Södermalm Stockholm

En del på gång – Och folk i farten

“En del på gång” kan man ju tolka på olika sätt.  Likaså  att “folk är i farten.” Båda går dessutom bra att kombinera. Förmiddagen har jag ägnat åt visst administrativt arbete utanför hemmet och samtidigt tränat mitt tålamod. (Ett ämne som inte är min allra bästa gren. Och av kommentarerna jag fick på gårdagens inlägg var det många där som inte heller var utrustade med det bästa tålamodet)  Idag blev det en praktisk övning i ämnet i fråga och praktiken fick jag vid personligt besökt ett par olika bankkontor. Mycket kan ju numer utföras via mobilbanken men inte allt. Så bara att hitta bankkontor med personal  på plats och “drop in” funktion var tålamodsprövande. Men det ordnade sig och tålamodet kom väl till pass .

Båda bankkbesöken ägde rum här hemma på Söder och var intressanta i sig. Konstaterade att min envishet även denna gång var till gagn. Inte minst i kombination med ett stort leende. Så rent allmänt kan man nog säga att det var en förmiddag med en hel del på gång. En promenad också.

Stockholm. Södermalm. Medborgerplatsen- En del på gång "sommar på Medis". Södermalm och Medborgarplatsen. En del på gång.  Här har parasoller och sittmöbler kommit fram på konstgräset och samsas med växter, vimplar och besökare. Jodå, en och annan duva är också på plats.

En del på gång

är det. Till och med en hel del. Medborgarplatsen har ett antal serveringar som kantar den norra sidan och vid lunchtid var det redan en hel del besökare. I bakgrunden reser sig bostadshuset Haglunds pinne. Haglund ville ge Södermalm en ny siluett och hade yviga planer.

Den danske arkitekten Henning Larsen blev kontaktad och ritade ett tiotal förslag innan något kunde bli accepterat. Men han tyckte att det blev alltför många kompromisser och hoppade av projektet innan det var klart. Byggnaden är en oktagon och är 24 våningar hög och består till största delen av bostadsrättslägenheter. Varje våningsplan har fem lägenheter och den översta våningen är en festvåning med stora glasfönster och fin utsikt över hela Stockholm med omnejd.

Medborgarplatsen. Haglunds pinne i bakgrunden och till höger ligger uteserveringarna sida vid sida.

Vid en av tunnelbaneuppgångarna till Medborgarplatsen ligger Björns Trädgård. En park men som persiodvis varit ett “tillhåll” – plats för både missbrukare och hemlösa. Här finns också en fin lekpark och en skateboardpark men miljön har ibland krävt en del tillsyn av ordningsmakten-

Stockholm. Södermalm. Björns Trädgård. En de på gång är det. Men vad?Här vid Björns Trädgård såg jag en riktigt lång kö av både äldre och yngre. En del på gång. Men vad.

Jag gick lite närmare och såg att det var kassar som packades och delades ut av volontärer från Clara Kyrka. Men var alla här i behov av en kasse. Eller? Funderade på att fråga. Men avstod. Eller var det annan utdelning. Jag vet ju att Clara Kyrka har en omfattande social verksamhet .Eller var det så att butiker lämnar in  matvaror med kort hållbarhet som säljs- Jag är tveksam. Kön hit var i alla fall väldigt lång.

På volontärernas västar står det “Clara kyrka” och i mitten här finns kassar packade.

Mer på gång

Nej, inga grönvästade volontärer här från Clara kyrka. Nej, sommarjobbare som tar sig an en del städning och rensning.

Stockholm. Södermalm. Götgatan. En hel del på gång var det. Jag gick en bit på Götgatan och även här var en del på gång. Under gång också- Och en som missat att läsa skyltar om att inga motorfordon ska köra här.

Mosebacke torg kändes som behagliga stopp. Trevligt är att det nu också finns en servering på torget som komplement både till Södra teatern (även teater) och Mosebacketerrassen. Goda valmöjligheter.

Mosebacke torg hade en del besökare så här mitt på dagen.

Jag satt en stund på torget innan jag stegade uppför trappan till Mosebacketerrassen. Här är det liksom lite historia kring området. Dessutom ingår en fin och vidsträckt utsikt över vår vackra huvudstad.

Mosebacketerrassen erbjöd vid lunchtid gott om lediga bord. Annat blir det i eftermiddag och kväll- Hit är det populärt att både gå och slå sig ner.

Njutbar utsikt över stora delar av Stockholm City

Här vy mot de östra delarna av Stockholm och här ligger också fartyget/vandrarhemmet af Chapman på Skeppsholmen.

Sexkilometer senare är jag hemma igen och med en och annan “konstpaus” inkluderad. Lunch på balkongen blir bra, i skuggan under markisen-

Stockholm. Södermalm. Hammarbykanalen. Fullt av båtar så en del är på gång .Både till och från Mälaren.En del är på gång även idag i kanalen. Tänk att det kan finnas så många båtar.

 

36 svar på ”En del på gång – Och folk i farten”

 1. En spännande dag! Å så fina bilder igen från vårt fina Stockholm! Mosebacketerassen ska besökas i september, Eric Gadd ska det njutas av! Ha en fin kväll!
  Kram

  1. Det blev en omväxlande dag och inte minst med ett par bankbesök. Men envisheten var bra att ha.
   Mosebacke är så fint och kan tänka mig att du igen vill se Erik Gadd här. Härlig miljö-
   Önskar dig också en fin kväll-
   Pride har ju börjat så kanske tar du en sväng dit.
   Kram

 2. Tack för promenaden.
  Bankbesök kan vara krävande.
  Inte så ofta sådana görs numera.
  Senast förra sommaren för min del.
  Minns förr när det kunde vara enorma köer vissa datum i månaden.
  Konstigt med den där kön vid Björns Trädgård??

  1. Trodde knappast att det fanns banker att besöka. Men jag hade ett par inom ganska nära avstånd. Behövde inte heller vänta mer än 10-15 minuter- Jag har inte personligt besökt ett bankkontor på många år. Men idag var det nödvändigt
   Kön vid björns trädgård får jag kolla upp. Men det var volontärer från Clara kyrka på plats så jag ska kolla upp det. Ville inte idag gå fram och fråga. Men kan inte tänka mig att alla behövde hjälp-

 3. Jag är som du tveksam till om alla verkligen behövde en påse…….
  Att stå på banken och vänta det är verkligen tålamodsprövande. Hoppas att du slipper den upplevelsen igen på ett bra tag. Ha en fin kväll, här är ljummet fast himlen ser lurig ut in över stan……kom några regndroppar då jag körde bil i eftermiddags.

  1. Jag vet ju inte riktigt om det var försäljning eller en gåva. Ville inte direkt fråga- Men kön var jättelång- Och jag såg ju att de i västarna kom från Clara kyrka-
   Bankbesöken var intressanta och jag fick delvis svar på mina frågor. Många äldre var här och kan tänka mig att mycket är svårt. Blir ju lite plottrigt på en mobil-
   Vi sitter även i kväll på balkongen men det blåser rejält. Inget regn verkar komma.
   Önskar dig en fin kväll-

 4. Bankbesök kan numera vara tålamodskrävande. Härligt att du kompenserade bankbesöken med en promenad och att vi fick följa med. Mycket roligt att få se fina sommarbilder från Söder och vad som händer där. Trevligt med lunch på balkongen.

  1. Visst kan det vara så och jag var beredd på det. Mycket kan en göra per telefon eller via mobilbanken. Men inte allt-. Behövde bara vänta ca 15 minuter så det var ok.
   Passade på att ta en runda och stärka ryggen när jag ändå var ute. Och många var i rörelse.
   Fint sedan med en sen lunch på balkongen-

 5. Men såå härligt och jag har ju sett en del bilder på instagram då jag varit lite borta härifrån njutbart hos er förstår jag 🙂 ha en fin kväll kram

  1. Så skönt här hemma. Har ju varit på resande fot stora delar av juni och juli så nu är det bara njutbart att vara just här.
   Har sett att du inte varit så närvarande på bloggen- Men sett på Insta att det blivit mycket från Bohuslän- Så fint där-
   Kram

 6. Vilka härliga bilder från din dag! Att besöka ett fysiskt bankkontor kan vara rena prövningen men skönt att det gick bra.
  Jag minns när vi bodde på Malmen när barnen var små. Vi hade sviten ovanför pianobaren (vet inte om den finns kvar) och nedanför våra fönster pågick knarkhandeln helt öppet. Minns att vår son blev helt förstummad när någon tog fram en kniv. Dagen efter bytte vi till en svit högst upp i stället och då kunde vi sova gott.

  Önskar en fin kväll nu!

  Kram

  1. Det blev en bra dag och intressant att personligen besöka ett par banker. Tänk , att det fortfarande går. Såg att många “äldre” var här och mycket är ju knepigt att ordna via mobilbanken-
   Malmen finns kvar och just utanför, lite till höger, ligger ju Björns trädgård. Nu är det en hel del polis här och i alla fall dagtid är det ganska lugnt- Här finns också nu en fin skatepark och trevlig lekpark så kombinationen är inte lyckad.
   Fint att ni fick bytt svit till högre upp. För läget är ju bra i sig-
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 7. Det är mycket sällan som jag besöker en bank personligen, men det händer. Och jag tycker det är bra att möjligheten finns.

  Så fint med all hjälpverksamhet och det är bara att skatta sig lycklig och tacksam över att slippa be att få en matkasse.
  Vackra och varierande bilder från folklivet.
  Nu prövas mitt tålamod med feberfrossa. men det är bara att vila.
  Trevlig kväll. Stor kram!

  1. Väldigt ovanligt här också men ibland är det nödvändigt. Blev nästan förvånad att man kunde komma på “drop in” och ta nummerlapp- Behövde bara v’nta ca 10 minuter på varje bank.
   Såg att många äldre var här och fint att möjligheten fortfarande finns-
   En bra dag på alla sätt och här på söder är det verkligen mycket på gång- Mängder av besökare .
   Önskar att din feberfrossa ger med sig-
   Inte mycket annat att göra än att vila.
   Stor kram och ha det så bra du kan.

 8. Att få till två fysiska besök på två olika bankkontor på samma dag tycker jag verkar riktigt beundransvärt! Vi vartvungna att uppsöka ett bankkontor för ett tag sedan och inte var det lätt att få till det!
  Mosebacke och utsikten därifrån tycker jag är riktigt fin.

  1. Jag trodde knappast att det fanns bankkontor idag som var bemannade. Men efter att ha besökt två idag så vet jag att de finns-
   Här var det “drop in” på båda mellan 10 och 13 och bara 10 -15 minuters väntan med nummerlapp Jag blev nästan paff.
   Sen var det dags för en promenad och andas lite.
   Och Mosebacke och kvarteren där var bra för ändamålet.

 9. Bankbesök är inte särskilt roligt längre, köerna är långa och allt går väldigt långsamt, även här .
  Tack för en fin och intressant promenad med dig Ditte, mycket är sannerligen på gång, inte bara du, ser det ut som :).
  Allt gott och stor kram!

  1. Ja, idag var det en del på gång för min del både av den mer administrativa sorten och en del annat. Blev förvånad över att det ens fanns öppna bankkontor att besöka utan tidsbokning. Men det fungerade. Att jag sedan inte fick de svar jag helt ville ha kunde ju inte hjälpas.Men jag fick ju prata med “personer”. Minns våra besök på banken i Torrevieja och de var ofta betydligt knepigare och mer segdragen. Kan tänka mig att det är liknande hos er i Funchal.
   En promenad i omgivningarna kändes lagom efter uträttade bankärenden. Och omgivningarna i närområdet är trevligt omväxlande och det gör ju inget.
   Ha det gott ni också.
   Kram

 10. Det där med besök på banken – där sa du nåt… Har inte besökt en bank på minst tre år. Minns att mitt lokala bankkontor slutade helt med drop-in redan i början på pandemin. Har dock inte kollat om det går att besöka dom igen. Jag menar Bank-ID dosan måste väl förnyas någon gång antar jag – när batterierna är slut alltså…

  Härliga bilder från Söder. Så fint man har gjort på Medborgarplatsen. Är det premiär för “gräsmattan” denna sommar? Om du frågar mig så kunde dom ha den året om, för Medis är ju rätt trist under vintermånaderna, då bland annat Snaps och Melanders stänger sina serveringar.

  Försökte googla vilken verksamhet som pågår i Björns Trädgård, men hittade inget. Nej, jag hade nog heller inte frågat någon i kön. Det kan missuppfattas om det handlar om “välgörenhet”.

  1. Nej, jag har nog inte besökt en bank på minst fem år. Trodde knappast de ens fanns kvar. Här var det många “åldre” här som behövde nya bankdosor kunde jag höra. Men de verkar vara en bristvara idag.
   Att sedan efter bankbesöken ta en runda här i hemmakvarteren var trevligt- Kul med mycket folk ute.
   gräsmattan på Medis här nog funnits i ett par år men i år har man satsat mer också på växter och sittmöbler. Och så vimplar.
   Vintermånaderna finns en konstisbana på Medis och den piggar upp och det är många som använder den. Inte mist barn- Men visst är det annars ganska trist här. Det nya biblioteket i medishuset är dock ett lyft .
   Ska vid nästa runda titta lite mer på vilken utdelning som pågår. Letade också på nätet men hittade inget. Tack för ditt försök- Återkommer i ärendet.

 11. Att pröva tålamodet kan vara bra,-) Bra att det löste sig.
  ,-) Fint att det finns kassar att hämta till behövande. vilktigt! Sen får man ju hoppas att det är behövande som får dom!
  Missat…så hamnade han i din blogg ,-)) Lyckligt oventande, han skulle säkert ta det med humor om han visste.
  Ja balkong och under markis är bäst ,-)) Men så många trevliga ställen att besöka ni har. Fortsatt fint, önskr jag!
  KRAM Primrose ,-)

  1. Visst är det bra att pröva tålamodet. Och jag behöver öva på det. Men det har blivit bättre med åren och jag har tränat.
   Vad gäller kassarna kändes det väl många som var här i kö- Måste ta redan på om det kanske är varor med kort datum som såldes ut.Kändes udda att så många skulle stå i kön för att få en kasse.
   Blev en skön promenad i stan idag efter besöken på bankerna. Och kul att se så många ute.
   Ha det fortsätt bra du också.
   Kram

 12. Inte det lättaste att hitta en öppen bank idag, fast jag har en jag brukar besöka vid behov, undrar var den låg förresten? 😉
  Fantastiska bilder Ditte, längtar till stockholm, resan dit denna semester ställdes in tyvärr men nån gång innan årsskiftet blir det av.
  Ha det fint nu.

  1. Tack! Kul att du tycker om bilderna och att traska med här- Hoppas att du får till ett besök här i huvudstaden under hösten.
   Nej, så sant. Nu visste jag att båda var öppna men det hade ju kunnat vara riktigt lång kö- INtressant med ett bankbesök för det var många år sedan-
   Ha det fint du också.

  1. Jag undrade just. De flesta som köade såg inte direkt ut att vara i behov av mat. Men kanske var det någon försäljning av mat med kort hållbarhet- Får vara mer nyfiken nästa gång. Vet ju dock att Clara kyrka har ett omfattande hjälparbete.
   Ja, sex km blev det och inklusivet två bankbesök. En upplevelse i sig.
   Kul att det är så många ute och vidgar vyerna.
   kram

  1. Sommastockholm har mycket att erbjuda och det mesta är också lätt tillgängligt för oss. Mycket också med gångavstånd. Blev bra med en promenad efter bankbesöken och Mosebacke och kvarteren där omkring är så fina med gammal träbebyggelse

 13. Så skönt att bankbesöken löstes ganska smidigt.
  Och en rejäl promenad i fina omgivningar blev det också.
  Stor kram

  1. Allt är relativt Men båda gick helt ok. Tycker nog det varit knepigare de få gånger vi behövt gå till Sabadell i Torrevieja. Där är man ju beredd på att få vänta och det var jag än mer här. Men 15 minuter var helt ok. Och skönt sen med en runda i de fina omgivningarna-
   Stor kram

 14. Hej å hå Ditte!
  En del på gång och att vänta på något!
  Är det så hopplöst med att göra bankärenden? När gjorde jag sist ett ärende? Tre år sedan och då bokade jag tid med min personliga bankkvinna.
  Tålamodet – för egen del har jag vid flera tillfällen plenty of – men också av otålamod. Min farmor sa ofta när jag var barn att det finns ju en tub med tålamodsalva att köpa på apoteket, men den var hiskligt dyr! Först efter hennes död förstod jag innebörden fullt ut!
  Hon själv var tillsynes tålmodigheten personifierad 🙂
  Möjligen påverkas vi människor av den stress som finns att vi hela tiden ska uppleva så mycket och hinna med att det påverkar vårt tålamod. Har en då otåligheten i sin personlighet, vilket vi nästan alla har då och då så tickar tålamodstriggern igång.
  Mänskligt tänker jag om fenomenet.
  Tror nog att mitt yrke lärde mig mycket med det att vänta in.
  Om kassarna och den långa kön; du skulle ha frågat? Blir lite nyfiken var varför du inte …
  Som vanligt härliga bilder och bilder ger ju också budskap!
  Allt gott från mitt residens och soffhörnan denna eftermiddag med kram!
  Hälsa B det samma.

  1. Ja, hej och hå! Men jag var så nöjd när jag var klar med besöken hos bankerna- Glad att det ens finns bankkontor och med personal. Många år sedan jag var inne på något kontor. Men via telefonen har jag haft en del kontakt.
   Tror vi är ganska lika här vad gäller tålamodet. Men du har betydligt mer av det. Helt klart. Skrattade gott åt detta med en tålamodssalva.
   Var nog även som barn hade dåligt med tålamod men pappa hade desto mer av varan. Mamma var nog mer lik mig här.
   Ska nästa gång fråga volontärerna om kassarna- Tänkte göra det med ville ju inte tränga mig före i kön- Man kunde ju tro att jag skulle göra det- Och om det var mat till de so inte hade så skulle det känts tokigt att fråga dem som var i kön-
   Fint att du har det bra.
   Många tankar och varm kram.
   Bosse hälsar.

 15. Många aktiviteter och många serveringar … ja det händer mycket i huvudstaden! Fina bilder från din promenad. Inte lätt med personliga bankbesök numer, men “min” bank har öppet med normala banktider alla vardagar i veckan – skönt när man verkligen måste besöka dem. Tålamod är inte lätt … inte heller min bästa gren.
  Kram

  1. Igår blev det bankbesöken som var i fokus. Och jag var förvånad över att jag ens kunde besöka bankkontor utan att beställa tid. Personal fanns också. Så för att “fira” blev det en runda och det var många ute.
   Har förstått när jag läst kommentarerna att tålamod är lite av en bristvara hos många av oss.
   Jag kommer nog att få träna på mitt i hela livet.
   Kram

 16. Haha, den där pinnen har tillkommit stadsbilden efter att jag gjort min sorti ur huvudstaden. Den kände jag inte alls till…
  Googlade lite och vissa tyckte som arkitekten själv att det blev varken tupp eller höna, man skulle vågat lite mer så det verkligen hade stuckit ut. Nå, smaken är som baken. Himla trevligt där på Mosebacke, dit drog jag mig gärna och ofta, dock inte när det var uppträdanden.
  Så många vattenhål det finns i staden! Och de blir bara fler och fler, naturligt förstås eftersom staden växer så det knakar.
  Hoppas bankmötena slutade väl, drop-in lät ju fantastiskt, här i Dalarna håller många banker helstängt under sommaren pga att hela personalstyrkan har semester. Skandalöst om du frågar mig som själv jobbat 20 år i yrket. Det är ett serviceyrke! Numera får man tigga och be att ens få öppna ett konto, kontanter hanteras inte och tidsbeställning gäller, uselt…
  Kram

  1. Så kan det vara men “pinnen” har funnits här sedan slutet av 1990-talet- Och nu hör den liksom till-
   Mosebacke gillas och även idag blev det en paus här uppe. Enkelt, opretentiöst och utsikt ingår.
   Trodde knappt nu att det ens fanns banker med personal som tog emot- Men både drop in och tidsbokning finns-
   Såg att många “äldre” var här som behövde personlig hjälp så bra att det fortfarande finns öppna kontor. Dessutom var det gott om personal.
   Var på Nordea och SE banken-
   Visst borde bankerna ta bättre hand om sina kunder.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *