Spanien

Djävulens grotta – Cueva del Diablo i Alcalá del Júcar

Idag är blir det ett besök i ”Djävulens grotta”, på spanska, Cueva del Diablo. Ett av alla de grotthus som finns i den lilla spanska byn Alcalá del Júcar.

Grotthusen här i byn klättrar uppför bersväggen och de finns i Spanien på många platser. Från början var de finurligt dolda gömställen, bostäder,uthuggna i kalkberggrunden och hade då inte dessa vita fasader utanför ingånarna.

I byn Alcalá del Júcar klättrar grotthusen uppför bergsväggen och här ligger också djävulens grotta.Den vackra byn Alcalá del Júcar klättrar uppför berget

Djävulens grotta – Cueva del Diablo

I byn finns många olika grotthus av olika storlekar som är uthuggna i kalkstensberget.  En hel del av dem är privatbostäder och andra har blivit hotell, andra har köpts upp och omvandlats till restauranger/barer/nattklubbar. Även olika kulturevenemang i byn äger rum i några av grotthusen.

Djävulens grotta, eller snarare  ”djävulens grottor” för det är många. Mer om dem finns här.

Här är det alltså fler grottor det är frågan om. Djävulsgrottan/grottorna är från början av 1900-talet men var då kanske inte mer än 70 m2 men har idag byggts ut rejält. Just detta grotthus köptes av en man, Juan José Martinez,  ”El Diabolo ” och namnet på grottorna kommer förstås efter honom.

”El Diablo” kom och stannade kvar

”El Diablo  en annan del av Spanien och hade börjat sin bana som tjurfäktare redan som 13 åring och tog så småningom namnet ”El Diablo” eftersom han lyckades döda så många tjurar. Han kom från knappa omständigheter och blandade tjurfäkteriet med stölder och småbrott. Kärleken förde honom så småningom till Alcalá del Júcar och han kunde köpa detta grotthus.  Huset hade då en yta på dryga 180 m2 och sedan har han byggt ut det så idag beräknas det vara 750 m2 och innehåller bar, nattklubb, restaurang och i alla utrymmen finns mängder av samlarobjekt. Människor från trakten har skänkt gamla bruksföremål, symaskiner, tavlor, stolar , bord- ja, här finns det mesta. Knappt en yta var ledig. Och dessa föremål ger också en bra bild av trakten i sig. Och förutom att satsa på turismen som här är stor, särskilt sommartid, så skriver ”El Diablo” poesi. Hitintils finns ca 2500 dikter skrivna.

Långa och trånga gångar leder genom grottorna.

Här i utrymmena bodde också nattetid familjerna djur. I utrymmena här finns bl.a. gamla seldon.

”El Diavolo” . Visst kan han till utseendet , med sina yviga mustasher, påminna ocm konstnären Salvador Dali.

Bara att slå sig ner mitt i samlingen av alla föremål. (Jag undrade vem som möjligen dammade allt…)

Lite gott att dricka smakade bra.

Stora utrymmen är det så B kände sig lite ensam… Här bakom ligger pckså nattklubbsdelen.

Här är det gamla radio och tvapparater på rad. Och än mer fanns i samlingarna. 

Detta var sista inlägget från Alcalá del Júcar och dags för oss att resa vidare.

Vad tyckte vi.

Ja, vad tyckte vi då? Hela byn gillade vi verkligen, omgivningarna likaså. Och det var både intressant och roligt att se grotthusen och hur de är byggda. Just nu är det lågsäsong och mycket kändes tämligen genuint. Men sommartid då d turisterna är många skulle det nog inte kännsa på samma sätt. Men å andra sidan byn lever mycket på turism och människor kan bo kvar och har arbetstillfällen. Precis här som på andra platser som har lite speciellt att erbjuda så kommer det besökare. Bra så!

 

28 svar på ”Djävulens grotta – Cueva del Diablo i Alcalá del Júcar”

 1. Så spännande och intressant.
  Jag tycker om att följa med och se så många nya platser och även saker.
  Grottorna, otroligt spännande. Mycket att se och uppleva kan jag förstå. Tack för att du berättar, all information som du delar med dig.
  Vackra bilder. Byn som klättrar på berget, otroligt. Hunden, så stor den ser ut där den ligger framför huset.
  Mycket att uppleva, även genom bilderna inifrån grotthusen.
  Hoppas att du har en finfin Alla Hjärtans Dag.
  Varm kram till dig.

  1. Jag tycker också det är roligt att se och uppleva nya platser och se saker jag inte sett förr. Ja, jag kan görna uppleva saker fler gånger för det är alltid ”andra ögon på och med”.
   Det är så roligt att du är mer oss.
   Det har varit en väldigt trevlig dag och hoppas att du också haft en fin Alla Hjärtans Dag.
   Stor kram och tankar till dig.

 2. Kan tänka mig att det är många turister som ger sig dit och gör det att lokalbefolkningen kan bo kvar och byn förblir levande är det bra. Kan dock tänka mig att det var smidigt att besöka byn under lågsäsong och slippa trängas med massor av folk. Själv får jag lätt cellskräck och är inte helt säker på att jag hade njutit av besöket…

  Kram och god kväll!

  1. Visst är det bra md turism! Mne här som på många platser är det trevligt när det inte är så många till städes samtidigt. Jag ogillar att trängas så detta är en bra tid att besöka populära platser. Och jag tar tillfällena till vara.
   Vte hur det är i Stockholm och bl.a. Gamla stan under högsäsong- Man tar en annan väg.
   Kram och jag önskar dig en fin kväll.

 3. Sådana grottor skulle jag gärna vilja besöka. Intressant, spännande, men jag vill inte bo så! Tänk att inte få in dagsljus! Svårt för mig att förstå att man vill ha det så dag efter dag….

  Väldigt intressanta inlägg om dessa grotthus du skrivit. Uppskattade av mig.

  1. Nej, att bo här avstår jag också. Men jag kan absolut tänka mig en övernattning i en grotta av detta slag.
   Dagsljuset skulle jag också sakna att få in.
   (Men det är ju ett ”ekologiskt hus” med en jämn årstemperatur. Kanske något för det svenska Miljöpartiet. Men det fr väl bli på Gotland då, där det finns mycket kalksten. )
   Och även om jag inte vill bo i ett av husen fascineras jag av hur de är byggda. Kul att se.

 4. Mycket intressant och imponerande. Inte bara grotthuset utan även samlingarna. Haha, ja, man kan undra om någon dammade!

  Så trevligt arrangerat med rundvandring och lite dricka. Förstår att det passade extra bra under lågsäsong. Lite klaustrofobisk skulle jag dock kanske bli där inne. 😉 Nyfiken fråga: Finns det nödutgångar?

  Tack för ännu ett spännande reportage.

  Stor kram!

  1. Grotthusen var intressanta att se och ätnk så praktiskt att kunna utöka storleken på sitt hus allt efter behov.
   Vad gäller detta grotthus undrade jag just hur och o någon dammade…

   Fint att vara här under lågsäsong men också bra att byn kan överleva med hjälp av turismen när det är högsäsong. Visst är det lite trångt men också stora ”salar” och lågt till tak var det ibland.
   Jodå, det fanns nödutgångar.Såg skyltarna.
   Kul att du hängde med.
   Kram!

 5. Jag bara älskar dessa grotthus!! Jag har själv fått erfara dessa i Guadix. Intressant historia och Senor Diablo har man hört talas om. Det är bra att lokalbefolkningennkan livnära sig på turism. Happy Valentine❤
  Kram

  1. Jag har också läst om grotthusen i Gaudix men just de har jag inte besökt. Trpr principen är densamma vad gäller byggnationerna.
   Och visst är det bra att människor kan bo kvar i byarna och att turisterna kommer.
   Hoppas du haft en trevlig ”Hjärtans dag”.
   Kram!

 6. Även om jag själv inte skulle vilja bo i dessa grotthus så tycker jag att historien bakom är både intressant och aningen otippad här uppe i Skandinavien. Hade ärligt talat inte hört talas om grotthusen innan du skrev dina inlägg. Eller så har jag aldrig tänkt på husen som ”smeker” bergsväggarna i byarna på Costa Blanca som grotthus. För nu när jag tänker efter finns de säkert både i Altea och El Albir, däremot är jag tveksam om grotthus finns i Benidorm.
  Så 1 000 tack för en ”ögonöppnare” här:-)

  1. Nej, bo i ett grotthus skulle jag inte vilja göra, om jag inte av olika skäl var tvungen. Visst är husen fascinerande och även sättet de är byggda på. Jag minns att vi såg grotthus på vägen mot ”Jalon Valley” och i närheten av Altea. Men här fanns inte dessa vita fasader på framsidan utan endast grottorna som gick in i kalkstensberget. Vi stannade inte till då, men såg grotthusen genom bussens fönster.
   Kanske tar du dig en titt nästa gång du är i dessa trakter.

  1. Hit kommer jag gärna tillbaka. Och här som på så många platser är lågsäsong mest tilltalande. Men helt oavsett bor många i byn i dessa grotthus och det är bara ett fåtal som är öppna för besökare.

  1. Visst är det! Och så mycket man kan se och uppleva. Imorgon är det dags för en ny njutflykt och nu söderut.
   Kram och natti.

  1. Tack! Jag blev väldigt fascinerad av grotthusen och hur de är byggda. Och här bor ju än idag människor vilket gör det än mer intressant.
   Kram och trevlig torsdag.

 7. Det är verkligen intressant att följa med på dina utflykter – och så kul att du visade ännu lite mer där från staden med grotthusen, Tack för det Ditte! Jag tror det är ett bra val att vara där nu när det inte är högsäsong – kan tänka mig att det är trångt då.
  Kram

  1. Vad roligt att du är med. Och den här ”grotthusbyn” var verkligen, med sina vackra omgivningar en fin bekantskap. Idag blir det en ny tur och nu söderut längs kusten.
   Och visst är det fint att det inte är högsäsong utan det mesta går sin gilla gång. Något vi uppskattar.
   Kram och trevlig torsdag.

 8. Vi besökte ju samma Diablo när vi var i Alcalá – verkligen ett intressant ställe att gå runt på, och en himla massa grejer… Som sagt – pax för att inte vara den som dammar där 😀

  1. Mycket grejer fanns det och de såg ändå inte alltför dammiga ut. Kanske kör Diabolo en dammsugare då och då så att dammet omfördelas.
   Häftigt var det.
   Läste även ditt inlägg häroifrån. Kul läsning.

  1. Grottorna här i byn är häftiga och vi tittade in i ett par olika. Och de har ju verkligen fyllt sin funktion. Alltid lika roligt när du är med mig.
   Stor kram

  1. Nej, att bo i ett grottthus avstår jag. Men jag bor gärna en natt i ett. Finns många som är omgjorda till små hotell.
   Härligt med sol hemma hos dig. Förstår att den är efterlängtad!
   Vi har varit på ”njutflykt” hela dagen, söderut långs havet, och inte sett ett moln. Så behagligt.
   Hoppas du haft en härlig dag.
   Stor kram!

 9. Jättespännande med grotthusen men jag har lite anlag för klaustrofobi o märkte av det även när jag tittade på fotona inifrån restaurangen. Jag trivs klart bättre ute i friska luften vid stranden. Men du, varför byggde man grotthus? För att det var klippigt eller för att få svalka eller?
  Den blå färgen på himlen i senaste inlägget stämmer överens med tapeterna vi hade för många år sedan i sovrummet. För i sovrummet vill jag ha svalt och behagligt. Och vi sov så himla gott där, och jag håller med om att blått är lugnande, även grönt om man väljer rätt ton. Idag har det varit ytterligare en framgångsrik dag för svenska idrottare, fantastiskt roligt, men inte får man så mycket annat gjort. Får trösta mig med att det bara inträffar vart fjärde år så då är det värt det! Kram

  1. Trångt var det inte direkt i husen , men ganska lågt till tak. Men maken som är 1.82 kunde oftast gå rak. Många av klipp/grotthusen byggdes för länge sen som gömställen. Morerna/araberna jagades ut frå Spanien och byggde klipphusen för att just hålla sig undan. En del av dem är väldigt gamla men en del har byggts även på 1900 talet. Och flera av dem har heller inte vita fasader utan är väl dolda i kalkstensberget.
   Sedan är grotthusen praktiska för i Spanien är det heta somrar och kyliga vintrer i bergstrakterna men dessa hus håller +18 inne hela året.
   Grottthusen kunde också utökas när familjen växte och man högg sig så längre in i berget.
   Har man lite känsla för klaustrofobi så räcker det kanske med att titta in .

   Svalt vill jag också ha i sovrummet och hemma är fönstret öppet hela året om. brukar inte bli så många minusgrader i Sockholm så det har gått bra hitintills. Visst är grönt också en lugn och harmonisk färg

   Har just kommit hem från en utflykt och läser om den svensa gudmedaljen.Jätteroligt! Hoppas få se någom repris.
   Ha det gott och trevlig kväll.
   Men

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *