyckad heldag blev det och med fin variation.Vet att Wilhelmina gav Södertuna slott till sin dotter Ebba men måste erkänna att jag ännu inte varit där. Men det ska bli. Vad roligt att du jobbat här och berättat historien.
   Hallwylska besöker jag nog en gång per år och har också besökt deras gård i Hälsingland.

 5. Hallwylska kan mycket väl vara mitt favoritmuseum i Stockholm. Skönt att det inte är så stort!
  Vilken vacker bild från din balkong, thaibåtens plastbubblor gör sig väldigt bra i kvällsljuset.
  Art Bakery återstår för mig att testa, men den gamla krogen som låg där åt jag på några gånger.

  1. Jag gillar Hallwylska och är nog här minst en gång per år. Roligt att de också då och då har “separatutställlningar- Tittar gärna under varmare månader också in på restaurangen på deras innergård. Ibland lite mat och annars något att dricka-
   Art Bakery är trevlit och luftigt. Minna också den krog som tidigare fanns här och bar där då och då. Var det månne ett danskklingade namn.

  1. Lite så! Men jag trivs så bar med det. Så länge jag kan och orkar. Tids nog kommer den dag jag inte kan.

 6. Hallwylska har jag besökt för många, många år sedan, innan man bjöd på separata utställningar. Ska bli intressant att läsa om den aktuella utställningen.
  Art Bakery – herreguuuuuu vilka läckra smörgåsar. Det vattnade i munnen på mig kan jag säga. Den där laxsmörgåsen – MUMS. Lite smörrebröd över utbudet – eller kanske inte sååå lite, då smörgåsarna ju faktiskt var riktigt stora;-)
  Humlehof – vilket trevligt ställe. Ni brukar ju gå till Lokes Bar, så även förnyelse där med val av restaurang. Alltid kul att testa olika ställen med olika maträtter.
  Susan och Jörgen verkar “pendla” mellan Stockholm och Torrevieja – kul!
  Belysningen av Kulturhuset måste vara ny för i år eller?

  1. Hallwylska är trevligt och likaså de separata utställningar som också ofta finns här.
   Art Bakery rekommenderas . Så trevligt och med mycket gott. Dessutom gott om plats.
   Förr gick vi till Lokes men där har det skett ett ägarbyte. “Hoa Hoa” Dahlgren har sålt och det är nya ägare. Men vi ska dit på lördag och testa. Humlehof är också väldigt trevligt och ibland hänger vi med hit.
   Verkar som om man byter skepnad och belysning på Kulturhust för det är verkligen vackert belyst.

 7. 40 år är en lång tid för vänskap ,-) Så mysigt ni har tillsammans.
  Vilka dagar som rymmer allt!
  Stora salongen ser fantastisk ut ,-))
  Så gott ni äter, låter lika gott som dina fantastiska räksmörgåsar du visar upp!
  Härliga inbjudande bilder
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Ja, vi träffades när vi gick på kurs och skulle adoptera barn. Och sedan dess har vi haft kontakt.
   En fin dag hade vi och den blev omväxlande och väldigt trevlig.
   Nu, blev det ingen räksmörgås eftersom vi dels skulle ut och äta middag och dels bör jag förnya mig
   Ha det fint du också.
   Kram

 8. Kan du förstå att jag aldrig var in där på museet när jag jobbade på Norrmalmstorg och Hamngatan…för visst hörde jag talas om palatset. Dock är det ganska diskret inklämt där mellan andra maffiga byggnader så inte ser det så palatslikt ut på fasaden. Men vilken praktsal! Men på den tiden jag jobbade där var mitt fokus inte så mycket åt det kulturella hållet men hade någon föreslagit ett besök hade jag hakat på. Glad att det kommer mer därifrån i kommande inlägg.
  Mat, ja som vanligt sitter jag här nästan miss i nassen, och börjar känna suget i tarmen när jag ser dina mackor. Men det hjälps inte, någon nattamat blir det inte.
  Tack för din teaser, ser fram emot nästa….
  Kram och natti

  1. Jag kan helt klart förstå att du inte var där. Byggnaden är diskret och gör ju inget väsen av sig.
   Mer kommer och historien bakom familjen Hallwyl är intressant i sig. Väldigt intressant även att se den andra utställningen.
   Kram

  1. Jadå! En lyckad och varierad dag.
   Idag vilar jag mig mer i “form” och säkert blir det en bra dag. Men hemmavid. (Var och fick dropp i går och påbörjade min benskörhetsbehandling)
   Önskar dig en trevlig torsdag.

 9. Vilken innehållsrik och trevlig dag. Det är många år sedan jag besökte Hallwylska museet så jag ser fram emot fler inlägg därifrån. Det är så vackert där och vi hade en perfekt guide när vi besökte det. Kram

  1. Det var det! Och det var också garanterat halkfritt. Inlägg från Hallwylska kommer i morgon och på fredag. Alltid trevligt att komma hit. Idag vilar jag mig form efter att igår påbörjat min behandling mot osteoporos.
   Kram

 10. Vilken trevligt dag .Intressant utställning, den skulle jag velat se.
  Frågan om jag skulle klara att välja bort räksmörgåsen? Kanske för ditt alternativ låter också gott.
  Jag valde själv bort en räksmörgås denna vecka till förmån för en semla, ytterligare en passion för mig.

  1. En riktig heldag blev det verkligen.Och väldigt trevlig. Har bestämt att jag ska förnya mig lite så ibland ska jag välja annat än räksmörgås. Nu skulle vi ju ut och äta middag på kvällen så valet föll på en lite mindre smörgås. Men väldigt god den också.
   Testade en semla idag, men jag tycker det är alltför “tidigt” och den var supergod. Nog den bästa jag någonsin ätit. Och i lagom storlek-

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *