Stockholm

Djurgårdsbrunnskanalen – Vi fortsätter vår runda på Djurgården

I gårdagens inlägg promenerade vi längs vattnet på den östra delen av Djurgården och vi gick från en udde till en annan. Och eftersom Kungliga Djurgården är en ö så är det alltid nära till vattnet. I dag går vi vidare och det längs med Djurgårdsbrunnskanalen och någon brådska har vi inte.

Stockholm. Djurgården. Lilla Värtan. Innan vi viker av västerut mot Lilla Sjötullen och Djurgårdsbrunnskanalen tar vi en paus och blickar ut över Saltsjön. Innan vi viker av västerut för att ta oss mot Djurgårdsbrunnskanalen och Lilla Sjötullen tar vi en paus. Vattnet utanför är en vik av Östersjön och heter Lilla Värtan och på andra sidan skymtar Lidingö-

Vi följer den prickade blå linjen från Lilla Sjötullen och västerut-

Djurgårdsbrunnskanalen och Lilla Sjötullen

Från utsiktsplatsen vi Lilla Värtan  tar vi oss några hundratal meter västerut, till Lilla Sjötullen och Lilla Sjötullsbron. Här, där kanalen finns,  var det  redan för flera hundar år sedan en farled. En farled som var omnämnd redan i slutet av 1600-talet och då som igenlagd. Under 1700-talet blev landhöjningen här påtaglig och den här delen av Djurgården, de södra delen, var inte längre en ö.

Den nuvarande kanalen kom till på initiativ av kung Karl XIV Johan för att det skulle bli smidigare att transportera varor in till Stockholm. Och när nu varor skulle in till Stockholm och trafiken på kanalen var i gång kom också Lilla Sjötullen till, 1830. Staden ville tjäna  pengar så de som förde in varor till staden fick här  betala tull för dem. Lilla Sjötullen här blev ett komplement till Stora Sjötullen som fanns vid Blockhusudden och stora farleden in till Stockholm.

Stockholm. Lilla Sjötullsbron är en av broarna som korsar Djurgårdsbrunnskanalen. Lilla Sjötullsbron går över Djurgårdsbrunnskanalen och här på andra sidan skymtar ett litet hus med svart tak och det var förr ”Lilla Sjötullens” byggnad. Numer en privatbostad.

 Djurgårdsbrunnsbron

når vi efter att ha gått längs kanalen i ca.1 km. Detta är en svängbro, alltså den den vrider sig horisontellt, så att båtar med mast kan passera. Detta är Stockholms enda svängbro men den svänger inte alls längre. Sedan 1966 är det inte öppningsbar så segelbåtar/högre båtar kan inte passera här. Svängbron här lät kung Karl den XIV Johan bygga och den invigdes 1884 och ersatte då en fast bro som tidigare fanns.

Djurgårdsbrunn

Djurgårdsbrunn var på 1700- talet en liten kurort dit man kom för att ”dricka brunn”. Och att göra det var gamla tiders SPA anordningar och där ett speciellt järnrikt vatten var källan till god hälsa-  Storhetstiden här var under första delen av  1800-talet då detta var stockholmarnas mest populära ställe där de kunde roa sig och Djurgårdsbrunns värdshus var redan då populärt. Till området hörde olika badinrättningar, ett apotek och förstås ett värdshus. Apoteket skymtar till höger på andra sidan bron och till höger om det , inte med på bild, ligger villa Solbacken där numer prins Carl Philip med familj bor.

Stockholm. Djurgården. Över Djurgårdsbrunnskanalen leder här Djurgårdsbrunnsbron. Djurgårdsbrunnsbron är en annan bro som leder över Djurgårdsbrunnskanalen. Till vänster på andra sidan bron ligger värdshuset. Det gula huset till höger är det gamla Apotekshuset och i byggnaden finns också ett sommarkafé- I bakgrunden skymtar Kaknästornet.

Stockholm.Djurgårdsbrunnskanalen in mot Stockholm.Djurgårdsbrunnskanalen in mot Stockholm. Kanalen är ca 1 km lång och ska man ta sig fram här med båt så får den inte vara bredare än 9.5 m och inte gå djupare än ca.2 m. Vad gäller hastigheten är den begränsad till 5 knop.

Sommartid är trafiken livlig på kanalen. Men i tisdags var det bara några få båtar och enstaka vattenskotrar synliga.(För vattenskotrarna måtte det vara knepigt med fartbegränsningen)

Helt nära Djurgårdsbrunnområdet och kanalen viker vi av och går upp till de stora gräsmattorna för att leta efter Gustav Fröding. Och vi får leta ett tag.  En gigantisk trädstam ser vi men ingen Fröding.

I bakgrunden skymtar det gamla Apotekshuset vid Djurgårdsbrunn.

Men så plötsligt ser vi Gustav Fröding bland trädstammarna- Och varför finns hans staty här.

Gröndals Fröding

Fröding är en av mina favoriter när det kommer till poeter. Jag har flera gånger besökt hans födelsegård, Alsters Herrgård utanför Karlstad. Jag visste också att han i livets slutskede bodde här på Djurgården, i området Gröndal, som ligger här på södra Djurgården och snett över kanalen från Djurgårdsbrunn. Fröding var journalisten från Karlstad som hamnade på dekis, blev sjuk och kom att bli patient på hospitalet i Uppsala. Men Fröding kom på ”fötter” och det gjorde han här på Villa Gröndal ute på Djurgården. Här hade han stöd och hjälp av sköterska Signe Trotzig som ömt vårdade honom. Han fick ordning på sitt drickande och kom igång igen med att skriva. Och långpromenaderna på Djurgården bidrog verkligen till att han kom i bättre balans. Och givetvis Signe. Här på Villa Gröndal avled Gustav Fröding 1911 då 50 år gammal. Fröding blev också 1911 nominerad till Nobelpriset i litteratur men fick det aldrig eftersom han avled.

Statyn av Gustav Fröding restes 1921 och är gjord av Erik Rafael- Rådberg. Här blickar Fröding mot sitt sista hem. Villa Gröndal.

 

24 svar på ”Djurgårdsbrunnskanalen – Vi fortsätter vår runda på Djurgården”

    1. Så fint att gå här och mycket vackert att se och uppleva.
      Sämre väder idag med lite snöblandat regn mellan varven och bara +4. Men det blir väl bättre.
      Trevlig torsdag.

  1. Vattenskoter har jag aldrig provat, fast jag är inte mycket för fart så jag hade väl åkt dit för felparkering 😉
    Så mycket fantastiskt det finns att se i dina trakter, återigen, stort tack för historiebeskrivningarna på din blogg.
    Tror jag hade föredragit ”spa” på den tiden jämfört med dagens, jag klär inte i morgonrock alls, men kaffet brukar ju vara gott, och maten förstås 😉

    Nu tillönskar jag dig en fin dag Ditte.

    1. Jag har testat vattenskoter ett par gånger hos vänner i skärgården men det var för väldigt länge sen- Körde tämligen långsamt. Vi har när till mycket och det piggar upp när resandet inte är att tillråda. Och lite bakgrundshistoria kommer oftast-
      Vad gäller SPA är det inget för mig heller. Badar ytterst sällan i bassäng
      Här är det i viss mån snöblandat regn och mulet så skönt att vi tog vara på de soliga dagarna i veckan.
      Önskar dig också en fin torsdag

  2. Tack för ännu en trevlig promenad i vackra omgivningar.
    Dessutom intressant att få veta mer om Gustav Fröding.

    Kram och god torsdagskväll!

    1. Här finns en del att titta på under gång och både historia, kultur och natur är med- Lite ”all inclusive”
      Fröding är ju en favorit och detta var första gången jag såg statyn för den står i en dunge och med träden utslagna är den lätt att missa.
      Önskar dig också en trevlig kväll.
      Kram

  3. Tack för promenaden! Fina bilder att vila ögonen på och lite historia till livs.
    Igår kväll var det ett riktigt ruskväder här med storm och regn. Ingen snö. Dock tittade solen fram vid elvatiden och jag placerade mig i solstolen med jacka och filt 😀
    Det är väl underbart att din rygg fixar alla dessa promenader! Skönt att unna sig trevligheter.
    Ha det så jättefint!
    Stor kram!

    1. Trevligt att du gick med- Så fint att kunna blanda natur, historia och en del kultur. Vackra omgivningar är det helt klart.
      Ont har jag alltid men samtidigt så stärker jag ryggen genom att röra mig, nog så viktigt.Rehab träningen är väldigt bra och den har också hjälpt mig en del. Och att ha ont är ju inte farligt i sig. Vi pausar ju en del under våra rundor och det finns gott om fina sittplatser att vila benen.
      Ingen sol här idag så balkongen fick vila sig. Men en rejäl runda blev det idag också.
      önskar dig en skön kväll.
      Stor kram

  4. Här känner jag igen mig. Snett mitt emot Djurgårdsbrunns värdshus finns ju Djurgårds Glass också. Minns att kön dit ringlade sig runt hela huslängan ned mot bron. Villa Solbacken – visst bodde prinsessan Lillian där efter Prins Bertils död? Även här minns jag nåt roligt. Vi satt ute på använda apostlahästarna drack en öl och skymtade en person vid Villa Solbacken. Det var innan digitalkamera och zoom. Så vi utgick iskallt ifrån att det var prinsessan Lilian vi sätt i trädgården.

    Kul med ”Memory Lane” här:-)

    1. Förstår att du känner igen dig här- Djurgårdsbrunns Värdshus, fiket på Apoteket och Djurgårdsglass är ju ”klassiker” om ma bor i Stockholmstrakten. Jodå, prinsessan Lilian bodde kvar här och det var säkert henne ni såg i trädgården. Hon rörde sig ju ofta ute i vardagliga sammanhang.
      Och visst är det trevligt med några steg på ”Memory Lane”

  5. Tack vare mina flera Tjejmilenlopp så känner jag igen mej på Djurgården, båda broarna har jag sprungit över.
    Fint väder hade ni denna dag, idag kan man inte säga att det är fint väder.
    Må så gott!
    Kram

    1. Kan tänka mig att detta är välkända trakter för dig. Men antar att du inte under loppen hann med några ”pitstop”. Vi hade verkligen tur med vädret och tänk vi har haft det varje tisdag sedan i oktober. Slump eller?
      Var ute en kortare runda idag på Söder, 4 km, men det var tillräckligt.
      Ha det bra du också.
      Kram

  6. Ni fick behålla vårvädret lite längre! Ser så vårligt ut att promenera i de historiska omgivningarna.
    Har alltid förknippat Fröding med Värmland, men här fick jag veta att det inte bara är där han har verkat.
    Tack för turen! Kram!

    1. Vi har haft en riktigt vacker vecka men idag körde det ihop sig med en del snöblandat regn. Men april kan ju vara så.
      Fröding är ju född i Värmland, på Alsters herrgård utanför Karlstad men bodde också på andra ställen. Och de sista tio åren av sitt liv bodde han här i Villa Gröndal på Djurgården.
      Trevligt att du gick med och Djurgården har så mycket fint att se och uppleva.
      Kram

  7. Djurgården är verkligen lite åt paradis-hållet! Undrar hur ofta du måste köpa nya gå/promenadskor? Det blir många steg! (Upptäckte tidigare i dag att ett par kära svarta boots, väldigt bekväma, tänker säga upp sig vilken dag som helst … de har också vandrat en del men inte alls lika mycket som du och dina!) ”These boots are made for walking” var en himla bra låt med Lee Hazlewood och Nancy Sinatra förresten, minns du den?

    1. Djurgården är ju stor så det är ju ganska enkelt att variera rundorna. Många steg blir dte och jag har tre olika ”gåskor” jag varvar med. Ett favoritpar kommer från ”Scetcher” och med en sula som formar sig efter foten. Eftersom min rygg är väldigt knepig och trasig är bra skor A&O.
      Jag tänker ofta på låten ”These boots äre made for walking” när skorna ska på.

  8. Kan du inte smyga förbi prinsparets residens vid tillfälle? Leka paparazzi så vi får se hur dom bor??
    En underbar promenad tar du oss med på, men många intressant stopp. Frödings namn är bekant, men kan inte recitera något av hans alster på rak arm.
    Kram

    1. Fröding är ju mycket förknippad med Värmland där ha föddes på Alsters herrgård utanför Karlstad. Men Fröding var också en hel del i Stockholm och Uppsala. Om du tänker på sången/visan/dikten ”Det var dans bort i vägen” så känner du nog igen biten Sven Ingvars bl.a har spelat in den. https://youtu.be/4Cd84vlQaAs
      Fröding var väldigt folklig och skrev med humor. Kanske har du hört” Våran prost var rund som en ost”.
      Kram

    1. Kan förstå att du väl känner igen dig. Djurgården är ju bara för oss är ju väldigt lättillgängligt, bara 15 minuter med båten. Och här finns ju mycket av det mesta.
      Ha det fint du också.

  9. Så härligt att se alla dina fina foton ifrån Djurgården och all din förklarande text. Det var mycket som jag inte visste, så intressant och spännande att få reda på saker runt om.
    Djurgårdsbrunnsbron, så väl ´jag känner igen mig.
    Men, det jag inte kommer ihåg är Frödings staty. Han var ju värmlänning, men har en staty på Djurgården, kanske för att han var på något hem där, då han var sjuk. Mysingen har berättat om en sköterska som lade sig bredvid Fröding i sängen och höll i honom för att hjälpa till då det blev för jobbigt mentalt. Hon gjorde verkligen goda gärningar.
    Tack för att du delar med dig.
    Varma kramar och sköt om dig väl.

    1. Tack för fina ord!Roligt att du var med. Och jag förstår ju att du känner igen dig. Vad gäller Frödings staty hade jag inte heller sett den tidigare men är träden utslagna är den väl dold. Och så har det varit tidigare gånger jag varit här-
      Fröding bodde här i närheten i Villa Gröndal de sista 10 åren av sitt liv. Han var sjuk och hade sin sköterska Signe hos sig under denna tid.
      Har ju fått min första vaccindos och det känns bra. Men avstånd håller jag givetvis.
      Önskar dig en fin helg och att du har det bra.
      Stor kram

  10. Hoppsan … ett missat inlägg! Som alltid så roligt att få hänga med dig! Nu har jag i alla fall läst och sett alla fina bilder, Intressant läsning och ny kunskap för mig om Fröding, som bredvid Nils Ferlin är en av mina favoriter vad gäller svenska poeter.
    Kram

    1. Man kan inte hinna med allt. Finns ju annat än bloggar att ägna sig åt. Men alltid så roligt när du tittar in. Fröding är jag väldigt förtjust i och även Ferlin. Båda hade det ju knepigt men på olika sätt. Fröding bodde de tio sista åren av sitt liv här på Djurgården och i närheten av där statyn. finns.
      Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *