Skyltar Stockholm

En blandning av gammal och nytt i veckans Skyltsöndag

Söndag! Och dags igen för ännu en rolig skyltsöndag som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det ”skyltar” av olika slag som gäller och med väldigt fri tolkning. Alla bilder utom en är från veckan som passerat och några är dagsfärska. Här blir det en blandning av gammalt och nytt.

Stockholm. Södermalm. Hammarbykanalen. Området är en blandning av nytt och gammalt. Lugnt och stilla i morse klockan 05. Vackra speglingar i kanalen. Och hela området här är en blandning av nytt och gammalt.Hammarbyslussen och Skansbron rakt fram och till vänster ligger en hiss som är ny i sommar och som går från Skansbron ner till kajen.

En blandning av nytt och gammalt

kännetecknar området runt Hammarbykanalen och man kan härleda dess historia till 1600 talet och även tidigare än så. En ny stadsdel, Hammarby sjöstad har växt upp på den södra sida om kanalen och där fortsätter man att bygga. Både bostäder och kontor. Här där vi bor på norra sidan om kanalen är det färdigbyggt och området  med den nya husen  kom i stort till under 1980 och 1990. Några också senare.

Bild tagen klockan 05 i morse. Lite dimma låg kvar över vattnet. Hammarbykanalen österut och Hammarby sjöstad på andra sidan. Här är det både bostäder och kontor som samsas.

Vi håller oss kvar vid kanalen.

Stockholm. Södermalm. Hammarbykanalen. En läcker båt med en blandning av gammalt och nytt. Här passerade en riktig “skönhet” för en stund sedan. En blandning  här av gammal och ny design. Tror båten är nytillverkad men är osäker.

 

Häromdagen följde vi via kameran och med blotta ögat också en träsegelbåt som seglade in och genom Hammarbyslussen.

Stockholm . Södermalm. Hammarbyslussen. Även en sluss har en blandning av olika skyltar. Även en sluss har en blandning  av olika skyltar. 

För ett tag sedan visade jag denna skylt här i Skyltsöndag. Från restaurang Thaiboat som ligger ett par hundra meter bort längs kajen. Och dessutom kom en badande med på bild. (Hör till ovanligheterna att man badar här) Men häromdagen såg jag en förändring i skylten.

 

Och efter ett tag hade budskapet ändrats. Förutom mat och dryck kan man nu också köpa is.

 

Stockholm. Södermaln.Norra Hammarbykajen. Sjöräddningsstationen , slussen och restaurang Thaibot. En blandning här också.En helhetsbild inzoomad från 200 meters håll- God blandning.  Slussen och Sjöräddningsstationen till vänster och rakt ner restaurang Thaiboat. Måtte i sommar vara Stockholms mest populära restaurang. Alltid kö och fullsatt.

En blandning av skyltar även i Gamla stan

Var i veckan en vända hit men passerade då bara de mer livliga gränderna och tog mig mot de mer stillsammare delarna-

Stora Nygatan är tillsammans med Västerlånggatan och Österlånggatnan en populär shopping, café och restauranggata.Och gott om skyltar är det. 

Stannade på vägen till vid Västerlånggatan 27 där den här gränsstenen, tavlan, finns. Den markerar en gräns mellan Uppland och Södermanland, men sedan lång tid tillbaka går går den gränsen vid Slussen i Stockholm. och gränsen har blivit flyttad många gånger. Ett tag gick den i City, vid Hötorget, och innan dess här vid Skanstull på Södermalm.

Så hittade jag en ny skylt mitt i det gamla. Ett torg vid namn Vera Siöcronas torg. Torget hette tidigare Sven Vintappares torg och ligger i SVen vIntappares gränd. Men namnbytet kom till 2018.  Ven var då Vera Siöcrona? Jo, en författare och journalist och väldigt engagerad i Hembygdsföreningen i Gamla stan och ville bevara det gamla . Hon kämpade tillsammans med Evert Taube m.fl. för att förhindra rivningarna inför bygget av Kanslihusets annex i Gamla stan. Och eftersom hon betytt mycket för Gamla stan och bodde här i Sven Vintappares gränd mellan 1945 och  1972 fick torget nu hennes namn. Hon var en mycket god vän till Evert Taube och finns med som person i hans visa Vera i Vintappargränd.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

26 svar på ”En blandning av gammal och nytt i veckans Skyltsöndag”

 1. 5 cyklar som kommer att få böter eller som kommer att transporteras bort. Så är det i den här staden. Står du felpakerad med cykeln flyttats den.
  Verkar inte vara bästa badplatsen, men är man överhettad så är man….
  Ha en bra kväll och vilken fin morgon du hade =)

  1. Borde vara så här också. Verkligen. Nej, varför killen /mannen badade här vet jag inte. Kanske var det en vadslagning.
   En fin morgon var det och jag somnade om. Det var ett himla liv på duvorna så jag vaknade och ville se vad som var på gång. Och det var så fint.

 2. Dina mitt-i-natten-bilder är fantastiskt fina. Du verkar ha blivit en morgonmänniska;-) Lady Di III är ju en helt fantstiskt fin båt. Den var nog inte billig om man säger så, men den riktiga Lady Di hade ju inte heller billiga vanor direkt.
  Kul att du observerade den nya skylten på Thaiboat. Å nu har jag lärt mig en ny app också -pej, Aldrig hört talas om.
  Sedan blev jag riktigt förvånad att gränsen mellan Uppland och Södermanland gick vid Västerlånggatan förut och nu vid Slussen. Alltså bor du i Södermanland och jag i Uppland. Känns väldigt konstigt måste jag säga;-)
  Tusen tack för en härlig skyltning och länken:-)

  1. Tack! Ja, det var verkligen en fantastisk arla morgonstund. Men det var så att ett gäng duvor väckte mig. Vi har både balkongdörren öppen liksom sovrumsfönstret och det var ett herrans liv.Men jag gick snart och la mig igen. Så detta är liksom ingen vana.
   Liknande båtar som “Lady Di III” är inte så vanliga. Den var så läcker.
   Såg att några anställda var ute med en liten jolle vid Thaiboat och de bytte skylten. Nu finns också is att tillgå. Appen “pej” kände jag heller inte till.
   Ja, detta med gränsdragningen mellan Uppland och Södermanland är en lång historia och flera olika biskopar har varit inblandade. Gränsen har en gång också gått vid Hötorget och även på andra ställen i Gamla stan.
   Ja, visst är det märkligt med att jag bor i Sörmland och du i Uppland.

 3. Är det då man ska vara vaken, njuta av stillheten också, ,-)
  Då sover vi som allra bäst!
  Otroligt vacker bild när allt speglar sig.
  Lady Di var en ovanlig båt. Fin!
  Den skylten går inte att missa, bra med ett bra matställe nära. En som simmar, oj ok det var tidigt och inte många båtar.
  Tycker det är synd när gamla namn byts ut, men den här kvinnan var värd att få ett torg uppkallat efter sig ,-) För att bevara, det är viktigt!
  Ha det jättefint Varm Kram Primrose ,-)

  1. Jag kan lugnt berätta att dte hör till undantagen att jag är vaken klockan 05. Men vi har balkongdörren och sovrumsfönstren öppna och det var ett herrans liv på ett gäng duvor. Så de väckte mig. Särför gick jag ut på balkongen för att se varifrån oväsendet ko. Duvorna såg jag inte till men däremot mötte jag en vacker morgon.
   Visst är Lady Di III en vacker båt. Skulle gärna ta en tur med den
   Jag håller med dig men här kändes det bra att torget fick ett nytt namn. Dör gränden har ju kvar “Sven Vintappares gränd”-
   Ha det fint du också.
   Kram

 4. Alltid lika informativt och intressant Ditte! Väldigt vacker båt, är den i mahogny tro? Eller så är det fake…ler
  Ja nu verkar Thaibåten ha bytt betalsystem, o trångt som sjutton är det, där skulle jag inte slagit ner min rumpa i dessa tider.
  Det ser lite vanskligt ut att simma där i kanalen, tänk om inte manskapen på båtarna lägger märke till att ett huvud guppar i vattnet? Huva…
  Kram från pörtet

  1. Tackar! Ja, visst är denna Lady Di III läcker. Vore något för dig och mig att glida med i. Jag tror den är i mahogny. Inget fejk här inte.
   Vad gäller Thaiboat så är det inte så trångt som bilderna visar. Har varit där. Och det är gott om plats. Endast de i samma sällskap delar bord. Mest är det två-bord. Läste att de fått beröm just för att de sköter allt så bra av de som granskat krogar. Här är en gång för de som kommer och en annan för de som går. All servering sker vid borden och inget barhäng.
   Tror att mannen som simmade hade en vadslagning ed någon på kajen. För här hoppar man inte direkt i frivilligt.Dessutom är det badförbud här där båtarna kör. Men folk måste lära sig att tänka själva också. Tur att Sjöräddningen är granne.
   kram!

  1. Visst är skylten bra! Här på restaurangen är det alltid fullt och köerna börjar tidigt om man inte bokat bord. Är nog Stockholms mest populära restaurang. Och väldigt god mat och dryck har de.

 5. Som vanligt ett fullmatat inlägg med en massa intressant läsning! Fantastiska morgonbilder från din balkong!
  Nu är det en ny dag! Hoppas den blir bra!
  Kram

  1. Tack! Inte ofta som jag är uppe och vaken så tidigt. Men en ljuvlig morgon var det. Men nu var det ett gäng duvor som förde ett herrans liv. Har sovrumsfönstret öppet liksom balkongdörren. Somnade sedan om. Blev även denna gång lite gott och blandat från veckan som varit.
   Än så länge sol hos oss.
   Önskar dig en fin dag.
   Kram

 6. Härligt skyltat igen och vilken fantastisk morgonbild med underbara speglingseffekter där på första bilden! Fast vad tusan gjorde uppe i ottan? Sovmorgon är ju aldrig fel 😉

  Ha en finfin start på veckan!

  1. Tackar! Ja, det är ju inte vanligt att jag är uppe denna tid men blev väckt av ett gäng duvor. Men en ljuvlig morgon var det och jag somnade om.
   Önskar dig också en bra start. Spännande att se var ni är.

 7. Duvornas väsen ger oss en fin bild! Skönt somna om. Samlingen skyltar och iakttagelser du gör ger ett som alltid välfylld inlägg på tema.
  Den där träbåten stiligast finast!

  1. Tack, Tove! Lite gott och blandat från veckan blev det. Ja, på så sätt gjorde duvorna nytta men tursamt nog somnade om.
   Visst är träbåten tjusig. Men jag tror kaptenen där var “upptagen”.
   Kram!

 8. Det har blivit en trevlig tradition med skyltsöndag här hos dig. Alltid lika fina bilder från Stockholmsvyerna. Och vackra speglingar.

  Själv funderar jag lite extra på skyltar nu när vi snart ska flytta….kanske att vi döper huset.

  Må gott! Kramar

  1. Tack! Ja, söndagar blir Skyltsöndagar Och det i sig kan ju innebära lite vad som. Men det är roligt att se hur många och olika skyltar vi omges av. Så spännande och roligt med er flytt. Och säkert hittar ni ett bra namn till ert nya hus. Du är ju så kreativ så jag är säker på att du kommer på en hel del olika förslag både vad gäller design och namn. Kanske övriga familjen också bistår.
   Önskar dig en fin vecka.
   kram

 9. Så lugnt och stilla i kanalen på morgonen kl 5 som blev en bra start på skyltsöndag.
  Bra med en hiss från Skansbron till kajen så att man enkelt tar sig dit från bron, gissar att hissen går uppåt också. 🙂
  Det var kul att få se skyltändringen på Thaiboat om deras sail-thru.
  Gamla stan är då ett skylteldorado! Å, så fick jag lära mig något nytt om landskapsgränsen mellan Uppland och Södermanland samt om Vera Siöcrona.

  1. DEt var verkligen en väldigt vacker morgon. Men det är ovanligt att jag är vaken så dags. Nu var det ett himla oväsen på ett gäng duvor som väckte mig. (Sover med balkongdörren öppen och likaså är sovrumsfönstret öppet) Passade på att föreviga det jag såg och somnade om.
   Hissen är bra och när den inte fanns kunde man bara ta trapporna och det blev knspigt med barnvagnar, cyklar och rullatorer. Nu är den sidan av kanalen också nåbar för fler. Jodå, hissen går upp också.
   Jag försöker bjuda på lite info i samband med skyltningen och vet att det är uppskattat. Och kunskapen är inte så tung att bära.
   Önskar dig en fin vecka.

  1. Tack! Visst är den här träbåten läcker. Jag skulle gärna ta en tur med den.
   Badet här var nog en vadslagning för det kör så många båtar här att en olycka lätt händer.Tror nog att bad just där är förbjudet. Men man kan ju tycka att vuxna människor borde kunna tänka lite själva. Kul bild blev det i alla fall.

 10. Som vanligt bjuder du på ett trevligt och informativt inlägg i kombination med fina bilder. Ni bor verkligen fint och det händer ett och annat nedanför er.

  Kram och god måndag!

  1. Tack! En del info blir det lätt men å andra sidan hör den ju ofta ihop med skyltar eller inlägget. Visst bor vi bra och med god underhållning av olika slag.
   Önskar dig också en fin måndag.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *