Stockholm

En favorit i Stockholm; Mariaberget – En av många…

I Stockholm har jag flera olika områden som var och en av dem är en favorit. Och de är favoriter på olika sätt. Igår tillkom en ny i samlingen nämligen  den fina Pålsundsparken. En för mig helt ny bekantskap och som med största sannolikhet kommer att bli till en vän. Högt ovanför Riddarfjärden ligger parken. Och när vi ändå var här i “bergsområdena” på nordvästra Södermalm så bestämde vi oss för att ta oss vidare här uppe och nu klättra österut.

Ytterligare en favorit fick vi igår i Stockholm. Pålsundsparken på nordvästra Södermalm. Ytterligare en favorit i Stockholm, Pålsundsparken. Och trots att molnen hopade sig var utsikten över huvudstaden strålande.

Slingan vi gick igår är nästan 10 km och med en del avstickare var vi uppe i 12 km innan vi var hemma. Start och mål med den röda cirkeln. Och igår stannade vi i Pålsundsparken och idag tar vi oss vidare längs den blå streckade linjen.

Ytterligare en favorit i Stockholm

Från Pålsundsparken klättrar vi vidare vi vidare och tar oss fram på smala stigar. Vi är på väg mot Skinnarviksbergen som är Stockholms högsta punkt. Hela 53 m över havet. Här tar vi oss bara förbi i utkanten för att snart nå den gamla gatan Yttersta tvärgränd. Också en favorit i Stockholm.

Vi tar oss vidare på en smal stig  från Pålsundsparken och mot Skinnarviksbergen. 

Vi tar ännu en trappa upp och till vänster ligger Skinnarviksberget.  Och jag konstaterar att det är den tionde sedan vi startade nere vid Riddarfjärden.

Och strax har vi lämnat Skinnarviksberget och kommer ut på Yttersta tvärgränd. Gatan fick sitt namn i slutet av 1600-talet och den här gatstumpen var då den som lång längst västerut av Södermalms tvärgator. Gatan var då mycket längre men när Ringvägen drog fram här i slutet av 1800- talet så blev det bara en liten bit kvar. Området här är väl bevarat och husen är från 1600 och 1700- talet och det känns som en gammal småstad. Husen här berättar om det liv som var i Stockholm under den här tiden

Också en favorit på Södermalm. Området kring gatstumpen Yttersta Tvärgränd. Också på Södermalm. Yttersta tvärgränd och området här omkring med hus från 17 och 1800- talet  är ytterligare en favorit i Stockholm.

Husen här är byggda av sten och trä och har oftast långsidan mot gatan och ett plank med gång eller körväg in till gården. Och inne på gårdarna låg oftast fler bostadshus, bodar, dass, stall och ibland en bagarstuga. Flera av husen renoverades på 1970-talet och moderniserades men man försökte ändå bevara så mycket som möjligt av det gamla.

Monteliusvägen – Nästa favorit

Monteliusvägen är en ca 500 meter lång promenadsträcka uppe på Mariberget på Södermalm, ovanför Riddarfjärden. Planerna på att bygga en promenadväg här uppe har funnits länge med boende i området protesterade. De tyckte och trodde att deras trädgårdar då skulle krympa och att området också skulle bli mer offentligt. Men gångvägen byggdes och 1998 var den klar att ta i bruk. Just namnet Monteliusvägen kommer efter Oscar Montelius, en professor, arkitekt och historiker som hela sitt liv bodde här i närheten, På St. Paulsgatan. Och detta är verkligen en perfekt plats för att blicka ut över Stockholm och kanske ha med en picknick att äta här uppe. (Gott om bänkar och en del bord finns längs promenaden.)

Monteliusvägen är också en favoritMonteliusvägen är också en favorit. 

Längs med Monteliusvägen ligger också ett par mindre parker;  författaren Ivar Lo Johanssons park och skalden/musikern Olle Adolphsons park. Båda har bott i området här.

Riddarholmen och Riddarholmskyrkan skymtar i bakgrunden.

En paus på trädäcket vid Olle Adolphsons park. Och härifrån utsikt över Stockholm åt alla väderstreck.

Stockholms stadshus och delar av City.

Vi går vidare och närmar oss slutet på Monteliusvägen och ska sedan via Slussen promenera vidare tvärs över Södermalm.och hem.

Promenaden längs Monteliusvägen är snart slut. Här har vi Gamla stan framför oss. Men vem vet. Kanske hittar vi ännu en favorit på vägen hem. Framför oss ligger här Gamla stan med Storkyrkan till vänster och Tyska kyrkan till höger. Och vem vet. Vi kanske hittar ännu en favorit på vägen hem.

 

40 svar på ”En favorit i Stockholm; Mariaberget – En av många…”

 1. Så mycket jag får se pp dina promenader =) 10 km är en lång promenad och så fina parker och små samhällen mitt i storstaden. Jag hade lätt valt att gå i denna parken. Trevlig lördag <3
  Kram

  1. Ja, en bra bit går vi varje dag och och just här var det ett tag sedan vi var. Och Monteliusvägen kvalar in som en av mina favoriter i Stockholm. Och än bättre nu när det inte är några turister här. Men också tomt. Stockholm erbjuder en stor mångfald och man kan hitta det mesta och ibland sida vid sida.
   Kommer du hit så ska jag gärna visa dig och tills dess hänger vi med varandra på bloggarna. Bra det också.
   Kram

 2. Just så, en favorit kan vara flera – dina favoriter. Och turgåendes som följer dig 🙂
  Gåendet och seendet öppnar möjligheter i våra sinnen!
  Fina talande bilder Ditte!
  Stor kram

  1. Tack, Tove! Ja, visst kan det vara så. Och vad gäller Stockholm har jag några favoriter på lut. Och att gå och söka sig fram ger många möjligheter . Försöker ta vara på dem.
   Stor kram och många tankar.

 3. Så otroooligt vackra grönskande bilder! Tack för promenaden! Ja, ni går väldigt långt varje dag. Fint! Bra att hålla igång konditionen.
  Jag saknar de där långa promenaderna som Sigge och jag gjorde så gott som varje dag. Men till det fordrades det en biltur. Jag är väldigt begränsad idag, så är det bara. Tog mig en cykeltur idag för att leta blommor att fotografera.
  Såg att det satt mycket folk på en uteservering vid torget, annars rätt så dött. Satt ett par på en servering på gågatan.
  Solen har varit härlig precis hela dagen, tack och lov.
  Lördagskram stor!

  1. Tack! Ja, det är vackra tider just nu och vi går och njuter. Långt blir det ofta men också med pauser. Orken är bra att ha och att hålla lungorna i god form. Vi har ju heller ingen bil men kan å anda sidan ta oss runt här en hel del till fots. Och båtarna fungerar ju utmärkt som komplement om vi ska lite längre. Förstår att du saknar era turer.
   Jag har idag träffat döttrar och barnbarn vid den härliga uteserveringen Boule & Berså och det var så roligt. Strålande sol där hela dagen. Liv och killarna kom med tåg från Uppsala och det fungerar ju bra.Och Helenfamiljen kom med buss från Nacka. Är ju väldigt få som åker buss så det fungerar ju bra.
   Stor kram och trevlig kväll.

  1. Vad roligt att läsa att du också gärna tar en tur här. Vi gör det ganska ofta och från olika håll. Vad roligt att läsa att du kunnat utöka din promenadsträcka och en extra fin käpp har du ju också. Och givetvis att ditt ben nu är bättre.
   Önskar dig också en fin helg.

 4. Jag kan verkligen tänka mig att man får en hel del guldkorn och speciellt i Stockholm liksom! Inte varit där så jättemycket men där man varit är det ju magiskt 😀 <3

  1. Visst är det så! Och extra roligt att jag även hittar nya favoriter. Men Stockholm har mycket att erbjuda. Ohc det har ju många andra städer också. Tror nog att din stad också har det.

 5. Ännu en härlig promenad! Monteliusvägen är helt klart en favorit och vyerna är verkligen fantastiska. Här har det varit ett fantastiskt fint väder och jag förstår att det samma gäller för huvudstaden.

  Kram och god kväll!

  1. Ja då! Den hängde ihop med den förra så det blev en rejäl promenad och mycket fint att se. Fick en ny favorit i Pålsundsparken och Monteliusvägen hamnar i gruppen gamla favoriter. Men fint med de som finns.
   Strålande väder även här idag och det blev en fin träff med “de mina” på Boule & Berså. Så trevligt.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 6. Ännu en underbar tur i den vackra staden. Utsikterna från ditt Söder
  tar priset varje gång.
  Ser så skönt ut, där du sitter nästan under det blommande trädet.
  Hoppas du kommer att promenera och fota i evighet. 🙂 Kram!
  Här är det soligt men kyligt – bara 6C i morse!

  1. En fin runda blev det och väldigt roligt att du följer med. Söder har mycket fint och just Pålsundsparken som jag skrev om igår var en ny och väldigt fin bekantskap . Tänk att vi bott här så länge och att jag missat den. Men hit kommer vi tillbaka. Monteliusvägen är en gammal favorit och här går vi då och då. Vad gäller promenaderna så kommer jag att fortsätta med dem så länge jag bara kan. Kanske får jag dock inse efter hand att de får bli lite kortare
   Strålande sol här idag och jag tror termometern på eftermiddagen kom upp till +15. Men i morse var det nog inte mer än +8 här heller.
   Kram och jag önskar dig en fin helg.

 7. Där har jag inte varit, tror jag i alla fall. Så tusen tack för den långpromenaden. Alla trädäck och stigar ser ganska nybyggda ut eller har jag fel.
  Oavsett vilken “höjd” man befinner sig på på Söder så är utsikten alltid helt fantastisk. Det visar du verkligen med dina bilder. Det roliga är också att ni strosar runt på områden som aldrig skulle upptäckas av turister… om de inte läser din blogg förstås.

  1. Kanske tar du dig ne vända hit i sommar om läget på C-fronten lättar.
   Trädäcken längs Monteliusvägen vet jag att man renoverat för några år sedan. Slitaget brukar vara stort när det är många turister i stan. Monteliusvägen är en populär “turistspot”. Säkert har ma även sett över stigar och annat också. Ja, Söder har mycket att erbjuda och det är ju inte direkt utslätad stadsdel.Vare sig bokstavligt eller bildligt.
   Jag har ju ibland med mig turister i små grupper här på Söder och jag har då ofta fria händer att lägga upp en tur på några timmar och det är alltid jätteroligt. Monteliusvägen, Vitabergsparken, Åsöberget, trakten runt Mosebacke, Södermannagatan och koloniområdena längs Årstaviken brukar uppskattas. Och även små avstickare från dessa.
   Men det finns också de utanför Stockholm som läser bloggen och tar sig runt med tips jag gett. Jätteroligt.

 8. Så fina gångarna är men jag förstår de boende, deras oro för att bli störda osv. Fick de maka på sig eller löste det sig ändå?
  Trädäcket är snyggt och utsikten kan knappast bli bättre!

  Den här promenaden ni gjort, eller gör, som är ungefär en mil, hur länge brukar ni vara ute? Förstår att ni inte springer fram och att det blir många stopp med fotografering, njutning och förtäring. Men det måste ju ta ett tag, tänker jag.

  1. Jag tror oron var tämligen obefogad. Och det är ju bostadsrätter/hyreshus här och alla ligger en bit in från Monteliusvägen så den lilla meter som de blev av med gjorde nog vare sig till eller från. Man har restaurerat trädäcket för några år sedan och området är välskött i största allmänhet. Utsikten härifrån är fin och när det är turistsäsong söker sig många hit. Jag har också haft med turister hit och promenerat och de har varit stormförtjusta.
   När vi går runt en mil så brukar vi vara ute runt 3 till 4 timmar. Och med “pitstop” och fotostopp och för att ta in det vi ser. Stannar vi för lunch blir det lätt en timme till.

 9. Vi gick fem kilometer idag, och tyckte det var långt! Imponerad av dina promenader och vackra bilder. Monteliusgatan känner jag bara till för att Niklas Strömstedt bor där med sin Jenny! Det ser verkligen fint ut. Ha det gott!

  1. Jag joggar ju inte så då får man ta lite längre promenader för att det ska kännas bra för kropp och knopp. Och fem km är väl helt ok det också. Det är ju vardagsmotionen som är viktig. Inte hur långt egentligen. Monteliusvägen rekommenderas och särskilt nu när det inte direkt är några turister här så det är gott om plats. Går man från den gamla Mariahissen och västerut och sedan förtsätter så kommer man sedan även till Skinnarviksbergen och kan där gå ner på Söder Mälarstrand eller ta sig till den fina Pålsundsparken där vi var häromdagen. Kanske också en sväng ut på Långholmen.
   Ha det fint ni också.
   Kram

  1. Här går vi då och då och nu när det inte är direkt några turister i stan så är man ganska ensam här. Och vackert är det med en god överblick över Stockholm. Kommer du hit så ta gärna en vända här.

  1. Tror du hade gillat att gå med här. Ett stycke gammalt Stockholm finns liksom inbyggt här i miljön.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram

 10. Många favoriter blir det… 🙂 Tack för prommisen, den behövdes verkligen idag då vår morgonpromenad blev inställd på grund av ett rejält regnoväder med inslag av både åska och hagel. Precis när vi skulle gå ut började det småstänka vilket gjorde att vi sköt upp starten. Tur var väl det för det hade inte varit kul att vara nere på paseon när det brakade loss.
  Hoppas prognosen med sol stämmer för imorgon, då är det ju en större frihet som gäller 😀

  Ha en bra dag!

  1. Här i Stockholm blir det flera favoriter och trevligt är det. Fina promenadmål saknas aldrig. Fint att ni kunde hänga på här när regnet kom till er. Här lär det komma på eftermiddagen.
   Visst håller jag tummarna hårt för fint väder i morgon då ni ska få utökade friheter. Skönt!
   Önskar er också en fin dag. Trots regn.

 11. Ja, vad säger man efter den här promenaden? Jag blir som det där gamla stiftet som har hakat upp sig på den gamla stenkakan. Så vackert Stockholm är! Fullständigt underbart på så många olika sätt bara man har möjlighet att följa dig och Bosse i spåren. Vilket du ser till att vi har. Tack än en gång för ljuvlig promenad Ditte! <3

  1. Stockholm har mycket fint och vi rör oss gärna där vi kan kombinera det vackra med det gamla och gärna en hel del grönska och vatten. Jättetrevligt att ni följer med.
   Önskar er en fin söndag.

 12. Hej Ditte!
  Ja du gar och gar och kommer aldrig till…jo det gor du…Har inga prickar pa boktsaverna pa lanad dator som du ser 🙂
  Det ar sa fint dar uppe, tanker alltid pa Ingrid da vi gick dar forr…
  I dag som Ama skrev blev det skyfall helt plotsligt. Kul med alla skor som nu star pa terrassen hahaha…tror viruset
  forsvann fran dom. Har val inget att ga ut i nu da 🙂 I morgon kanske man far landa pa ett fik…om det finns avstand alltsa.
  Glad for det lilla…
  Kram vi hors! P ♥♥

  1. Hej P!
   Bra kanske med lite regn idag så att ni är “fit for walk” i morgon. Så skönt för er med lite mer lättnader. Ja, vi går och går och bra för kropp och knopp är det. Jodå, mål finns men de varierar efter väder och humör. Så fina minnen du har från dina och Ingrids promenader här uppe på Monteliusvägen. Så fint här uppe. Ja, det finns mycket vackert i Stockholm.
   Håller tummarna nu att ni kan titta in på ett fik i morgon.
   Kram från oss och ha det så bra du kan. Hälsa I!

 13. Jag blir verkligen lika imponerad av vår vackra huvudstad (och dina bilder förstås) varje gång jag får följa med på era promenader….det är oslagbart!! Dessutom blir jag så glad över att läsa om Gamla stan, att inte husen revs på den tiden det begav sig, utan att man renoverade så att dom får leva!
  Hoppas du får en söndag Ditte <3

  1. Stockholm har mycket att erbjuda och nu när läget är som det är så blir det än fler promenader är vanligt. Men å andra sidan jag rör mig ju alltid mycket. Det är så roligt att du följer med och kanske, om du kommer till Stockholm någon gång, så kan vi ge oss ut tillsammans. Och jag tycker man här i stan överlag har varit bra på att restaurera och behålla de gamla husen och de gamla miljöerna.
   Önskar dig också en fin söndag.

 14. Roligt att du hittade något nytt! ,-)
  Från högt till lågt, så vackra vyer och så intressanta hus. Jag älskar när man bevarar det gamla. Mycket som är fint att titta på ,-)
  Yttersta tvärgränd, Jättefint!
  Monteliusvägen var ju bar så fin, -)
  Är det den lilla mer som en liten gångväg! Den gillar jag.
  Den som inte sett Stockholm har ju verkligen missat något, nu får min man och jag ta Stockholm i besiktning, tror jag visst!
  Så mycket fint!
  Ha det bra KRAM Primrose ,-)

  1. Här har jag varit en del gånger förr och vi tar oss hit då och då. Så fint här och en vacker dag är utsikten över Stockholm extra fin.
   Du har ju sett en hel del när du promenerat i stan med mig men visst kanske ni i sommar tar er in till stan och tittar runt. Mycket fint finns att se och uppleva.
   Ha det bra du också.
   Kram

  1. Visst är det bra att bo här! Och många pärlor har vi som det är lätt att ta sig till utan att “resa”.

  1. Tack! Här finns väldigt mycket att se och uppleva och med platser som har sin historia.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *