Foto

Eka – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Eka är veckans ord att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig så går den ut på att med bild och/eller text tolka det angivna ordet. Nytt för i år är att alla ord är homonymer. (Ord som stavas och uttalas på samma sätt men med olika betydelse.) Det är också fritt fram för egna funderingar och tolkningar och alla är välkomna att vara med. I veckans bidrag hos mig har både gamla och helt nytagna bilder fått vara med.

Snötäckt eka på en ö i den åländska skärgården.En snötäckt  eka på en ö i den åländska skärgården.

En eka 

är en flatbottnad roddbåt eller jolle, en mindre båt som man oftast kan ro och som oftast också saknar köl. Men visst går det också att sätta segel på den. En eka har i regel en tvär, rak akter och en för som går lite uppåt. Själva ordet eka kommer av öka, ett mer dialektalt ord och som länge varit i bruk  längs Östersjökusten och skärgården där.  Själva ursprunget här är är ökstocken, en urholkad trädstam, en ”stockbåt” som urholkats och gröpts ur och fungerade fint att ta sig fram med. Vill du läsa mer om ökor/ekor finns det här.

Vår eka utanför sjöboden på den åländska ön Lappo. Gammal bild från 2011. Vår eka utanför sjöboden på ön Lappo i den åländska skärgården.  (Både ekan, sjöboden och makens hus här har ”vandrat vidare” till nya ägare.)

En något dränkt eka i sjökvarteren i Mariehamn på Åland.

En thailändsk eka  får också vara med. Den här används dagligen av de lokala fiskarna. Bilden är från Chackpongstranden  i det område på fastlandet där vi tilbringat så många fina veckor under årens lopp. Min vän Veiken har också detta som sin härliga vinterförvaringsplats. 

Häromdagen var jag på Fotografiska museet i Stockholm för att i första hand se utställningen  Places Beyond med bilder av Erik Johansson. Och även här såg jag ett par ekor.

Foto av Erik Johansson 2019 ”Last one standing”. (Ekan syns i nederkant)

Eka på annat sätt

Kanske som ett eko. Ett ljud som studsar tillbaka eller upprepar sig. Jag brukar om somrarna ha förmånen att göra en jobbresa till Dalhalla. Till ett gammal kalkbrott som numer är en fantastisk scen/arena. Och när kvällens föreställning var slut så kunde jag inte låta bli att se om det ekade. Och visst gjorde det. Rejält.

Dalhalla! Oc jagh lovar att det kan eka här i det gamla kalkbrottet. Dalhalla. Och jag lovar att det kan eka här nere mellan bergsväggarna i det gamla kalkbrottet.

Igår upplevde jag annat som ekade. Nämligen hyllor som ekade tomma både i vår lokala ICA butik och på apoteket.  TRoddde inte mina ögon. På en del hyllor verkade det som om ”egyptens gräshoppar” gått fram. Visserligen hade jag läst om/hört om att folk bunkrade diverse varor men inte tidigare sett det här. Men nu så. En vara, bland fler, som verkade ha haft strykande åtgång  i flera butiker var torrjäst. Mina tankar gick lite här till Strindberg och ”Ett drömspel” och uttrycket  ”det är synd om människorna”. Nåja, vi är alla olika. Tur är väl det.

På apoteken (tittade i studiesyfte in på tre hade fått berättat för mig om åtgången) gapade hyllorna med Alvedon och Ipren tomma.

På ICA vid Skanstull såg det ut att ha varit åtgång på pasta

och toalettpapper.

 

Titta gärna in här för att se fler tolkningar av ordet eka.

 

52 svar på ”Eka – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Som vanligt en mycket proffsig tolkning hos dig. Passande bilder som vanligt. Den snötäckta ekan är verkligen vacker.
  Även här ekar det tomt på motsvarande hyllor har jag noterat. Ska tydligen ätas mycket pasta framöver…

  Kram och ha en fin start på den nya veckan!

  1. Tackar! Jag minns att du skrev i tidigare i veckan att det såg tomt ut hos er lokala butik men då märkte jag inget alls här. Men nu så…Och Alvedon och Ipren verkar man också ha behov av. Ja, ja…
   Den snötäckta ekan har som bild några år på nacken men jag tycker om den.
   Önskar dig också en bra start på veckan.
   Kram

 2. God morgon Ditte,
  ich erinnere mich, dass du deutsch kannst! Wunderschöne Fotos von den Booten zeigst du da, eine interessante Sammlung! Ich wusste erst nicht, ob Echo oder Kahn gemeint ist… so habe ich beides!
  Bei uns sind die Geschäftte auch leer gekauft, es ist schlimm was für eine Panik im Moment ist! Es wird sogar schon Toilettenpapier und Desinfektion gestohlen…
  Wenn wir in Schweden Urlaub machen kaufen wir immer bei ICA ein, ich habe auch Stofftasche aus den Geschäften die ich bei uns immer noch benutze!
  Liebe Grüße und adjö, Julie

  1. Hej Julie!
   Vielen Dank für deine nette Wörte. Ich verstehe alles ganz gut. Ja, Echo und Kahn ist ”eka” in Schwedish.Ja, ein bisschen panik ist es hier auch.
   Liebe grüsse
   Ditte

 3. alltid en bra tolkning o jag gillade den blå båten så vackert ..inte klokt att folk bunkrar upp ..önskar dig en fin början på veckan kram

  1. Tackar! Ja, den blå båten här i ”vårt thailändska paradis” ger mig fina minnen. Här är det helt oturistiskt och det gillar vi .
   Jag förstår inte varför folk ”bunkrar”. Känns som om man är orolig utan att veta varför.
   Önskar dig en fin måndag
   Kram

  1. Tack och tack!
   Ja en del bilder blev det till veckans temaord. Undrar om någon på Bali börjat hamstra varor p.g.a Coronaviruset.
   Har vänner som nu reser i Kambodja och Vietnam men ingen hamstring där inte.

 4. En fin tolkning med många passande bilder!
  Jag har ofta fotat båtar, ekor osv för jag dras till det motivet.
  Att det ekar mellan hyllorna i affärerna, det har jag inte märkt av här i stan. Inte har jag bunkrat heller.
  Tack för rundvisningen och jag önskar dig en trevlig måndag!
  Stor kram

  1. Tack! Ja, det blev lite av varje med ”eka”. Jag blev så förvånad när jag såg hyllor både på apoteket och på ICA eka tomma. Och torrjästen var slut pch i stort sett torrmjölk och mjöl. Jag fattade ingenting. Skönt att du säger att Lidköpingsborna är mer sansade.
   Har en toppenmåndag med både disputation som jag varit på och baluns nu i kväll.
   Stor kram

 5. Fina bilder på ekor av olika slag. Wikopedia är bra!!
  Visste inte att folk bunkrar mat och medicin.
  Blir man isolerad som tänkbar coronaspridare finns det väl alltid någon som kan handla det man behöver – kan man tycka.
  Jag tänkte köpa handsprit härom dagen men det hade vårt apotek slut på.
  Det är väl en bra-att-ha-vara i dessa tider….

  1. Tack! Jag blev så förvånad när jag såg hyllorna här eka tomma och frågade personalen. Men hyllorna talade i och för sig genom att just vara tomma.
   Jag förstår inte alls detta.
   Man kan nog lika gärna göra en tvålblandning och ha med sig ut…
   Ha det gott

 6. Mycket intressant tolkning och inte minst reflektionerna runt ikring. Både ekorna och ekot sätter igång fantasin och Dalhalla ger ju sina ekon vida omkring. Jag tappar nästan hakan när jag läser och ser dina ”apoteksbilder”…kan det verkligen vara sant? Det förstår jag ju iofs att det är när det kommer från dig…men, herregud, hur är kära svenska folket funtat egentligen? Finns det inga egna tankar, inget ifrågasättande eller förmågan att tänka längre än till katastrofrubriker? Ja, jag antar att det är därifrån det kommer? Har ju varit och är, i viss mån självvalt bortkopplad från tabloidernas scenarier, vilket är så underbart skönt!?
  Och även på ICA? vad har utspelat sig i de inhemska tidningarna? Jag blir mörkrädd! Är det ett krig som står för dörren, eller? Hua, jag säger bara…ut och rör på er svenssons, se världen som den ser ut!
  Tusen tack Ditte för ett mycket intressant inlägg!

  1. Tack! Ja, jag blev mäkta förvånad när jag såg hyllorna eka tomma. Begriper ingenting. Ni som nu är i Asien ser ju hur man tar detta där. Viss skillnad.
   Är nu så trött på allt om corona i massmedia och folk verkar inte alls tänka själva. Har just nu varit på en disputation med många besökare och läkare och sjukvårdspersonal men tack och lov inte ett ord om något virus.
   Och har man sett annat än Sverige och Europa så tror jag man har ett helt annat perspektiv. Har vänner i Thailand, Veiken, som kommenterade ovan och ansluter sig till våra tankegångar. Rädsla styr så mycket.
   Tänker på er och tror ni har det bättre nu i Kambodja- Ingen direkt hysteri
   Ha det gott

 7. Jättefina ekor. Tack för länken! 🙂
  Jag undrar om kriget har kommit till Sverige eller om är folk inte riktigt kloka! De farligaste sjukdomarna just nu är rädsla, panik och hysteri! Kram

  1. Tack! Och som du såg gick ju tankarna åt ert håll. Hamnar ganska ofta där. Vad gäller hamstringen så kan man undra. Håller helt med dig. Rädsla, panik och hysteri är inte alls av godo
   Kram

  1. Tackar! För min del gick det ganska enkelt denna veckan. Men jag blev förvånad över att folk ”hamstrat”. Har vänner som nu reser i Vietnam och Kambodja och där är det inte direkt någon rädsla eller hamstring. Verkar mer sansat.
   Önskar er också en fin kväll.

 8. Fotona från konstutställningen är verkligen fantastiska! Att du såg den lilla ekan där i hörnet!

  Jag förstår precis varför folk bunkrar upp, tycker det är det är klokt att vara beredd på att inte kunna lämna hemmet av olika orsaker. Man bör alltid ha hemma lite extra, det har jag alltid haft. Det innebär att jag slipper oroa mig utifall att.

  1. Hela utställningen var så bra. Väldigt många detaljer i hans bilder.
   Detta med att ”hamstra ” begriper jag inte. Och varför just nu? Känns som väldigt svenskt. Men å andra sidan bor vi ju här. Vi har alltid ett ”lager” hemma så att vi ska klara oss ett par veckor om vi inte skulle kunna gå ut. Så har det varit sedan jag var liten så det är nog naturligt. Nåhot jag är uppvuxen med. ( Men inte hamstrar vi för att några råkat bli smittade av viruset.) Och orolig är jag sällan.

   1. Fast Ditte, då är du ju redan förberedd inför någon typ av situation, precis så som jag också resonerar. 😀 De som springer som galningar i butikerna nu är ju de som inte har något förråd, som inte tänkt innan utan nu är rädda.

    Det är inte ett svenskt fenomen, det är likadant här och för att inte tala om i USA (där har du Preppers som har dragit det några varv ytterligare). De jag ser plockar ner varor i korgarna här är av alla nationaliteter.

    1. Jag menar bara att jag alltid är beredd. Har ju inte handlar något extra nu. Ser ingen anledning till det. Men det är just rädslan hos folk och med viss panik i blicken som jag inte förstår. Vad gäller Torrevieja har jag av vänner inte alls förstått att man hamstrar en massa. Men det kanske är olika även där med männisikors rädslor.Och vi är ju alla olika. Jag hetsar sällan upp mig eller blir orolig över det jag inte kan påverka. Är liksom ingen idé.
     Jag har vänner nu som reser runt i Asien under en längre tid eller vistas där längre perioder och det är inte alls dessa tankar om hamstring som gäller eller ett begränsat liv. De har också kommenterat detta till mitt inlägg och funderar över vad vi håller på med här i Sverige. Men många i USA är ju med panikslagna har jag sett via BBC och CNN.

 9. Heisann, mange fine betraktninger om eke her, ja! Og sånn flaks du hadde med motivene på utstillingen!
  Vi norske kunne ikke bruke homonymet, for på norsk heter det ekko. Og du, de som hamstrer, utsetter jo bare møtet med et ev virus en uke eller to. For det har vel ikke lager av mat for måneder framover?
  Er man i god form og ikke lider av noen form for sjukdom, er kroppen i stand til å klare seg gjennom dette angrepet også. Jeg er med min alder i ”risikogruppa”, men kan ikke gjøre noe annet enn å leve normalt. Jeg oppsøker jo ikke personer som kan være smitta, det er bare å bruke sunn fornuft.

  1. Tusen tack! Och visst hade jag flax med att även ett par ekor fanns med på den fotoutställning jag såg. Den var verkligen bra. PÅ svenska säger vi ”ett eko” men man kan säja att ett eko kan eka, alltså ljudet kan studsa tillbaka.
   Vad gäller ”hamstringen” och att hyllor ekar (gapar) tomma är så märkligt. Kan inte förstå det. Men det verkar se olika ut var i Sverige man bor. Visst hör jag också till en riskgrupp men det kan man ju inte vara orolig för. Jag lever precis som vanligt. Och visst kommer man långt med att tvätta händerna noga och ha sunt förnuft.
   Ha det gott.

 10. Där fick du till det igen! Är impad att du fick ihop så många ekor, båtar alltså. Å i motsats till de flesta ekor jag sett hittills är dom du visar i riktigt gott skick.
  Dalhalla är ju perfekt som illustration till eko, bra tänkt där!
  Extra bonus var du ekorna du hittade hos Fotografiska. Där hade du flyt!
  Å hyllorna som ekar tomma är ju verkligen tänkvärda. Alltså inte att Alvedon och Ipren hjälper mot coronaviruset direkt, men ändå. Har inte varit på mitt apotek på en vecka eller så, men då gapade hyllorna inte tomma än. Däremot kommer jag också lägga upp tomma hyllor som jag fotade hos min lokala Ica i fredags.
  En helt perfekt mix till temat:-)

  1. Tack!Jag fick ju ett par gratis bilder på Fotografiska och hade några andra varianter i arkivet som kom väl till pass. Jodå, mina ”ekor” var nog i hyfsat skick- Har också sett en del här i temat som inte varit det.
   Jag blev verkligen förvånad över både hyllorna på ICA och på apoteken som gapade tomma. Men det är nog lokalt kanske Har fått kommentarer här idag på bloggen att det inte alls är så på andra platser. Kanske är huvudstadsregionens invånare mer rädda för att lida brist på något Bara en tanke.

 11. Det finns många sätt att tolka ordet eka!
  Men det bådar inte gott att hyllorna gapar tomma….vi som åker till Sverige imorgon 🙄
  Stor kram

  1. Visst kan ordet eka betyda en hel del. Och kul att leka med ordet. Jag begriper ju inte varför folk hamstrar en massa. Men människors rädslor kan få dem till mycket. Vi har alltid ett lager hemma så vi klarar oss ett tag. Men jag är nog ganska optimistisk och inte ett dugg rädd eller orolig.
   Önskar er en fin resa hem.
   Stor kram

 12. Det ordet var helt nytt för mig faktiskt, men förstår ju såklart innebörden med det! Lite roligt att fundera på vad det kan finnas för ord 😀 <3

  1. Visst är det roligt att klura på ord och deras betydelse. En del används kanske inte så ofta numer. Men du vet jag är en gammal ”räv”.

 13. Wow en sån fullkomlig tolkning i text och bild!
  Mycket nöjet, tack för det!
  Stor kram

  1. Tack för fina ord! Och jag hade lite gratis här med utställningen på Fotografiska som gav inspiration. Roligt att du tyckte om inlägget.
   Stor kram

  1. Tackar! Jag ekor blev det och en del eko. Och jag testade på Dalhalla om eko fungerade. Och det gjorde det.

 14. Fina bilder ,-)
  Alltid lär man sig något, ökstocken och öka tex.
  Här är det inte tomt på hyllorna ännu.
  Fantasifulla bilder från fotografiska museet. Eka med snö, så fin.
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Ja, visst är det bra att man kan lära sig lite hos sina bloggvänner. Vad skönt att hamstringen inte är igång hos dig. Har svårt att förstå varför. Det är ju liksom inget undantagstillstånd som råder.
   Fotografiska gillar jag verkligen och sfastnade så för denna utställning och fotografen Erik Johansson.
   Ha det fint du också.
   Kram

 15. Fina bilder av ekor! Har inte upplevt att hyllorna ekar tomma här på det där sättet. Känns lite överdrivet panikartat och även lite osolidariskt. Jag tänker mig att jag skulle göra som jag gjorde i somras efter knäoperationen… beställa maten på nätet från ICA Maxi och be dem lämna matkassarna utanför dörren. Det var himla smidigt.
  Ha en fin vecka!
  Kram!

  1. Tack! Och det är alltid roligt att fundera på dessa temaord och se vad en får till.
   Kanske är detta med ”hamstringen” mer uttalat för Stockholm. Verkar nästan så för flera bloggvänner jag har ute i landet känner inte igen sig i detta. Här har vi alltid ett litet lager av ”förnödenheter” hemma. Så det är inget som handlas i panik här inte. Känns som om folk här är rädda att inte få mat eller toapapper. Även torrjästens hyllor gapade tomma liksom platserna för alvedon och ipren på apoteken här i närheten.
   (Detta att beställa mat är perfekt. Men här tror jag att man är orolig för att maten ska ta slut.)
   Önskar dig också en bra vecka.
   Kram

 16. Trevlig varierad tolkning 🙂 Jag måste säga att jag föll för den blåa ekan på stranden i Thailand som var fin med sin vackra färg mot strandens milda färgton., dessutom är ju ekor utan motor klimatsmarta och rogivande i dessa stressade tider .
  Tack för alla de andra fina bilder du delat med dig av !
  Önskar dig en fin fortsatt vecka !
  KRAM

  1. Tack! Och det är roligt att fundera en del kring ord och deras betydelse och sedan försöka fånga det med bilder. Alltid så roligt också att se hur andra har tänkt. (Men jag tittar aldrig innan jag själv publicerat mina bilder och tankar)
   Den blå ekan här i på stranden i Thailand tycker jag också om. Och det finns fler och som används för fiske varje dag.
   Utställningen på Fotografiska var givande och det är alltid inspirerande att titta in där.
   Önskar dig också en bra vecka.
   Kram

 17. En spännande och mångsidig tolkning – härliga bilder! Ojojoj … vilken panik! Kanske får jag ångra mig, men jag tror inte jag tänker hamstra alls i nuläget.
  Fina bilder från Fotografiska och talande bilder från butikerna!
  Ha en fin tisdag!
  Kram

  1. Tack! och ett par ekor kom på ”köpet” via utställningen. Ja, här känns det lite så med en del hyllor som gapar tomma. Förstår inte detta. Men folks olika rädslor kan få dem till mycket.
   Utställningen på Fotografiska var riktigt bra och här gick jag länge för att se alla detaljer i bilderna.
   Önskar dig också en fin tisdag.
   Kram

 18. Här har du täckt in begreppet eka på ett varierat och proffsigt sätt! Det är alltid spännande att gå in på din blogg och se vad du bjuder på.
  Ha det gott!

  1. Tackar! Jag hade ju lite tur här med utställningen på Fotografiska som också bjöd på ett par ekor.
   Ha det fint du också.

  1. Tack! Jag hade tur här med ett par ekor på bild av Erik Johansson. En väldigt givande utställning på alla sätt- Och även lite andra varianter på eka kom med.

 19. Betr. Coronan – jag är ju verkligen i farozonen vid min ålder. men som vanligt tänker jag:
  ”Det ordnar sej alltid”. Vår ”underbara” president har allting under kontroll – säjer han.
  Jag blir förbannad på en del folk, som dar fördel av andra.
  Här har vi EBay, där man kan sälja så gott som allting. OK! Jag köper så mycket hand-
  sanitizer jag har råd med och säljer det på EBay till ett mycket högre pris. Det är bara
  EN artikel. Det värsta är, att de som verkligen behöver skyddsartiklar har svårt att få
  det dom behöver.

  Betr. EKA – min absolut favoritfarkost. Älskar att ro på en liten sjö och ibland komma
  in i ett näckrosområde.

  Våren är tidig här; såg just att grannens dogwood står i blom.

  1. Visst är det så Ruth! Men att tänka positivt gör det hela i alla fall lite bättre. Ja, er president- Tja, vad ska man säga. Följer här hemma en del på CNN och BBC. Och vad gäller att han har allt under kontroll är väl verkligen att ta i- Tycker ibland inte ens han har ordning på sig själv i sin uttalanden.
   Jag har inte ens tittat på olika sidor där man kan köpa och sälja saker. Har tvålvatten som jag blandat med mig i en flaska och det räcker gott åt mig.Visst är det så att de som behöver inte kan köpa när folk hamstrar. Här var ett par apotek helt utan vissa varor som jag kunde se.
   Och visst är det härligt att en vacker kväll ge sig ut och ro i en eka. Tänk, här kunde vi sitta och ro in bland näckrosorna i den stilla kvällen.
   Även här känns våren tidig och jag uppskattar verkligen både de allt ljusare dagarna och grönskan.
   Önskar dig en fin vecka och njut av våren.

 20. Dina ekor ser nästan lika övergivna ut som mina. Vacker bild på Dalhalla. Var inne och tiyyade hos BP också, hjälper verkligen spagetti mot virus 🙂

  1. Ja, lite övergivna var ekorna men i gott skick ändå. Och jag testade på Dalhalla och det ekade i kalkbrottet. En läcker arena är det.
   TRor absolut inte att pasta hjälper mot virus. Men en del tycks tro det.

 21. Jag gillar dina bilder på ekor, den blå i Thailand har en väldigt fin färg. Varför målar vi inte våra båtar i klarare färger tro? Sen är det intressant att se och läsa om hur folk bunkrar i storstan, jag tycker nog folk är lite hysteriska men vad vet jag, det kanske är så man borde vara. Här ser jag inga tomma hyllor, inte än i alla fall men vi får se vad som händer framöver.

  1. Den blå ekan här i Thailand är förknippad med många fina minnen. Med den gav sig fiskarna ut ett par gånger per dag och la sina nät som de också vittjade. Ibland med lite mer fångst och ibland med mindre.
   Visst känns det hysteriskt att bunkra mat. Har förstått av kommentarer att man inte gör så ute i landet. Man kan ju undra varför. Hörde med de som jobbar på ICA att det finns förråd men jag tror att man här i storstan är så ovana vid mycket att rädslan för att sakna något tar överhand.
   Ja, man får avvakta och se vad som händer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *