Trevligheter Utflykter

Dags att fira – Och utomhuskalas fungerade fint

I helgen kalasdags i Uppsala.Igen. För drygt en vecka sedan firade vi under ett dygn döttrarnas födelsedag här. Och nu var det dags att fira äldsta barnbarnet Max som fyllde  hela 12 år. Situationen är som den är med diverse olika “smittor” så vi valde det något säkrare genom att kalasa utomhus.

Uppsala. Dags att fira äldsta barnbarnet. Dags att fira barnbarnet Max som just fyllt hela 12 år . Här är det lite av paketöppning, ett halvt kort med en text och ledtråd.  Lillebror William står bredvid och tittar nyfiket på.Och honom firade vi också utomhus  här  september. Lite varmare då.

Dags att fira

var det och trevligt att samlas för att fira Max. Konstaterade än en gång att tiden liksom flyger iväg.Tänk hela 12 år sedan Max kom till världen den 12 januari 2010.  Då bodde och arbetade jag i Peking och var alltså inte hemma. Så mitt första möte med Max blev då via foton och “Skype”. (Skype var den tidens sätt att ringa där man kunde se varandra.) Men drygt tre månader senare kom Max flygande till Peking tillsammans med sina föräldrar så där i april, i denna brusande storstad, skedde vårt första möte;“Beijing möter Max. Och det kan att bli fler besök för Max i Peking och med minnesvärda upplevelser både på fel tunnelbanetåg och på kinesiska muren.

Här är nästa halva av kortet med resten av texten och meddelandet vad presenten innebar. Ett presentkort.  Även en skumtomte fanns i kuvertet och ledtrådar. En glad Max är det.Verkligen en fiffig och kreativ present.  

Kortet i sin helhet om man sätter ihop delarna igen. 

Fler paket som ska öppnas. Av mitt tänkta inköp på Elgiganten blev det ingenting.( Inte i lager trots att det stod på hemsidan att varan fanns  i butik. Dåligt. Men ett presentkort på Stadium blev till största belåtenhet. Lillkusin Vilda tittar nyfiket på.

 Dags för tårta.

Även till denna födelsedag hade Max moster Helen bakat en önsketårta. En tårta som görs helt från grunden. Önskan gäller både fyllning i tårtan och motiv på den. Fyllningen som Max beställt var chokladbottnar och mellan dem olika lager av chokladmousse och blåbärsmousse täckt av ett tunt lager marsipan. Inte alls “söt” i smaken utan mer frisk. Som motiv hade Max önskat en Porsche Carrera 911- 4S och den fanns på plats.

Önsketårta med Porsche Carrera 911 4 S som motiv. Chokladbottnar med fyllning av blåbärsmousse och chokladmousse. När det är dags att fira barnbarnen så är det önsketårta som gäller.Och det är  Max och Williams moster Helen som är “tårtmästare”.  (Till vardags fysioterapeut/sjukgymnast)

Här fick jag i alla fall med åtta av tolv som var med och firade.

En idrotts och bilintresserad kille.Och fotbollslaget som gäller är AIK. 

Ett trevligt kalas blev det och som vanligt roligt att ses. Ett par timmars firande utomhus var precis lagom och vi hade tur med vädret.

På hemvägen gjorde solen oss sällskap en bra bit över Uppsalaslätten innan den snabbt drog sig tillbaka. (Bild från bilen)

 

40 svar på ”Dags att fira – Och utomhuskalas fungerade fint”

 1. Kommer ingte så osökt att tänka på barnprogrammet “Från A till Ö” med hennes telefon där man kunde se varandra, en föregångare till dagens teknologi, det trodde jag ju aldrig skulle bli verklighet.
  Bra utveckling har det ju varit på det området.

  Kalas ute i det fria är ju att föredra i dessa tider, fint att gick att genomföra, grattis till grabben.
  Jättefin Tårta.

  Ha det fint Ditte.

  1. Visst har det tekniska gått framåt. Ja, A-Ö programmet var en bra påminnelse. Minns det också. Här var det en sprakande “skypeledning” men vi kunde se varandra. Bra så.
   Det blev ett trevligt kalas och så fint att vi kunde ses utomhus . Och Max önsketårta blev verkligen uppskattad.
   Ha det fint du också.

 2. Grattis till Max, som redan fyller 12 år, vad tiden går! Vilken tur ni hade med vädret så ni kunde vara ute, kul! Å Helens tårta, ja vad säger man, behöver hon ett andra jobb så ligger ju konditor bra till, snygg tårta!!
  Idag skiner solen här i stan, men jag håller mej inne…har fått makens förkylning, suck!
  Ha en fin dag!
  Kram

  1. Tänk, redan 12 år. Och jag som minns så väl när han kom till Peking som tre månaders baby. Så lite då. Vägde runt 4 kg. Han var lite när han föddes.
   Helens tårta som Max önskat var så fin och så god. Och roligt att vi kunde fira Max utomhus.
   Trist att du fått makens förkylning. Skynda dig att bli frisk.
   Kram

  1. Tårtan var väldigt god och smakerna passade så fint ihop. Max var så nöjd och vi alla tyckte om tårtan. Inte alls så söt som de köpta kan bli.
   Perfekt att kalasa utomhus när vi kommer många från olika håll. Och hyfsad tur med vädret hade vi ju.
   Önskar dig en fin måndag.

 3. Vilket trevligt firande och vilken tur ni hade med vädret. Det hade inte varit samma med ösregn precis… Moster är verkligen fenomenalt duktig på att göra tårtor och man kan inte bli annat än imponerad av hennes mästerverk. Vilka goda smaker födelsedagsbarnet vald!

  Kram och god måndag!

  1. Fint att ses och eftersom vi alla kommer från olika håll kändes det bäst och säkrast att ses just ute. I regn hade vi fått ändra.
   Tårtan blev lyckad även denna gång och Max var supernöjd med både smak och utseende. Och vi andra också.
   Önskar dig också en fin måndag från ett soligt Stockholm.

 4. Vilken duktig bagare! är så imponerad av dem som gör så fina tårtor!
  Kul att så många kunde komma på kalaset. Visst går tiden otroligt snabbt! Om två veckor fyller Konrad fem. Minns så väl den extremt oroliga känsla jag hade när han skulle födas. Och innan dess känslan av att jag/vi aldrig skulle få några barnbarn. det fick vi. Tre stycken inom loppet av 22 månader! Det bästa som hänt! När lillebror skulle födas, så var jag inte alls så orolig…. Inte när kusinen kom till världen heller…Vilken otrolig gåva barnbarnen är! Kram!

  1. Dotter Helen har inte ärvt detta efter mig. Båda döttrarna är väldigt kreativa och duktiga vad gäller mat och bakning. Och uppmuntrat har jag ju gjort sedan de var små. Vi kom ju från lite olika håll så det kändes säkrast att ses utomhus. Tur med vädret hade vi ju också.
   Tänk, Konrad snart 5 år. En stor kille. Jag var ju i Peking när max föddes men han kom ju. Och oj, så liten han var då. När William föddes var jag i alla fall hemma och var på BB ett par timmar efter det att han såg dagens ljus.
   Härligt med 3 barnbarn på 22 månader.
   Kram

 5. Men vänta nu, jag förstod inte vad presenten var, den med tudelade kattkortet??
  Härlig tårta, den unge mannen verkar ha en dyr smak, ojoj, han får jobba på bra för att spara ihop till den bilmodellen!
  Visst hade ni tur med vädret, det hade ju kunnat vara -20 och snöstorm. Fast då hade ni nog skjutit upp uppvaktningen…
  Bra att du hittade ett alternativ till prylen som inte fanns! Och presentkort går alltid hem, så även i min familj.
  Försökte klicka på länkarna till din gamla blogg men blev inte insläppt. Mitt säkerthetssystem meddelade att sidan var “infekterad med HTML Script info….Nå, inte hela världen. Jag måste dessvärre se över mitt säkerhetsprogram för det nekar mig åtkomst även till vissa aktuella bloggar som jag vill besöka! Så ska det ju inte vara…
  Måndagskram

  1. Så nu att jag inte förklarat det tudelade kattkortet. Ska göra det. På ena halvan i ett kuvert fanns ett meddelande så max fick fundera lite. Och i den andra halvan kom resten av meddelandet om vad presenten innebar.
   Bilar tycker Max om och drömma kan man ju. Och moster fick ju till en väldigt fin tårta. Riktigt god dessutom.
   Presentkortet på Stadium blev väldigt uppskattat.
   Min gamla blogg är ju gammal så kan tänka mig att det inte fungerade. Jag testade och hos mig fungerade det. Men bra att ditt system reagerade.
   Kram!

  1. Väldigt trevligt att vi alla kunde ses och kalasa utomhus. Och tårtan var väldigt god.Tur med vädret hade vi ju också.

 6. Redan 12 år! Otroligt vad fort tiden går. Och så roligt att se när de kom och besökte er i Peking.
  Och som alltid en jättefin tårta
  Stor kram

  1. Visst gör den! Undrar vart dessa år tagit vägen. Men när jag tittar på Max inser jag att det är så.
   Trevligt var det att kalasa och tur med vädret hade vi. Max hade gjort en bra tårtönskning och den var riktigt god.
   Stor kram

 7. En favorit i repris med andra ord. Minns fjolårets firande. Helt okej med rätt kläder och rätt väder. Tårtan är magnifik, men jag tyckte ännu mera om Ketchup-tårtan.
  Så skönt att Max gillade din alternativa födelsedagspresent. Spelar man fotboll har man alltid nytta av ett presentkort på Stadium:-) Urdåligt dock av Elgiganten.

  1. Jadå! Vi gillar favoriter och tar dem gärna i repris. Fint att vi kunde ses utomhus och vi var ju många som kom från olika håll. Max fick sin önsketårta och det var denna. Väldans god och inte alls “söt”.
   (Ketchup och Mc Donald´s tårtan hade lillebror William önskat sig.) Tidigare år har Max önskat sig bl.a. en AIK tårta och en Harry Potter tårta.
   Max är en sportkille så ett presentkort på Stadium blev lyckat.
   Vad gäller Elgiganten har jag skrivit och framfört synpunkter . Gjorde det också på plats.

 8. Härlig tårta ,-) Grattis till tolvåringen ,-)
  Kanske bäst att fortsätta fira utomhus, vi firade inomhus och vi blev sjuka direkt, men inte covid!
  Vilken känsla när han med föräldrar kom flygande till Peking ,-)) Vilket fint minne. Inte lätt att vara långt bort då!
  Måste säga att din dotter Helen är mycket duktigt på tårtor ,-)) SÅ FIN!
  Fina bilder , mysigt kalas och vacker bild över Uppsala slätten ,-)
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Jag ska hälsa födelsedagsbarnet. Tårtan var den Max hade önskat sig. Väldigt god och gjord från grunden. Inte heller så söt. Jättefint att vi kunde kalasa utomhus och det kändes säkrast när vi ko 14 personer från olika håll. Tur hade vi också med vädret.
   Ja, känslan när jag första gången, där på Pekings flygplats, träffade Max är ett fint minne. Och det blev senare fler besök i Peking för honom.
   Helen är sjukgymnast men både hon och hennes tvillingsyster är båda roade av matlagning och bakning.
   Ha det fint du också.
   Kram

 9. Det är alltid så roligt att se bilder från killarnas födelsedagskalas och då speciellt tårtorna! Kan inte låta bli att fascineras varje gång! Tänk att få en önsketårta! Wow! Att hon kan, Helene! Beundransvärt! Tur med vädret hade ni också. Inte självklart denna tid på året.
  Ja du, tiden går fort! Max verkar vara en härlig kille! Kram!

  1. Tänk, killarna blir allt äldre och jag inser ju att jag också blir det. Inte minst när jag ser och tänker tillbaka på mär Max kom till Peking första gången. Så liten.
   Max önsketårta var jättegod och Helen gör ju allt från grunden.
   Fint att vädret var med oss så att vi kunde kalasa utomhus. Något annat känns inte bra just nu.
   Många tankar till dig och en kram från både Bosse och mig.

 10. Hola! Helen är ju helt otrolig! Hennes tårtor är verkligen fantastiska! Så gullig Max var som bebis – har läst inlägget förut men det var några år sedan. 😊

  Bra att kunna vara utomhus i dessa tider. Känns som om halva bekantskapskretsen har covid nu – iaf av flödet i sociala medier att döma.
  I morgon är det tisdag!
  Kramar från oss

  1. Hola!
   Så trevligt att vi kunde ses och kalasa utomhus. Och Max beställningstårta var så god och helt gjord från grunden. Alla uppskattade den och vi var hela 14 stycken. En rejält tilltagen en dessutom. Tänk, 12 år har snart gått sedan Max första gången kom till Peking, då som lite drygt 3 månades baby. Och sedan blev det ytterligare några resor hit för hans del.
   För vår del känner vi inga som är smittade eller sjuka. Än så länge. Skönt så.
   Kram och vi ses i morgon.

  1. Såg att jag missat en del av ledtråden. Nej, då ingen katt. Är inte så lyckat om man bor i lägenhet. Nej, halva kortet var en ledtråd som Max fick klura på. Och i nästa kuvert, låg det andra kortet och där fanns delar av svaret. Tillika presenten. En form av presentkort men i två delar och lite att klura på.
   Tårtan var Max önsketårta och han var så nöjd och det var alla vi andra som också fick smaka.Den var så god. Och dotter Helen hade gjort att från grunden.

 11. Vilket härligt firande! Men hur kan han ha hunnit bli 12 år allaredan? Det kommer väl att kännas som det inte gått mer än en månad innan han blir tonåring…

  Tårtan var som vanligt hur fin och kreativ som helst!

  Ha en fortsatt fin vecka 🙂

  1. Fint att ses och det fungerade bra att kalasa utomhus. Viss tur med vädret hade vi ju också. Och Max önsketårta var så god. Ja, åren har gått snabbt och även jag har ju blivit äldre. Bara att inse.
   Önskar dig en fin tisdag.

  1. Så fint att vädrets makter gjorde det möjligt för oss att kalasa utomhus. Och förstås jätteroligt att fira Max. Jag tyckte det var roligt att Max farmor kom på idén med att dela ett vykort och ge ledtrådar.Tyvärr hade jag ju aldrig kommit på tanken. Men nu tar jag med mig den.
   Max önsketårta blev så uppskattade och lika god som vanligt.
   Karm och trevlig tisdag.

 12. Självklart ska man ta tillfället i akt att fira en 12-åring. Kul med kreativa tårtor i tillägg. Lite olika teman år från år i takt med att “de små” blir allt äldre. Fin dag.
  Kram Mia!

  1. Fint att vädret var ok så vi kunde kalasa utomhus. Kändes bäst nu när vi alla kom från lite olika håll. Tårtan var en “önsketårta” och både Max och vi andra tyckte om den. Ja! Visst förändras önskningarna vad gäller tårta med ökad ålder. Nu är det snabba bilar som är viktigt. Jodå, en hel del annat också.
   Önskar dig en bra vecka.
   kram

 13. Åren trillar iväg. Nästa gång är Max tonåring. Otroligt vad fort det gått. Vad duktig Helen är. Vilken häftig önsketårta. Hoppas läget är till det bättre nästa januari och ni kan vistas inomhus.
  Kram, Bosse från ett soligt Visby

  1. Visst trillar åren iväg. Minns ju så väl när Max kom till Peking som tremånaders baby och nu 12 år.
   Tårtan var så god och var just som Max hade önskat både till innehåll och utseende.
   lite kyligt var det att kalasa utomhus. Men kalas blev det.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

 14. Bra att man kan fira födelsedagsbarnet i dessa tider och visst går det bra att umgås utomhus =)
  Vilken proffsig tårta som moster till Max har gjort med önskan uppfylld dock inte en riktig Porsche. Tänk vad tiden går fort Ditte.
  Ha det gott!
  Kram

  1. Vi valde att kalasa utomhus för vi var i olika åldrar och kom från olika håll.Och det var så trevligt att ses.
   Max önsketårta var så god och han var supernöjd. “Moster” Helen är en riktigt tårtmakare men hon är till vardags sjukgymnast.
   Ja, tiden går så fort. Minns så väl när Max som liten tremånaders baby ko till Peking. Sen blev det flera besök men detta var förts gången jag mötte Max. Och nu hela 12 år.
   Ha det gott du också.
   Kram

 15. Men visst går det bra att ha kalas ute, så länge det inte regnar 🙂 men så stor han blivit ja tiden springer iväg ha en fin dag kram

  1. Åren går fort och perfekt att kalas utomhus när vi var så många olika åldrar och och kom från olika håll.
   Önskar dig också en fin onsdag.
   Kram

 16. Vi börjar lära oss att ta till alternativ till det traditionella. Inte så dum idé, synd bara att det var en pandemi som skulle få oss att göra det.
  Ser trevligt och fin tårta. Din dotter kan verkligen göra fina tårtor.

  1. När man är många och kommer från olika håll och har olika åldrar är det bäst tycker vi att ses utomhus. Och det fungerar ju bra. Viss tur med vädret hade vi och det gjorde det lättare.
   Tårtan var så god och Max hade ju önskat sig både att Porschen skulle vara med och även vad tårtan skulle vara fyllde med. Och så blev det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *