Trevligheter Utflykter

Dags för kalas – Och med en riktig önsketårta

I helgen var det dags för kalas. Yngsta barnbarnet William fyllde hela åtta år och vi var många som ville vara med och fira. Och firade gjorde vi med att ses och kalasa i Uppsala på  utomhus på innergården. Gott om plats fanns och vi var många som ville vara med och fira.

Hela åtta år och det är dags för kalas. Många presenter är det Stort grattis William på din födelsedag. Hela åtta år och nu dags för kalas  Många presenter blev det.

Födelsedag och dags för kalas

William fyllde åtta år den 13/9 och den dagen minns jag så väl. Vi höll på att ta upp vår segelbåt i Saltsjö Duvnäs, strax öster om Stockholm. Men jag hade svårt att koncentrera mig på båtupptagningen för tankarna var, milt sagt,  på annat håll. På eftermiddagen kom  Willliam till världen och några timmar senare var jag och Williams moster Helen på plats på Akademiska sjukhuset i Uppsala.Tänk, att få hålla denna gosse, då bara några timmar gammal. Lycka!  Och nu är det alltså åtta år sedan. Lite drygt. Visst blev Willliam också fint firad på sin födelsedag men det var först nu i helgen som vi alla vara med och fira.

Presentöppningen och läsning av gratulationskort skedde med stor koncentration.

Vi var en stor skara släktingar och vänner som var med och firade. (I dagen läge är det ju inte direkt så lämpligt med något större barnkalas. Men William bjöd sina klasskamrater på glass den dagen han fyllde. Mycket uppskattat .

Vi visste att det skulle serveras en tårta. En tårta som William hett önskat sig. Men innan dess smakade det fint med olika grillade korvar.

Storebror Max ville gärna visa sin nya cykel som han fick för ett tag sedan.Han är så stolt och glad över den. Och jag ler när jag tänker på hur det är att köpa cykel idag. Mycket tillkommer som  det där “lilla extra!

En önsketårta

brukar både Max och William få när de fyller år. Och i år hade William önskat sig en hamburgertårta. Och det är barnbarnens  moster Helen som står för dessa fantastiska tårtor. Nej, hon är inte konditor utan sjukgymnast. (Numer heter det fysioterapeut) Nej, det var inte köttfärs som fyllning i tårtan. Tårtan görs helt från grunden och består av chokladbottnar, med hallonmousse och “oreo cockies & cream” som fyllning. (Vispad grädde med färskost, philadelphiaost och oreokex/chokladkex) Och sedan är  tårtan klädd med infärgad marsipan. Även ett par marsipanhamburgare finns med som dekoration.

(Till tårtan hade Helen som dekoration köpt med en riktig hamburgare och chicken nuggets från McDonald´s. Pommes fritsen är dock i marsipan.)

Dgas för kalas och en hemgjord önsketårta. En hamburgertårta men inspirtaion från McDonald´s.Dags för kalas och dags för en fantastisk önsketårta. Så läcker! Och William var så lycklig.

Lycka! Att få en hamburgertårta.

Givetvis ska hamburgaren ätas upp. Något annat vore otänkbart.

Även förra året sågs vi här och firade och då var det en helt annan tårta som var önskad. Roligt med variation och att moster Helen kan uppfylla önskemålen. Här är några tårtor  med teman som barnbarnen önskat sig under åren. De två översta har William önskat sig vid tidigare födelsedagar. Harry Potter och AIK – tårtorna är ett par av de som Max tidigare önskat sig. Och alla tårtor görs helt från grunden så de är verkligen ett äkta hantverk.

 

36 svar på ”Dags för kalas – Och med en riktig önsketårta”

 1. Stort GRATTIS till William! Vilket härligt firande det blev 🙂 Och Helens tårtskapelser… Jag saknar ord – vilka helt fantastiska tårtor hon gör!

  Ha en fin start på veckan!

  1. Tack! Jag ska hälsa honom. Och det blev ett fint firande och perfekt att kunna ses utomhus. Vi är ju många.
   William hade önskat sig en hamburgertårta och så blev det. Han blev strålande glad och även vi andra som fick smaka. Helen är himla bra på att få till tårtorna och hon gör ju allt från grunden. Tror inte hon ärvt detta av mig. Men båda döttrarna gillar att laga mat och baka och de gör det väldigt bra.
   Önskar dig också en fin start på veckan.

 2. Wow, säger jag bara! Vilket mästerverk till tårta och så duktig Helen är. Imponerande minst sagt. Vilket bra firande det blev på alla vis. Smart upplägg på kalaset dessutom.

  Kram och god måndag!

  1. Fint att ses och bra att kunna göra det utomhus på familjens innergård.Här har vi haft kalas nu i olika omgångar.Och vi är många så då är det än bättre att ses utomhus. Williams önsketårta blev så lyckad och han var så glad både över tårta, kalas och presenter. Tårtan var också så god och gjord helt från grunden.
   Önskar dig också en fin måndag.
   Kram

  1. Ett trevligt firande och perfekt att kunna ses utomhus. Bra att ladda med korv innan det var dags att ge sig på tårtan. En riktig önsketårta som var lyckad både till utseende och smak. William var så glad över sitt kalas. Vi som var där också.
   Ha det fint du också.

  1. Det blev ett väldigt trevligt firande och fint att vi alla kunde samlas. Tårtan var verkligen en önsketårta, så fint gjord och verkligt god. Allt också gjort från grunden. Och William var överlycklig.

 3. Så härliga bilder och vilken fin tårta. Makalöst vilket hantverk. Tänk att Wille redan är 8 år, tror jag träffade honom när han var ca 6 månader eller ngt sånt.
  Lite molnigt idag, men skönt och varmt.
  Hoppas vi ses snart och kram/A-K

  1. Tårtan var en riktig önsketårta och den var också väldigt god. William delade generöst med sig. Och ett lyckat firande och kalas blev det. Fint att kunna samlas utomhus.
   Ja, det stämmer William var nog sex månader när du träffade honom. Åren har gått.
   Kram!

 4. Vilken fantastisk tårta! Ja, de från tidigare år också … hon är verkligen kreativ, moster Helen!
  Klart att hamburgaren måste ätas upp också! Grattis i efterskott till födelsedagsbarnet!
  Kram!

  1. Det var verkligen en önsketårta och William blev så glad- Glada var vi andra också som fick smaka. Och visst är tårtan fin. Så roligt att barnbarnen önskar och Helen kan uppfylla önskningarna vad gäller tema på tårta.
   Kram

 5. Verkligen helt magiska tårtor, hon kan lätt byta jobb till konditor om hon vill! Grattis till William, förstår att han blev glad för tårtan och alla presenter!
  Ha en fin måndag!
  Kram

  1. Hon är ju fysioterapeut så kanske lite handlag finns där. Men visst blir tårtorna bra. Hennes tvillingsyster är också road av mat och bakning men just födelsedagstårtorna tar Helen hand om. Ja, mycket annat i mat och bakväg också. Vi måtte ha gett dem visst intresse för detta i unga år.
   William blev superglad över tårtan och bjöd generöst på den. Och god var den!
   Hoppas du haft en bra måndag.
   Jag har varit på utflykt till Norrtälje och haft en riktigt lyckad dag.
   Kram

 6. Grattis till fine William! Så roligt att få så mycket uppvaktning! Och bra med grill på innergården.
  VILKEN TÅRTA! Så imponerad av dem som kan få till det! Synd att äta av en… men det är ju det man ska. Antar attd en smakade bra också. Måste testa den där krämen med oreo-kex. Låter gott tillsammans med hallonmousse. Sen får det nog bli vanlig gräddtårta för min del! ‘Glad måndag! Kram!

  1. Stort tack! Jag ska hälsa honom. Visst är det fint med en bra innergård där vi kan samlas så många. Och perfekt meden grill här.
   William hade önskat sig en hamburgertårta detta år och moster Helen ordnade detta med bravur. Helt gjord från grunden och så god.
   Inte heller så söt. Oreokrämen och hallonmoussen blev en bra kombo.
   Och visst går det fint med gräddtårta.(Men en sådan hade varit knepig att få till som hamburgare.)
   Kram och trevlig kväll.

 7. Vilket firande! Och vilken tårta, men å andra sidan gör ju moster otroligt fina tårtor varje gång. Är så imponerad. Hon är verkligen duktig. Och så roligt att Max är glad för sin fina cykel.
  Stor kram

  1. Det blev ett fint firande och bra att vi kunde samlas ute. Tårtan blev lyckad liksom allt annat också. Så William var så nöjd.
   Max är verkligen så glad för sin cykel och är så rädd om den. Roligt att se.
   Stor kram

 8. Stort, stort GRATTIS till gullungen:-) Å tårtan!!!! Helen är helt fantastisk, och det är omöjligt att välja en favorit bland alla konstverk som hin har skapat. Vilken idé – en hamburgartårta som är så mycket bättre än ett Happy Meal:-) Din dotter är verkligen enormt duktig, och för en gångs skull brås hon nog inte på sin mor, eller var säger du Ditte;-)

  Skoj att se Max som är så stolt över sin tuffa cykel. Dessutom verkar han “bo” i sin träningsoverall – hahaha:-)

  1. Stort tack! Ska givetvis hälsa från dig och gratta. Och en önsketårta blev det. Så roligt att William hade önskat en hamburgertårta. Och Helen lyckades ju suveränt bra med att få till den; både till utseendet och smak. (Nej, ingen köttfärs i tårtan)
   Nja, intresset hos både tjejerna för detta att laga mat och baka har nog både jag och deras pappa varit med och påverkat från det de var små. Men inte detta. Du vet jag och pyssel. Blir ju nästan allergisk av garn, silkespapper och klister. Men båda tjejerna är bra på detta med “pyssel” också. Kommer absolut inte från mig. Och inte från deras pappa heller. Dock var han händig.
   Max gillar sin träningsoverall och tror nog han har ett par av dem. En i tvätten och en på. Han är verkligen så glad och lycklig över sin cykel. Ohc han är så rädd om den.

 9. Stort grattis verkligen, tiden går och de små blir äldre och äldre, frugans äldsta barnbarn fyller 19 i år.
  Knappt man tror på det utan får nypa sig i armen.

  Kul med kalas och fint att ni kunde samlas på detta viset.

  Ha det fint Ditte.

  1. Tackar! Jag ska hälsa William! Visst går tiden fort. Detta är det Yngsta barnbarnet och storebror Max fyllde 11 i januari. Minns så väl när båda föddes. Och din frus äldsta barnbarn är 19. Ja, vill till att hänga med.
   Fint att ses utomhus och här på gården fungerar det ju jättebra både med korvgrillning och ätandet av tårtan.
   Ha det fint du också.

  1. Tiden går försvinnande fort och ett charmtroll är han verkligen. Hela åtta år fyllde William. Och en önsketårta i form av hamburgertårta blev det. Så god och han bjöd oss generöst på den.
   Max är så förtjust i sin cykel och det är roligt att se hans glädje över den.
   Kram och jag önskar dig en fin vecka.

 10. Grattis till charmigaste killen! Hans leende smälter Grönlandsisen! Och tårtorna sen, helt otroliga, jag kan inte begripa hur man ens kan lära sig att baka tårtor, jag kollar aldrig på bakprogram på tv. Kanske är det därför jag inget begriper…
  Kram

  1. Tackar! Jag ska hälsa det till honom. Visst är han världens charmigaste! Han var så glad för sin önskade tårta och var så nöjd med sitt kalas. Fint att vi kunde samlas och fira utomhus för vi är ganska många.
   Tror inte Helen alls ser några mat eller bakprogram utan hon har det i sig. Men hon gör modeller av tårtorna innan de bakas så att allt ska stämma. Båda tjejerna är ganska pyssliga och lagar gärna mat och bakar. Men sedan har Helen fokuserat på dessa önsketårtor till killarna. Och det tar tid att göra tårtorna. Allt är från grunden. Och jag kan inte alls göra tårtor.
   Kram

  1. Visst är tårtan var superhäftig!Och den var väldans god med allt gjort ifrån grunden. Vad gäller framförhållning brukar hon få kanske högst en månad. Helen modellerar tårtan väldigt noga innan hon gör den så att allt ska stämma exakt- Och det gör det. Nej, killarna brukar fundera kanske en månad innan vilket tema de ska önska sig.
   Båda döttrarna har väldigt god kläm på bak och matlagning och det har de haft från det de var små och hade var sin veckodag där de ansvarade för maten och det från det de var 7-8 år. Då var vi föräldrar behjälpliga men de planerade och lagade till “sina” dagar. Men det är Helen som blivit mer tårtspecialist. (Hon är fysioterapeut till yrket)

  1. Det blev ett lyckat firande och fint att ses utomhus. Och William är så glad för sin fina tårta. Verkligen en önsketårta.
   Önskar dig en bra vecka.
   kram

 11. Alltså, moster Helene, hon fortsätter imponera, år efter år.
  Lyckliga syskonbarn som alltid får de mest fantastiska tårtor.
  Tänk att han redan är så stor, jag har ju följt dig under några år och fått se barnen växa. Grattis till den unge jubilaren 🎉

  1. Visst gör hon! Och tårtorna är ju också väldigt goda med allt gjort från grunden. Tänk,så fort tiden gått. Minnsså väl den dag William föddes och jag fick möta honom bara några timmar gammal. Fin då och lika fin nu.
   Tack, jag ska hälsa William och gratulera.

 12. Så mycket gott att läsa och vila ögonen på!
  Bästa fina jubilar och familjen!
  Grattis i efterskott och tumme upp för tårtgörarmostern!!
  Mormorslycka
  🙂 <3

  1. Tack, Tove! Det blev ett fint firande på alla sätt. Perfekt att vi kunde vara utomhus och ses alla tillsammans.
   Jag ska hälsa William från dig.
   Och visst är tårtan fin! Väldigt god var den också.
   Ska även hälsa tårtgörarmoster.
   Varm kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *