Utflykter

Dagstur till Åland och Mariehamn- En fin skärgårdstur

Hav, skärgårdar och båtturer tycker jag om och i tisdags var det dags för en ny skärgårdstur. Harstena och St:Annas ich en del av  Gryts skärgård i Östergötland besökte jag i lördags och i tisdags blev det en dagstur över Ålands hav till Mariehamn. Under sommaren går fartyget Rosella dubbla turer över från Kapellskär i Roslagen till Mariehamn på Åland och det finns  möjlighet att spendera några timmar där utan att övernatta. Bra förslag till saker att göra både i Mariehamn och runt om på Åland kan man hitta här på “Visit Åland”. Visserligen blir det en lång dag men också med många upplevelser om man så vill.

Dagstur över till Mariehamn på Åland. Vackert ute på Ålands hav.På väg från Kapellskär i Roslagen och ut mot Ålands hav. Inget direkt seglarväder…Kav lugnt.

Vi valde en dagstur

och tog den tidiga bussen från Cityterminalen i Stockholm upp till Kapellskär i Roslagen och med avgång redan klockan 07. En bekväm bussresa på drygt en timme. Eftersom vi inte har bil så är ju det inget alternativ men man kan boka plats för bilen på båten om man vill ta med den. Åland är ganska litet och under en dag där hinner man se en hel del. Utan bil är det även fint att stanna i Mariehamn och se sig om där. Och vill man inte gå iland i Mariehamn kan man resa tillbaka med vändande fartyg. (Man byter inte båt) Enkel resa tar det ca två timmar.

Olika alternativ till resvägar finns både för en dagstur och för längre varianter.

Vill man ta en heldagstur och åka genom stora delar av stockholms skärgård kan man kliva på ett fartyg i Stadsgården, Vikinglinjens Grace, med avgång 07.45 och då blir det ett båtbyte i Mariehamn eftersom fartyget fortsätter till Åbo. Tllbaka i Stockholm är man med fartyget Amorella klockan 18.55. Tilläggas kan att dessa resor både från Stockholm och Kapellskär prismässigt är  väldigt förmånliga.

Vi njöt av en skön plats på däck. Och utsikten var rogivande – 

– i många blå nyanser.

Vi har släktingar i Mariehamn

och tar oss ganska ofta en tur över hit så denna dag blev det ingen rundvandring i själva stan. Men trevlig samvaro, god lunch och en promenad längs med havet blev det.

Segeltävlingar pågick i västra hamnen.

Och fartyget Pommern som nu är under stor renovering hade flyttats från sin docka. Konstaterade att det saknade en mast just nu.  Man räknar med att fartyget ska vara klart för att ta emot besökare under nästa år.

Och vad gäller båtar så finns det en del som ligger i Mariehamns gästhamnar. En del riktigt stora-

 

Här ligger den Maltaregritrerade yachten “Afrika 1”, vid kajen i västar hamnen i Mariehamn.

Denna yacht är privatägd och det är en mobilspelsmiljonär som stårsom ägare. Och om man skulle önska kan den gå  att chartras för behändiga 217 000 euro i veckan, allltså nästan 2.2 miljoner sek med dagens eurokurs.

En dag går fort och vår dagstur gick in i den sista fasen. Hemresa över Ålands hav och sedan buss tillbaka till Stockholm. Och när klockan var 21.30 satte vi åter nycklarna i dörrren hemma.

Och Ålands hav ligger fortfarande spegelblankt.

God middag blev det också i à la cartematsalen. Så gott! En perfekt bit oxfilé med mustig rödvinssås serverad på en bädd av broccoli och sockerärtor. Saltgrukscrème och nystekt färsk åländsk potatis smakade gott till.

 

Tips! Om man då och då vill ta sig antingen en tur till Åland, Åbo eller Helsingfors så kan det vara en idé att skaffa ett Viking Clubkort. Kortet kostar inget och man kan då när det är specialerbjudande resa gratis med buss från Stockholm  till Kapellskär och vidare med båten tur och retur till Mariehamn. Kaffe och kaka kan också ingå- (Fera andra avreseorter, även en bra bit utanför Stockholm brukar också ingå)

32 svar på ”Dagstur till Åland och Mariehamn- En fin skärgårdstur”

 1. Ännu en trevlig och härlig tur och dessutom perfekta vindförhållanden när man inte seglar 😉 Maten såg fantastiskt god ut. Själv har jag aldrig varit på Åland men kanske någon gång så…

  Kram och ha en härlig dag!

  1. Vi passar på. Det är ju enkelt för oss att ge oss iväg och både hav och skärgård lockar. Och perfekt nu i det sköna sensommarvädret.
   Nu väntar nya upplevelser. Men i Stockholmstrakten.
   Kram och trevlig torsdag. Det som är kvar av den…

  1. Att ta lite turer nu och då tycker vi om. Och det är ju lätt gjort.
   Hav och skärgård gillas! Och god matoch dryck också.
   Kram!
   Trevlig eftermiddag!

  1. Vi hade en fin tur med vacker väder och lugnt hav och god mat.Och väldigt trevligt även i Mariehamn. Vad gäller båten är den inte i min smak heller. Inte direkt praktisk.Kram!

 2. Vad härligt att kunna ta en sån tur över dagen till vackra Åland och Mariehamn. Men du. Nästa gång jag åker där så tror jag att jag chartrar den där yachten… Billigt och bra! 😉

  Ha en fin kväller!

  1. Det är bra att vara spontan och ge sig iväg när vädret är fint. Och det var det. En fin dag och trevligt i Mariehamn. Var också inne på tanken att chartra yachten men så snygg är den ju inte. Kanske det bekväma kan väga upp det. Heller inte direkt värt pengarna…Har haft en din kväll och gjort stan osäker.Ha de’!?

 3. Två gånger har jag varit på Åland. Första gången för väldigt många år sedan och nu sist för något år sedan bara. Har tänkt resa dit, men så är det så mycket annat. Dock lite knöligt att ta mig från Lidköping, så är det med allt som går åt Stockholm till, när man ska passa tider.
  Ljuvliga rofyllda blå bilder och lyxig fin mat, mums!
  Stor kram!

  1. För oss är det enkelt att bara ge oss iväg- Vi såg att det skulle bli fint väder och passade på. Vi har ju gjort några resor i sommar men då inte gått i land. Nu hälsade vi på släktingar och hade en hel dag i Mariehamn. Jättetrevligt! Och både båtresan, havet och maten visade sig från sin bästa sida. Klart att det är knepigare för dig att resa från Lidköping och du har ju mycket annat i närheten.
   Stor kram!

 4. Saltgurkscreme, mmmmm, jag äter saltgurka med färsk vitlök flera gånger i veckan, ibland på frukostmackan ibland som middagstillbehör. Man är sannerligen präglad av barndomen, fast vitlöken ingick inte då…
  Fin tur ni har tagit, ni har hunnit med helt otroligt många turer i sommar, och den är ju inte över än!
  Den yachten var nog den största jag skådat ens på bild. Inte pryder den skärgårdsbilden, men okej, visst kan man ju skrytligga där vid kajen. Skulle jag vara rik skulle jag skaffa mig en gammal träskonare och eventuellt en husbåt, modell ett rum och kök, hihi
  Kramen

  1. Saltgurka tycker jag om men har inte testat med vitlök. Men i den här saltgurkscrèmen ingick också vitlök. Gott var det. Vi såg att dte skulle bli fint väder och bestämde oss. Och inte kostade bare sig båtresan eller bussen något heller. Ingick i klubbkortet och kaffe med kaka fick man också. Nu hälsade vi på släktingar i Mariehamn och det var ett tag sedan vi sågs. Vi har ju gjort en del andra turer men har då inte gått i land. Yachten var stor men jag kan inte påstå att den är snygg. Inte i mitt tycke. Och direkt kö till uthyrningen verkade det inte heller vara. Båt har vi haft, mest segelbåtar och nu ska vi inte ha fler. Däremot kan jag tänka mig att hyra en segelbåt vid tillfälle. En träskonare är fin, men mycket jobb. Och husbåt kan ju vara trelvigt. Kanske det blir en för din del.
   Kram!

 5. Åland har jag varit iland på ett par gånger, men väldigt länge sedan.

  Att resa i Stockholms skärgård är verkligen en njutning. Ni gjorde en resa till släktingar och goda vänner, alltid kul att ses och ni hade förstås en vacker resväg 🙂

  Må gott!

  1. Nu såg vi att det skulle bli fint väder och passade på att ta en tur. Fin kombo med både skärgård, hav, släktingar, båtresa och god mat.
   Ha det bra du också.

  1. Håller helt med dig. Jag skulle inte heller vilja ha den. Och snygg är den inte. Verkar inte heller vara så många som är intresserade av att hyra den heller. Precis som du skulle jag också satsa mina pengar på att resa.

 6. Vilken härlig båttur med lugnt hav. Förstår att det blev en njututflykt och maten såg supergod ut.
  Får kolla om det finns anslutningsbuss från min stad.

 7. Så nära och ändå så långt ifrån . Nästa gång får du berätta när ni är på väg så kommer vi i möte med er.
  Härliga bilder och fin text. så mycket man hinner med på en dag. <3

  1. Ja, så blev det denna gång. Vi har ju inte varit i land på Åland på länge så nu blev det släkten vi träffade. Mail kommer, blev inte skickat idag. Men det är en dag i morgon också. Men vi komer tillbaka så ett möte ska vi få till-
   Och visst hinner man mycket på en dag.

 8. Perfekt med släktingar på Åland, då har man ju alltid en “ursäkt” att åka dit, eller hur!? Åsså den där lyxyachten “Afrika 1”. Har en känsla av att den yachten är en tvillingbror till den som Helena visade från Côte d’Azur. Den ägdes av en shejk från Qatar. Vilken ofantlig lyx. Ganska sjukt enligt mig, men…

  Sedan tyckte jag om kontrasterna mellan det här inlägget och bland annat gårdagens från Gryts skärgård. Lite (=mycket) skillnad om man säger så.

  1. Visst är det! Och är det fint väder är det enkelt att snabbt bestämma sig för en tur. Nåja, kvällen innan om man ska med den tidiga avgången. Men det är helt ok. Lyxyachten hade legat i Mariehamn några dagar och den verkade inte direkt vara efterfrågad på uthyrningssidan. I mitt tycke är den inte alla snygg. Och denne man har tjänat pengana på ett mobilspel som miljontals laddat ner.
   Ja, kontrasterna mellan Harstens skärgård och den här ute mot Ålands hav. Kul att du också la märke till skillnaden-

  1. Nu var det lugnt både ombord och till havs. Så skönt. Märks att semestrarna är på upphällningen. Vi hade en jättefin dag på alla sätt.
   Kram och trevlig helg.

  1. Vi hade en väldans bra dag och smidigt att ta en tur. Nu är det helle rinte mycket folk och det gör det än bättre. Nej, smörgåsbordet äter vi aldrig utan vill sitta i lugn och ro och bli serverade. Maten här är riktigt bra! Ohc utsikten över hav och skärgård ingår.

 9. Ser helt fantastiskt ut … vilket stilla hav! Lagom dagsutflykt med god mat och några trevliga timmar i Mariehamn. Många år sen vi var där, men vi har pratat om det … 🙂
  Den lyxbåten var nog häftig, men nej tack, den är inget för mig 🙂
  Ha det gott!

  1. Vi hade en väldigt fin dag med både båtresa, skärgård och ett hav som låg blankt. Mariehamn och träff med släktingar blev det ju också. Vi såg att det skulle bli fint väder och estämde oss spontant för en tur. Och härifrån är det ju ganska enkelt att ta en tur. Vad gäller lyxyachten är den heller inget för mig. Men den liksom syntes…
   Kram och trevlig fredag.

 10. Härligt att du njuter på med härliga resor ,-) Härligt ser det ut.
  Vi har varit hemma några dagar efter 5 veckor, härligt har det varit.
  Men nu har något hänt med min bloggsida!? En bild kommer och lägger sig över, en som inte tillhör mig så jag kommer inte in!
  Så tills jag får hjälp att få bort den kan jag inte blogga. vilket jag nu längtar efter, Jag får inte bort den!?
  Ha det jättefint.
  STOR KRAM Primrose ,-)

  1. Så fint att er semester blev lyckad . Vet ju att du gladde dig åt den. Jättetrist med din blogg. Kanske kan du få hjälp att ordna till det hela. Jag saknar dig! Vi hade en fin resa till Åland och lika bra att passa på när det är fint och lagom varmt. Kram! Önskar dig en fin fredag. Kram!

  1. Visst är det trevligt att ta sig en vända. Och särskilt när det är fint väder . Hoppas du får till det-

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *