Stockholm

Där vi bor på Södermalm – Vatten, båtar och grönska

Regnet, ja det bara öser ner är här idag. Men eftersom jag hade rehb. träning för ryggen på Rosenlunds sjukhus redan klockan 10. Så blev det en blöt promenad både dit och hem, 4 km avverkade.  Och som extra krydda ska jag ut på ytterligare en blöt promenad om ett tag. Dags för andra dosen av Covid -vaccinet, ”Comirnaty”; Pfizer /Biotech. Så rörelsebehovet kommer att bli blir uppfyllt  idag också. Nästan så det rinner över. Så istället bjuder jag på ett bildnerslag i närområdet där vi bor.

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbykajen . Området där vi bor. De röda tegelhusen här på kajen är bostadsområdet där vi bor. Norra Hammarbyhamnen/Norra Hammarbykajen. Ett område som började byggas 1992 och ligger på östra Södermalm i Stockholm. Vattnet här är en vik av ”Saltsjön”, Hammarbykanalen.

Där vi bor

är det ibland svårt att tänka sig att det är i storstan. Men så är det och vi gläds åt att också ha vi naturen och vattnet helt inpå. Och med vatten följer båtar- Inte minst  under våren, sommaren och en bra bit in på hösten. Sedan är det ju många husbåtar som hyr kommunala platser längs kajen. Men här är det stränga krav på både ”utseende” och annat. Båtarna som ligger här ska passa in och de måste också i princip vara flyttbara. (El och vatten finns att tillgå för dem) Och sedan har vi ju restaurang Thaiboat som ligger här. Minns inte när den kom på plats men den har liksom växt under årens lopp.

Den här utbyggnaden på restaurang Thaiboat kom till förra sommaren och i vinter har man här haft uppvärmda igloor där gäster kunnat sitta. Ett bra initiativ för att sprida ut gästerna. Men nu är något på gång. Igloorna är på väg bort och ett glasstaket på väg upp.

Effektiviteten är stor och en extra träramp runt ”däcket”  har också kommit till.

Sim sala bim!  Ett par dagar senare. Igloorna är borta och flotten med värmare och rejäla parasoller är klara att möta sommargästerna. 

Vid Mälaren

Några hundra meter bort så har jag lämnat Hammarbyslussen och Saltsjön och har Mälaren framför mig. I bakgrunden reser sig Stockholm New/Stockholm 01 och där på överst, på 28:de våningen ligger Sjöstaden Skybar  som vi besökte för någon vecka sedan.

Broarna i Stockholm är många. Johanneshovsbron är närmast och bortom den skymtar Skanstullsbron. (Bro för tunnelbana, bilar och bussar) En båtplats här i Mälaren på Södermalm är attraktiv

En koltrasthane på en lyktstolpe noterade och följde mina rörelser.

Visserligen är jag bara några hundratal meter från storstadens puls men ändå omgiven av vacker grönska både i och utanför Eriksdalslunden/Årstalundens koloniområde.

Stockholm. Södermalm.Årstaviken. Blomsterängar finns också helt nära där vi bor. Blomsterängar finns också helt nära där vi bor.

I en koloniträdgård var vackra rhododendronknoppar synliga.

Äppelblommor såg jag i flera av koloniträdgårdarna

Jag passerade Eriksdalsbadet som har bassänger både inomhus och här utomhus.

Och det fanns de som var badsugna. Jag var det inte.

Jag stannade till en stund på kullen ovanför badet och funderade över kontrasterna. Ja, mitt i stan men ändå med naturen helt inpå.

 

36 svar på ”Där vi bor på Södermalm – Vatten, båtar och grönska”

 1. Trevligt med natur i storstan.
  Har en hel del grönt där vi bor, hoppas det får förbli så.
  Skönt med andra dosen vaccin, min tur nästa vecka på tisdag.
  Västerbotten vaccinerar på bra.
  Flest i landet över +65, vad jag vet.

  1. Visst är det och här har vi ju både storstad och naturen helt inpå. Hoppas ni får behålla era grönområden.Skönt med andra sprutan. Här i Stockholm har ju nu smittan gått ner väldigt mycket och det känns ju skönt. Förstod att den ökat mycket norrut. Men det här går ju i vågor.
   Önskar dig en trevlig onsdag från ett regnigt Stockholm. Men ute har jag varit idag också. Blev 6 km.

 2. Hej Ditte!
  Ja kan man bo bättre än ni gör? Svaret är nej 🙂 Allt inom räckhåll.
  Avis! Vackra bilder som vanligt!
  Kram och hälsa Bosse! P ♥♥

  1. Hej P!
   Tack! Och tack! Tveksamt om man nu ska bo i storstan.Jadå, allt inom räckhåll.
   Bosse hälsar och skickar extra kram
   Kram

 3. Verkligen perfekt att bo där ni bor, jag vet ju att ni bor så gott som mitt i stan, har ju min kompis på Ringvägen alldeles i närheten. Tack för lite soliga bilder denna regniga onsdag!
  Jag måste skynda vidare och ut i regnet, tyvärr!
  Må så gott!
  Kram

  1. Lite soliga bilder behövdes idag. Har varit ute. Både på rehab och senare på dagen vaccination så jag har avverkat 6 km i blötan. Inte behagligt.
   Ha det bra i regnet och ”simma lugnt”.
   Kram

 4. Att bo i stan och ha vatten och natur så nära är ju det optimala boendet i en stad, åtminstone i min värld, bara att gratulera.
  Kolonilotter har vi på vårt torg här, hoppas verkligen att det får vara kvar, det är liksom själva ”själen” för området tycker jag som också är väldigt nöjd med skogen runt omkring.

  Tack för fina bilder Ditte, ha en fin kväll.

  1. Vi bor väldigt bra här och det bästa är att vi kan bo kvar även när vi blir än äldre. Och det var ju bara ”tur” att vi hamnade just här. I varje fall för min del. Du har ju också en del natur runt och fint med kolonilotterna.. Ger ju absolut trivsel och karaktär-
   Önskar dig också en trevlig kväll från ett riktigt regnigt Stockholm.

 5. Börjar bakifrån – sista bilden WOW! Den var helt suverän! För om man inte vet var den ligger och hur stor den är lyckades du med att ”göra den till” en utsmyckning, där varken höjden eller läget framgår. Snacka om totalt lyckad synvilla.
  Ja, dagens väder är verkligen ingen höjdare, men du lyckades med dina bilder som alla har en blå bakgrund. Det tackar jag för.
  Kul att följa arbetena på Thai Boat. Det gick fort att förvandla stället från en vinter- till en sommarvariant. Gissar att de hade varit glada att ha åtminstone en igloo kvar idag – åtta grader och regn ute…

  1. Såg när jag la upp bilden på datorn att den hade lite ”extra” i sig.
   Nej, dagens väder kan inte ens jag som i alla fall är ganska optimistiskt lagd uppskatta. Var på rehab, ”simmade hem” och sedan simmade jag upp till Ringen för vaccination. Men fick ihop 6 km idag trots regn. Kan klappa mig själv på den blöta axeln.
   Jättekul att se hur snabbt igloorna kon ner och glasstaket och parasoller kom upp. Och nya möbler också på plats. Tror att en igloo är kvar på stranden. Men det finns värmare på flotten. Tror dock inte det är rusning till Thaiboat i kväll.

 6. Så skönt att du fick andra dosen, vi har fått vår första,-) känns bra.
  Den översta bilden ser så mysig ut och där bor du! Jag skulle stortrivas jag med. Fina hus och utsikten herregud! ,-))
  Fina igloor, lite synd att de tas bort, ser mysigt ut.
  ser att nästa bild visar hur det ser ut nu, och måste ju säga det ser också mysigt ut ,-) och vackert!Sjöstaden Skybar kommer nog att bli välbesökt! Kul med lite nytt.
  Ni har allt möjligt nära, blomsterängar, det har knappt vi och ändå bor ni inne i storstan. Det är ju precis så det ska vara, att man har tillgång till både stad och natur!
  Så fint det är nu när blommor slår ut och bikini och bad, ja det var bad här också idag. Översvämning på sina platser. Det bara öser ner.
  Igår var det ganska bra, men svarade på dina inlägg idag ,-)
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Ja, det känns bra. Och det tyckte jag också efter den första dosen.
   VI bor bra här och har det mesta inom räckhåll. Och utsikten är fin och omväxlande- Att sedan vatten och grönska är helt nära är annat vi tycker om.
   Sjöstaden Skybar är väldigt trevlig och jag hoppas många hittar dit.
   Idag heldagsregn men vi hoppas det drar vidare.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

 7. Ser underbart ut. Samtidigt, det är ju många(?) storstäder som har platser där naturen finns mitt. Londons alla parker. Central Park i NY. Boulongerskogen i Paris..eller området kring Montemartre.
  Sen kan jag inte så mycket mer… men jag gissar att det ser ut så lite överallt. Göteborg har sin Botaniska trädgård och Malmö Pildammsparken. Storstäder ligger alltid vid vatten… ..Så visst kan man förstå varför folk dras dit. Där finns ju allt inom rimliga avstånd!Tack för fina bilder. Hoppas att inte eftermiddagspromenaden blev för blöt.Kram!

  1. Tycker det är så viktigt med parker, vatten och grönska i stora städer. Och många har ju verkligen det. Även t.ex. Peking med sina 22 miljoner invånare är en riktigt grön stad trots alla skyskrapor. Och de är synnerligen välbesökta. Konstgjorda stora sjöar och kanaler är det också gott om och det ger ju också mycket i kombination med parkerna.
   Det blev en riktigt blöt eftermiddags promenad men jag har nu så smått torkat upp.
   Kram och trevlig kväll.

 8. Det blev ju bra med glasstaket och stora paraplyer…..jag menar parasoller. Fast just idag hade det varit mysigare att krypa in i en igloo. Det regnar på så snart kan du se hur vattnet stiger…..
  Skönt för dig att vara färdig med vaccinationen, själv väntar jag på att de ska släppa tiderna för oss i fas 4…. men det verkar dröja i denna regionen.

  1. Visst blev det bra. Men just idag är det tomt här ute. Full förståeligt. Tror inte det är så många besökare i kväll så de ryms nog inomhus. Tror en igloo finns kvar på sandstranden. Här har det varit 100% regn här idag.
   Jag är glad och tacksam att jag nu fått båda sprutorna men inser att det inte är ett heltäckande skydd. Men absolut en tillvaro med mindre begränsningar.
   Hoppas det snart blir din tur för vaccinering.

 9. Ni bor verkligen fantastiskt fint tycker jag. Centralt men ändå med grönområden och vatten som granne. Mycket bättre än så kan det inte bli. Dessutom är kommunikationerna goda och uppe vid Ringvägen finns ju ”allt”! Perfekt helt enkelt.
  Så skönt att ha andra dosen avklarad för nu går det väl bara mot säkrare och säkrare tider. En lite normalare tillvaro i alla fall.

  Kram och god kväll!

  1. Vi hade verkligen tur när vi köpte lägenheten 2004 och jag hade då knappast varit söder om Slussen. Vi bor centralt men med natur och vatten helt nära och med alla kommunikationer också nära. Även vad gäller båtar.
   Känns fint att ha fått dos nr 2 och om nu blir det ju en mindre begränsad tillvaro och det känns bra.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 10. Jaa, ni bor ju så suveränt mitt i naturen och folkvimlet och allt som är kul att se på.

  Så då har även du fått andra sprutan, det är gott.
  Fantasin är stor när det gäller att satsa på coronasäkerheten och det är bara att välkomna.
  Skitväder här men jag har tränat hemma som jag brukar och mår ganska så bra i mina ”onda” ställen. Läsandet ger mig många tankar, en mycket bra bok.
  Har jobbat lite emellan varven. Så jag önskar dig en fin kväll!
  Stor kram!

  1. Visst bor vi väldigt bra. Vi hade väldig tur när vi köpte lägenheten . Mer än vad vi ens kunde ana. Centralt och med vatten, båtar och naturen helt inpå.
   Kändes väldigt bra att ha fått dos nr 2 och det ger ju så många färre begränsningar.
   Regn här idag också till 100% men det blev ändå ett par turer ut med fysrehab och vaccination så 6 km tillryggalagda.
   Har planerat en del av sommaren och det blir en lite blandad kompott och det känns bra. En del jobb också och på olika sätt-
   Trevlig kväll.
   Stor kram

  1. Visst behövs lite sol och blommor denna dag då det även här var 100% regn. Men solen lär komma tillbaka i helgen. Bra så

  1. Vi bor bar här på kajen. Mycket att titta på både i vattnet och på kajenoch med naturen helt inpå- Och dessutom söders hela utbud helt nära. Thaiboat har nu fått till parasoller, glasstaket och värme där igloorna tidigare var. Man har och anpassat till den sommar som är på väg. Och är det fint väder är nog detta stans mest välbesökta krog- Väldigt trevlig och med god mat och rejält ”cronaanpasssad”.

 11. Grattis till andra sprutan, nu är vi skyddade av samma vaccin, får vi hoppas!
  Visst är det skönt att inte behöva känna sig som i en asfaltsdjungel ens i Sveriges huvudstad. Inte många som är så vackert anlagda.
  Hoppas sjukgymnastiken var nyttig!
  Kram

  1. I varje fall har vi ett gott skydd. Bra så.
   Tyvärr 100% regn här idag men lite soliga bilder kan pigga upp. Och runt oss har vi mycket grönska som vi gläds åt. Stockholm är ju verkligen en grön stad och så vackert omgiven av vatten.
   Rehab tickar på och visst gör den nytta. Men besvär har jag ändå. Tyvörr.
   Kram

 12. Hoppas det gick bra med ryggträningen. Vad skönt att andra dosen är på plats.
  Du lär aldrig ha problem med att hitta intressanta bildprojekt.
  Kram

  1. Rehabträningen är bra för jag använder där några maskiner och de har jag inte hemma. Men jag har min pappas gamla träningsprogram för Buk, Rygg, Armar och Knän ”BRAK” som jag kör hemma ett par gånger i veckan och det hjälper mig också. Men bra blir jag aldrig. Men bättre hoppas jag.
   Väldigt skönt med vaccination nr 2 men är lite påverkad av den dag.
   Kram och trevlig torsdag.

 13. Så himla fina och varierande omgivningar!

  Grattis till andra sticket! Hoppas du slipper några bieffekter av det nu också.

  Ha en finfin dag 🙂

  1. Här är det enkelt att välja stad eller natur eller både och. Båda finns på nära håll.
   Så skönt att andra sticket är gjort och hoppas på att det inte blir några biverkningar. Återstår att se. Å andra sidan vet man då att det har tagit.
   Önskar dig en fin torsdag.

  1. Förstår att du tycker det. Och alltid när jag står här och blickar österut tänker jag på dig.
   Visst är det vackert med all grönska nu. Bara att njuta. Nu har vi haft ett par regniga dagar men solen ska vara tillbaka i morgon så då blir det nog än mer som kommer att grönska. Och helgen verkar bjuda på skön försommar.
   Ha det gott.

 14. Ja ni har en massa fint kring er i ert bostadsområde 🙂 så bör det vara o vattnet är ju underbart 🙂 tack för alla fina bilder Ditte kram å fin torsdag

  1. Visst har vi! Är så glad för det. En fin blandning.
   Önskar dig också en bra torsdag-
   Kram

 15. Ni bor verkligen väldigt bra där med både storstad och lantlig idyll alldeles inpå!
  Härliga bilder!
  ha en fin kväll!
  Kram

  1. Tack! Jag vi hade tur och mer tur än vad vi ens visste om. Fint att ha det ibland-
   Är förtjust i koloniområdena helt nära och alla vacker grönska som också finns på nära håll. Och så vattnet förstås.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *