Allmänt Utflykter

Dalarö – Porten till Stockholms södra skärgård

Igår besökte jag och maken Dalarö, porten till Stockholms södra skärgård, ett litet skärgårdssamhälle. Här finns en blandad året runt och fritidsbebyggelse på ca 3000 personer. Men sommartid dubblas lätt denna siffra. Dalarö ligger i Haninge kommun, några mil söder om Stockholm och är kommunens äldsta tätort. Ursprungligen var Dalarö, som är helt omgivet av hav ett lots och och tullsamhälle. (En lots inom sjöfarten är en vägvisare som ofta behövs för större fartyg i vattnen runt Stockholm och skärgården. Och tull betalades här för att få frakta gods vidare in till Stockholm.) Här har den stora farleden mot Stockholm passerat sedan medeltiden och platsen har alltid varit viktig för att försvara huvudstaden.

Dalarö kyrka ligger vackert vid havet och och är den äldsta av kyrkorna i Dalarö- Ornö och Utö församling.

Dalarö är porten 

till en hel del och framförallt till Stockholms södra skärgård. Här ger det ständigt närvarande havet många öppningar även för eftertanke och en känsla öppenhet. Och havet dras jag ju gärna till och det var jag än är. Och även till Stockholms skärgårdar. Här på Dalarö har jag varit flera gånger,  i olika sammanhang och av olika anledningar. Men nu var vi här på en god väns begravning. I vackra Dalarö kyrka.

Även porten till Dalarö kyrka var öppen. Kändes som en öppning till en fortsättningDalarö kyrka

 Kyrkan

har sitt ursprung i ett kapell som fanns här i mitten av 1600- talet. Kyrkan byggdes om i slutet av 17000-talet till dagens form men på 1800-talet tillkom tegeltaket eftersom det gamla bågnade. Och en helrenovering blev det av kyrkan 1936

På kyrktrappan stannade jag till och blickade ut mot havet nedanför.

Runt kyrkan finns en mindre kyrkogård,men den har inta använts sedan slutet av 1800-talet. Det finns en annan kyrkogård med tillhörande kapell någon kilometer  om själva byn, vid kanalen. Kyrkobyggnaden i sig  saknar ett klocktorn så det finns alldeles bredvid, på en liten bergknalle, en fristående klockstapel som uppfördes 1745. (Förr kallade man stapeln p.g.a.  formen “basfiolfordralet”)

Klockstapeln.

Predikstolen här i kyrkan är unik gjord i intarsiateknik av Mäster Melcherdt och daterad 1630. Den tillverkades ursprungligen för Tyresös äldsta kapell men skänktes hit när Tyresö fick en ny predikstol i samband med uppförandet av den nya kyrkan.Till vänster om prediksstolen syns kyrkans första altartavla och föreställer Jesu instiftande av nattvarden

Det blev en begravningakt som präglades av ljus och värme och med vackra musik, dikt och sånginslag ständigt närvarande. Så vackert och så sorgligt. Alla mina pappersnäsdukar kom till användning.  Och om livet – om morgondagen –  vet vi inget. Det pågår här och nu. Vår vän R hade bara varit sjuk några veckor.

Väldigt tänkvärt!

En av dikterna som fanns med. Vacker och så tänkvärd. 

 

30 svar på ”Dalarö – Porten till Stockholms södra skärgård”

 1. Vilken vacker omramning till en sorgesfylld stund. Ja det är då sant att vi inget vet om morgondagen. Jag brukar skoja att jag måste läsa tidningen noga varje dag för att se så jag inte finns med bland dödsannonserna…
  En kyrklig inramning till ett sista farväl är högtidligt och vackert.
  Kram från vinterpörtet

  1. Här ute är det så fint. Och lugnt. Bara att andas in långsamt. Begravningen blev så vacker och så även den efterföljande samvaron. Många roliga minnen som berättades. Dalarö kyrka är verkligen fin och läget vid havet ger en extra fin känsla av frihet.
   kram!

 2. Hej Ditte!
  Ja Dalarö är vackert, har varit där nån gång. Fin kyrka!
  Dikten är så otroligt fin och även aktuell för mig och kommer alltid vara.
  Försöker tänka så…
  Ja man vet inget och tur är väl det men oron finns…
  Kramar! P ♥♥

  1. God kväll!
   Tänkte på dig också när jag i kyrka igår läste dikten i det fina programbladet. Både kyrkan och miljön här ute var så fin. Begravningen blev så vacker med mycket ljus musik och fina dikter. Ett så fint och varmt avsked.
   Nej, man vet vad som finns idag men inget om morgondagen. och det gäller att leva nu.
   kramar!

 3. Vackra, talande bilder i en härlig miljö. Dikten var verkligen talande. Begravning, en svår stund till eftertanke och hedran av en god vän, närstående, ja avsked är svårt även om ceremonin är ljus.
  Vi får njuta så länge vi varar!
  Varm stor kram i juletid!

  1. Ja, det var vackert här ute och en otroligt varm och fin begravning med fokus på det ljusa och med fin och stämningsfull musik.
   Det blev också en väldigt fin samling efteråt med mycket värme och glädje.
   Ja, livet pågår här och nu.
   Stor kram!

 4. Det är alltid sorgesamt på begravningar, tycker jag, än om de är ljusa och än om man vet att vi kommer att mötas igen. Allt beroende på hur nära man är den som har somnat in, det är i alla fall ett avslut på den personens livsvandring på jorden.
  Mycket vacker dikt.
  Du har fångat så fina och stämningsfulla bilder där på Dalarö. Det finns så många vackra öar runt Stockholm och det är spännande att besöka dom.
  På Ornö hade min äldsta brors son en sommarstuga i många år, tills han avled endast dryga 50 år för några år sedan.
  Tack för all informativ information om Dalarö. Så mycket av det som jag inte visste om. Du är en suverän berätterska.
  Varm kram och många tankar till dig.

  1. God afton!
   Tack för fina ord! Visst är begravningar sorgesamma och jag grät floder. Både för att det var så vackert och att det var så sorgligt. Livet förgänglighet kommer så påtagligt i kapp en.
   Visst är dikten fin och tänkvärd. Det lästes också ett par andra varav en så fint ackompanjerades av Evert Taubes “Nocturne”.
   Dalarö var extra vackert i går, trots det grå vädret. Men det fanns en så fin värme och gemenskap. Ornö har vi besökt en del och roligt att läsa att din äldste bror haft sommarstuga där.
   Vad roligt att du hade glädje av det jag skrev om Dalarö.
   Jag funderar mycket i dag…
   Varm kram och tack.

 5. Sorgligt med begravning <3
  Vacker dikt!
  Och fin kyrka. Här i Skåne är kyrkorna alltid i sten/tegel så det ser väldigt exotiskt ut med träkyrka för mig…. varje stil har sin charm.

  Styrkekramar <3
  Christina

  1. I Stockholms skärgård, ute på öarna, finns många träkyrkor. Man byggde så. Viss är dikten vacker och det var hela begravningen. Så fin och hoppfull musik och dikter som också var det. Och att ha fin Taubemusik i bakgrunden som t. ex. “Nocturne” och “Så skimrande var aldrig havet” gav en speciell känsla. Här finns hopp, hav och skärgård med. Och minnen.
   Kram!

 6. Vilken fin inramning till en begravning. Gillade dikten mycket, så sant! Tycker det är mycket positivt att kunna göra en begravningsakt till något ljust och varmt. Det hör inte till reglerna.

  1. Det var en begravning som var fylld av värme och ljus. Fjärran från det tunga som kan finnas med i begravningar. Och musiken gjorde så mycket. Till en annan dikt spelades Evert Taubes “Nocturne” i bakgrunden. Och ingångsmusik var “Så skimrande var aldrig havet” .
   Dikten av Barbro Lindgren är väldigt fin och positiv och det är ju det man vill ha med sig vidare.
   Även samlingen efteråt, i Sjöräddningens lokaler på Dalarö, var ljus med roliga och fina minnen, läckra sandwiches och goda drycker. Men R saknades. Mycket.

 7. Så fina bilder och det ser härligt ut på Dalarö. Jag känner ett par som byggt ett stort hus där ute, jag har inte varit där bara hört om det. Vilken fin dikt och så ledsamt med begravning, men kan vara fint. Skickar en stor god jul kram.

  1. Tack! Ja, det var så fint här ute på Dalarö och det blev en väldigt vacker begravning. Vacker på så många sätt. Och dikten här säger så mycket.
   Kanske får du möjlighet att komma hit till Dalarö och titta då gärna in i kyrkan. Så fin.
   Önskar dig också en riktigt God Jul.
   Kram!

 8. Så finstämt du förmedlar allt det både sorgliga men också levande. Precis som du skriver själv. Livet är här och nu och till livet hör döden. Eller döden hör livet till. Man kan vända på det och allt hör ihop oberoende av det. Men avsked är sorgliga, även om jag upplever att det gjordes varmt och ljust.
  Dalarö har jag förstås hört mycket talas om, men aldrig har jag varit dit.
  Tack Ditte! <3 Kram

  1. Tack! Begravningen var väldigt vacker. Ljus och minnesvärd. Samtidigt så sorglig. Och liv och död hör ihop. Så sant.
   Men ibland svårt att ta till sig. Livet pågår här och nu och det är lätt att glömma det.
   Kram!

 9. Det är fint i Dalarö där har jag varit många gånger. Senast i våras när vi tog en tur dit på makens motorcykel.
  Tycker mycket om kyrkan där också. Det är alltid svårt med avsked men också en viktig rit för oss som är kvar. Dikten är jätte fin och tänkvärd.
  Kram

  1. Visst är det fint här ute på Dalarö! Vad roligt att du också varit här. Och så trevligt med en motorcykeltur hit ut. En fin del av södra skärgården.
   Ja, avsked är alltid svåra. Och detta blev ett ljust och minnesvärt sådant med vacker inramning och musik.
   Kram och önskan om en riktigt God Jul.

  1. Det var en så vacker,ljus och finstämd begravning fylld av njutbar musik, fina dikter och stor värme. Barbro Lindgrens dikt säjer så mycket och är fin att ha med sig vidare.
   Önskar dig också en riktigt God Jul.
   Kram!

 10. Underbar skärgårdsö av många att välja pp i Stockholmsskärgård. Tack för historian bakom ön och den gamla kyrkan. Såklart har jag hörts talat om Dalarö men är inte hundra om jag har varit där som liten.
  Vill önska dig en God Jul vännen???
  Kram

  1. Dalarö är ett så fint skärgårdssamhälle och det var det också denna dag. En väldigt vacker, ljus och finstämd, begravning blev det och i underbar miljö.
   Önskar dig också en riktigt God Jul.
   Kram!

 11. En väldigt vacker plats för att få en fint och minnesvärt avsked. Fast minnena kommer ju alltid att finnas kvar.

  Ha nu även en fin, varm och ljus fjärde advent!

  1. Det är så vackert här ute och det blev också en väldigt vacker och ljus begravning. Och visst är det fint att minnena finns kvar.
   Önskar er också en fin fjärde advent.

  1. Dalarö är ett fint skärgårdssamhälle och denna dag här ute blev minnesvärd på många sätt. Barbro Lindgrens dikt är så fin, ljus och hoppfull och dte var begravningen också.
   Önskar dig också en riktigt God Jul.

  1. Tack! Ja, det var en väldigt vacker, ljus och finstämd begravning på alla sätt.
   Önskar dig också en riktigt God Jul.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *