Stockholm

Djurgårdsstaden – En gammal och välbevarad idyll

Gårdagens promenad på Kungliga Djurgården avslutade vi på Prins Eugens Waldemarsudde. Vi pulsade runt lite i trädgården och konstaterade att skulpturerna fick ett helt annat utseende när de delvis var snöbeklädda. Museet i sig är öppet och här kan jag verkligen rekommendera utställningen “Trollbunden” med fokus på John Bauer. Och är man ändå här så finns även andra pågående utställningar att se. Men vi vandrade vidare och funderade över var vi skulle kunna inta vår sena lunch.Skulle vi välja café Ektorpet, strax utanför grindarna till Waldemarsudde ,eller skulle valet falla på trevliga Lilla Hasselbacken som ligger helt nära den “gamla” Djurgårdsstaden.

 Dags för en sen lunch

Vi lämnade Waldemarsudde och bestämde oss för att se hur det såg ut vid Café Ektorpet. Helgerna brukar det vara många besökare men hur det skulle vara denna onsdag visst vi inte.

Huvudbyggnaden på Waldemarsudde som prins Eugen lät bygga och även denna ingår i museet och har även  permanenta utställningar.

Promenadväg med  prickar. Från Blockhusudden och hem till röda pluppen. Men med pendelbåt hem till Barnängsbryggan  från Allmänna gränd.  (Till detta kommer promenaden till Saltsjökvarn på 3 km och båtresan till Blockhusudden.)

Vi tog en titt på Café Ektorpet och här kunde man välja att sitta antingen utomhus under tak med infravärme eller inomhus framför brasan. Vi tittade in och det var gott om plats. Bara en gäst hade valt att sitta där.

Café Ektorpet ligger vackert och är nu inbäddat i snö- Tvärs över vattnet, till höger  här på bilden, skymtar Södermalm.

En hel del snö är det.

I det gröna huset till vänster beställer man sin mat och dryck och det är också där det finns platser inomhus. Några gäster hade valt att sitta under taket och infravärmen. Vi var sena för lunch så det fanns inte så mycket att välja på så vi vandrade vidare.

Lunch i Djurgårdsstaden

Här hade vi funderingar på att äta lunch på Lilla Hasselbacken och sedan strosa runt i den idylliska Djurgårdsstaden. En stadsdel som efter Gamla stan är Stockholms äldsta med trähus från från 1600 och 1700 -talet.  (Det finns också  något som heter Norra Djurgårdsstaden, ett nytt område, som ligger ca. 5 km norrut från denna ursprungliga Djurgårdsstaden. (Och i Norra Djurgårdsstaden var jag för ett par veckor sedan.)

Stockholm. Djurgården. På väg mot Djurgårdsstaden; den gamla. På väg mot den gamla och idylliska Djurgårdsstaden. 

Framme vid Lilla Hasselbacken, dagens val av lunchrestaurang. (En bit härifrån finns restaurang Hasselbacken som också är hotell.) Lilla Hasselbacken ligger tvärs över gatan från Skansen och några hundratal meter öster om Gröna Lund. Lilla Hasselbacken har funnits här på samma plats på Djurgårdsslätten sedan 1896. (Men redan 1866 fanns restaurangen och  då alldeles bredvid.  Miljön är robust och trevlig och med de många gamla fotografierna på väggarna är det lätt att förflytta sig bakåt i tiden. Lilla Hasselbacken har haft lite olika verksamheter både som värdshus och café. Efter en brand 1960 restaurerades Lilla Hasselbacken och återfick sin “snickarglädje”  och sina punschverandor.

Stockholm. Djurgården. Restaurang Lilla Hasselbacken. Strax bakom finns den idylliska Djurgårdsstaden. Restaurang Lilla Hasselbacken.Och strax bakom byggnaden ligger den gamla Djurgårdsstaden.

Jag valde en räksmörgås som gjordes när jag beställt den.Riktigt god! Inga burkräkor! Väninnan Agneta slog till på en laxpudding, också den väldigt god. (Dagens lunchrätter för 125 kr inklusive sallad, måltidsdryck, kaffe och kaka. Kött, fisk och vegetariska alternativ finns)

Det blev en lång, god och väldigt  och trevlig lunch. Och stärkta av den tog vi oss an Djurgårdsstaden.

Djurgårdsstaden

är verkligen en idyll och är man i Stockholmstrakten så rekommenderar jag verkligen ett besök här. Jag har varit här lite nu och då och senast i början av oktober 2020 och berättade då i ett blogginlägg om denna gamla stadskärna. För väninnan Agneta var detta första besöket här och roligt att vi nu kunde strosa runt här tillsammans bland hus och miljöer som är från 17 och 1800-talet. (Jodå, inuti är husen moderna och det finns regler hur yttre och inre renoveringar ska göras .)

Stockholm. Djurgårdsstaden. En del av Långa gatan. Långa Gatan i Djurgårdsstaden.Och gatan är lång om man jämför med andra.

Stockholm. Djurgårdsstaden. Breda gatan. Djurgårdsstaden och Breda Gatan. Namnet kommer från att denna gata i jämförelse med de andra här var bred.

Alldeles i början av Breda Gatan ligger det här huset där vi stannade till för att titta på en del detaljer. Fönstren, dörren och fönsterluckorna. Observera att fönsterluckorna ser olika ut.  

En detalj vi också noterade var att i ena fönstret hade man målat pelargoner på ett tunt tyg som skydd mot insyn

 

Och visst blir det ett nytt besök här i Djurgårdsstaden under våren. Absolut. Gärna också lunch på Lilla Hasselbacken.

 

 

38 svar på ”Djurgårdsstaden – En gammal och välbevarad idyll”

 1. Lilla Hasselbacken, vilken magisk byggnad=) Kul att den är välbevarad sådan hus byggs ju inte idag.
  Räkmackan ser så god ut och vilket fin insynsskydd.
  Ha nu en skön eftermiddag och trevlig helg!

  1. Byggnaden är renoverad efter en brand och har nu den stil som var från början och en riktigt god lunch åt vi denna gammal miljö.
   Djurgårdsstad är så vacker och det är en njutning att strosa runt här. Kan ana att det inne på gårdarna pågår en hel del odlingar under den tid det bege sig.
   Önskar dig också en fin helg.

 2. Oerhört vackra bilder igen, jag tycker vintern är vacker på alla sätt, även om den kanske ställer till det lite, det är det väl nästan värt tycker jag nog 😉
  Fin promenad där, önskar att snön här var lika överväldigande.

  Räksmörgås är ju bara så gott. 🙂

  Ha det fint Ditte.

  1. Tack! Vi har haft fina dagar nu och mycket tid har jag varit utomhus och under och på gång. Tyvärr, är ju många inte direkt beredda på snö och kyla trots att den brukar dyka upp varje år. Här ute på Djurgården var det så vitt och fint. Nästan som ett sagolandskap. Och en god lunch blev det verkligen och i fin och gammaldags miljö.
   Ha det fint du också.
   Trevlig fredag.

   1. SV: Nä, cheferna var också borta, den ena i karantän arbetande hemifrån och så även nummer två i hierarkin på skolan.
    Ett möte digitalt med alla i torsdags under “APT” visade klart och tydligt att det inte fungerade alls.
    Hoppas det blir bättre nästa vecka.

    1. Bedrövligt! En riktigt dålig arbetsmiljö. Och det värsta är att du inte kan göra så mycket åt det heller. Skulle önska att det fanns bättre arbetsplatser för dig än denna “misär!.
     Ja, hoppet är det bra att ha kvar.
     Önskar dig nu en bra helg.
     Ha det så bra du kan.

  1. Här är så fint och denna gamla Djurgårdsstad är absolut värt ett besök. Ja, visst hoppas vi på att det snart ska bli möjligt att resa igen.

 3. Underbara vinterbilder igen! Pulsar i snö – begreppet är ju stort 🙂
  Detaljerbilder älskas helt klart!
  Och gott sälskpa o god mat är oslagbart.
  Trevlig lördagsafton!
  Stor kram

  1. Tack! Jadå, vi pulsade “lite lagom” i snön. En fin dag hade vi och god mat i trevlig miljö gjorde absolut sitt till.
   Hit till Djurgårdsstaden ska vi ta oss nästa gång du är här i huvudstaden. Tror du skulle trivas här.
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram

 4. Djurgårdsstaden är tyvärr en stadsdel dom jag är väldigt ytligt bekant med så där skulle jag vilja promenera runt. Det får bli vid ett senare besök i Stockholm helt enkelt. Vilken perfekt lunch det blev. Laxpudding i all ära men en välgjord räkmacka tackar jag aldrig nej till.

  Kram och god fredagskväll!

  1. Ett besök här rekommenderas verkligen.Säkert kommer den tiden när vi kan resa igen.
   Perfekt att kombinera ett besök både i naturen på Djurgården och ett besök i Djurgårdsstaden med en god lunch. Vad gäller maten så var bi båda väldigt nöjda.
   Kram och trevlig kväll.

 5. Härligt med vinterbilder därifrån⛄️ Vi har promenerat där endast sommartid🌞 Vi önskar er en njuthelg. Kram

  1. Här är fint alla årstider men nog är vår, sommar och tidig höst än vackrare. En trevlig dag hade vi.
   Vi önskar er också en fin helg.
   kram

 6. Tror jag har varit på Lilla Hasselbacken för länge sedan när barnen var små.
  Satt ute som det var sommartid.
  Fint att räkmackan gjordes på beställning, då vet man att den är fräsch.
  Vad trevligt med de målade pelargonerna som insynsskydd.
  Ha en fin helg.

  1. Lilla Hasselbacken har ju funnits i olika skepnader under många år. Har varit här några gånger men det var länge sedan och så sommartid. Räkmackan var riktigt god och väninnans laxpudding också.
   Vi hade en fin dag och att strosa runt här i gamla Djurgårdsstaden är så givande.
   Önskar dig också en fin helg.

 7. Här blev det en “walk on Memory Lane” för min del. Det är många, många år sedan jag var i Gamla Djurgårdsstaden. Senast med några utländska besökare och där fikade vi just på Café Ektorpet. Tycker nog att det stället “gör sig bättre” under sommaren;-)
  Lilla Hasselbacken har jag aldrig besökt, men väl “stora” Hasselbacken på en konferens. Kul förresten att besöket var det första även för din väninna. Å maten såg verkligen god ut. Till och med priset var ju väldigt moderat med tanke på stället. Ett bra val med andra ord.

  1. Kul! Gamla Djurgårdsstaden är verkligen fin och så väl bevarad. Café Ektorpet har vi besökt under varmare årstider och det har varit trelvigt.Men i somras var det ofta mycket folk här så då blev det inte av. Populärt är det verkligen. Nu hade det fungerat bra att sitta inomhus men vi var sena så det fanns inte så mycket i matväg att välja på. Lilla Hasselbacken blev ett bra val. Gott, trevligt och i en härlig miljö. Stora Hasselbacken brukar vi anlita ibland när jag resejobbar och mycket har hänt där också i samband med ägarbyte.Vet inte om det är till det bättre.
   En lyckad dag blev det och extra roligt att visa Agneta Gamla Djurgårdsstaden,

 8. Tack igen för fina bilder. Kände igen mig på några platser.
  Var hos bekanta och jag tror vi åkte båt från Nacka strand och bytte till en annan båt ut till Djurgården. Landade vid Grönan tror jag. Hur vi tog oss till Waldemarsudde kommer jag inte ihåg. Tror vi fikade vid Ektorps Café . Däremot har jag aldrig varit vid Djurgårdsstaden.
  Förstår att det var en njutbar utflykt.
  Många kramar/A-K

  1. Förstår att du känner igen dig en del- Djurgården är så fint. När du kommer nästa gång ska vi ta oss en titt på Djurgårdsstaden och området här. Vi hade en supertrevlig dag på alla sätt. Inte minst lunchen.
   Kramar från oss.

 9. Men oh vilka söta pelargoner, jag hade lätt trott att de var levande på lite längre håll, Fönster med pelargoner, finns väl inget så gemytligt o hemtrevligt. Absolut inget man hittar hemma hos mig men kanske utanför ytterdörren på sommaren.
  Tror ni har mera snö i 08-land än vi har om man ser vilken mängd som ligger på utebordet!
  Kallfronten verkar stabil så ni hinner kanske njuta minst en vecka till, o vinterhatarna får gnälla ett tag till. Är det öppet i Hammarbybacken nu?
  Kram

  1. Vi hade ju ingen brådska så att se detaljerna hann vi med. Pelargonerna var en av dem. En del snö har vi och ska jag ut på balkongen här så får jag ta på mig stövlar. Tror jag mätte upp mängden till 20 cm.
   Hammarbybacken har varit öppen drygt en vecka och där kompletterar man med konstsnö. Full fart i bakcen och det är roligt.
   Kram

  1. En fin dag blev det och god mat på en jättetrevlig restaurang.Kul med alla detaljer här bland husen i gamla Djurgårdsstaden. Och målade pelargoner som insynsskydd var lite speciellt. Kanske finns det levande pelargoner här i fönstren under vår, sommar och höst.
   Stor kram

 10. Så vackert! Där har jag aldrig varit, men känner igen husen där vid Lilla Hasselbacken, mitt emot Skansen? Räkmackan såg suveränt god ut, gillar laxpudding också!
  Ha en skön helg!
  Kram

  1. Vi hade en jättefin dag på Djurgården. Och att avsluta med lunch och sedan strosa runt i Djurgårdsstaden bland de gamla gamla husen och gränderna blev bra. Passa gärna på vid tillfälle att ta spårvagnen till Skansen, gå genom Djurgårdsstaden, vidare till Waldemarsudde och seden Biskopsudden. En fin promenad. Och från Biskopsudden kan man ta “pendelbåten ” in till stan. Eller som vi gjorde ta starta vid Biskopsudden.
   Lunchen blev både god väldigt trevlig.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram

 11. Tack Ditte! Tack för ännu ett härligt inlägg! Djurgårdsstaden verkar som ett fantastiskt besöksmål – där skulle jag gärna tillbringa en dag 🙂
  Hasselbacken har jag varit på … för sisådär 60 år sen … tillsammans med farmor och farfar 🙂
  Underbara bilder!
  Ha en fin helg!
  Kram

  1. Tack! Stockholm är vackert nu och vi hade en fin dag här på Djurgården. En god lunch och Djurgårdsstaden blev en bra final. Kommer du hit så finns Djurgårdsstaden kvar.Verkligen värd ett besök. Så långt och vackert här. Kul att du varit på Hasselbacken. Även “stora” Hasselbacken finns kvar än idag.
   Önskar dig en fin lördag.
   Kram

 12. Oj vad med snö ni har nu! Fint – på bild i alla fall 😉 . Vilken trevlig promenad i vackra omgivningar! Gillar verkligen dom där målade pelargonierna – en kul idé som gjorde sig bra där i fönstret.

  Räkmackan skulle jag inte säga nej till, den såg jättegod ut.

  Ha ännu en fin dag!

  1. Ja, är det nu vinter så är det. Och då kan gärna snön få vara här. Den lyser upp och inte minst barnen har roligt. Men kul även för Stoclholmarna att ge sig ut och åka skidor på hemmaplan. Många gör det.
   Vi hade en toppendag och bra att avsluta med god lunch och Djurgårdsstaden. Och för min del blev det också fint med en båttur hem.
   Önskar dig också en fin lördag. Här ser det lovande ut idag också. Strålande sol och -9 grader just nu.

  1. Tack! Visst är det! Och detta bara några kilometer från Stockholms City. Fint att strosa runt här bland husen och ta in atmosfären och fundera över livet som var här förr.

 13. Jag har vandrat runt här sommartid, men så vackert det var vintertid också.
  Denna gång fastnade jag på mer än en bild. Bordet med snö, visade verkligen hur mycket snö ni har. Sedan kom “katastrofen”, en räksmörgås. Oh, vad jag längtar efter en sådan. Ursäkta, det var ingen katastrof, bara en otrolig längtan och lite avundsjuka också.
  Så vackert i Djurgårdsstaden, fina gamla hus.
  Lilla Hasselbacken har jag besökt några gånger, trevligt.
  Tack för trevlig rundvandring och vackra vinterbilder!
  Skön helg!

  1. Vad roligt att du känner igen dig. Ja, här är det vackert alla årstider men förvisso olika. Vi har mycket snö, förhållandevis. Tror det är runt 20 cm här i stan i Stockholm. Säkert mer utanför stan. En riktigt bra räksmörgås är gott. Kan förstå att du saknar den. Håller tummarna för att du under sommaren kan komma till Sverige.
   Vi hade en lyckad dag på alla sätt. Och väldigt trevligt att ses för promenad, samtal och lunch.
   Önskar dig en så bra helg som möjligt.

  1. Djurgårdsstaden rekommenderas och perfekt att ta sig en titt här om man ändå är ute på Djurgården. Vi var riktigt nöjda med vår lunch på “Lilla Hasselbacken” och miljön är så trevlig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *