Foto

Darra – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Darra är veckans ord att tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge.  Vad gäller utmaningen i sig går den ut på att med en eller fler bilder, kanske också med text, tolka det angivna ordet. Orden vi i år fått att tolka är verb och det är fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Och alla som vill är välkomna att vara med. (På hemsidan, länk finns  ovan, är temaorden angivna veckovis för hela året.) Bilderna är både från arkivet och helt nytagna.

Stockholm. Humlegården. En ytterst svag vind fick löven på träden att darra. Stockholm och Humlegården i dag på morgonen. En ytterst svag  vind fick löven här i parken att darra. Synds dock inte på bilderna. 

Ordet darra

tyckte jag var knepigt att illustrera i bild. I varje fall i stillbilder. Man får tänka sig darrningarna eller kanske mer frånvaron av dem.

Restaurang Pong i Uppsala. Att inte darra på handen kan vara en fördel om man ska äta med pinnar. Kan man undvika att darra när man med pinnar ska greppa det som ska in i munnen så går det enklare.

Att äta med pinnar är mer en teknik och kan till att börja med kräva viss koncentration. Ett knep är att inte hålla dem för hårt och ett annat är att inte hålla för långt ner.

En teknik av ett helt annat slag är att handtrycka tyger. Jag har några gånger varit på Jobs handtryck utanför Leksand och sett hur det går till.

Jobs handtryck och mönstret “Rabarber”. Och när dessa tyger ska tryckas vill det till att inte darra på handen.

Ett besök på Dalhalla 2018.   En jobbresa Här är det Malena Ernman, Helen Sjöjolm och Sarah Dawn Finer.

Här var det inte en darrning på någon av rösterna.

Dalarna. Dalhalla 2018. Konsert med Malena Ernman, Helen Sjöholm och Sarah Dawn Finer. Dessa sträninstrumentmåste darra för att låta. Men man kan nog säga att  dessa instrument är beroende av att darra på olika sätt för att få fram tonerna. Inte också minst genom fingrarnas darrningar

Lite mer dramatiskt. I södra Kina, i Hainan, en ö i Sydkinesiska sjön. upplevde vi i oktober 2007 en cyklon. Och det var första gången jag gjorde det. Krafterna var enorma och förödelsen likaså. Minns att det på hotellrummet fanns tydliga instruktioner om hur man skulle agera.

Vi hamnade här på Hainan, i slutet av regnperioden mitt i en cyklon. Och här har den till viss del bedarrat.Men havet är fortfarande i uppror. 

Någon dag efteråt, när vi åter kunde få gå ut var skadorna stora.

 

Titta gärna in här för att se fler av veckans tolkningar.

30 svar på ”Darra – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Vilken snygg tolkning med passande bilder. Vädrets makter är verkligen starka och en cyklon är inte att leka med. Förstår att det var en obehaglig upplevelse. I Sverige är vi ju oftast förskonande från den sortens tvära väderkast,

  Kram och god kväll!

  1. Tack! Svårt denna gång med bilder för de rör sig ju inte. Men en del darrningar blev det och en del där det kan vara bra att inte darra.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 2. Här var de många och finurliga tolkningar på darra!
  Att inte darra på rösten, ja. Det kan vara svårt i en besvärlig situation. Men kom att tänka på att i gospelkören blir vi ibland tillsagda att darra på rösterna. Man kan göra mycket med sin röst och sitt uttryck.

  Jag har aldrig brytt mig om att lära mig att äta med pinnar. Jag har inget tålamod till det 😉
  Man får inte heller darra för mycket på handen när man ska dricka kaffe i tunn kopp, då kan det lätt bli att man spiller.

  Trevlig tisdag och stor kram till dig!

  1. Ja, det var knepigt denna veckan att hitta bilder till temaordet. Jag hade också att darra på rösten med i tanken, liksom darra av köld. Men inga bilder. Och det är ju helst bilder som ska till.
   Att äta med pinnar är ju inget nödvändigt men vi gör det helst och ofta när det kommer till sushi och mycket annan asiatisk mat. Man kan lära sig ganska snabbt, gäller att bara inte hålla för hårt i dem.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Vi njuter på balkongen och det är ju en så skön kväll.
   Stor kram.

 3. Trevligt inlägg medinslag av viss dramatik, cyklonen.
  Obehagligt med naturens enorma krafter.
  Själv kom jag att tänka på darrande hundar, fryser, utanför affärer vintertid.
  Inte behöver vi darra av kyla i dessa varma tider.

  1. Cyklonen här minns vi och även alla instruktioner på rummet om hur vi skulle bete oss. Riktigt läskigt- Ja, darrande hundar funderade jag på men had ingen bild på någon. Min ena dotter har en labrador men han darrar sällan.
   Nej, i dessa dagar behöver vi inte darra av kyla.
   Trevlig kväll.

 4. Många darrningar blir det ju 😉
  Vi har några trän här i området som darrar på bladen lite mer än andra, de ska tydligen vara så sa någon, är inte så insatt i det men jag ska väl googla på det nån gång så jag lär mig något nytt.

  Bra jobbat Ditte, ha en fin kväll.

  1. Tack! Svårt denna gång med bilder som darrar. Och knepigt att få till lövens darrningar på stillbilder. Men en del darr blev det och även några bilder där det är en fördel att inte darra.
   Önskar dig också en fin kväll.

 5. Darra kan verkligen betyda mycket, du fick till det bra på det temat-
  Så fina bilder från Dalhalla också!
  Ha en fin tisdagkväll!
  Varm Kram

  1. Svårt denna vecka tycker jag. Och att darra är ju lättare att visa på film.
   Dalhalla är så fint och det var tänkt en jobbresa hit i sommar. Men tyvärr….
   Önskar dig också en skön kväll.
   Stor kram

 6. Att hamna i ett oväder är aldrig roligt ännu värre kan det vara då man är utomlands. Vi drabbades av en sandstorm på GC, det gick inte att vistas ute och dagen efter var det många avspärrningar efter stormens framfart, stora plåttak, träd och sand i dess mängder.
  Gillar tygerna från Jobs, ett fint hantverk.
  Snygg och varierande tolkning precis som vanligt.

  1. Tack! Men det var knepigt denna vecka. Svårt att få fram detta med att darra ellee inte darra på stillbilder. Kan tänka mig att sandstormen på GC ställde till det rejält. Och vi här hemma är ju inte alla vana vid sådant. Naturens krafter är starka.
   Jobs handtryckta tyger är jag så förtjust i och där vill det till att inte darra på handen så att det blir fel.
   Trevlig kväll.

 7. Sa du att du tyckte att “darra” var svårt att tolka med bilder???!!!! Ja, det tycker jag då verkligen inte. Du har lyckats fantastiskt bra med tolkningen. Där är jag inte ens i närheten kan jag säga. Tyckte nämligen också att ordet var knepigt. Dessvärre levde jag upp till det;–)
  Härligt med Max och pinnarna. Det ska böjas i tid, helt klart! Å med tanke på att han nästan är född med pinnar när han besökte Kina som bebis så…
  En härlig tolkning! Bra jobbat där:-)

  1. Tack! Men jag tyckte det var svårt att få till det med bilder. Hur får man löv att darra om det är stillbilder. Så jag hamnade också på att inte darra.
   Max testar gärna pinnar och det är roligt.
   är på väg till dig . Spännande att se dina tankar och din tolkning.

 8. Min jycke darrar när det åskar ute. Jag tyckte det var lite otäckt med cyklonen ni var med om. Oväder kan vara lite häftiga, men samtidigt känner man sig rätt liten, skönt att den be-darrade igen. Jobs tyger älskar jag, man blir glad av dem! Jag får inte darra på manschetten när jag målar mina tavlor, det är ett riktigt petgöra.
  så bra tolkningar, du hade ju kunnat ta ett foto o darrat lite på handen, för att illustrera ordet, hihi
  Kram från pörtet

  1. Jag kan förstå att Daniel darrar vid åska. Jag gillar det inte heller. Cyklonen vi hamnade i var läskig men här är man van så det fanns tydliga instruktioner och personalen var verkligen behjälplig. Naturens krafter står en inte emot. Men efter två dagar hade den liksom lösts upp. Skönt! Visst är Jobs tyger fina och tänk att de fortfarande är så populära.
   Väldigt roligt att på plats se hur de trycks. Ett himla pyssel.
   Nej, att darra på handen när du målar kan ju ge ett helt annat resultat än det du tänkt dig.
   Jag försökte få till ett foto där jag darrade på handen men det blev suddigt. Men det hade ju visat just darrningen.
   kram

  1. Visst var det! Och med stillbilder! En del darrningar blev det och en del där det kan vara en fördel att inte darra.
   Strålande sol här idag men det blir en jobbdag. Åker till Höga kusten i morgon på resejobb så en del praktiskt att ordna med.
   Önskar dig en skön onsdag och att den inte blir alltför het.

 9. Lite som då stormen Gudrun bedarrat. Mycket förödelse att ta hand om.

  Här är det stilla, inte ett löv som darrar.

  Inga aspar här i Halmstad. Vi har mängder hemma i Grimsås. Jag tycker om att se och höra när asplöv darrar!
  I övrigt önskar jag att värmeböljan bedarrar! Inte min grej med trettio graders värme! 20-22 är önsketemperaturen.
  Ha en fin onsdag! Kram!

  1. Cyklonen var nog lite kraftigare än Gudrun men mycket förödelse blev det ju då också,
   Inte mycket som darrar här heller. Men i går i Humlegården darrade både apar, lindar och de andra träden lite grann. Men svårt att få till på bild.
   Vad gäller värmeböljan önskar jag också att den bedarrar. Jag ska på jobbresa i morgon till Höga kusten och där ska det vara sol men runt +23 så det verkar hoppfullt.
   Önskar dig också en fin onsdag.
   kram

 10. Darra är ett svårt ord att illustrera men här har du lyckats bra! Sist jag åt sushi darrade jag nog på handen och höll för hårt i ätpinnarna för jag hade svårt att få grepp om bitarna. Nästa gång ska jag prova ditt a teknikråd.
  Som vanligt fina bilder och trevlig text!
  Ha det gott i värmen!

  1. Tack! Visst var det svårt att få till på bild. Försökte med min hand som fick darra men gav upp.
   Håll pinnarna strax ovanför mitten och ganska löst så går det galant.
   Väl varmt här.
   Har resejobb till Höga kusten framför mig i morgon så här är det repetition av fakta.
   Ha det fint du också.

 11. Du lyckades tolka temat väldigt bra tycker jag. Skulle gärna höra den där trion sjunga på Dalhalla men det kanske jag får någon gång. En cyklon kan få den modigaste att darra, jag skulle verkligen fått stora skälvan om jag varit med om det.

  Välkommen till Höga Kusten! Tyvärr är det lika varmt här och det börjar bli väldigt tröttsamt. Hoppas du får en riktigt härlig upplevelse i denna del av landet och jag ser fram emot dina bilder härifrån.

  1. Tack! Ja, Dalhalla finns kvar och kanske får du också chansen. Cyklonen var läskig och vi är ju inte alls vana vid denna typ av “naturfenomen”. Hotellt och personalen där var vana och kunde ge god hjälp-
   Är så glad över att i morgon få åka till Örnsköldsvik och Höga kusten. Har längtat. Detta är ju en av mina absoluta favoriter. Blir lite favorit i repris. Men för mig är det en stor favorit.

 12. Ditt barnbarn är säkert bättre på att äta med pinnar än vad jag är, det blir bara darr av alltihop, fin bild. Fantastiskt snyggt handtryck, gillar att det är på svart botten. Snygga konsertbilder med sträng och röstdarr.

  1. Tack! Vad gäller pinnar är det nog mer en teknikfråga. Och att inte hålla för hårt i dem och inte för långt ner. Jobs handtyck gillar jag också och just detta “rabarber” på svart botten.
   Dalhalla är häftigt och inte minst själva arenan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *