Spanien Torrevieja

Djurvän? Det beror på hur man ser det

Att pigga upp dagarna med lite djuriska inslag är trevligt. Men så väldigt gott om de inslagen i Torrevieja är det inte. Men plötsligt så händer det. Och då vill det till att vara beredd. Om någon frågar mig om jag är djurvän så kan jag inte svara ett entydigt “ja” på frågan. För det beror liksom på. Flexibel  är jag vad gäller det mesta och kan även vara det i djurfrågan. Måste dock tillstå att vissa djur inte tillhör favoriterna och dit hör fästingar, spindlar, tvestjärtat, kackerlackor och en del andra små/större kryp. Visst har de sin funktion men jag förstår den inte alltid. Och inte alls fästingarnas. Även ormar hamnar i kategorin för djur jag har svårt för. Sedan finns det också djur jag tycker är vackra som elefanter, tigrar, valar, isbjörnar med många fler men jag ser dem helst på betryggande avstånd.

Djurvän?

Att slå sig ner i hamnen och titta på när fiskarna vittjar sina nät är roligt och visst får de en hel del fisk. Här kan man också få köpa pinfärsk fisk och man så önskar. Jag har ännu inte önskat det, men vem vet när andan faller på. Och när fisk är på gång så finnns det fler fåglar som också är det.

Djurvän är jag oftast. här en vacker silkeshäger (Tror jag...)Kanske kan det bli en smakbit?  Intresset fanns i alla fall. (Tror detta kan vara en silkeshäger)

 Måsar på visst avstånd är helt ok. men jag tycker ofta de tangerar gränserna och blir alltför närgångna. Hemma i Stockholm har vi på balkongen satt upp en ful uggla i plast för att de inte ska tro att just vår balkong är fritt tillhåll. Och de har förstått “vinken”. Oftast.

Fler intressenter till eventuellt fiskrens eller en helst en hel fisk. 

Ibland lämnar vi havskanten och tar en promenad uppe i den fina Europaparken, Parque de Las Naciones, som ligger någon kilometer upp.  Visst djurliv finna även här. Och påfåglarna är verkligen orädda. Jag är inte helt orädd för dem, men vågar mig ganska nära.

Apropå insekter så blev jag hemma överraskad när jag såg en jättestor gräshoppa sitta under vår markis. Och jag är tacksam över att den just satt. Tyckte den var felplacerad så jag anlitade makens hjälp att förflytta den till granntomten där det finns ett trevligt citronträd att vila up sig i.

När det kommer till en del insekter och små plus större kryp så är jag inte den bästa djurvän.

Katter finns det gott om här och numer kan jag nog räknas som en kattvän.  Men under många år var jag rädd för katter och lyckligtvis är  min katträdsla i princip botad sedan några år tillbaka. Hundar och hästar har ännu i princip  varit föremål för rädsla. (Ett par undantag finns)

Visst är dessa kattter fina!

– Kanske t.o.m. förälskade.

En safari i Afrika finns med på min lista över saker jag vill uppleva så jag är beredd att öka min flexibilitet ytterligare vad gäller begreppet “djurvän”. Får jobba på det hela ytterligare ett tag. Men kansk ekan jag skynda på.

 

28 svar på ”Djurvän? Det beror på hur man ser det”

 1. Visst är du djurvän, en sann djurvän. Du vill inte göra en fluga något förnär och till och med ber du din man att förflytta gräshoppan till ett bättre ställe. Är inte det att vara djurvän,. så säg?
  Jag tycker inte heller om småkryp men vet att de, liksom allt skapat, har en funktion i vår fantastiska värld. Inget har kommit till av en slump, det är min fasta övertygelse.
  Katter, det är mina älsklingsdjur, Jag vet att det är många som inte tycker om katter, kan inte förstå det, men måste respektera att det finns olikheter hos oss och en del är mer hundmänniskor.
  Dina bilder gör djuren verkligen rättvisa.
  Påfågeln, så vacker med sina färger.
  Katterna, helt underbara. Den där vitsvarta är ju bara så söt.
  Hoppas att det är bra med dig och din man.
  Varm kram och sköt om dig.

  1. Katter tycker jag numer är väldigt fina och jag har alltid tyckt det trots att jag varit rädd för dem efter en episod i barndomen då jag i en tågkupé blev påhoppad och biten och riven av en siameskatt. Jag är uppvuxen på landet och katter har alltid funnits i laggården, men detta var nytt och obehagligt för mig.

   Vi har det bra här och jag ska idag hälsa Preciosa. TRäffar henne i morgon. Tror tyvärr inte att hennes blogg är ok ännu.
   Hoppas du har det bra och att det blir en vecka med bra ork.

   Varma kramar från mig.

 2. Jag kan inte göra annat än att hålla med dig på de flesta punkter. Jag anser mig nog vara djurvän, men vill absolut inte ha ett eget djur i mitt hem! Kram

  1. Jag har inga djur hemma, men ibland kommer Helens labrador Curre och det tycker jag om. När jag tänker på djur minnns jag de ormar vi varit nära att köra på med mc:n på vägen i Chackpong. Och de har varit rejäla. Dessa gillas inte….
   Kram!

 3. Jag uppfattar mig själv som en verklig djurvän men det innebär inte att jag tycker om alla djur. Vissa har jag definitivt respekt för. Men min filosofi är att djur ska behandlas väl för synen på dem är inte alltid så bra och djurhållningen lämnar mycket att önska. När det gäller fästingar etc. då förstår jag inte riktigt syftet men de flesta djur fyller ändå en funktion i vårt kretslopp.

  Kram

  1. Jag tycker nog att jag också är tämligen vänligt sinnad till djur och behandlar dem väl i stort sett. Men fästingar och en del andra har jag svårt för. Och getingar är jag superallergisk emot. Även mygg kan ställa till det. Så dessa är det svårt att gilla och de motas bort med emfas.
   Vad gäller djurhållning är jag helt överens om att det finns mycket att önska där.
   Kram och trevlig kväll.

 4. Hahaha! Vad gäller djur så har du och jag precis samma “preferenser” om man säger så. Kanske är jag aningen mindre “flexibel” än du, för hundar och katter går bort hos mig också. Rent allmänt kan jag titta på djur på tv, helst om David Attenborough är inblandad;-) Då spelar det ingen roll vilket djur det handlar om.
  Fiskmåsar gillar ju vår fina balkong här också. Ugglor ser man ju ofta på balkonger i Spanien, å du var smart att sätta upp en hos dig på Söder. Inför nästa sommar ska jag göra precis likadant. Tack för påminnelsen!
  Skrattade gott åt att du anlitar din man för att avlägsna gräshoppan. Det hade kunnat vara jag. Å precis som du hade jag fotat den först – perfekt bloggfoder ju:-))))
  Katterna är söta – på avstånd som sagt. Å jag sitter ju på behörigt avstånd här framför skärmen;-)

  1. Bra att jag kan bjuda på lite skratt. David Attenborough kan nog få en till mycket även om det känns motigt från början.
   En uggla hemma på balkongen i plast har hjälpt till mycket för att hålla måsarna borta. Men det finns en och annan som är orädd och sätter sig på uggland huvud. Men inte många.
   Gräshoppan var stor och fick ett en ny boning hos grannen. Tror att den kanske gillar citronträdet. Hos oss skulle den inte bo.

   Ser att det är många likheter mellan oss men lite mer flexibel är jag kanske när det kommer till djur.

 5. Det kommer kanske inte som en överraskning att jag gillar djur. Men precis som för dig så går insekter bort, och ormar (om man inte vet att dom är ogiftiga eller alltför stora och kramgoa, då har jag inget emot att hantera dom).
  Påfåglar gör du rätt i att passa dig för. Jag blev sparkad av en i huvudet så att blodsvite uppstod. Varför gjorde den så? Jag hade ju bara trängt in den i ett hörn och skulle fånga den? 😀
  Att åka på safari är helt fantastiskt. Vi var i Kenya 2005 med kusin Nikki och Derick en månad och hälsade på ett par kompisar som jobbade där då. Åkte på egna turer till (minst) 6 olika parker och såg huuur mycket som helst. Alla big five, bland annat. En resa som hör till top five av alla våra resor tror jag 🙂
  Ha en skön – och insektsfri – kväll!

  1. Jag vet ju att du verkligen gillar djur och din empati sträcker sig klart längre än min. Vad gäller påfåglar så ser de riktigt timida ut, men precis som hos en del andra djur så finns oanad styrka. Du har ju erfarenhet. Vi vill helst på en safari inte ingå i en större grupp utan ha möjlighet till, om det nu finns, lite mer “genuint”. Helst inte 1000 besökare per dag. Bosse har varit på safari i Kenya och sett “the big five” och i början av 90- talet. Jag är ju lite sen i starten. Ibland….
   Och det blev en skön och insektsfri kväll med fotbollsgala på tv.
   Ska kanske se om en katt som brukar komma kan få lite vatten.

 6. Haha! Ja, det var väldigt omtänksamt av dig att låta gräshoppan vila upp sig i grannens citronträd 😀 Jag hade absolut tänkt likadant om den suttit under vår markis!
  Jag har alltid räknat mig som en stor djurvän, men efter ditt inlägg började jag fundera…..det är en hel del djur som går bort direkt!
  Stor kram!

  1. Och omtänksam brukar jag nog vara. Men ibland så falerar det. Gräshoppan fick i alla fall ett nytt boende vad jag tror. Och ett citronträd
   borde vara mer lockand eän att bo under vår markis.
   Ja, alla djur tar jag inte riktigt till mitt hjärta.
   Stor kram!

  2. På alla våra safariturer var det vi sex (eller fyra när två var tvungna att jobba 😉 )som åkte runt, ibland med en extra chaufför. Blandade parker som vissa var väldigt välbesökta och andra där vi inte såg en enda bil till på hela dagen. Nackdelen med att åka till dom mindre besökta parkerna är att djuren där är skyggare så man ser inte lika mycket.
   🙂

   1. Kanske får vi hitta en bra kombination men sex personer låter som en hanterbar grupp för att både se ocu uppleva det en önskar. Och att de vilda djuren också väljer att framträda. Men kanske får en ta tid på sig…
    Tack för tipset!

 7. Intressant.
  Jag anser mig som en sann djurvän, när det gäller katter, men inte ilskna vildkatter.
  Hundar, nåja, beror på. Yngsta dotterns Diego älskar jag, han är väluppfostrad och har humor. Jag är dock inte en sån som vill att hunden ska sova med mig. Ordning och reda.
  Så, jag är nog inte en riktig sann djurvän ändå 😉 det är många djur som går bort från min önskelista.
  Måndagskram!

  1. Ja, även om en tycker sig vara en sann djurvän är det en del djur som går bort. Så även hos dig förstår jag.
   Katter belv jag rädd för efter en incident på ett tåg där jag blev biten och riven av en siameskatt, men innan dess var det inte så. Vi hade katter i laggårn på landet i Töerboda och de hörde ju till. Men på äldre dar kom jag över rädslan för katter igen så nu är det helt ok.
   En del vildhundar tycker jag är läskiga men annars är jag väldigt förtjust i dem.

   Kram och trevlig fortsättning på veckan.

 8. Så fina bilder på fåglarna och katterna. Jag tycker om nästan alla djur… inte myggor och fästingar och helst inte getingar heller. Fåglar är jag extra fascinerad av… vi hade två undulater vid ett tillfälle och jag älskade den ena som höll mig sällskap på nätterna när jag satt och rättade skrivningar. Ibland nöp den en bit av papperskanten och det tyckte mina elever var väldigt roligt. Katter och hundar är jag ju allergisk mot, men gillar dem i alla fall. Älskar att se djurfilmer på TV. 🙂
  Ha en bra vecka!
  Kram!

  1. Tack! Ja, djur fascinerar mig men med vissa undantag, just som du. Undulat har jag haft och min ena dotter också och de var båda två väldigt tama och sällskapliga. Kul att du också haft en.
   Djurfilmer på tv har jag sett många av och såg väldigt gärna de där David Attenborough fanns med. Minnsesvärda. Och vad man fick lära sig!
   Önskar dig en trevlig tisdag.
   Kram!

 9. Jag kan inte påstå att jag är särskilt intresserad av djur, men brukar rasta grannnens terrier ibland. Har varit på safari i Sydafrika och jag säger bara ZEBROR ❤️! Och sedan är det ju koltrasten förstås!!

  1. Sydafrika finns på vår reselista och kanske en safari dä rockså. Men jag vill ju även göra en safari i Namibia, Kenya eller Tanzania också.
   Och zebror är väldans fina.
   Och komtrastar gillar jag också.

 10. Vi har haft en mångfald katter. Lättskötta jämfört med hundar. Dotter nr 2 var djur-
  älskare som ung. Vid 5-6 ålder kunde hon fånga små ödlor med handen. Bluebellies,,
  gulliga små varelser. Hon och en kompis hade tre paddor i vår backyard, där det fanns ett
  fågelbad. Det största hette Plumpus. Guldfiskar, förstås. Hon hade också en vit råtta.
  Inte så underligt då, att hennes dotter hade en orm (corn snake) som togs ut ur terrariet för
  motion i vardagsrummet. Dieten bestod av EN frusen mus per vecka. Yuck!

  Är inte förtjust i hundar, och här finns det massvis. Tror det anses o-amerikanskt att
  inte ha hund, om man har barn. I synnerhet “a boy and his dog”. Kanske kommer du
  i håg Lassie and Timmy? 🙂

  1. Ja, ni verkar ha haft gott om djur hos er. Och visst är katter lättskötta Och tänk din dotter som gångade ödlor och även gillade paddor. Bara för dig att “gilla läget”- Jag hade nog haft svårare för en orm i vardagsrummet. Men….
   Jag tror också det anses väldigt amerikanskt med hundar och Lassie och Timmy minns jag så väl.

 11. Ja jag är verkligen en djurvän, dock inte med som du nämner he he eller dom tillhör nog små insekter hi hi vackra bilder , önskar dig en fin dag kram kram

  1. Man kan ju vara djurvän utan att vara förtjust i alla djur. Känns som om vi tycker lika här.
   Kram och trevlig tisdag.

 12. Att se till att gräshoppan fick flytta till ett citronträd det är att vara djurvän, låter underbart att sitta där ,-)))
  Härliga bilder och jag förstår att det gäller som fågel att vara alert om det ska bli något.
  Härliga bilder ,-)
  Bra med ugglan på balkongen ,-)
  Ha det fint
  KRAM Primrose ,-)

  1. Ja, gräshoppan fick flytta och jag tror citronträdet var en bättre muljö än att bo under vår markis. Har dock inet sett den igen.
   Ugglan hemma i stan på balkongen gör nytta för just måsar och trutar vill jag inte ha där.

   Ska fåglar fotograferas vill det till att vara med för de stannar ju inte direkt på begäran.
   Ha det bar du också.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *