Stockholm

Djurgårdsstaden – Gammal stadskärna i Stockholm

En bit in på fredagens förmiddag  strålande solen från en vackert blå himmel och jag bestämde jag mig för ännu en tur ut till Kungliga Djurgården. Men nu till lite andra trakter än de jag varit de senaste veckorna. Det blir en rejäl promenad på södra Djurgården och från dörr till dörr hade jag avverkat 12 km. Men vi tar det i fristående etapper så det här på bloggen inte blir för mycket på en gång. Och även ett par båtturer ingår i ”varvet”. Och vi börjar i Djurgårdsstaden.

Djurgårdsfärjan tar mig från Slussen/Skeppsbron över till Djurgården och Allmänna Gränd/Gröna Lund. 

 

Djurgårdsstaden

Jag promenerar hemifrån, tvärs över Södermalm, från södra delen till den norra. Skyndar mig så gott det går förbi oredan vid Slussens ombyggnation och tar mig helskinnad  ner till kajen vid Gamla stan/Skeppsbron. Några minuter att vänta innan Djurgårdsfärjan dyker upp.

Dagens runda är ca 4 km. Start på södra Södermalm och målet är Djurgårdsstaden. Dagens runda i bloggen blev ca. 4 km. Trålgränd till kajen vid Slussen/Skeppsbron. Djurgårdsfärjan till Allmänna gränd och sedan några hundra meter att gå till Djurgårdsstaden.

Djurgårdsstaden ligger några hundratal meter öster om Gröna Lund och  består till största delen av gamla trähus från 1700 och 1800-talen.  Förr kallade man området frö ”Båtmansstaden,” ett passande namn eftersom Djurgårdsvarvet låg nära. I mitten av 1600-talet blev nuvarande Djurgårdsstaden avskilt från Kungliga Djurgården genom drottning Kristinas försorg . Hon donerade den här delen av Djurgården för att inrätta ett sjukhus och bostäder för sjömän. Strandområdet strax söder om Djurgårdsstaden var tidigt. Här låg också en kyrkogård som var begravningsplats, för sjöfolk.

Den första bebyggelsen bestod av 14 små trähus som fungerade som sjukstugor för just båtsmän. (Båtsmän var militärer inom flottan) I mitten av 1700-talet kom gatunätet till  och en stadsplan gjordes.  Idag räknas området som ett av  Stockholms mest sammanhållna bebyggelser från den här tiden. Mer finns att läsa via länken här.

Värt att påpeka är att det är detta som är Djurgårdsstaden och här sker ingen nybyggnation. Det gör det däremot i Norra Djurgårdsstaden som inte alls ligger här.

Vi gläntar på en dörr och ser oss omkring.

Stoockholm. Djurgårdsstaden. En av många vackra dörrar. En av många vackra dörrar i Djurgårdsstaden.

En närmare titt i Djurgårdsstaden.

Vi startar på Långa gatan och tar det i lugn takt. Detta är den längsta gatan i kvarteret är ca. 150 meter lång. Mycket finns att se och jag försöker också få en titt in på gårdarna. Ofta är det knepigt för träportarna som leder dit är stängda. Husen är renoverade men i samband med den renoveringshysteri som rådde på 1970-talet var man inte direkt varsam med att bevara och restaurera det gamla.

Stockholm. Djurgårdsstaden. Långa Gatan är kvarterets längsta och med många välbevarde hus. Husen längs Långa Gatan i Djurgårdsstaden är väl bevarade och har många detaljer.

Stockholm. Djurgårdsstaden och "Dödgrävarens hus" på Långa gatan nr 10 BDjurgårdsstaden och ”Dödgrävarens hus” på Långa gatan nr 10 B.

Dödgrävarens hus är lågt, bara 1.50 i höjd. Huset har sin historia och bakgrund. Fram till 1809  låg här en kyrkogård där de som avled och var anställda inom flottan blev begravda. Kyrkogården var då  stor  och sträckte sig ca 500 meter västerut till den äldre entrén vid Gröna lund. Ett exempel på de som blev begravda här är de 144 sjömän som ombord på sitt fartyg, som då låg utanför Gotland,  blev förgiftade av skämd mat och dog.

Idag är det bara dödgrävarens lilla hus från 1770 som påminner om den gamla kyrkogården. Inne på gården här finns ännu ett litet hus som ursprungligen var en likbod.  Och för att hålla den sval  murade man väggarna i tjock gråsten.

Breda gatan

eller Breda gränd som den här lilla gatan kallades i början av 1800 talet är inte direkt bred. Men i jämförelse med de andra gatorna i Djurgårdsstaden så kan det finnas fog för namnet.

Stockholm. Djurgårdsstaden. Breda gatan. Breda gatan i Djurgårdsstaden må ha fått sitt namn av att den var bred i jämförelse med andra. 

 

I slutet av Breda gatan ligger Skampålens torg. Jag log åt kontrasterna med en scooter och elsparkcyklar parkerade. Och så också när jag tänkte på den historiska delen. Namnet kommer av att det förr här fanns en skampåle i form av en båtsmansfigur. De som av olika skäl blev dömda att stå vid pålen blev fastsatta i en halskedja. Det lilla torget hör och gatan i sig har bevarat mycket av karaktären från den tid då Djurgårdsstaden var varvsarbetarnas och båtsmännens hem.

Den lilla röda stugan på bilden byggdes 1749 och disponeras idag av Djurgårdens hembygdsförening.

Längs Breda gatan finns många hus med vackra detaljer och inne på gårdarna finns oftast flera mindre hus som man inte ser.

 

I dessa kvarter bor idag ca 200 personer och byggnaderna förvaltas av AB Stadsholmen som har till uppgift att i Stockholm förvalta dessa gamla kulturhistoriska miljöer. Liknande miljöer finns  också bl.a på Åsöberget  i  Vita Bergen och uppe på Stigberget på Södermalm.

Jag lämnar Djurgårdsstaden och passerar utkanten och ser  då några flerfamiljshus som kommit till på 1910-20 talet och även de är väl bevarade.

Stockholm. Jag lämnar Djurgårdsstaden och fortsätter vandringen österut på Djurgården. Jag lämnar Djurgårdsstaden för denna gång  och fortsätter vägen österut längs vattnet.

Och vandringen här ute på Djurgården fortsätter på måndag. Välkomna med då också.

32 svar på ”Djurgårdsstaden – Gammal stadskärna i Stockholm”

  1. Tack för att jag fick hänga med på denna trevliga promenad. Väldigt fina omgivningar och många vackra välbevarade hus. Ser dessutom väldigt idylliskt ut.

    Kram och god lördag!

    1. Här är verkligen fint och en riktig idyll. Kände historiens vingar och skulle helt klart tänka mig att bo här. Men hinner bog inte. Har ännu inte ställt mig i kön.
      Önskar dig också en fin lördag.
      Kram!

    1. Har varit på Skroten tidigare och kommer gärna tillbaka dit. Men igår blev det en sen lunch på Waldemarsudde.Jag gillar verkligen kvarteren här men glömmer ibland bort dem.

  2. Tack för att jag fick följa med på en mysig promenad. Som vanligt intressanta och trevliga bilder.
    Har varit på Grönan, Skansen och Waldemarsudde.
    Här har det varit halv storm i två dagar. Just nu dansade en stol på balkongen. Törs inte ha markisen nere. Kramar tull dig och Mr B🥰

    1. Jättetrevligt att du gick med. Här i Djurgårdsstaden är det så fint och kvarteren ligger baar några hundra meter från Gröna Lund, mot Waldemarsudde hållet.
      Oj, då! Vilken blåst ni har.Nej, bäst att dra upp markisen.
      Kramar från oss till dig

  3. Vilka underbara gamla kvarter. Den delen av Stockholm såg jag aldrig
    den korta tid jag bodde där, men Djurgårdsfärjan, den åkte jag flera gånger.

    Undrar hur dom gamla byggnaderna har mderniserats inomhus? Att dra in el, vatten och gas
    måste väl ha varit ett svårt jobb, när utsidan inte får störas.

    1. Här är så vackert och rofyllt och mycket historia finna. Som jag förstått har man inte varit varsam inomhus när man renoverade på 70-talet utan gick hårt åt interiören. Idag hade han gjort annorlunda och nu finns också en annan kunskap.
      Trevligt att du gick med och du hade tyckt om det.
      Och Djurgårdsfärjan är sig lik. Kanske en del nyare båtar.Fina minnen du har från den.

  4. Tack för en fin och grönskande promenad! Vilka vackra hus, så idylliskt. Väldigt roligt att titta på fönster och dörrar och olika utsmyckningar.
    Många gånger grym historia, folket var inte bättre förr.
    Idag har jag tagit mig till det lilla COOP. Det märktes att det var lördag, för lite mer folk i affären. Men det var bara jag som självskannade, så det var lugnt. Men blåsigt väder.
    Trevlig lördag och stor kram!

    1. Här är så fint och nu var det ett bra tag sedan jag promenerade just här- Mycket spännande och intressant historia finns.
      Fint med en cykeltur. Jag promenerade igår i ca 13 km så dagens runda blev kort, 5 km. Lite mulet men skönt i luften.
      Fransk köttgryta, storkok och långkok, med mycket rödvin i puttar på spisen. Doftar så gott,
      Önskar dig också en fin lördag.
      Stor kram

  5. Det var en fin ”walk on Memory Lane”. Det var många, många år sedan jag var där. Hade faktiskt en konsultkollega som bodde där. Otroligt idylliskt och fint. Helt suveräna bilder!
    Jag är nog mera uppdaterad på Norra Djurgårdsstaden som inte ens ligger i närheten av ”din” Djurgårdsstad. Den nya stadsdelen tycker jag står i totalt kontrast till den gamla, och jag gillar den skarpt. Lite knöligt att ta sig dit just nu, om man vill undvika 73:ans buss. Å den är inget alternativ just i dessa tider.

    1. Tack! Visst är det skillnad på Djurgårdsstaden och Norra Djurgårdsstaden. Jag gillar båda och de är ju verkliga kontraster. Men Norra känns tämligen ”off”. Har varit ädr en del men länge sedan nu just för att den är ”off”. Men kanske blir det en promenad åt det hållet under hösten. Djurgården i sog är ju jätttestor och innehåller ju mycket av det mesta.

  6. Här har jag inte traskat! Vill dock minnas att jag suttit i en turistbuss och passerat eller åkt nära Dödgrävarhuset,,,,kan det stämma tro? Jag älskar dessa gamla kvarter där jag kan känna historiens vingar…insupa atmosfären…som är så väsenskild från övriga staden. Jag vurmar verkligen för gammal bebyggelse, helst när husen fortfarande inhyser hyresgäster. När gammalt och nytt står sida vid sida (även om det nya för mig mest är ett nödvändigt ont, hihi).
    Tack för etapp ett, ser fram emot fortsättningen, men nog tycker jag att du med din onda rygg tagit en alltför lång promenad på över en mil!
    Kram

    1. Du kan nog i en buss passerat hus i utkanten av Djurgårdsstaden men inte här bland gränderna. Säkert har du sett Dödgrävarens hus på avstånd. Förr gick jag mycket här och har även tagit turistgrupper hit när jag jobbat. Ett stycke historia som är levande på många sätt. Tyvärr har jag missat att ställa hos i hyreskön här så nu är det nog för sent.
      Promenaden blev väl lång men nu har jag lite paus idag, söndag.
      Kram

  7. Oj! Hade ingen aning om denna pärla i Stockholm! Där skulle jag gärna flanera runt med kameran! Tack för en härlig promenad i en fantastisk miljö!
    Kram

    1. Ett ställe av flera där jag tror du skulle tycka om att flanera. Lugnt och stilla och en härlig miljö som har sin historia.
      Jätteroligt att du följde med mig.
      Kram

    1. Djurgårdsstaden är verkligen en pärla på många olika sätt. Nu var det länge sedan jag passerade här men nu blev det dags på vägen mot Waldemarsudde.
      Och visst är det fint med dessa färgglada hus som har sin historia.

  8. Så fint det är där bland dom gamla husen. Himla bra att dom har bevarats och att ingen ny bebyggelse uppförs där. Breda gatan… Ja, allt är ju relativt 🙂

    Ska bli trevligt att traska vidare på måndag. Gissar att du mellanlandar med ett Skyltsöndagsinlägg från den långa promenaden? Jo, så måste det ju vara – vad vann jag? 😀

    Ha en härlig söndag!

    1. Djurgårdsstaden är verkligen en pärla och området är kulturskyddat så det blir inga nybyggen här- Ja, Breda gatan var nog bred om man jämför med en del andra här i kvarteren.
      Vad gäller Skyltsöndag så stämmer det och vinsten blir äran.
      Önskar dig också en trevlig söndag.

  9. Jag gillar ju verkligen de där gamla byggnaderna, vi har en hög här i stan också och det är riktigt trevligt att se dem och besöka vänner som bor i en del av dem.
    Arkitekturen var bättre förr om man frågar mig men det gör ju ingen..som tur är kanske 😉

    SV: Är en grundskola 4-9…således elever från 4 upp till nio på det ”nya” stället…ska bli kul tror jag, ja, hoppas iallafall 😉

    Ha en fin Söndag nu.

    1. Har besökt några av dessa gamla kvarter i Göteborg bl.a. Haga och roligt att de bevarats. Kul att du har vänner som bor i en del av dessa gamla hus. De har ju sin historia och historia gillas.
      Tror det blir bra med detta jobbyte. Och mer glädje hos både eleverna och de som jobbar. Att orken till att göra det man ska finns. Har i några år arbetat med elever i klass 1-4 som både haft fysiska och ofta psykiska nedsätttningar. Så roligt och lärorikt och en stor utmaning.
      Önskar dig också en fin söndag.

  10. Här skulle jag kunna gå länge. Så vackert och väl bevarat. Det är fantastiskt att vara turist i sin egen stad. Man (åtminstone jag) lär sig så mycket. Något gott med codid19 mitt i alt elände!
    Kram

    1. Detta är en av många ”pärlor” i Stockholm och smidigt att kunna ta färjan/pendelbåt hit till Djurgården och hem. Gott om plats och en båttur tar jag gärna. Och visst lär man sig en hel del genom att vara turist i egen stad. Har varit i området med turister några gånger men hit kommer jag gärna tillbaka.
      Kram.

  11. Så fint det är och har nog passerat området med cykel flera gånger men aldrig tittat närmare på det. Nu börjar jag ha en lång lista på utflyktsmål till nästa besök i Stockholm. 🙂

    Jag ser fram emot nästa inlägg i morgon.

    1. Här i Djurgårdsstaden är det så fint och man kan parkera eller leda cykeln runt. Förr har jag cyklat en hel del här men den axel jag opererade i juli vill sig inte riktigt så det är gång som gäller. På både Djurgårdsfärjan och pendelbåtarna är cyklar välkomna och då blir det ännu smidigare.ul med din lista över besöksmål här och kom ihåg både Åsöberget och Vita Bergen på Södermalm.
      Imorgon är vi hos John Bauer och bland Tomtar och Troll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *