Resor i Sverige

Dalhalla – En kväll med generös “all inclusive”

Att besöka Dalhalla är en upplevelse utöver det vanliga. Här, mitt ute i skogen, åtta kilometer från Rättvik i Dalarna, ligger denna fantastisk arena. Dalhalla är ligger i ett gammalt kalkbrott som byggts om och av och anpassats för att bli en av världens bästa utomhusscener.  Och vilken häftig idé att komma på tanken att bygga om det nerlagda kalkbrott till en konsertlokal.

Nu i helgen var det för tredje året i rad som jag hade förmånen att leda en resa hit och det blev verkligen en helkväll med generös och utökad “all inclusive”. Och där allt var av absolut bästa och högsta kvalité.

En magisk kväll på Dalhalla med Malena Ernman, Nisse Landgren, Sarah Dawn Finer och Helen SjöholmDalhallas läge i det gamla kalkbrottet är spektakulärt.Vilken miljö! Och att vara här denna vackra julikväll och njuta av just “all inclusive” gällande ALLT i musikväg är svårslaget.

Dalhalla “all inclusive”

en generös sådan och av bästa kvalité  erbjöds under hela kvällen. I år var det tio års jubileum för Malena Ernman med gäster att inta Dalhallas scen. I år var Sarah Dawn Finer, Nisse Landgren och Helen Sjöholm inbjudna artister. Artister som jag tycker är väldans bra och mångsidiga, var och en för sig, men tillsammans var de än “så mycket bättre”. (Vid mina tidigare jobbresor hit har både Sarah Dawn Finer (2016) och förra året, Helen Sjöholm, varit gästartister hos Malena Ernman) I årets konsert blandas pop, soul, filmmusik, visor, folkmusik, opera och fina hyllningar till artister som lämnat oss under året.

Öppningsnumret på Dalhalla "Sverge" skriven av Kent och här är det Sarah Dawn Finer och Malena Ernman som sjunger. Malena Ernman och Sarah Dawn Finer i öppnngsnumret  Sverige, skriven av Kent. (Klippet är från “hela Sverige skramlar” på SVT)

Musikerna i orkestern är de som “brukar vara med”  och ackompangera.  Här Svenska stråkensemblen .

I höst, i september,  blir filmen “Så som i himmelen” till musical och skall spelas på Oscarsteatern i Stockholm. I filmen gjorde Helen Sjöholm rollen som Gabriella och i musicalen spelar Malena Ernman den rollen.

Här framförs “Gabriellas sång” av både Malena Ernman och Helen Sjöholm.

Trombonisten, Nisse Landgren, både spelar och sjunger. Tillsammans med Helen Sjöholm blir det Abbas “One man one woman”.

Helen Sjöholm i  “One man, one woman”.

Visst sjöng Malena Ernman lite opera och stort underhållningsvärde var det när hon på olika sätt tolkade Tomas Ledins låt “Sommaren är kort” i olika operaversioner. Skratten blev många…

 

Povel Ramels visa, “Tuttiluring”, utan direkt innehåll, framkallade munterhet hos både artister och publik.

Malena Ernman, Helen Sjöholm, Sarah Dawn Finer och Nisse Landgern.

Lill Babs hyllades i ett schalgermedly, Rikard Wolff i “Kärleksvisan” som Sarah Dawn Finer sjöng.  Hyllningen till “Avicii”- Tim Bergling avslutade konserten och hela Dalhalla stod upp och dansade och sjöng till “Wake me up”.

Här sjunger Malena Ernman “Counting Miracles” tillsammans med Jerry Williams och en bild av honom visas på storbild. (Man får inte göra egna ljudupptagninar med kamera/filmkamera på Dalhalla)

“Counting Miracles”  – Malena Ernman gjorde en duett med Jerry Williams 2014.

Konserten går mot sitt slut

och i ett fartfyllt slutmedley börjas det på 1960- talet och avslutas 2018. En konsert som bjudit på det bästa av det mesta i musikväg. (Beroende på musiksmak förstås) En konsert som skulle slutat starx före klockan 23 men som pågick ytterligare en halvtimme. Vare sig artister eller publik ville gå. Och extranumren var fler. Malena ERnman brukar bada (doppa sig) i sjön bredvis scenen och denna kväll kändes det tveksamt för hon hade ingen torr eller våtdräkt på sig. Hon brukar ha det….Men visst blev det bad i år också.

Den vackra julikvällen på Dalhalla var över och kvällen hade övergått i natt när vi var tillbaka till hotellet i Tällberg. Och vid halv två  satt jag på hotellet  och åt pytt i panna tillsammans med våra gäster och sammanfattade kvällen och dagen. En sammanfattning där allt var bäst.

Hela Dalhalla hyllar Tim Bergling “Avicii” med “Wake me up” . Här var det full fart.

 

36 svar på ”Dalhalla – En kväll med generös “all inclusive””

 1. Tack för ett underbart bildcollage från Dalhalla. Skam att erkänna, jag har inte varit där. Jag klarar inte av konserter, försöker vänja mig så sakteliga, en timme i kyrkan sittandes längst bak gick bra, det är panikångesten som tar över tyvärr. Förstår att det var både mäktigt, vackert och känslomässigt. Jag hade gråtit floder, ju äldre jag blir desto mer gråtmild blir jag. Nu ska jag kika vidare vad jag missat här hos dig

  1. Vad roligt att du via bilderna varit med mig här i Dalhalla. -Här är ju mycket folk när det är konserter och man går dessutom en bra bit ner till arenan.Och musik kan man lyssna på utan att vara på konserter. Jag länkade ju lite i inlägget idag. Jag har också saker jag inte klarar så bra och är då glad över att få uppleva dem hos bloggvänner.
   Och gråtmild är jag också.
   Stor kram!

  1. Dalhalla är verkligen fantastiskt och att komma hit en ljuvlig kväll i juli och bjudas på en ortolig miljö och ett artistuppbåd som detta är en ynnest. Så visst har jag ett fantastiskt jobb! (Dock mycket material att läsa in i förväg både vad gäller historia, geografi, litteratur konst och mycket annat – för det är ju guidning under hela resan som också ingår. ) Och jag trivs verkligen med det jag gör.

   1. Känns som att ni hade otrolig tur med vädret också, regnade det inte förra året? Kollar nu på förra årets inlägg och jo jag mindes rätt, det var ju åt det ruggigare hållet.

    Du har ett fantastiskt jobb, Ditte!

    1. Inget regn förra året heller men inte den fina kväll det blev i år. Visst har jag ett toppenjobb. Så stimulerande. Mycket inläsning är det men även det är jätteroligt . Har ju tidigare i livet varit på de flesta platser vi besöker. Men saker ändras ju under tid.

 2. Jag har tittat, läst och lyssnat på alla fina bilder, text och sånger. Förstår att det var ett mäktigt program och en härlig upplevelse!
  Här kommer åskan och hälsar på, det är vad som behövs.
  Ha det så gott och stor kram.

  1. Helt fantastiskt! Och precis allt var det! Jag tror både våra resenärer och jag kommer att minnas detta länge.
   Kvavt är det här så kanske kommer åskan. Och regn behövs.
   Ha dte fint du också.
   Stor kram!

 3. Kan tänka mig att det var en riktigt härlig upplevelse! Dels är scenen alldeles fantastisk, dels var det mycket bra artister och en varierad repertoar. Mycket bättre än så kunde det väl knappast inte bli. Härligt alla gästerna var så nöjda och att det blev en fantastisk upplevelse 😀

  Kram och ha fortsatt fin måndag!

  1. Så bra! Och vilken fart och stämning det var genom hela föreställningen. Här var det verkligen det mesta av det bästa. Och en helt underbar sommarkväll. Nej, inget had ekunnat vara bättre. Och viktigast är ju att våra gäster var supernöjda med hela resan. DEn här kvällen tar vi nog alla med oss. Och det var för mig arbetstid…Så roligt. (Ja, en hel del att läsa in förstås och ordna med men under föreställningen är det jobb men ändå inte. )
   Kram och trevlig kväll.

 4. Åhhvilken grej Ditte! Måste ha varit full pott med dessa artister, både levande och döda (ursäkta uttrycket) .
  Jag beundrar verkligen din energi och blir glad över att det blev en lyckad kväll och resa för den delen! Varm kram!

  1. Det var verkligen full pott! Den nästan svämmmade över- Så bra! Energin finns men ibland kan orken tryta en aning. Men inte när jag jobbar.
   Det är ju så roligt och stimulerande. Denna kväll på Dalhalla var verkligen den bästa jag varit på.
   Kram och tankar till er.

 5. Tack än en gång för en underbar tur och kan känna med av hur det var där ..bra sångerskor ju 🙂 så mkt kul du får va med om o sen dessutom delar du med dig till oss 🙂 bugar o tackar kram o fin kväll

  1. Ett besök på Dalhalla är en speciell händelse och med dessa artister blev det absolut det mesta av det bästa.
   Och vilket roligt jobb jag har. Så mycket jag får se och uppleva. Men det är också mycket jobb innan en resa med all inläsning av allt det vi passerar. Jag ska ju kunna berätta om det.
   Jag delar gärna med mig och visst är det fint att vi via våra bloggar kan dela med oss av det vi gör.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram!

  1. Vad trevligt att du var med. Det var en verkligt fin kväll. Och vilka artister! Dalhalla är ju en fantastisk arena.

 6. Åh, vilken häftig upplevelse! Där skulle jag vilja göra ett besök någon gång. Malena Ernman är fantastisk, och det låter som om kvällen innehöll något för alla.

  Stor kram!

  1. Det var det! En fantastisk kväll och upplevelse. Jag är fortfarande inne i detta. Dalhalla är en fantastisk arena och dessa artister är sååå bra. Tänkte på dig när Sarah Dawn Finer och Helen Sjöholm sjöng “I´ll fix you” av Cold Play. Vill minnas att du också gillar dem. Kommer på Insta i morgon. Kvällen hade något för alla och det oavsett ålder.
   Stor kram!

 7. Dina bilder är världsklass! Sälj dom till pressen säger jag bara! De förmedlar verkligen den otroligt mäktiga arenan samt stämningen på och utanför scenen. Här fick du och din kamera jobba hårt och ni lyckades verkligen perfekt! Sedan kom jag ju på att jag faktiskt sett Nisse Landgren live på Stjärnjul på Filadelfiakyrkan i fjol. Världen är liten.
  Jättekul att Jerry Williams fick vara med på ett hörn också. Eloge!

  1. Stort tack! Jag hade fullt sjå med att lyssna och ta in allt som serverades och ville också dokumentera. (Även till min arbetsgivare)
   Jag har varit här flera gånger, detta var tredje jobbåret. Dessförinnan hade jag varit här ett par gånger. Men denna freställning och publik tog priset. Så mycket fart, humor, glädje, musikalitet, värme och även ställninngstagande. Rörande när Malena sjöng duett med Jerry Williams. Och Sarah Dawn Finers hyllning til Rikard Wolff med “Kärleksvisan” var stark. Han hade betytt mycket för henne. Ja, allt var sååå bra. Detta tar jag med mig in i framtiden.

 8. Det låter som en helt fantastisk kväll! Jag har varit i Dalhalla på en konsert med Queen- musik och det var helt underbart!!

  1. Det kan jag helt klart tänka mig. Att lyssna och se Queen på Dalhalla måtte har varit en verklig upplevelse. Fantastiskt!
   Även lärdagens föreställning var fantastisk, men kanske på ett annat sätt.

 9. Underbar konsert! Du beskriver den så bra så det känns nästan som man var där. 🙂
  Ha en fin vecka!
  Kram!

  1. Tack! Konserten var verkligen väldigt bra och så varierad. Allt i musikväg fanns med. Och fantastiska artister i den vackra julikvällen i denna mäktiga arena är minnesvärt.
   Önskar dig också en bra vecka.
   Kram!

  1. Tack! Dalhalla är speciellt på många sätt och en perfekt arena men kräver också mycket av de artister som kommer. Men denna kväll, liksom övriga, när jag sett Malena Ernman med gäster här har det varit utsålt och minnnesvärda konserter. Och ett fullt Dalhalla, ca 5000 personer, ger ju extra stämning.

 10. Gomorron Ditte! Ja, Dalhalla är också en av de attraktioner jag skulle vilja besöka, men min tid verkar inte räcka till!
  OK, jag satsar förmodligen på fel grejer och kan få lite panik för mina val ibland………….

  1. Gomorron Leffe! Dahalla är verkligen en upplevelse. Och vid tillfälle, när dina förstahandsprioriteringar är klara så blir det kansk een tur. En kan ju inte hinna med allt.

  1. Ett minnesvärt besök! Och Dalhalla är ju en arena som är väldigt fascinerande i sig. Och med dessa allsidiga artister och ett utsålt Dalhalla blev konserten så lyckad.

 11. Har hört många prata om Dalhalla så jag förstår att det är en fantastisk upplevelse att vara på plats!
  Stor kram och trevlig måndag!

  1. Både arenan och miljön är helt fantastisk! Och med dessa artister! Så bra! Och ljuvligt väder dessutom hela kvällen.
   Stor kram och trevlig tisdag.

 12. Alldeles fantastisk som om jag var där förutom ljud då, men låtarna kan jag ju så gott som någorlunda …
  Jag sitter med fötterna i fotbad och det blev även fuktigt i ögat också …
  Musikalen blir bra ..
  Fantastiska bilder!
  Stor kram söstra mi i farten!

  1. Vad bra! Jag la ute lite filmsnuttar på Instagram men ljud. Konserten var verkligen fantastisk och så varierad. Det mesta av det bästa. Och vilka artister! Tack för fina ord.
   Ha det gott!
   Kram, söstra mi.

  1. Dalhalla är verkligen en fantastisk arena och att vara här en vacker sommarkväll och lyssna på dessa artister var en upplevelse utöver det vanliga. Visst är Sverige fantastiskt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *