Stockholm

Detaljer från Södermalm med inslag av vitt

Detta med att gå ut och röra mig är något jag i stort sett gör varje dag. Och någon brådska har jag absolut inte.  Skyndat mig har jag gjort tillräckligt i livet. En av fördelarna med att jag numer måste gå långsamt, om inte ryggen helt ska strejka, är att jag ser en hel del detaljer. I onsdags promenerade jag längs Årstavikens vatten och lite vitt täckte marken. Men även igår föll en del snö med ojämna mellanrum. Ett par plusgrader gjorde  att det blev lite slaskigt på sina ställen, men snön låg ändå kvar i ett tunt täcke under hela dagen.

Laddad för promenad. Väl varmt klädd och mössa har jag ytterst sällan. Men nu kom den på. Och av efter ett tag.

Detaljer

En del av husbåtarna här längs kajen passerar jag varje dag men det är inte alltid jag lägger märke till detaljerna. Men det händer.

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbyhamnen. Detaljer på på en av husbåtarna. Lysande småfåglar. Detaljer, i form av småfåglar som lyser, finns på en av husbåtarna nedanför oss.

På grannbåten fanns en grantomte som jag såg för första gången igår. Men jag antar att den suttit här sedan före jul- (Tittar just nu ut genom fönstret och ser att den är kvar. )

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbyhamnen. En grantromte med detaljer i forn av belysning och rund, röd, näsa. Grantomten har detaljer den också- Observera belysningen och den runda, röda, näsan. 

 

Samtidigt som jag igår stannade till hos grantomten  passerade ett par fritidsbåtar i kanalen.

Stockholm. Södermalm. Hammarbykanalen. En fritidsbåt passerar och jag noterar och fotograferar adventsljusstaken i fönstret. Hann på den här båten notera och föreviga detaljen med adventsljusstaken i fönstret.

På den andra fritidsbåten noterade jag damen på akterdäck som förevigar kanalen och området runt Hammarbyslussen.

Jag lämnade kajen och gick en bit norrut på Södermalm.  Till kvarteren runt Nytorget. Här var det full fart i parken. I bakgrunden reser sig mäktigt Sofia kyrka i Vita bergen.  (Hit upp går jag ofta, men i halkan denna dag hoppade jag över  )

Full fart vid och runt Nytorget. Men här är platt så pulkaåkning blir knepigt. Desto mer fart på pulkorna var det säkert uppe i Vitabergsparken. Nytorget och området här är gammt och har anor från 1600-talet. Mer historia finns att läsa i länken.

Såg på Nytorget också fler sällskap som satt/stod och fikade.

Jag hade ett par kilometer att gå hem till kajen igen och log när jag såg att det i ett utrymme mellan två hus fanns en lämplig bänk där jag kunde slå mig ner och vila en stund. Perfekt. Och hem kom jag.

Stockholm. Södermalm. Nytorget. En av flera detaljer jag upptäckt under denna promenad. En ev flera detaljer jag la märke till under gårdagens runda. Och perfekt för mig att vila på.

 

 

38 svar på ”Detaljer från Södermalm med inslag av vitt”

 1. Tack för promenaden.
  Småfåglarna och tomten fina inslag.
  Hoppas jag tar mig ut en liten sväng idag.
  De har skrapat gångvägarna, blir ganska halt då, är så tacksam över mina dubbskor.
  Längtar efter att få testa cykeln framöver……
  Trevlig helg.

  1. Jag är ju ute varje dag men det är lätt att missa många detaljer för att jag tänker på annat. Här kommer det blötsnö just nu men jag ska ut en vända. Till Fotografiska museet. Var länge sedan jag var där. Man har “slot tider” och tar in åtta i taget.
   Fint med lite gångvägar men risken är att det blir halt.Bra med dubbar på.
   Önskar dig också en fin helg.

 2. Tackar för den promenaden, men jag måste ställa mig frågande till att folk har sina båtar i vattnet ännu.
  I skärgården här är det ganska tomt vid denna årstiden även om minusgraderna har lyst med sin frånvaro.

  Snön ramlar ännu ner här och riktigt vackert är det, synd att det nog snart blir “slask” av det men man får vara tacksam för det lilla. 😉

  Tillönskar dig en fin dag nu.

  1. Jodå, här finns det fritidsbåtar som ligger i hela året. Så många är de inte men en del. Tror de behöver specialförsäkring. Tror det är ganska tomt här också i Skärgården förutom då båtar som folk har för att transportera sig.
   Såg att ni har runt 10 cm snö och minusgrader så du får vara varsam om du ska ut och gå.
   Önskar dig och fru Guldkrycka en trevlig kväll.

 3. Det är dom små små detaljerna som gör det, enligt den gode Povel Ramel. helt rätt. Tyvärr ser vi för det mesta helheten -det är dom små små detaljerna som gör det!
  Här har vi ca 10 cm snö. Temperaturen ligger runt nollan och det ska frysa på.
  Kramar

  1. Nu när jag måste röra mig långsamt och vila en del så ser jag ju mer av detaljerna. Och de i sig kan ju bli till en helhet.
   Såg på tv att ni fått snö och då lär den ju ligga kvar om det är minusgrader. Här har vi nu idag ett par plusgrader så snön kämpar och för en tynande tillvaro. Men lite vitt är det
   Gå nu försiktigt om du ska ut.
   kram

  1. Det blev lite vitt men med plusgrader så snön blev inte så långvarig.Men lite av den finns kvar. Nu med den knasiga ryggen kan jag inte gå så fort men jag försöker att röra mig ute under gång ett par timmar per dag.
   Önskar dig en fin helg.
   Var rädd om dig.

 4. Välkommen i detaljriket Ditte!
  Den rikedomen är underbar, ger näring åt tankar och upplevelser på ett energigivande/bearbetande sätt, tänker du märker det också?
  Jag kommenterade hos dig i går om den fina bilden i vattnet där med hjärtestenen. troligen så postade jag den inte, händer ibland det där för mig.
  Stor kram och tankar, ha en fin fredagskväll!

  1. Tackar! Jag ansluter mig gärna. Inte för att jag haft bråttom innan heller men har nog inte stannat upp så mycket. Nu blir ju det per automatik så att jag p.g.a. ryggen får ta fler pauser och röra mig långsammare.
   Vad gäller den vackra hjärtestenen i vattnet så fanns ingen sådan hos mig och jag måste ju alltid godkänna kommentarerna först.Tittar alltid även i skräpposten. Men visst var seten vacker där den låg i det klara vattnet.
   Stor kram och många tankar till dig.

 5. Fin info om Nytorget. Det får nog bli en promenad åt det hållet snart och dags att läsa Fogelström igen

  1. Tack! Rekommenderar gärna också Vita bergen och den historiska Malmgårdsvägen. Strosar ofta här uppe och har då alltid Fogelström i tankarna. Även när jag går uppe på Åsöberget.

 6. Vilken trevlig promenad. Skyndar vi på missar vi mycket men i ett saktare tempo då ser vi detaljerna. Ser att du ska på en utställning på Fotografiska. Så trevligt och så bra ordnat att bara släppa in åtta personer i taget. Hur många som var där vid vårt besök vill jag inte tänka på men då var det i och för sig ingen pandemi.

  Kram och god fredag!

  1. Jag satsar på att frisk luft ger energi och en del kilometrar får jag ju till varje dag. Så någon brådska har jag inte. Har just kommit hem från Fotografiska och fastnade länge vid fotografen Mattias Klumms bilder. Helt fantastiska. Nu var det åtta i taget och när jag gick runt såh jag kanse fyra i samma lokal och lokalerna är ju jättestora. Ett lyckat besök blev det.
   Jag brukar gå hit då och då och var på plats i våras men sedan inte i sommar eller höst. Men vet att det då också var slott tider. Under mer vanliga tider när jag varit här har jag gått mitt på dagen, en vardag och då har det inte varit trångt. Men kan tänka mig heger.
   Önskar dig en trevlig fredag.
   Kram

   1. Jag kan tänka mig att det var en fantastisk utställning för hans bilder är så vackra. Visst är lokalerna stora så jag kan inte tänka mig att det var några problem.

    Kram och god lördag!

    1. Utställningen är verkligen sevärd och perfekt nu med dessa “slot tider”. Är så glad att jag ko iväg hit.
     önskar dig också en trevlig lördag.
     Kram

 7. Bänkens sittyta vilade inte på mycket sten. Båtägarna går all in med adventspyntet. Här har mina grantomtar blivit av med luvorna och tjänstgör nu som vindskydd för ömtåliga växter. Skönt att slippa skynda sig. Nu ska jag kolla på tjejerna i längdskidåkningen.

  1. Jag var lite tveksam när det kom till bänkens hållbarhet men jag hade båda fötterna i marken som extra stöd. Jadå, både fritidsbåtar och husbåtar har gått in för det juliga Tänkte på dig och dina fina grantomtar när jag såg den här på husbåten. Tror inte den kommer att bli så lämpad som vindskydd på båten. Risken är påfallande att den hamnar i vattnet. Blåser ju en del.
   Jag har varit på Fotografiska museet så maken har gett en resumé av skidåkningen. Trevlig kväll.

 8. Så fina bilder och så roligt att följa med på dina promenader! Snart får det bli i verkligheten 🙂 Det skulle vara roligt att ses, och jag har dessutom blivit så fast här hemma, så jag längtar till att besöka nya platser och att ta bilder. Fotografiska har jag bara besökt en gång, och det var alldeles för länge sedan. Undrar om man kan boka inträde i förväg, så att jag inte åker hela vägen och så är det redan fullt. Skall ta en titt på deras hemsida. Hoppas du får en fin fredagskväll!

  1. Tack! Jag rör mig ju en del och det är bra för både kropp och knopp. Vi har vår runda kvar och det känns ju bättre om det hinner bli lite varmare och vädret mer stabilt innan vi ger oss ut. Men den tiden kommer. Vi kan dp kombinera med fotografiska. Var där idag och stannade länge bland Mattias Klums fantastiska naturbilder. Och man kan boka biljetter innan. Vill du ta en tur dit nu så bokar man en biljett på internet via deras hemsida och kan välja en “slot tid”. Vid varje entré kan bara 8 personer komma in. Och sedan kan man stanna i 1h och 30 minuter.
   Önskar dig också en fin kväll.

 9. Du har fått mera snö på Söder än vad vi har fått här i norr. Lustigt att se är att det även hos dig träffas folk med picknickkorg och termos vid nollgradigt. Ja, C-19 har förändrat många liv och livsstilar. På gott och ont…
  Roligt med detaljerna du upptäckte. Ljusslingan med fåglarna r ju riktigt söt och kvinnan som fotade kanske också har en blogg;-)

  1. Ja, kanske har det kommit lite mer. Och här på kajen och runt vattnet är det ganska vitt. Men det beror ju på att bilarna inte kör just här. Många här ses här utomhus och med kaffe och picknick korgar och har gjort så sedan mars 2020.
   Eftersom jag nu inte kan gå så fort så blir det många tillfällen till korta pauser och att titta mer åt sidorna och se detaljerna.

  1. Jag brukar, trots en knepig rygg, ta mig 6-8 km /dag. Gillar verkligen att röra mig. Så skönt för kropp och knopp. Nu går det långsammare och det blir inte de 10 km som det oftast blev tidigare i höst. Men jag är glad så länge jag kan gå- Och i långsam takt ser ja å andra sidan mycket. Bra så!

 10. Visst är det skönt med frisk luft! Men idag var jag rädd för att halka, fast det var bra sandat på de flesta ställena! Vi har
  några få backar här runt i Frösunda, och nog var det många barn som åkte i backarna, så kul att se!
  Du tar långa promenader ser jag, jag är nöjd om det blir 5 km! Fin miljö har du också, tack för fotona du visar!
  Må så gott!
  Kram

  1. Jag försöker vara ute ett par timmar varje dag men visst är det knepigt när det är halt. Hade mer halt igår och i förrgår. Idag gick jag tur och retur till Fotografiska och då var det mest på gator och trottoarerna var “bara”. Mellan 5 och 8 km brukar det bli per dag. Men det tar tid för ryggen är inte så samarbetsvillig som den var förr. Tyvärr. Ja, en stor sorg är det. Men jag gläds så länge jag kan gå.
   kram

 11. Intressant att se hur folk beter sig på olika ställen i landet.
  Kan säga, att under min timmes promenad så träffade jag på högst sju personer och inte var det någon som fikade.
  Jag ser ifrån mina fönster ut på cykelvägen att det promeneras där och cyklas o.s.v. och bakom på stora parkeringen kör de hemska bilarna med sladdningar och oväsen.
  Jag går inte så fort heller nu för tiden. Men jag ser ju inte allt. Såg inte personen på aktern som studerade kanalen. Fick ta till mobilen och förstora upp bilden. Så är det med mig.
  Nu kvällen och stor kram!

  1. Här är det många som är ute och rör sig och även många som också ses ute och har kaffe eller annat med sig.Man har funnit andra sätta att umgås. Bra tycker jag för det sociala är viktigt även i pandemitider. Trist med bilarna som stör hos dig. Undrar varför inte polisen sätter stopp för det. Här hade det inte varit möjligt att få störa på det sättet. Viktigt är ju inte att vi rör oss snabbt utan att vi gör det. bra för knopp och kropp. Jag försöker vara ute ett par timmar varje dag och gillar det.
   Trist med din syn och det är ju något du inte alls kan påverka.
   Har haft en fin dag och ett så spännande besök på Fotografiska museet.
   Stor kram!

 12. Sjuarmad ljusstake i en båt? Tja, visst. Har för mig att man sålt mindre varianter att ha i bil, sett nån långtradare som haft en … Min promenad i dag var med barnvagn, söder om stan. Ömsom snö, ömsom regn. Men barnet brydde sig inte, och inte farmor heller …

  1. Blir förvånad när jag ens ser fritidsbåtar så här års. Men några kommer det då och då.
   Trevligt med en barnbarnspromenad och då spelar inte vädret så stor roll. Men barnbarn är allt bra. Själv tillbringade jag eftermiddagen på Fotografiska och mest med Mattisa Klums bilder.

 13. Visst ser man många fler detaljer när man inte skyndar sig fram. Jag tror också att man som bloggare är mer observant på detaljer, man vill ju ha nåt att skriva om.
  Småfåglarna på båten var himla söta! Såna skulle jag också vilja ha 🙂

  Ha en fin dag! Här tittar solen fram nu igen, får se hur dagen blir.

  1. Nu ger det sig oftast själv detta med att stanna upp. Ryggen vill gärna ha pauser.
   Husbåtarna och även fritidsbåtarna som passerar har haft en del extra nu i juletider. Men hoppas det snart kommer lite av det vårliga slaget för våren ser väntar vi på. Lite tidigt nu kanske…
   Skönt att solen är framme hos er igen.
   Trevlig lördag.

 14. Tack för den härliga promenaden med många nyfunna detaljer! Det är så mycket folk i rörelse överallt hos dig – trevligt med deras utefikastunder, men själv sitter jag helst vid köksbordet 🙂
  Ha en fin lördag!
  Kram

  1. Tack! Trevligt att du gick med. Köksbordet är ett bra val och gäller oftast här också- Men när jag träffar vänner ute så händer det att en termos och lite tilltugg är är med på promenaden.
   Önskar dig också en fin lördag.
   Kram

 15. Vilken fin grantomte! Och visst ser man mer när man inte skyndar.
  Stor kram och var rädd om ryggen och hela dig 🥰

  1. Ja, en hel del finns att se om man tittar åt fler håll. Inte minst till sidorna och neråt.
   Tack, ryggen försöker jag ta hand om men det är knepigt.
   Stor kram

 16. Ja tänk, ibland lyfter man blicken, eller så sänker man blicken o plötsligt ser man nya detaljer där man gått flera gånger förut. De små fåglarna på båten är jättesöta, lyser förstås i mörkret.
  Nästan så de stora fritidsbåtarna ser lite malplacerade ut så här i januari, men dom har väl värme i dem också förstås. Och du klädde bra i den blå luvan! Kram

  1. Visst är det så. Nu har jag mer och mer sänkt blicken och tittat mer åt sidorna. Jag måste ju pausa en hel del och när jag då stannar till ser jag också en del nu som jag inte lagt märke till tidigare. Fåglarna på båten har jag ju passerat flera gånger men ändå inte sett dem. Likaså grantomten.En del har kvar sina fritidsbåtar i sjön och visst har de värmen på. Log här åt adventsljusstaken på den ena och kvinnan som stod där på akterdäcket på den andra.Undrar varför jag just la märke till detta….
   Mössa har jag sällan haft men nu har den varit på två gånger de senaste veckorna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *