Stockholm

Design, konst och motorintresse – Kontrasterna finns hos Lotta Lampa

För några dagar sedan fick jag av en bloggvän som bor långt uppe i norr, “Byblixtra” tips om en konstutställning här på Östermalm i Stockholm. Och visst ville jag gärna se den. En utställning av Lotta Lampa av där konst, design och motorintresse samsas. Så jag begav mig till en källarlokal på Linnégatan 4 där “Misschiefs Take Over” erbjuder en kostnadsfri ateljé och butiksutrymme till utvalda kvinnliga kreatörer. Mer om projektet finns att läsa i länken ovan och här. 

Stpckholm. Design och konstutställning med Lotta Lampa på "Take Misschiefs over"Konst, design och en hel del motorintresse går igen de olika föremålen på utställningen.

Konst och design

är jag road av och då handlar det om att titta för att skapa något med mina händer kan jag inte påstå att jag någonsin gjort. Men jag är gärna med som åskådare. Och lite av en allätare är jag nog inom området. Här i Stockholm är nu de flesta privata gallerier och museer öppna, med begränsat antal besökare förstås. Lika många besök som vanligt har det inte blivit på museer och utställningar under under detta pandemiår. Men några. Ganska nyligen, i januari 2021, var jag på Fotografiska och såg  Mattias Klums utställning “Vår tid på jorden. I oktober besökte jag Waldemarsudde och såg John Bauerutställningen och passade också på att strosa runt i parken för att se skulpturerna och statyerna där.

Lotta Lampa

har sina rötter i Norrbotten men varvar numer sitt boende också med Gotland. Här på Gotland har hon köpt en gård tillsammans med sin sambo, vars mor är från Gotland. Och en del pendlande blir det mellan Norrbotten och Gotland. När jag kom hit till utställningen så fick jag en pratstund med Lotta och hon berättade en del om sitt skapande- Detta med konst och form har alltid funnits med henne och även fotbollen i Piteå IF hade en stor plats i livet.

Stockholm. Design, konst, fotboll och motorer har varit viktiga delar i Lotta Lapas tillvaro.Östermalm. Gallert "Take Misschiefs Over" LoDesign, konst, motorsport och tidigare även  fotboll har varit viktiga delar i Lotta Lampas tillvaro. 

Namnet Lotta Lampa var nytt för mig men när jag sedan såg några av de lampor hon gjort så kände jag igen dem från olika inredningsmagasin. Lotta berättade också att hon tillverkat många lampor i sina dar. Att Lotta i princip är uppvuxen i ett garage, hon fick sin första crosscykel av sin pappa när hon var fem år, har inspirerat till mycket skapande. I broderns garage i Kalix har också  många av de föremål som Lotta ritat och skapat kommit till.

Lotta Lampa har studerat vid Nyckelviksskolan på Lidingö i Stockholm och vid Beckmans designhögskola i Stockholm. Och det var på Beckmans Lotta började jobba med metall.

Den mer robusta  “garage” och “raggarkulturen” är viktig är  i Lotta Lampas skapande. 

Kontraster

Gotland och Norrbotten är landskap med stora kontraster men likheterna finns också, bl.a lugnet. På Gotland är det färgerna från blåelden som Lotta gärna använder och då i kontrast mot favoritfärgen orange. Kontrasterna finns  också i uppskattningen av naturen och raggarbilar. Lotta berättar att en annan inspirationskälla är det som man ofta skulle kalla “fula saker”.

Utställningslokalen påminner om ett garage. Och det är ju den lite “ruffare” stilen som går igen på de föremål som finns. Och det är föremålen som “talar” och de tar plats och på olika sätt.

Några alster

Här är några av alstren men många fler finns här på hemsidan och där finns också mer att läsa om Lotta Lampa och var en del av hennes konst finns att hitta idag. För egen del var jag väldigt intresserad av både ett par ljusstakar och en mindre lampa. Så vi får se vad och om det blir några inköp.

Bilderna uppifrån  och ner.

 1. Vaser  med namn “kedja”, “spikes” och piercing.
 2. Väggljusstake “Thunder” i metall
 3. Golvlampa “Tjabo Thunder” i metall och billack
 4. Raggarinspirerad ” Chevy Fake Fur Rebels” i fuskpäls.
 5. “Wall Jewellery by Lampas Hot Road Garage”  i metall

Spännande design och här är det föremål som tar plats. Och på olika sätt.

Ett axplock av det jag såg på utställningen som avslutades i lördags.Inte alltid lättplacerade men mycket med spännande design.

 

 

31 svar på ”Design, konst och motorintresse – Kontrasterna finns hos Lotta Lampa”

  1. Verkligen! Och en del av Lotta Lampas alster, vad jag förstått, finns runt om i landet och har varit med på olika utställningar. Väggljusstaken fastnade jag också för men den är stor och skulle inte göra sig i vår lägenhet. Men en liten lampa skulle jag gärna vilja köpa. Roligt var det att komma hit och titta. Kul att du hängde med.

 1. Det var onekligen en lite annorlunda utställningslokal men jag förstår tanken och föremålen passade bra där. Namnet är helt nytt för mig faktiskt men genom bloggarna lär man sig mycket. Designen är spännande men spontant kände jag att det inte var något för mig. Men att se en utställning är ändå berikande även om man inte just tycker att föremålen skulle passa i ens hem. Kul med något annorlunda helt enkelt!

  Kram och god måndagseftermiddag!

  1. Så tänkte jag också men just den lite “råa” lokalen gjorde sig fint för Lotta Lampas alster. Namnet mindes inte jag heller men när jag såg en del av lamporna och ljusstakarna så vet jag att de förekommit i olika inredninhsmagasin. Men namnet var då obekant för mig. Men när jag nu Googlade så har ju en del föremål varit med på stora auktionshus som t.ex. Bukowskis. Jag skulle gärna ha en liten bordslampa eller liten ljusstake men mycket övrigt var för stort för vår lägenhet. Och roligt var det att titta.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

 2. Snygg fuskpäls! Kul med lite annorlunda utställning.
  Va roligt att du bott i Bollstanäs, för visst var det där jag var i går. Vi bodde på gränsen till Bollstanäs i Rotebro, Rotsunda gård. Så på mina promenader när vi bodde där, så gick jag ofta runt i Bollstanäs!
  Må så gott!
  Kram

  1. Det var jätteroligt att komma hit och titta.Och verkligen en skön blandning Jag skulle gärn aha en mindre ljusstake eller en mindre bords eller golvlampa. Vi bor ju inte å stort.
   Minns var ni bodde här på gränsen.
   Döttrarnas pappa bor i ett liknande hus där du var igår och när vi stod uppe hos oss på kullen så blockade vi “ner på husen här”. Har vänner som bor här också-
   Du har säkert passerat huset där vi bodde.
   Ha det fint du också.
   Kram

 3. Gissar att det är Byblixtra som har tipsat dig. Älskar miljön där hon ställer ut och hennes alster skulle nog inte göra sig lika bra i en vanlig utställningslokal eller ens i en “klassisk” lägenhet eller hus. däremot tror jag på ett “balkongliv” för vaserna, speciellt den med spikes. Hoppas hon hade många besökare och att hon sålde bra. Även om det är en källarlokal så är den ändå Östermalm, där hyrorna inte är speciellt billiga. Kul att du kikade in och delade med dig:-)

  1. Nej, så var det inte. (Hade kunnat vara och hade det varit så hade jag helt klart länkat. Nu är jag osäker på om Catarina som min tipsare heter har kvar sin blogg. Men Instagram har hon och det var där jag fick tipset. Tror Catarina bor utanför Luleå- Och till Kalix är det ju “nära”.)
   Vitsen med just den här utställningslokalen är att den är kostnadsfri.En organisation “Misschiefes” roddar det hela https://misschiefs.se/
   Kul projekt och där man satsar extra på kvinnor.
   Jag skulle kunna tänka mig en mindre bordslampa eller en mindre ljusstake men det mesta var alltför stort för vår lägenhet.
   Kul att titta och se lite annat.

   1. Nu måste jag helt klart ändra. Du hade helt rätt i att det var av “Byblixtra” jag fick tipset. Men det visst jag inte. Tänk att det finns en Catarina som jag känner till i Boden och en Katarina jag känner till som bor i Luleå. Märkligt.Så jag rörde helt ihop det hela. Men nu har jag ändrat i bloggen och lagt in länken till “Byblixtra”. Så det kan bli- Och du hade ju rätt hela tiden.

   2. Catarina är Byblixtra och hon bor i Boden. Du brukar kommentera hennes inlägg, precis som jag. Hon är en enastående fotograf, precis som du. Hon tar tipsat om en rad lokala konstnärer på sin blogg. Å hon verkar resa en del mellan hemmet i Boden och Luleå. Tror hon jobbar på Bodens kommun.

    Men et bästa med ditt svar var ju att konstnärerna får ställa ut gratis. Kollade faktiskt länken till misschiefs, men missade totalt att lokalen inte kostar någonting i hyra.

    1. Tack! Nu är allt rätt och jag har länkat till “. Byblixtra”, Och jag trasslade till det. Och efter lite mailkonversation igår hamnade bitarna i rätt låda- Men det som ställde till det för mig är att jag har en blogg och Instagramvän som stavar namnet med K och bor i norr, i Luleå.

    2. Haha…du hade rätt BP! Det var jag som tipsade om konstutställningen och det blev lite snurrigt när jag glömde skriva mitt bloggnamn. 🙂 Så det var jag som var otydlig.

     1. Men vi klarar detta! Och lite roligt blev det ju ändå. Uppskattade verkligen tipset om Lotta Lampas utställning. Stort tack!

 4. Röfft og töfft som min syster i Norge säger – och faktiskt vackert! Vilken lokal som passar så bra. Så häftigt att du gick dit Ditte och delar både ditt besök och jag har såklart besökt hemsidan.
  Spännande med Norrbotten och Gotland också i sammanhangen. Och lite raggarstuk. Tack för visningen, så roligt få vara med. Kul att du fick prata med henne också. Det ger ju lite x:a!
  Stor kram

  1. Jag är så glad att jag fick tipset om utställningen och lokalen här passade perfekt. Jag hade inte hört talas om Lotta Lampa innan men nu har jag läst på och även sett bilder av andra alster hon gjort. Du vet ju att min personliga förmåga i att få till något med händerna är ytterst begränsad men jag tittar gärna och upplever. Gillade också tanken som Misschiefs har om att stötta kvinnliga konstnärer som kostnadsfritt får låna lokalen.
   Mycket här var spännande att se. Och en mindre ljusstake eller mindre bordslampa skulle jag gärna ha här hemma.
   Stor kram och tack för att du hängde med.

 5. Åh så roligt att du har varit på Lottas utställning!
  Har en av hennes första lampor och som du säkert redan har förstått så är vi bekanta. Lotta och jag är de enda Kalixbor som har gått på både Nyckelviksskolan och Beckmans, dock långt ifrån samtidigt…cirka 30 år emellan.
  Tusen tack för att du visar och roligt att du fick tips norrifrån…tyvärr inte från mig😉
  Ha det gott och njut av ett snöigt Stockholm, vem vet hur länge det varar?

  1. Det var verkligen jätteroligt! Jag fick tips från en bloggvän i Boden som skickade ett mail om utställningen. Och nu kunde jag ju ta mig dit. Jag vet att jag sett lite från Lotta Lampa i några tidningar och men inget namn jag direkt kom ihåg. Men nu kommer jag att minnas. När jag hörde Kalix så berättade jag att du och jag har kontakt och hon berättade då att ni hade kontakt. Tänkte just att ni båda gått på Nyckelviksskolan och på Beckmans. Fantastiskt. Jo, jag förstod att dte var några år mellan. Lotta berättade om lampan och jag skulle gärna vilja köpa en mindre lampa av bordsmodell vid tillfälle eller en mindre ljusstake. Vår lägenhet är i det “mindre ” formatet.
   Tänk, ibland är världen liten.
   Snö har vi och nu, i ett par dagar, har dte varit strålande sol och jag har varit ute en hel del. Men tyvärr är det knepigt för mig att gå. Envis är jag. I detta fall en bra egenskap.
   Kram

 6. Fint inlägg från utställningen och jag är glad över att du gick dit och såg den. 🙂 Jag gillar verkligen Lotta Lampas konst och har som sagt en ljusstake som hon har designat och vill gärna ha en lampa i samma stil. Men vi får se, det kanske blir en sån en vacker dag. 🙂

  1. Jätteroligt att läsa! Och tänk att du har en ljusstake som Lotta Lampa har designat.
   Jag är själv så glad att jag fick tips från dig att gå hit. Nu fungerade det också så fint att jag kunde ta mig hit utanför rusningstrafik. Jag skulle gärna vilja köpa en mindre ljusstake eller en bordslampa, modell mindre.
   Jag kände inte tidigare direkt till Lotta Lampa men vet att jag i inredningsmagasin sett en del av hennes alster.

 7. En inspiration och nyhet rikare!
  Tänkte också på att sakerna var väldigt stora. Inget för en vanlig lägenhetsinnehavare. Men kul initiativ.
  Ha det gott!
  Stor kram!

  1. Absolut! Och så häftigt att jag kunde ta mig hit och titta. Här på utställningen var det stora föremål men det finns betydligt mindre som inte var med. Har nu läst om två bloggvänner från norr som har alster hemma. Och även C från Luleå, som jag fick tipset av om utställningen, har en bordslampa hemma. Jag skulle gärna vilja ha både en mindre ljusstake och en mindre bordslampa som Lotta Lampa designat. Men vi får se tiden an.Även de större auktionsfirmorna i Sverige har sålt hennes alster så jag har nu efter hand förstått, också i takt med att jag läst på, att Lotta Lampa, är välkänd vida utanför Sverige.
   Ha det fint du också. Har njutit av strålande sol idag och ett par rejäla promenader. Helt ljuvligt väder.
   Stor kram

  1. Det var väldigt roligt att komma hit och titta. Och både kontrasterna och variationen på det Lotta Lampa gör är väldigt stor.
   Kram

 8. Vilka läckra och roliga alster! Visst är bloggvärlden fantastisk då man får så många bra tips 🙂
  Men du… En mening i inlägget förbryllar mig. “Ganska nyligen, i januari 2012″… 2012 var väl inte så nyligen? (Sorry, jag fattar ju att du vänt på dom två sista siffrorna, men jag kunde inte låta bli 😉 ).

  Ha en fin dag!

  1. Tackar! Ja, visst hade jag vänt på siffrorna och nu ändrade jag snabbt som attan. Å andra sidan kan jag ju tycka att även 2012 kändes ganska nyligen. Men nu var det inte 2012 som var tänkt.
   Jätteroligt att komma hit och titta och en liten bordslampa eller mindre ljusstake skulle jag gärna vilja ha. Men vi får se.
   Önskar dig också en fin dag.

  1. Jag är så glad för tipset jag fick att se utställningen och även om de mesta var i ganska stora format så finns det även mindre. Skulle gärna vilja köpa en mindre variant av en ljusstake eller bordslampa.
   Ha det fint du också-

 9. Så fina och häftiga konstverk och mycket i min smak. Saker som sticker ut. Känner dessvärre inte till Lotta men tack för både info pch inspiration Ditte!!
  Kram

  1. Jätteroligt att jag fick tips om utställningen och så roligt att se den. En del var ju i modell större men det fanns även en del i mindre varianter. Jag skulle gärna köpa en bordslampa elle ljusstake men då i mindre variant. Vi har ju inte så stort här hemma.
   Vad gäller Lotta Lampa så var hon ganska okänd för mig också men kom på att jag sett namnet och en del av det hon gjort i olika inredningsmagasin. Tror namnet är ganska nytt för många .
   kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *